Natural Sciences
De bezoekers van het Museum voor Natuurwetenschappen zijn vandaag de dag heel anders dan de allereerste gasten, vele jaren geleden. Ook het museum zelf is in de loop der tijd drastisch veranderd en is nu bijna onherkenbaar in vergelijking met vroeger.
In 1846 maakten bezoekers van het Koninklijk Natuurhistorisch Museum voor het eerst kennis met exotische dieren. Internationaal reizen was toen alleen weggelegd voor de rijken, waardoor het museum een unieke kans bood om dieren te bewonderen die men anders nooit zou zien, zoals een opgezette ijsbeer, een Javaanse panter en vissen op sterk water. Gidsen van die tijd beschreven het als een ‘rariteitenkabinet vol bijzondere en fascinerende objecten’.
Met de groeiende collectie kreeg het museum steeds meer de status van een plek om kennis op te doen. In 1875 opende het museum twee nieuwe galerijen in het Paleis van Nassau, waar bezoekers de uitgebreide collectie gewervelde dieren konden bewonderen. Elk specimen werd zorgvuldig gelabeld en gekoppeld aan geografische en geologische kaarten, wat de educatieve waarde van het museum versterkte. Het museum trok toen jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers, wat indrukwekkend is gezien Brussel destijds slechts 170.000 inwoners telde.
Door deze rijke geschiedenis blijft het Museum voor Natuurwetenschappen een fascinerende bestemming voor bezoekers van alle leeftijden.
De rolstoeltoegankelijkheid van Natural Sciences
Het Instituut voor Natuurwetenschappen is toegankelijk voor mensen met een beperking. Iedere bezoeker met een handicap mag één begeleider gratis meenemen naar het museum.
Bereikbaarheid en parkeren
Er zijn twee gereserveerde parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers met een handicap (conform artikel 27 van de wegcode) op de museumparking. Wil je een parkeerplaats reserveren? Stuur dan uiterlijk één dag voor je bezoek een e-mail naar onze Securitydienst: dispatching@naturalsciences.be.
Ingang met de rolstoel
Vanaf de parkeerplaats is er een helling die leidt naar de ingang. De toegangsdeur opent niet automatisch, maar een parkeerwachter is altijd beschikbaar om te helpen. In de hal is een speciaal ontworpen lift voor rolstoelgebruikers. Houd er rekening mee dat het bij groepsbezoeken van met mensen met beperkte mobiliteit het wat langer kan duren om de groep via de rolstoellift te verplaatsen.
Een loopbrug, die zich tussen de omheining en de museumingang bevindt, biedt direct toegang tot de vestiaire en is voorzien van oranje LED-verlichting en oriëntatietegels voor blinden en slechtzienden. De houten vloer is zo ontworpen dat rolstoelen automatisch afremmen op steile delen. De museumingang is voorzien van automatische schuifdeuren.
Voor toegang via de loopbrug kan je de parkeerwachter ter plekke aanspreken of vooraf een e-mail sturen naar dispatching@naturalsciences.be. Je kunt dan ook meteen een parkeerplaats reserveren.
Rolstoelvoorzieningen
In de inkomhal is een rolstoel beschikbaar. Deze kan vooraf gereserveerd worden via dispatching@naturalsciences.be.
Liften
Het museum beschikt over twee hoofdliften (Lift A en Lift B) en meerdere andere rolstoeltoegankelijke liften. Mocht een lift buiten gebruik zijn, dan zijn er alternatieve routes beschikbaar. Vraag hiervoor assistentie aan een suppoost.
Aangepaste Toiletten
Er zijn aangepaste toiletten beschikbaar op verschillende locaties in het museum: bij de Mineralenzaal (verdieping -1), bij de Iguanodons in situ (verdieping -2) en onder de grote trap die de Galerij van de Dinosauriërs verbindt met de zaal ‘250 jaar Natuurwetenschappen’ (verdieping -1).
Ateliers voor Blinden en Slechtzienden
Blinden en slechtzienden kunnen deelnemen aan vier speciale tast- en doe-ateliers die ontwikkeld zijn door de Educatieve dienst.
Ben je op zoek naar een aangepaste accommodatie in België? Kijk dan eens op: België, alles over de toegankelijkheid