Moderne kunst

Deze laatste week van maart = kunstmaand gaan wij op een wat modernere toer. Wij bekijken moderne schilderkunst, maar ook muziek komt weer aanbod.

Liverpool, Moderne kunst

Liverpool

Allereerst gaan wij naar Liverpool. Hier zijn wij natuurlijk ook al geweest met onze blog over onze Britse eilandencruise.

Liverpool, de stad van The Beatles. Ik hoor een paar zeggen: “hoezo modern?” Ja, The Beatles lijken natuurlijk niet hip, maar er is weer een hernieuwde interesse voor de muziek van de ’70,’80. The Beatles staan weer in de belangstelling, zeker na de film “Yesterday”. In onze eerdere blog hebben wij al een wandeling gemaakt langs de The Beatles-bezienswaardigheden. Met deze blog willen wij dan ook maar even stil staan bij The Beatles Story, het museum over de Fab Four sinds 1990 bij de Albert Dock en Pier Head. In het museum gaat u terug in de tijd naar het leven en muziek van John, Paul, George en Ringo. Alles komt aanbod, van het allereerste begin tot en met de solocarrières. Ook een leuk museum wanneer je geen ultieme fan bent

Bristol

Wij blijven nog even in Engeland, maar rijden 3 uur zuidelijker, naar Bristol, de stad van Banksy.  Wie Bansky is, is niet bekend. Natuurlijk zijn er allerlei geruchten welke Britse kunstenaar achter dit pseudoniem schuil gaat. Wij volgen hierbij de algemene aanname, dat Bansky is geboren in Bristol. Bristol is ieder geval de stad, waar hij begon. Hij is vooral bekend om zijn straatkunst, die vaak politiek getint is met humor. Natuurlijk staat hij ook bekend om zijn stunts, zoals ongezien eigen werk plaatsen in diverse musea in New York (Museum of Modern Art, Metropolitan Museum of Art etc.). Zijn beroemdste stunt is zeker het schilderij van het meisje met de ballon, dat geveild werd bij Sotheby’s in Londen en direct na de veiling in verticale repen gesneden werd. Het schilderij had net €1.185.000,– opgebracht.

Bansky

Door Bristol maken wij een “Bansky”-wandeling. Wij beginnen met zijn “meisje met de parel” naar Vermeer op het Hannover Place. Op de plek van de parel zit in deze schildering een inbraakalarm. Met de ferry gaan wij van Spike Island naar de overkant voor Banksy’s volgende kunstwerk. Dit is  “You don’t need planning permission to build castels in the sky”. Niet helemaal ons ding, dus wij lopen gauw door naar de kathedraal van Bristol. Zeker een bezoekje waard. Tegen over de kathedraal op de gevel van een SOA-kliniek in Unity street hangt “Wel Hung Lover” met de naakte man aan het raamkozijn. Wij gaan hier vandaan door naar het Bristol City Museum and Art Gallery. Een gratis museum met uiteraard ook werk van Banksy.  Voor wij naar ons laatste Banksy gaan, lopen wij nog even via de Christmas Steps, waar leuke winkeltjes en gezellige pubs zijn. Het is wel een steil straatje. En dan komen wij bij “The Mild Mild West”, het symbool van de wijk Stokes Croft.

Bristol, Bansky
Moderne kunst, Stockholm

Stockholm

Zoals Liverpool, de stad van The Beatles is, is Stockholm dat van ABBA en ook deze band heeft weer veel interesse de laatste jaren door Mamma Mia! 

Daarom doen wij deze keer ook alleen het museum van ABBA aan, dat als slogan Walk in, Dance out heeft. En dit kan! In het museum kan je namelijk op het podium naast de hologrammen van de bandleden een ABBA-lied ten gehore brengen. Je neemt echt een nummer op in de studio en wat heel leuk is: je optreden wordt na je bezoek aan je gemaild. Natuurlijk is dit niet het enige in het museum. Je kan er ook de beroemde glamouroutfits zien en komt uiteraard ook de geschiedenis van de band voorbij. Er is veel animo voor het museum op het eiland Djurgården (20 minuten lopen van Gamla Stan, het oude stadshart van Stockholm), dus bestel je kaart vooraf online.

Barcelona

Op naar Spanje voor Picasso en Dalí. We beginnen met Pablo Picasso, maar niet in zijn geboorteplaats Malaga, maar in Barcelona, waar hij als 13-jarige kwam wonen en werd toegelaten aan de Academie voor Schone Kunsten. Hiervoor maakt hij wel al kunst. Als eerste schilderij wordt de picador, een stierenvechter in de arena, gezien. Deze schilderde hij al op zijn negende. Picasso heeft niet alleen in Barcelona, maar ook in Madrid gewoond en vanaf 1904 verhuisde hij definitief naar Parijs, Montmatre. Hij blijft in Frankrijk en overlijdt uiteindelijk in de Provence.

Picasso

In de wijk La Ribera ligt het Picasso Museum, dat is gevestigd in vijf koopmanshuizen, die onderling met elkaar verbonden zijn. Ze hebben allemaal mooie binnenplaatsen. De hoofdingang is in het Palau Berenguer d’Aguilar, op loopafstand van de Ramblas. De kunstwerken van Pablo hangen in chronologische volgorde. Er hangt vooral veel uit de vroegste periode, de Barcelonaperiode van Picasso. Hierdoor heb je niet echt de topstukken, maar het toont wel goed de ontwikkeling van Picasso’s stijl.

Mocht u na dit bezoek ook zin krijgen om te schilderen à la Picasso, dan kan dat. Bij Karlijn Surminski  in haar atelier in Poblenou schilder je in 1 uur een Picasso. Wanneer u wilt zien hoe dat gaat, moet u eens kijken naar Greg Wallace (een beroemde Britse kok, die stedentrips doet en in Barcelona een picasso-schilderij maakt). Hier een klein voorproefje: https://www.pinterest.es/pin/754845587544336642/.

Wanneer u beide activiteiten wil combineren, is het ook leuk om te gaan lunchen in het stamcafé van Picasso, El Quatre Gats, waar zijn eerste schilderijen werden tentoongesteld. Picasso ontwierp hier ook de menukaart.

Barcelona, stedentrip
Moderne kunst, firgueres

Figueres

Wij blijven nog even in Spanje, maar gaan wat noordelijker naar de geboorteplaats van Dalí. Hier staat het bijzondere Teatre-museum. Het is helemaal gewijd aan Salvador Dalí en een van de grootste musea met surrealistische kunst. Het museum is net zo bijzonder van buiten als van binnen. Uniek is, dat Dalí zelf aan het gebouw heeft meegewerkt. Het museum laat vroegere, maar ook latere werk van de kunstenaar zien en dan niet alleen schilderijen, maar ook beeldhouwwerken, hologrammen, fotografie enz. Er zijn zo’n 1500 kunstwerken te zien. Naast Dalí zijn er ook werken te zien van kunstenaars, die door Dalí werden bewonderd, zoals EL Greco en Marcel Duchamp.

Salvador ligt zelf in het museum begraven. Je kan dan ook zijn crypte midden in het museum bezoeken. Het is moeilijk het museum te beschrijven, maar wanneer u een goede indruk wilt, dan kan dat met deze virtuele tour: https://my.matterport.com/show-mds?m=K5MKrKcfyRW

Amstelveen

Natuurlijk ook nog even moderne kunst in Nederland en dan kom je eigenlijk al snel bij COBRA. Dus op naar het Cobra museum voor Moderne Kunst in Amstelveen met zowel een vaste als wisselende expositie. De vaste collectie bestaat o.a. uit werken van Karel Appel, Constant, Corneille en Jan Sierhuis. Maar wat is Cobra? Deze kunstzinnige avant-gardebeweging werd in 1948 in Parijs opgericht. De leden kwamen uit Denemarken (Copenhagen), België (Brussel) en Nederland (Amsterdam). Door de oorlog was de kunst van Dalí (dadaïsme) en surrealisme nagenoeg onopgemerkt gebleven. Na de oorlog gingen Karel Appel en Corneille op reis en werden geïnspireerd door kunstenaars, zoals Picasso.

Bij de ingang van het museum staat de enige fontein, die Karel Appel heeft gemaakt. Het beeld heeft 4 wateruitgangen. De vuist in het fontein staat voor kracht en de vogel voor vrijheid.

Ook heel bijzonder is de binnentuin, gemaakt door Tajiri. Het is in de vorm van een Japanse zentuin en verbeeldt een haiku (een kort niet rijmend Japans gedicht) met de vier elementen, water, aarde, vuur en lucht. Er is gebruik gemaakt van organisch gevormde platen cortenstaal, die staan voor bergen, zee en wolken. De zon in het kunstwerk staat uiteraard voor het vuur. Alles staat op kiezelstenen, die maandelijks in concentrische vormen worden geharkt.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over de moderne kunst, maar die hopen wij in onze toekomstige reizen regelmatig tegen te komen en dan in onze blogs of tijdens onze reizen aan u te kunnen tonen.

Nog even ter afsluiting een leuk weetje: Wist u dat, kunst een olympisch evenement was? Van 1912 tot 1948 mocht een kunstenaar met een op de olympische spelen geïnspireerd werd meedoen. Er waren medailles voor architectuur, muziek, schilderkunst, beeldhouwkunst en literatuur.

Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.
Pablo Picasso

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *