Camp Nou

Camp Nou

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om het veld te zien waar veel grote spelers hun wedstrijden hebben gewonnen? Dit is mogelijk wanneer je Barcelona bezoekt, een van de meest toegankelijke steden in Europa. De hoofdstad van Catalonië heeft veel geweldige dingen te bieden, van meesterwerken van Gaudí en Picasso tot een van de meest bekende voetbalstadions, Camp Nou. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over een bezoek aan het stadion in een rolstoel.

Over Camp Nou

Nou Echte voetbalfans kunnen Barcelona niet verlaten zonder Camp Nou te bezoeken. Zelfs als FC Barcelona geen wedstrijd speelt, is het zien van het stadion een unieke ervaring. Dit voetbaltempel is het grootste stadion in Europa en biedt plaats aan 98.787 toeschouwers. Sterker nog, het indrukwekkende thuisstadion van FC Barcelona behoort tot de drie grootste stadions ter wereld. 

De geschiedenis van Camp Nou

Football Club Barcelona, ook wel bekend als Barça, zag het levenslicht in 1899, dankzij de inspanningen van Johan Gamper, een Zwitser die in Barcelona belandde.  Gamper bracht deze sport naar de regio en liet het allereerste stadion, met een capaciteit van 6000 toeschouwers, bouwen.

Met het toenemende succes van de voetbalclub bleek het stadion in de wijk Les Corts al snel te klein. Dit leidde tot de bouw van het huidige Camp Nou in 1954. Het “Nieuwe Veld” werd plechtig geopend op 24 september 1957, tijdens het grandioze stadsfeest van Barcelona, La Mercè. De openingswedstrijd in dit nieuwe stadion werd gespeeld tegen Warschau, Polen, waarbij FC Barcelona ruim won met een score van 4-2. Dit moment markeerde het begin van vele andere glorievolle overwinningen.

Het President Nuñez Museum, vernoemd naar de voormalige clubvoorzitter Josep Lluís Núñez, opende zijn deuren in het jaar 1984. Het idee voor een museum gewijd aan FC Barcelona ontstond al in de jaren 1920, maar het duurde maar liefst zestig jaar voordat dit idee werkelijkheid werd. Interessant om te vermelden is dat dit museum het meest bezochte museum is in Barcelona en Catalonië, en op de derde plaats staat als het gaat om de meest bezochte musea in Spanje, met een jaarlijks aantal bezoekers variërend van één tot twee miljoen. Het FC Barcelona-clubmuseum, samen met een rondleiding door Camp Nou, zijn nu populaire trekpleisters geworden.

Camp Nou rolstoeltoegankelijk

Toegankelijkheid voor Rolstoelgebruikers bij de Camp Nou rondleiding

De Camp Nou rondleiding is niet volledig aangepast voor rolstoelgebruikers, aangezien er talloze trappen in het hele stadion zijn. Daarom raden we de rondleiding over het algemeen alleen aan als je kunt lopen en een paar stappen kunt nemen. De trappen leiden naar de kleedkamers, pers- en VIP-ruimtes en het veld. Gelukkig is het personeel uiterst vriendelijk en zal je waar mogelijk helpen. In sommige delen kunnen ze je helpen enkele van de steile trappen te vermijden door een lift te gebruiken, maar dit betekent niet dat je als rolstoelgebruiker de volledige ervaring kunt hebben.

Toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers bij het Camp Nou Museum

Het museum en de route ernaartoe zijn volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De vloer is vlak en gemakkelijk rolbaar. Je bereikt het museum door een lift te nemen die groot genoeg is voor één rolstoel. Op het juiste niveau brengt een medewerker je naar het museum. Binnen zul je geen toegankelijkheidsproblemen ervaren. Ze hebben aan alles gedacht. Van aanraakschermen die op een handige hoogte hangen tot goed verlichte vitrinekasten.

Binnen vind je ook aangepaste toiletten die je gemakkelijk kunt vinden door de borden te volgen. Net buiten het gebouw is er een toegankelijk uitkijkplatform van waaruit je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over het hele stadion. Er is een schuine helling naar het veld vanaf het platform waarmee je kunt zien waar al het magische gebeurt.

Camp nou

Bijwonen FC Barcelona-wedstrijd als rolstoelgebruiker

Veel bezoekers komen speciaal naar Barcelona om een wedstrijd van FC Barcelona bij te wonen. Zorg ervoor dat je van tevoren te weten komt wanneer er wedstrijden zijn. 

Kaartjes worden verkocht op verschillende plaatsen in de stad voorafgaand aan de wedstrijd. Vaak is de prijs hiervoor veel hoger dan wanneer je ze online koopt, dus we raden het laatste aan. Er zijn verschillende online verkopers waar je eenvoudig en betrouwbaar wedstrijdkaartjes voor FC Barcelona kunt bestellen.

Rolstoelplaatsen bij FC Barcelona

De rolstoelplaatsen bevinden zich bovenaan de onderste ring achter de doelen. Hier heb je een uitstekend zicht en kun je het hele veld duidelijk zien, zonder obstakels. Alle rolstoelplaatsen zijn naast elkaar geplaatst, wat ideaal is voor groepen vrienden met rolstoelen. Houd er echter rekening mee dat de zitplaatsen voor assistenten niet direct naast de rolstoelplaatsen zijn geplaatst. Dit is belangrijk om te weten als je extra ondersteuning nodig hebt.

Ben je opzoek naar een rolstoeltoegankelijke accommodatie in Barcelona? Kijk dan eens op onze site: Aangepaste accommodaties – Spanje

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):