Hoe rolstoeltoegankelijk zijn Turkse badplaatsen?

Turkije heeft een kustlijn van 6530 km, dus genoeg badplaatsen, maar hoe rolstoeltoegankelijk zijn deze Turkse badplaatsen?? Wij gaan van de Egeïsche kust, langs de Lycische kust naar de Turkse Riviera.

De Egeïsche kust

aan de gelijknamige zee heeft mooie baaien en prachtige natuur. Ook leuk voor de cultuurliefhebber.
De bekendste plaatsen hier zijn Kusadasi, Bodrum en Marmaris.
De stranden aan de kust liggen meest in de baaien, die bestaan uit kiezel- of zandstrand met op de achtergrond naald- en olijfbomen.

Veel hotels aan de kust bieden een all-in-verblijf met veel extra’s, maar wanneer je elders verblijft of meer wilt dan alleen in het hotel en aan het strand verblijven, zijn daar ook mogelijkheden voor. Helaas niet allemaal even rolstoeltoegankelijk.

Naast bezoek aan de eerdergenoemde badplaatsen zijn er ook de historische steden Efeze, Priëne of Kaunos (alle drie niet echt rolstoeltoegankelijk) of een boottocht naar de Griekse eilanden Rhodos of Kos.

Hoe rolstoeltoegankelijk zijn Turkse badplaatsen

Kusadasi

De badplaats Kusadasi heeft als aanvlieghaven Izmir, wat tevens de naam van de provincie is.

De metro en bus in de stad Izmir zijn rolstoeltoegankelijk, maar hiermee kan je niet altijd je doel van bestemming bereiken en dit geldt ook voor plaatsen in de omgeving. Het beste kan je een aangepaste minibus (liefst met chauffeur) huren om de omgeving te verkennen.

Vraag bij excursies, die rolstoeltoegankelijk zijn, goed na wat precies wel en wat precies niet kan. Dit geldt uiteraard voor alle vakantieplaatsen, waar je gebruik maakt van standaard excursies.

Bodrum

Op het schiereiland Bodrum met eigen vliegveld zijn rolstoeltoegankelijke hotels, voornamelijk aan de kust. Helaas is ook hier openbaar vervoer om de stad Bodrum in te gaan voor rolstoelgebruikers niet echt een optie. Dit geldt ook voor de meeste taxi’s.

Mocht je toch voor cultuur op pad willen in Bodrum, dan is het kasteel van Sint Petrus en het onderwater archeologisch museum deels rolstoeltoegankelijk. Het is wel verstandig om iemand mee te nemen, die hier en daar kan helpen.

rolstoeltoegankelijke Turkse badplaatsen

In Bodrum en omgeving zijn enkele publieke rolstoeltoegankelijke stranden, zoals Bodrum: Kumbahçe Public Beach; Turgutreis: Public Beach; Bitez: Public Beach, Ortakent Public Beach, Gumbet Public Beach, Gundogan Beach, Türkbükü Beach. Op deze stranden zijn houten loopplanken en strandstoelen, die geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

Marmaris

Met de aanvlieghaven Dalaman ligt op het punt, waar de Egeïsche kust overgaat in de Lycische kust. Hier komt de Egeïsche zee en Middellandse zee samen.

De Lycische kust heeft lange vaak smalle stranden met een groen landschap. De stranden liggen soms in een mooie baai omringd door groene bergen, zo ook Marmaris en het naastgelegen Içmeler. De natuur hier langs de kust is prachtig met o.a. de lagune bij Ölüdeniz en het strand van Dalyan met de broedplaats van de Caretta Caretta schildpad. Deze zijn vanuit Marmaris of Içmeler per boot (rolstoeltoegankelijk) te bezoeken. Ook Rhodos is per boot vanuit Marmaris te bezoeken.

Rolstoelvriendelijk Turkije

Van Marmaris naar Içmeler loopt een boulevard langs de zee en die is goed rolstoeltoegankelijk. Dit geldt ook voor een aantal publieke stranden in het centrum van Marmaris en aan het strand van Içmeler.

De plaats Marmaris zelf heeft jammer genoeg erg smalle trottoirs en die zijn ook niet altijd aanwezig. Ook hier is openbaar vervoer en de taxi’s geen optie voor de rolstoelgebruiker.

Veel hotels zijn wel rolstoelvriendelijk.

In Muğla, de provincie, waarin Marmaris en Içmeler liggen, zijn meerdere rolstoeltoegankelijke publieke stranden. Hier is het strand voorzien van houten loopplanken en zijn er ligstoelen voor rolstoelgebruikers.
Enkele van die stranden zijn:

  • Fethiye: Inlice Public Beach
  • Dalaman: Sarsala Public Beach
  • Ortaca: Sarçed Beach (Sarigerme)
  • Ula: Akyaka Public Beach
  • Milas: Güllük Public Beach, Ören Public Beach
  • Datça: Hayıtbükü Public Beach, Karaincir Public Beach, Hastanesiönü Beach, Datça Orcey Hotel Front Beach, İskele Public Beach, Taşlık Public Beach, Datça Palamutbükü Beach.

Turkse Riviera

Is de Middellandse zeekust van Turkije, vooral bekend om de verschillende populaire badplaatsen, zoals Alanya, Antalya, Kemer, Belek en Side met mooie zandstranden.

Toegankelijk Turkije

Alanya

Hier wordt hard gewerkt aan de toegankelijkheid. Veel historische locaties zijn al rolstoelvriendelijk en zo’n 80% van de stoepen in de stad zijn dit ook. Er zijn ook op enkele punten in de stad oplaadpalen (gratis) voor de elektrische rolstoel.
Het olympisch publieke zwembad heeft een tillift, ook is het voor een disco, nachtclub en restaurant verplicht een toegankelijk toilet te hebben.

Het kasteel van Alanya is door speciale liften rolstoeltoegankelijk. Ook enkele musea, zoals het Alanya Museum met een archeologische en een etnografische afdeling en het Atatürk museum is rolstoelvriendelijk.

In Alanya heb je ook het eerste rolstoeltoegankelijke strand van Turkije, Cleopatra Public Beach, met naast wandelpaden voor de rolstoel ook een ‘zeelift”. Het is een afneembare natuurlijke constructie om het strand niet te verstoren. In het winterseizoen wordt het verwijderd.

Toegankelijke badplaatsen van Turkije

Antalya

De vijfde stad van Turkije met veel herinneringen aan oude beschavingen, zoals de Lyciërs, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen. De stad in het zuiden van Turkije ligt op een kleine 4 uur vliegen van Schiphol.

De stad is rolstoeltoegankelijk met rolstoelvriendelijk trottoirs, toegankelijke tram en verder openbaar vervoer. Het strand van Konyaalti in het centrum is geschikt gemaakt voor rolstoelgebruikers met een speciale lift in de toegankelijke pier om te kunnen zwemmen, een rolstoelpad en speciale douche- en kleedruimte. Er zijn veel rolstoeltoegankelijke hotels.

Kemer

Op 50 km van de luchthaven van Antalya aan de voet van het Taurusgebergte ligt deze badplaats. Het is een rolstoelvriendelijke plaats, zo is er het Moonlight (Ayışığı Parkı) Park met een houten wandelpad voor rolstoelgebruikers op het strand. Het park is ook verder over het algemeen rolstoelvriendelijk. Ook het DinoPark in Göynük, het ecologisch natuurpark Tekirova en het dolfinarium in Kemer zijn rolstoeltoegankelijk.

In de regio heb je de rolstoeltoegankelijke Tahtali-kabelbaan naar de Beydaglar, zo’n 235 meter hoog met een prachtig uitzicht over Antalya en de kust met ook weer rolstoeltoegankelijke hotels.

Belek

Ligt op 40 km van de luchthaven van Antalya. De regio ligt tussen Side en Antalya en van hieruit zijn de bezienswaardigheden in beide steden goed te bezoeken. In Belek zelf ligt de ‘Garden of Regligions’, waar de drie grote religies samen hun geloof belijden. In het gebouw bevindt zich een moskee, kerk en synagoge. Het is rolstoeltoegankelijk.

Maar bovenal is Belek een badplaats en veel mooie hotels.

Turkije rolstoeltoegankelijk

Side

Een badplaats met een lange geschiedenis met invloeden uit de Perzische, Griekse en Romeinse geschiedenis. Het oude Romeins badhuis is nu het Side museum en rolstoeltoegankelijk. Ook de Apollon-tempel is rolstoelvriendelijk. Bij het theater van Side kan je als rolstoelgebruiker tot de middelste verdieping. En ook de Manavgat-waterval aan de rand van Side kan je als rolstoelgebruiker goed bezoeken.

Langs de hele kust vind je overal rolstoeltoegankelijke hotels. Helaas is het vaak niet mogelijk om met openbaar vervoer de omgeving te verkennen.
Ga je voor een strandvakantie met luxe hotels, dan is de Turkse kust zeker een goede bestemming.
Mocht je nog meer hierover willen weten, dan horen wij het graag.

Een aantal aangepaste accommodaties vind je hier: Aangepaste accommodaties in Turkije

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *