La Rochelle

Voor velen een onbekende Franse havenstad aan de Atlantische Oceaan, maar La Rochelle heeft heel veel te bieden.

La Rochelle is de hoofdstad van het departement Charente-Maritime en tevens een van de grootste steden in de regio Poitou-Charentes. De stad is gesticht in de 10de eeuw na Christus, waarvan het historisch karakter goed bewaard is gebleven. Een leuke schilderachtige stad, die zeker een bezoek waard is. Als je in de buurt verblijft of de stad aandoet tijdens een cruise.

De oude binnenstad van La Rochelle heeft veel mooie gebouwen, winkeltjes en gezellige terrasjes. Heerlijk om rond te slenteren, wat wij in deze blog iets gestructureerd gaan doen.

La Rochelle

Vieux Port, ‘de oude haven’

Een heerlijke plek in deze leuke stad met veel terrasjes en restaurants en om te dwalen langs het water. Een schilderachtig plekje met de mooie vuurtoren en kleurrijke boten. Ook een goede plek om verse vis te eten.

De torens van La Rochelle

Kan je niet missen wanneer je in La Rochelle bent. Je hebt ze vast al uit de haven gezien. Er zijn totaal drie torens, de Tour de la Chaîne (kettingtoren), de Tour Saint Nicolas (Sint Nicolaastoren) en de Tour de la Lantern, die dienstdeed als vuurtoren en gevangenis. De torens zijn middeleeuws en waren voor de bescherming van de haven van La Rochelle. Er werd een ketting tussen de Tour Saint Nicolas en de Tour de la Chaîne gespannen om de haven af te sluiten. De torens staan nog steeds bij de ingang van de haven en zijn te bezoeken. Vanaf de torens heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Wanneer je van de torens naar de oude binnenstad van La Rochelle loopt, kom je bij de Porte de la Grosse Horloge, dat de scheiding vormt tussen haven en binnenstad. Het is een belfort, die deel uitmaakt van de oude stadsmuur.

In de oude stad

Zoals al gemeld, staan er in de oude binnenstad veel historische gebouwen, naast een groot aantal prachtige privé-villa’s met houten of stenen gevels heb je ook het gotische stadhuis met waterspuwers en versierde gevel (lijkt op een versterkt kasteel), het huis van Henri II, hôtel de la bourse en het palais de justice.

Zeker een kijkje waard is de St. Louise-kathedraal, die in de buurt van het huis van Henri II ligt. Van buiten is de kathedraal niet heel speciaal, maar binnen zijn veel schilderijen en vooral de glas in loodramen zijn mooi.

Bunker van La Rochelle

Ligt maar een klein stukje (400 meter) verderop. De bunker is in 1941 door de Duitsers midden in het centrum van Rochelle gebouwd om de regio in de gaten te houden. Het is niet direct te herkennen als bunker. De bunker is nu een museum, het is een labyrint van kamers, waar het verhaal van La Rochelle van 1939 tot 1945 wordt verteld.

Mocht je in ochtend in de buurt zijn, loop dan zeker door naar de overdekte markthallen (Les Halles) voor heerlijke verse lokale producten. Niet alleen zeefruit, maar ook wijnen uit de streek. De markthallen zijn in een karakteristieke 19de eeuwse hal met grote ramen en mooie ijzeren kozijnen.

Zuidkant van La Rochelle

Ten zuiden van de haven liggen nog twee leuke bezienswaardigheden, Aquarium de la Rochelle. Wat een van de grootste aquaria van Europa is. Er leven 12.000 dieren in 3 miljoen liter zeewater op een oppervlakte van 8000 m2. Het doel van het aquarium is je de onderwaterwereld te laten ontdekken en begrijpen. Het is geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Musée Maritiem de la Rochelle ligt een klein stukje zuidelijker. Het museum toont de maritieme geschiedenis van La Rochelle, vanaf de oorsprong tot aan heden. Niet alles ligt in het museum, je kan ook een kijkje aan boord nemen van historische schepen en boten, zoals een zeilboot, vissers- en sleepboot.

Mocht het heel mooi weer zijn en je even een bezoekje aan het strand wil brengen, dan ligt niet ver van het oude centrum het Plage de la Concurrence.

Of wil je liever even genieten van een park, dan ligt midden in La Rochelle het Charruyer Park.

En tot slot nog even een leuke dagtocht: een bezoek aan Île de Ré, dat vanuit La Rochelle via een bijna 3 kilometer lange tolbrug te bereiken is. Het eiland staat vol witte huisjes met groene kozijnen en oranje daken. In de huisjes worden allerlei ambachten bedreven, zo is er een wijnboer, vissers, maar ook een zoutwinning. Ook zijn er veel historische gebouwen op het eiland.

En voor wie het leuk vindt: ‘wat heeft La Rochelle met vrijdag de dertiende te maken?’

Er zijn verschillende verklaringen voor de ongeluksdag vrijdag de 13de. Zo zou het verwijzen naar de tiende plaag van Egypte (alle eerstgeborenen stierven) of de dag van de kruisiging van Christus was een vrijdag en als de vrijdag dan nog op het ongeluksgetal 13 valt, dan moet dat onheil brengen.

En dan nu die verband houdt met La Rochelle. Op vrijdag de 13de van oktober 1307 werden alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone gearresteerd op basis van ketterij. Voor de arrestaties was het hen echter nog wel gelukt hun beroemde schat Parijs uit te smokkelen. Deze werd naar La Rochelle gebracht. La Rochelle was de basis van de vloot van de Orde van de Tempeliers. 18 galeischepen verlieten met de schat La Rochelle, die sindsdien spoorloos is.

Wij weten zeker, dat je door deze blog een nieuwe leuke stad hebt ontdekt.
Wil je La Rochelle aandoen tijdens een cruise? Kijk dan eens naar deze cruise: Middellandse Zee cruise

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *