Top 5 meest rolstoeltoegankelijke steden in Europa

Reizen door Europa als rolstoelgebruiker is zeker haalbaar, met talloze bezienswaardigheden om te ontdekken, plaatsen om te verkennen en culinaire ervaringen om te genieten.  Europa biedt diverse rolstoelvriendelijke vakantieopties, maar wij beperken ons voor nu tot de top 5 meest rolstoeltoegankelijke steden in Europa.

Deze lijst presenteert vijf van de meest toegankelijke steden in Europa, zodat je je kunt concentreren op de bestemmingen, niet de logistiek.

Toegankelijke Barcelona
  1. Barcelona

Barcelona is onbetwistbaar een van de meest rolstoelvriendelijke steden in Europa. De wegen zijn relatief vlak, met slechts enkele kasseistroken, wat het navigeren vergemakkelijkt. Bovendien zijn er voldoende op- en afritten bij trottoirs voor een soepele verplaatsing. Hoewel het Gotische Kwartier enkele heuvels kent, zijn deze met een elektrische rolstoel of hulp van anderen goed te overwinnen.

Er zijn twee vooraanstaande rolstoeltoegankelijke taxibedrijven in de stad. Het is verstandig om vooraf te reserveren om ervoor te zorgen dat je het juiste voertuig krijgt. De metro is ook een uitstekende optie, aangezien de meeste stations toegankelijk zijn en liften naar de perrons hebben. De bussen in Barcelona zijn volledig rolstoelvriendelijk, met hellingen en liften, maar het is raadzaam om routes en haltes van tevoren te plannen.

Veel meer informatie over de toegankelijkheid van Barcelona vind je op onze pagina: Toegankelijk Barcelona

Finland rolstoelvakantie Helsinki
  1. Helsinki

Helsinki is een uitstekende stad om met een rolstoel te verkennen. Het is de beste manier om van het uitzicht en de sfeer te genieten. Het weer kan enigszins onvoorspelbaar zijn, vooral in de winter, maar de paden worden goed onderhouden, waardoor verplaatsen eenvoudig is.

Taxi’s zijn een populaire keuze voor rolstoelgebruikers in Helsinki, met meer dan 300 rolstoelvriendelijke taxi’s beschikbaar. Ze zijn meestal direct beschikbaar als je belt.

Reizen met de bus en metro is ook zeer toegankelijk. Rolstoelgebruikers hoeven geen kaartje te kopen, maar anderen wel. Houd de vertrektijden en bussen met lage vloeren in de gaten en je kunt eenvoudig het openbaar vervoer gebruiken.

Meer informatie over de toegankelijkheid van Helsinki vind je op: Toegankelijk Helsinki

reykjavik
  1. Reykjavik

Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, is toegankelijk bij goed weer. De trottoirs hebben op- en afritten en zijn over het algemeen vlak, met af en toe een heuvel. Bij winterse omstandigheden met sneeuw en ijs kan het echter lastiger zijn om te bewegen, dus overweeg een taxi te bellen.

Verschillende rolstoelvriendelijke taxidiensten zijn beschikbaar; het is slim om hun telefoonnummers binnen handbereik te hebben. Alle openbare bussen zijn rolstoeltoegankelijk, met knielfuncties om het instappen te vergemakkelijken. Hoewel de bussen rolstoelvriendelijk zijn, kan het plannen van routes en tijden enige voorbereiding vereisen.

Londen-rolstoelvakantie
  1. Londen

De meeste taxi’s in Londen zijn rolstoelvriendelijk. Zwarte taxi’s hebben uitklapbare hellingbanen, waardoor het eenvoudig is om in te stappen. Tijdens de rit moet je zijwaarts zitten, maar het gemak van het aanhouden van een taxi maakt dit ruimschoots goed.

Londen is uitermate geschikt om te voet of met een rolstoel te verkennen. De stad is buitengewoon toegankelijk en rolstoelvriendelijk, dus je zult geen moeite hebben met verplaatsen of het vinden van toegankelijke activiteiten. Dit maakt Londen tot een topbestemming voor rolstoelvriendelijke vakanties in Europa.

Meer informatie over de toegankelijkheid van Londen vind je op: Toegankelijk Londen

Kopenhaag tijdens de cruise naar de Oostzee met zorg
  1. Kopenhagen

Alweer de laatste van onze top 5  meest rolstoeltoegankelijke steden in Europa.
Het verkennen van Kopenhagen zou geen problemen moeten opleveren. De meeste trottoirs zijn vlak en rolstoelgebruikers zullen geen problemen ondervinden. Er kunnen echter incidenteel ontoegankelijke ingangen zijn, en sommige restaurants bieden mogelijk buitenzitplaatsen om deuren en andere gasten te vermijden.

Kopenhagen blijft werken aan verbeterde rolstoeltoegankelijkheid. Met veel belangrijke toeristische attracties dicht bij elkaar, is het gemakkelijk om in de stad te bewegen. Bestudeer voor je reis een kaart van de stad en plan je vervoer. Als je een taxi wilt gebruiken, is het raadzaam om vooraf te bellen. Het kan handig zijn om de metro- en treinlijnen te leren kennen, omdat deze doorgaans toegankelijker zijn dan bussen.

Uiteraard zijn de steden uit deze top 5 niet de enige rolstoeltoegankelijke steden in Europa. Kijk bijvoorbeeld eens op de pagina: Toegankelijke steden.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijke nieusbrief

Selecteer lijst(en):