Istanbul, de stad op Zeven heuvels

Weer een stad op zeven heuvels. Dit keer het oudste deel van deze mooie stad. Istanbul is de enige stad ter wereld, die op twee continenten is gebouwd. Het grootste deel ligt in Azië, maar 5% van de stad is Europees.

De scheiding in de stad wordt gevormd door de Bosporus, de zeestraat van de Zwarte Zee naar de Zee van Marmara. Ook de scheiding is verder zichtbaar/voelbaar. Zo zijn de meeste bezienswaardigheden in het Europese deel, waardoor er veel toeristen zijn en het druk is. Het Aziatische deel is minder druk. Dit komt ook door de parken, die er zijn.

Istanbul is een perfecte stad voor een stedentrip van zeker 3 à 4 dagen, heerlijk een midweek of lang weekend.

Wat heeft Istanbul te bieden?

Istanbul

Topkapipaleis (‘Kanonnenpoortpaleis’)

Dit prachtig Oosters paleis ligt op een heuvel en overziet de Gouden Hoorn. De Gouden Hoorn is een rivierdelta, waar het zout zeewater (zee van Marmara) vermengt met zoet rivierwater (de Bosporus) en het vormt de scheiding tussen de oude stad en de wijk ‘Galata’.

De Topkapi-paleis toont de enorme rijkdom van weleer. Het paleis was enorm groot en had naast vier hoven een ziekenhuis, haremkamer, grote bibliotheek, maar ook stallen en tuinen. Het is nu een museum.

Het Topkapi Paleis is niet volledig rolstoeltoegankelijk. Gelukkig zijn de top bezienswaardigheden, de Schatkamer, de Hal met heilige relikwieën en de haremkamer wel toegankelijk. De binnenplaatsen hebben kleine hellingen en kasseien. Ook zijn hier en daar wat smalle deuropeningen.

Istanbul

Galatabrug

Op zo’n 2 kilometer van het paleis ligt de Galatabrug over de Gouden Hoorn. Leuk om deze over te steken. De brug bestaat uit twee delen: een voor het verkeer (de bovenste) en een met visrestaurants op de onderste laag, waar de vis door de vissers vers vanaf de brug worden gevangen. Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht (zeker ook bij zonsondergang) over de oude stad met de minaretten van de Hagia Sophia en Sultan Ahmetmoskee. (De brug is rolstoelvriendelijk)

Hagia Sophia (Aya Sofia)

Een bijzondere plek, want hier komt geschiedenis van het christendom en de islam samen. Ooit gebouwd als kerk in de 6e eeuw, maar in 1453 na de verovering van de Ottomanen van Istanbul werd het een moskee. In 1934 werd door de Turkse regering besloten, dat het een museum werd. Na een decreet in 2020 is het nu weer een moskee.

Istanbul

Hagia Sophia is een indrukwekkend gebouw, zowel van de buiten- als zeker van de binnenkant. Je ziet hier eeuwenoude kunstwerken, zoals kleurrijk fresco’s en mozaïeken. De koepel is prachtig en de ruimte geeft een mystieke en mysterieuze sfeer.

Ook er bijzonder zijn de 18 meter hoge donkergroene pilaren. Deze stammen namelijk nog uit de Tempel van Efeze, een van de zeven wereldwonderen.

Nu het een moskee is toch nog steeds te bezoeken, maar (gedeeltelijk) gesloten tijdens gebedsuren.

De toegang is gratis, maar doordat het een moskee is, zijn er strenge kledingvoorschriften. De Hagia Sophia is geopend van 09.00 uur tot 23.00 uur. Er wordt vijf keer per dagen gebeden met op vrijdagmiddag het lange gebed. Op deze momenten is de moskee niet open.

Tip: er komen heel veel toeristen. Probeer of vroeg (let wel op de zonsopgang, want dat is een gebedsmoment) of in de avond een bezoek te brengen aan dit prachtig bouwwerk, dan is het vaak wat rustiger.

Rolstoeltoegankelijk

De Hagia Sophia is rolstoeltoegankelijk. Houd er wel rekening mee, dat er vloerbedekking in de moskee ligt. De rolstoeltoegankelijke ingang is bij de ingang op de kruising van de Alemdarstraat en Ayasofya Meydanistraat. Helaas is alleen de begane grond drempelloos.

Istanbul

Sultan Ahmetmoskee (blauwe moskee)

Hierbij geldt natuurlijk ook, dat deze gesloten is tijdens de gebedsdiensten en er kledingvoorschriften gelden.

De zes minaretten (meestal heeft een moskee niet zoveel minaretten) zien je al van verre.
De bijnaam van de moskee komt van de blauwe tegels op de zuilen en de blauwgroene beschilderingen op de buitenmuren.

Er zijn meer dan 20.000 tegels gebruikt om de binnenmuren van de moskee te versieren. Verder zijn er meer dan 200 gebrandschilderde ramen. Ook hier zijn de vloeren weer met tapijt bedekt.

Tussen beide moskeeën ligt een parkje, waar je heerlijk kunt genieten van Istanbul. Ook een mooi plekje is het parkje voor de Sultan Ahmetmoskee.

De Sultan Ahmetmoskee is toegankelijk met een 10 meter lange helling, waarmee je via een wat smalle deuropening op de binnenplaats komt. In de moskee moet iedereen zijn schoenen uitdoen en rolstoelgebruikers moeten over naar een rolstoel van de moskee.
De rolstoeltoegankelijke ingang is vlak bij de hippodroom en de obelisken, aan de noordwestkant van het gebouw.

Vanaf het Topkapipaleis via Hagia Sophia is het ca. 700 meter naar de Sultan Ahmetmoskee.

Istanbul

Karaköy

Een gezellige wijk om te bezoeken. Hier heb je de Istiklal Caddesi, de langste winkelstraat van Istanbul en veel leuke zijstraatje, vooral aan de zuidkant. In de straat Hoca Tahsin street (versierd met kleurrijke paraplu’s) vind je veel leuk cafeetjes.

Mocht je van dat kleurrijke houden, dan vind je de wijk Balat ook leuk met de gekleurde huizen (zie je ook veel voorbijkomen op Instagram).

Galatatoren

Is de 61 meter hoge toren in de wijk Galata/Beyoglu (zo’n 500 meter van Karaköy). De stenen toren is uit de 14de eeuw en is een gevangenis, sterrenwacht en uitkijktoren voor de brandweer geweest. Je kan hier mooi over Istanbul uitkijken.

Helaas gaat de lift, maar tot de 7de verdieping en is het restaurant en uitzichtpunt twee verdiepingen hoger, die enkel per trap te bereiken zijn.

Istanbul
Istanbul

Grand Bazaar

Moet je echt bezoeken. Dit is de grootste overdekte markt ter wereld met zo’n 1200 winkels in 58 straatjes en steegjes. Winkeltjes en straatjes vol kruiden, gouden sieraden en nog heel veel meer. Mocht je dit allemaal te veel zijn, dan kan het ook iets rustiger in de Egyptische bazaar (ca. 700 meter verderop), wat trouwens in een prachtig pand zit.

Basilica Cisterne (ook wel Yerebatan Cisterne)

Is een 6de eeuws ondergrondse wateropslagplaats met 336 pilaren, die prachtig worden uitgelicht. Hier lag ooit zo’n 80.000 m2 water opgeslagen.

Het kan je bekend voor komen wanneer je bijvoorbeeld de film From Russia with Love van James Bond of Inferno van Dan Brown kent.

Bij de uitgang van de Basilica Cisterne, aan de Alemdar straat, is een rolstoellift aanwezig.

De Basilica Cisterne ligt op loopafstand van de Hagia Sophia en Sultan Ahmetmoskee.

Istanbul

Mocht je nog meer moskeeën willen zien, dan is er nog de Süleymaniye moskee (een van de grootste van de stad en steekt daarom ver boven de stad uit) en de Ortakoy moskee (klein, maar heel mooi gelegen aan het water naast de Bosporusbrug).

Istanbul is heel leuk en heeft als voordeel, dat de mooiste en bekendste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen. De stad heeft voor een groot deel trottoirs en hellingen. Helaas zijn er nog veel obstakels, zoals stoepranden, die toch niet goed schuin lopen of kasseien en natuurlijk obstakels, die door verkopers e.d. op de stoep worden geplaatst.

Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in Turkije? Kijk dan eens op: Aangepaste accommodaties – Turkije

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *