Toegankelijk Berlijn
Als hoofdstad van Duitsland is Berlijn gevuld met bezienswaardigheden en activiteiten voor de geschiedenisliefhebber, kunstliefhebber of winkelliefhebber.
Berlijn is een van de beste steden ter wereld voor de geschiedenis van de 20e eeuw.
Tijdens uw bezoek aan Berlijn zijn er zoveel bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om te bezoeken. De Brandenburger Tor, dateert uit de 18e eeuw en is een van de meest iconische symbolen van Berlijn. Er zijn talloze locaties uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder het Reichstag-gebouw , de ruïnes van het SS-hoofdkwartier en het gedenkteken voor de vermoorde Joden van Europa .
Berlijn is ook de thuisbasis van tal van locaties uit de Koude Oorlog, waaronder de Berlijnse Muur en het beroemde Checkpoint Charlie .
Verschillende andere opmerkelijke attracties zijn de moeite waard voor reizigers met een mobiliteitsbeperking, waaronder het Duitse Geschiedenismuseum , het Pergamonmuseum , de dierentuin van Berlijn en de kathedraal van Berlijn.
Dit zijn slechts het topje van de ijsberg. Talloze andere Berlijnse attracties zijn rolstoeltoegankelijk.
Toegankelijkheid van Berlijn
De toegang voor rolstoelgebruikers in Berlijn is redelijk goed, vergelijkbaar met andere Europese steden die zwaar werden gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn veel minder geplaveide straten of 100 jaar oude gebouwen die worden gebruikt voor hotels en musea dan in Parijs of Rome. Bovendien biedt het openbaar vervoer, zoals bussen en metro’s, goede toegang in Berlijn.
Inhoud:
De stad Berlijn heeft twee nabijgelegen luchthavens, Berlin Tegel en Berlin Schönefeld. Beide luchthavens zijn vriendelijk voor rolstoelgebruikers. Hoewel er in Berlijn geen aangepaste taxi’s zijn, bieden beide luchthavens meerdere openbaar vervoersmogelijkheden die toegankelijk zijn.
Internationale luchthaven Berlijn Tegel
De luchthaven Berlijn Tegel is de drukst bezochte luchthaven van Berlijn. Luchthaven Tegel is rolstoeltoegankelijk, met luchthavenpersoneel dat is opgeleid in het assisteren van mensen die zowel handmatige als elektrische stoelen gebruiken. Alle rolstoelen kunnen tot aan de gate en de vliegtuigdeur worden gebracht. Er zijn ook leenrolstoelen beschikbaar als u uw rolstoel meteen bij het inchecken wilt inleveren.
Voor rolstoelpassagiers is er een speciale veiligheidslijn. Passagiers die met hun elektrische rolstoel naar de vliegtuigdeur gaan, maken geen gebruik van de jetway, maar worden naar de rechterdeur van het vliegtuig getild in een rolstoeltransportwagen , ook wel ambulift genoemd . Gangpadstoelen zijn beschikbaar voor iedereen die er één nodig heeft.
Trein- en metrodiensten zijn niet beschikbaar vanaf deze luchthaven. Twee stadsbusroutes, die beide rolstoeltoegankelijk zijn, bieden service tussen de luchthaven en de stad.
Internationale luchthaven Berlijn Schönefeld
De luchthaven Berlijn Schönefeld is de kleinste van de twee luchthavens in de omgeving van Berlijn. De luchthaven is rolstoeltoegankelijk en biedt het standaardaanbod van assistentiediensten aan rolstoelgebruikers. Er zijn leenrolstoelen beschikbaar op de luchthaven, maar passagiers kunnen ook hun eigen handmatige of elektrische rolstoel meenemen naar de gate en de vliegtuigdeur. Er zijn gangpadstoelen beschikbaar voor passagiers die hulp nodig hebben bij het instappen in het vliegtuig.
S-Bahn, DB Bahn regionale trein- en stadsbusdiensten zijn beschikbaar vanaf deze luchthaven. De regionale treinen van de S-Bahn en DB Bahn vertrekken vanaf station Flughafen Schönefeld. Het station ligt op 5 minuten lopen via een overdekte loopbrug vanaf de luchthaventerminal.
Hoe toegankelijk is openbaar vervoer in Berlijn?
Berlijn beschikt over één van de meest rolstoelvriendelijke openbaarvervoersystemen ter wereld. De twee belangrijkste metrorailsystemen, U-Bahn en S-Bahn, zijn toegankelijk op de meeste stations in de stad Berlijn.
Trams en stadsbusdiensten zijn volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
U-Bahn
De U-Bahn bestaat uit tien lijnen, genummerd U1-U9 en U55. Deze metro komt in totaal langs 170 stations in de stad. Niet alle stations zijn rolstoeltoegankelijk vanwege het ontbreken van liften tussen de straat en de tussenverdieping, of tussen de tussenverdieping en het perron. De volgende stations zijn NIET rolstoeltoegankelijk:
- Lijn U1 : U Schleisisches Tor, U Gorlitzer Bahnhof, U Hallesches Tor, U Mockernbrucke, U Kurfurstenstr., U Kurfurstendamm
- Lijn U2 : U Klosterstr., U Hausvogteiplatz, U Mohrenstr., U Ernst-Reuter-Platz, U Deutsche Oper, U Sophie-Charlotte-Platz, U Kaiserdamm, U Neu-Westend
- Lijn U3 : U Augsburgerstr., U Spichenstr., U Rudesheimer Platz, U Podbielskiallee, U Thielplatz, U Oskar-Helene-Heim
- Lijn U4 : U Viktoria-Luise-Platz, U Bayerischer Platz, U Rathau Schoneberg
- Lijn U5 : Alle stations op de U5 zijn rolstoeltoegankelijk. Bovengrondse stations zijn voorzien van oprijplaten voor rolstoel- en kinderwagengebruik.
- Lijn U6 : U Borsigwerke, U Holzhauser Str., U Kurt-Schumacher Platz, U Afrikanische Str., U Seestr., U Franzosische Str., U Hallesches Tor, U Platz der Luftbrucke, U Alt Tempelhof, U Ullsteinstr., U Westphalweg
- Lijn U7 : U Alstadt Spandau, U Zitadelle, U Haselhorst, U Paulsternstr., U Rohrdamm, U Siemensdamm, U Halemweg, U Jakob-Kaiser-Platz, U Mierendorffplatz, U Adenauerplatz, U Konstanzer Str., U Blissestr., U Bayerischer Platz, U Eisenacher Str., S+U Yorckstr., U Mockernbrucke, U Gneisenaustr., U Karl-Marx-Str., U Grenzallee, U Parchimer Allee, U Wutzkyallee, U Zwickauer Damm
- Lijn U8 : U Residenzstr., U Franz-Neumann-Platz, U Pankstr., U Weinmeisterstr., S+U Jannowitzbrucke, Heinricke-Heine-Str., U Moritzplatz, U Schönleinstr., U Leinestr.
- Lijn U9 : U Nauener Platz, U Birkenstr., U Hansaplatz, U Kurfurstendamm, U Spichernstr., U Guntzelstr., U Friedrich-Wilhelm-Platz, U Schlo8***str.
- Lijn U55 : Alle stations op de U5 zijn rolstoeltoegankelijk. Alle drie de stations zijn bereikbaar met een lift.
De nieuwere treinmodellen hebben een instap met een opening van niet meer dan 5 cm tussen de metro en het perron.
Sommige oudere modellen (geel van kleur) hebben een opening van 7 tot 15 cm. Rolstoelgebruikers kunnen in deze gevallen de machinist waarschuwen, zodat deze een oprit kan neerleggen om de instap rolstoeltoegang te maken.
De oudere treinen bieden geen gereserveerde rolstoelplaats, maar nieuwere U-Bahn-treinen bieden deze ruimtes wel aan.
S-Bahn
De S-Bahn rijdt zowel boven- als ondergronds, net als de U-Bahn, maar de stations/haltes liggen verder uit elkaar. De S-Bahn is een sneltrein die een veel groter gebied bedient, inclusief nabijgelegen voorsteden en steden zoals Oranienburg, Potsdam en Wannsee. Het netwerk van 166 stations wordt bediend door 15 genummerde lijnen.
De meeste S-Bahn-stations hebben liften/liften of hellingbanen, waardoor ze rolstoeltoegankelijk zijn. S-Bahn-treinen zijn gelijk met perrons, waardoor rolstoelgebruikers gemakkelijk de trein kunnen in- en uitstappen. In elke treinwagon zijn plaatsen voor rolstoelen beschikbaar.
De S-Bahn-systeemkaart toont alle 166 stations en geeft aan of ze al dan niet rolstoeltoegankelijk zijn.
Stadsbus
Berlijn heeft een uitgebreid stadsbussysteem met meer dan 350 routes/lijnen. De stadsbusvloot bestaat uit zo’n 1.300 bussen, die allemaal rolstoeltoegankelijk zijn. De busdeur achter/midden is voorzien van een handmatige oprijplaat die de buschauffeur uitschuift voor rolstoelgebruikers. Alle bussen zijn uitgerust met een voorrangsplaats voor rolstoelen.
Tram
De Berlijnse tram bestaat uit 22 lijnen. De meeste routes en tramvoertuigen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers, via een helling die vanaf de vloer uitsteekt. Deze oprit kan worden ingezet door de trambestuurder en rolstoelgebruikers die willen instappen. De opritten bevinden zich bij een deur nabij het midden van de trein, die is gemarkeerd met pictogrammen voor rolstoelen en kinderwagens.
Tarieven, routekaarten en dienstregelingen
De tarieven voor de bus, tram, S-Bahn en de U-Bahn zijn gebaseerd op de afgelegde afstand. De stad Berlijn en de omliggende voorsteden zijn verdeeld in drie tariefzones, A, B en C. Tariefzone A is het stadscentrum van Berlijn. Er zijn tickets voor één zone beschikbaar of gecombineerde AB-, BC- en ABC-tickets voor alle zone’s.
Een Berlin WelcomeCard biedt bezoekers van de stad een manier om onbeperkte ritpassen te kopen voor een geldigheidsduur van 48 uur, 72 uur of 5 dagen. WelcomeCards kunnen in twee varianten worden gekocht: een kaart die geldig is voor reizen binnen de zones A en B of een pas die geldig is voor de zones A, B en C, inclusief reizen met de S-Bahn van en naar de stad Potsdam. De Berlin WelcomeCard is te koop bij luchthavens, buurtwinkels en S+U-Bahn-stations. Kaarten worden geleverd met een boekje met zo’n 200 kortingen voor restaurants, winkels en attracties in de stad, plus een kaart van de openbaarvervoersystemen van de stad.
Voor meer informatie over de Berlin WelcomeCard of om er een online te bestellen, ga naar https://www.visitberlin.de/en/berlin-welcome-card
Onze tips
Overweeg een verblijf in Oost-Berlijn in de buurt van de toeristische attracties
Hoewel er tal van hotels in West-Berlijn zijn, bevinden de meeste toeristische attracties zich in Oost-Berlijn, waardoor het een beter gebied is voor toeristen met een mobiliteitsbeperking om te verblijven. De toeristische attracties in het voormalige Oost-Berlijn zijn de Reichstag, de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, de Topography of Terror, Unter den Linden en alle musea op het Museumeiland.
2. Bezoek de attracties van het Museumeiland.
Museumeiland in Berlijn heeft meerdere musea die dicht bij elkaar liggen, wat het voor rolstoelgebruikers gemakkelijk maakt om ze op één dag te bezoeken. Het Pergamonmuseum, het Neues Museum en het German History Museum (gelegen aan de overkant van de rivier de Spree) zijn allemaal eersteklas musea en verdienen elk minimaal 2 uur.
3. Toegankelijke souvenirwinkels in de buurt van de rivier de Spree
Tussen het Duits Historisch Museum en de rivier de Spree vind je talloze souvenirkarretjes die heel gemakkelijk te bezoeken zijn in een rolstoel. Je hoeft geen trede op om een gebouw binnen te gaan, dus dit is een goede plek om je souvenirs te kopen.
4. Bezoek Checkpoint Charlie-attracties samen
Verschillende rolstoeltoegankelijke Berlijnse toeristische attracties liggen op loopafstand van Checkpoint Charlie. Ze omvatten Checkpoint Charlie dat zich in het midden van de straat bevindt, het Museum bij Checkpoint Charlie, het Joods Museum Berlijn en de tentoonstelling Topography of Terror (overblijfselen van het SS-gebouw en de Berlijnse muur). Een paar straten verderop vindt u de straat Unter den Linden, de Potsdamer Platz, de Brandenburger Tor en de Reichstag. De hele buurt is vlak met stoepranden waardoor het gemakkelijk is om met een rolstoel tussen de attracties te reizen.
5. De gemakkelijkste Berlijnse rolstoelreisoptie tussen Oost en West zijn de #100 en #200 bussen.
De #100 bus gaat van Alexanderplatz in het oosten langs de Reichstag naar het Zoologischer station. Bus # 200 gaat van station Zoologischer, langs het kunstmuseum Gemäldegalerie, in de buurt van Checkpoint Charlie en door Museumeiland. Zowel de #100 als #200 routes hebben rolstoeltoegankelijke bussen.
6. Breng een halve of hele dag door in het Duitse Historisch Museum
Het Duitse Historisch Museum doet uitstekend werk door de geschiedenis van Duitsland uit te leggen, van het stenen tijdperk tot de moderne tijd. Een bezoek van 8 uur lijkt misschien lang, maar door de fascinerende tentoonstellingen vliegt de tijd voorbij. Het is volledig rolstoeltoegankelijk en mag je niet missen!
7. Maak tijd vrij om de andere uitstekende musea te bezoeken
Berlijn heeft musea van wereldklasse, waaronder het Pergamon Museum , het Neues Museum, het kunstmuseum Gemäldegalerie. Ze hebben allemaal een toegankelijke hoofdingang of een toegankelijke zij-ingang
Is het Rijksdaggebouw toegankelijk?
Gebouwd in 1894, huisvestte de Reichstag de Rijksdag van het Duitse Rijk tot 1933, toen het gebouw zwaar werd beschadigd door brand. In de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd de Reichstag geplunderd en beschadigd door het binnenvallende Russische leger. Pas na de Duitse hereniging in oktober 1990 kwam er aandacht voor het gebouw. Van 1992 tot 1999 onderging het Reichstag-gebouw een uitgebreide verbouwing en renovatie. Na de voltooiing van het gebouw werd het opnieuw de ontmoetingsplaats van het Duitse parlement.
Begin indien mogelijk met Bundestag! Je hebt een duidelijker beeld van hoe de stad eruitziet, en navigeren door Berlijn wordt ineens makkelijker.
De manier waarop je Bundestag verkent is heel eenvoudig: je cirkelt rond in de koepel. Er zijn audiogidsen beschikbaar en deze zijn beschikbaar in verschillende talen. De audiogids past zich aan je bezoektempo aan en vertelt over bepaalde gebouwen zoals je ze ziet.
Rondleidingen door het gebouw worden aangeboden wanneer het parlement niet zit. De rondleidingen duren 90 minuten en geven bezoekers toegang tot de begane grond, het dak en de iconische koepel. De geschiedenis en architectuur van het gebouw wordt besproken tijdens een wandeling door het gebouw. Alle rondleidingen worden gratis aangeboden, maar moeten vooraf worden gereserveerd. Ga voor informatie of om een rondleiding door het Reichstag-gebouw te boeken naar https://www.bundestag.de/en/. Het Reichstag-gebouw, de rondleiding, het dak en de koepel zijn allemaal volledig rolstoeltoegankelijk. Toegankelijke toiletten zijn beschikbaar op het terrein.
Dichtstbijzijnde U-Bahn: lijn U55 bij station U Bundestag
Veel gestelde vragen:
- Is er een toegankelijke ingang?
Ja, er is een alternatieve ingang met een hellingbaan op de zuidwestelijke hoek van het gebouw. Als je naar de voorkant van het gebouw kijkt, is deze aan de rechterkant. - Is de deur duwen/trekken, draaien, geautomatiseerd door een knop of beweging geactiveerd?
Deur is geautomatiseerd door beveiliging die zich net binnen de deur bevindt. - Waar is de dichtstbijzijnde plaats waar auto’s/taxi’s mensen kunnen afzetten?
Aan de Scheidemannstrasse, gelegen ten zuiden van het gebouw - Zijn er kasseien of heuvels die naar de ingang leiden?
Nee, er zijn geen kasseien of heuvels - Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?
100%. Om de top van de koepel te bereiken, moet je echter een spiraalvormige helling op die een paar verdiepingen omhoog gaat. Onderweg zijn er vlakke plekken om uit te rusten. - Zijn er leenrolstoelen?
Ja. Je moet een identiteitskaart bij de ingang achterlaten. - Is er een toegankelijke toilet?
Ja. De deur breed is genoeg voor een rolstoel, er zijn handgrepen en er is ruimte om een rolstoel naast het toilet te plaatsen.
Openingstijden: dagelijks van 8:00 tot 24:00 (de laatste bezoekers mogen uiterlijk om 22:00 naar binnen)
Meld je bezoek voor het Reichstaggebouw vooraf aan. Zonder bevestiging van aanmelding en je identificatiebewijs, kun je het Reichstaggebouw namelijk niet bezoeken.
Adres: Platz der Republik 1, 11011 Berlijn, Duitsland
Telefoon: 49 (0)30 227 32 684
Website: www.bundestag.de/en
De Reichstag is het Duitse parlementsgebouw en ligt vlakbij de Brandenburger Tor.
Toegankelijkheid van Brandenburger Tor
De Brandenburger Tor (voltooid in 1791) is een voormalige douanepoort van de stad en één van de beroemdste bezienswaardigheden van Berlijn en sinds de hereniging een krachtig symbool geworden van het verenigde Duitsland.
De triomfboog dient als monumentale toegangspoort tot de Unter den Linden, de historische boulevard die ooit naar de keizerlijke paleizen leidde.
Bebouwd in opdracht van koning Frederik Willem II van Pruisen stond de Brandenburger Tor trots tot hij in de Tweede Wereldoorlog werd beschadigd. Met de splitsing van Duitsland na de oorlog werd de Brandenburger Tor geïsoleerd en afgesneden door de Berlijnse Muur. Pas in 2000 werd de poort gerestaureerd. Tegenwoordig is het een belangrijke toeristische attractie en symbool van de tumultueuze geschiedenis van Duitsland en groter Europa. De poort is gemakkelijk bereikbaar en staat op slechts een steenworp afstand van de Reichstag.
Het dichtstbijzijnde station bij de Brandenburger Tor is U Französische Str, bereikbaar met lijn U6.
Dichtstbijzijnde S-Bahn: S1/S2/S25 lijnen bij station S Brandenburger Tor.
Toegankelijkheid van het Duitse Historisch Museum
Het Duitse Historisch Museum (Zeughaus Berlin) is een van de beste historische musea en het beslaat de hele Duitse geschiedenis van de prehistorie tot vandaag en het is gemakkelijk om er de hele dag door te brengen. Het museum is volledig toegankelijk en biedt traploze toegang tot alle verdiepingen en alle liften. Liften zijn verder uitgerust met tactiele bewegwijzering en aankondigingen.
Veel gestelde vragen:
- Is er een toegankelijke ingang?
Ja, de hoofdingang bevindt zich in de straat Unter den Linden en is toegankelijk via een automatische deur met drukknop. - Waar is de dichtstbijzijnde plaats waar auto’s/taxi’s mensen kunnen afzetten?
Op Hinter demGießhaus straat ten westen van het gebouw. - Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?
100%. Het hele museum is toegankelijk - Zijn er leenrolstoelen?
Ja, rolstoelen, loophulpmiddelen, opvouwbare krukjes en buggy’s voor kleine kinderen zijn verkrijgbaar bij de infobalies. - Is er een toegankelijke toilet?
Ja.In de kelder van het Pei-gebouw bevinden zich toiletten die geschikt zijn voor gasten met beperkte mobiliteit. De deur is breed genoeg voor een rolstoel, er zijn handgrepen en er is ruimte om een rolstoel naast het toilet te plaatsen.
Openingstijden: Dagelijks van 10 tot 18 uur
Adres: Unter den Linden 2, 10117 Berlijn
Telefoon: +49 – (0)30 20304 0
Website: https://www.dhm.de/
Hoe toegankelijk is museumeiland?
Museumeiland, een klein eiland in de rivier de Spree in het centrum van Berlijn, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een schat van de stad en biedt musea van wereldklasse. Met oa:
Kathedraal van Berlijn
De kathedraal van Berlijn, bevindt zich op het pittoreske Museumeiland. Het is de grootste kerk in de stad Berlijn. Hoewel het huidige kathedraalgebouw in 1905 werd geopend, was de oorspronkelijke kerk op deze plaats de rooms-katholieke Sint-Erasmuskapel, ingewijd in 1454.
Het huidige gebouw is de 4e christelijke kerk op deze plek. Het was tot 1993 gesloten na schade opgelopen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoewel het de kathedraal van Berlijn wordt genoemd, is het er nooit echt een kathedraal geweest. (het is nooit de zetel van een bisschop geweest.)
Rondleidingen door de kerk zijn beschikbaar voor het publiek.
Veel gestelde vraag:
- Is er een toegankelijke ingang?
Toegang tot de kathedraal is mogelijk voor rolstoelgebruikers, maar niet via de hoofdingang. Ga links van het kerkgebouw en de voortrap, waar je een gaashekwerk met belknop vindt. Druk op de belknop en verwittig de medewerker die antwoordt dat u een rolstoel gebruikt Via de poort wordt u via een grote lift naar de begane grond gebracht.
Dichtstbijzijnde S-Bahn: S5/S7/S75 lijnen bij station S Hackescher Markt; Dichtstbijzijnde BUS: 100/200/N2 bij Lustgarten
Openingstijden: Maandag – vrijdag: 10 – 17 uur
Zaterdag: 10 – 16 uur.
Zondag: 12 – 16 uur
Adres: Am Lustgarten, 10178 Berlin, Duitsland
Telefoonnummer: +49 30 20269136
Website: https://www.berlinerdom.de
Alte Nationalgalerie
De Alte Nationalgalerie, gelegen op het Museumeiland, is de belangrijkste kunstgalerie van Berlijn. De collectie bevat neoklassieke, romantische, impressionistische en modernistische kunstwerken.
De National Gallerie werd in 1861 in Berlijn gesticht. De galerij werd geopend in 1876 en bevatten de werken van alleen Pruisische kunstenaars. In de loop van de volgende eeuw breidde de collectie zich uit en groeide uit tot de grootste opslagplaats van moderne Franse kunst.
De collectie is enorm en omvat werken van vele beroemde kunstenaars, waaronder Caspar David Friedrich, Max Liebermann, Edouard Manet, Adolph von Menzel, Claude Monet en Johan Gottfried Schadow.
Veel gestelde vragen:
- Is er een toegankelijke ingang?
Rolstoeltoegang is mogelijk via een deur aan de rechterzijde van het gebouw. Liften maken barrièrevrije toegang tot elke verdieping van de galerij mogelijk. - Is er een toegankelijke toilet?
Ja, rolstoeltoegankelijke toiletten bevinden zich op de begane grond.
Dichtstbijzijnde S-Bahn: S5/S7/S75 lijnen bij station S Hackescher Markt; Dichtstbijzijnde BUS: 100/200/N2 bij Lustgarten
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur.
Op maandag gesloten.
Adres: Bodestraße 1-3, 10178 Berlin, Duitsland
Telefoon: +49 30 266424242
Website: https://www.museen-einrichtungen/alte-nationalgalerie
Bode-museum
Oorspronkelijk vernoemd naar keizer Frederik III, werd het Bode-museum in de jaren vijftig omgedoopt door zijn eerste curator, Wilhelm von Bode. Het museum werd in 1904 geopend in het huidige gebouw op het Museumeiland. Tegenwoordig herbergt het een gevarieerde collectie sculpturen, Byzantijnse kunst, religieuze stukken en munten. De collectie bevat stukken uit de middeleeuwen, de Italiaanse gotiek en de renaissance.
Veel gestelde vraag:
- Is er een toegankelijke ingang?
De toegankelijke ingang bevindt zich linksvoor in het gebouw. In het trappenhuis is een rolstoellift ingebouwd. Druk op de belknop op de bedieningsleuning om hulp in te roepen. Twee van deze liften worden gebruikt om toegang te krijgen tot de inkomhal, en een andere lift wordt gebruikt om rolstoelen naar het hoofdniveau te brengen. Van daaruit is de toegang tot verschillende verdiepingen van het museum mogelijk gemaakt door liften.
Dichtstbijzijnde S-Bahn: S5/S7/S75 lijnen bij station S Hackescher Markt; Dichtstbijzijnde BUS: 100/200/N2 bij Lustgarten
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10 tot 18 uur. Maandag gesloten
Adres: Am Kupfergraben, 10117 Berlin, Duitsland
Telefoon: +49 30 266 42 42 42
Website: www.bode-museum
Pergamonmuseum
Het meest bezochte kunstmuseum in Duitsland is het Pergamonmuseum, ook gelegen op het Berlijnse Museumeiland. Het museum is gebouwd van 1910 tot 1930 en staat vooral bekend om zijn originele reconstructies van monumentale panden. De inhoud van het museum is onderverdeeld in de collecties Oudheden, Midden-Oosten en Islamitische Kunst.
De meest populaire reconstructie is de Ishtar-poort, gebouwd in het jaar 575 voor Christus aan de noordkant van de stad Babylon. De poort werd in de 20e eeuw opgegraven en de muurpoort werd gereconstrueerd met behulp van de originele stenen die werden opgegraven. De reconstructie die in het Pergamonmuseum te zien is, wordt beschreven als een van de meest complexe archeologische opgravingen en reconstructies in de geschiedenis.
Het Pergamonmuseum is rolstoeltoegankelijk, maar enkele installaties en gereconstrueerde stukken zijn alleen van een afstand te zien. Ongeveer 95% van de stukken zijn goed toegankelijke voor rolstoelgebruikers, inclusief de Ishtar-poort.
Dichtstbijzijnde S-Bahn: S5/S7/S75 lijnen bij station S Hackescher Markt; Dichtstbijzijnde BUS: 100/200/N2 bij Lustgarten
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10 – 18 uur. Maandag gesloten
Adres: Bodestraße 1-3, 10178 Berlin, Duitsland
Telefoon: +49 30 266424242
Website: www.pergamonmuseum.de
Is Topografie van terreur toegankelijk?
Met meer dan een miljoen bezoekers per jaar is de “Topographie des Terrors” een van de meest bezochte herdenkingsplaatsen in Berlijn.
Centraal in de permanente tentoonstelling staan de centrale instellingen van de SS en de politie in het “Derde Rijk”, en ook de misdaden die zij in Europa hebben gepleegd. Naast de presentatie van de terreur van de daders, richt de tentoonstelling zich ook op de verschillende slachtoffers van het naziregime.
De tentoonstelling is bestaat uit vijf onderdelen:
I. De nationaal-socialistische machtsovername
II. De instituties van de terreur (SS en politie)
III. Terreur, vervolging en vernietiging in het rijksgebied
IV. SS en Reichssicherheitshauptamt (RSHA – hoofdkwartier voor rijksveiligheid) in de bezette gebieden
V. Einde van de oorlog en de naoorlogse periode
De tentoonstelling is tweetalig (Duits en Engels).
Rondleiding “De historische plaats topografie van terreur”
Op het terrein van de “Topographie des Terrors” vindt een rondleiding plaats met 15 stopplaatsen (in het Duits en het Engels). Onderdeel van de rondleiding zijn ook monumenten van de Berlijnse muur.
De Topographie des Terrors, geopend in mei 2010, is een museum dat de geschiedenis van de Gestapo, de SS en de opkomst van het naziregime documenteert door middel van propaganda en terreur. Het museum bevindt zich op de plaats van het hoofdkwartier van de Gestapo en de SS, die in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog werden verwoest. De kelder van het hoofdkwartier van de Gestapo, de plek waar tussen 1933 en 1945 veel politieke gevangenen werden gemarteld en geëxecuteerd, werd gevonden en opgegraven. Het is nu te zien aan het publiek. Het grootste deel van de Berlijnse muur dat nog steeds staat, grenst aan de Topography of Terror en kan worden gezien en aangeraakt door bezoekers. De Topography of Terror is gratis toegankelijk en de exposities worden zowel in het Duits als in het Engels gepresenteerd. Het hele museum en terrein is volledig rolstoeltoegankelijk.
De tentoonstelling is buiten en bevindt zich op een steenworp afstand van Checkpoint Charlie. Er is een lager niveau dat toegankelijk is via trappen (waar de SS-bunker zich bevindt) en een hoger niveau met tredevrije toegang. U kunt het lagere niveau gemakkelijk vanaf het bovenste niveau bekijken.
Dichtstbijzijnde U-Bahn: 0,5 mijl van U2-lijn bij U Kochstr. Station
Dichtstbijzijnde S-Bahn: 0,5 mijl van S1/S2/S25-lijnen bij station S Anhalter Bhf
Veel gestelde vragen:
- Is er een toegankelijke ingang?
Ja. De beste ingang voor rolstoelen is ten oosten van de tentoonstelling aan de Wilhelmstrasse. - Waar is de dichtstbijzijnde plaats waar auto’s kunnen parkeren?
Op de parkeerplaats van het Gropius gebouw is een (niet kosteloos) parkeerterrein voor rolstoelgebruikers - Zijn er leenrolstoelen?
Nee - Is er een toegankelijk toilet?
Ja. De deur is breed genoeg voor een rolstoel, er zijn handgrepen en er is ruimte om een rolstoel naast het toilet te plaatsen. - Zijn er rondleidingen zonder trappen ?
Ja, op afspraak 49 (0)30 25 45 09 50
Openingstijden: Dagelijks van 10 – 18 uur m.u.v: 24, 31 december en 1 januari
Adres: Niederkirchnerstraße 8, 10117 Berlijn, Duitsland
Telefoon: 49 (0)30 25486703 of 49 (0)30 254509-50
Website: www.topographie.de
Toegankelijkheid van Checkpoint Charlie
Checkpoint Charlie was de bekendste grensovergang tussen Oost- en West-Duitsland in Berlijn. De Berlijnse Muur werd gebouwd om te voorkomen dat Oost-Duitsers naar het Westen zouden overlopen.
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 werd de controlepost ontmanteld. Het is vandaag de dag een belangrijke toeristische attractie. Bezoekers kunnen tegen betaling een foto maken voor een reproductie van het originele wachthokje met acteurs gekleed in uniformen. Het is ook mogelijk om een Checkpoint Charlie paspoortstempel te krijgen. Het is zeker een bezoek waard, ook al heeft slechts de helft een traploze toegang. Gebruik de traploze toegang tot de cadeauwinkel en een medewerker begeleidt u naar een lift voor de eerste verdieping van de tentoonstelling. Een tweede lift brengt je naar de tweede verdieping
Dichtstbijzijnde U-Bahn: U2-lijn bij U Kochstr. Station
Veel gestelde vragen:
- Is er een toegankelijke ingang?
Ja, er is een drempelloze toegang tot de cadeauwinkel in de zuidwestelijke hoek van het gebouw (de kruising van de Friedrichstrasse en de Kochstrasse). - Is de deur duwen/trekken, draaien, geautomatiseerd door een knop of beweging geactiveerd?
Trekken - Waar is de dichtstbijzijnde plaats waar auto’s/taxi’s mensen kunnen afzetten?
Aan de Kochstrasse-straat ten zuiden van het gebouw - Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven?
Ongeveer 50% - Zijn er leenrolstoelen?
Nee - Is er een toegankelijke toilet?
Ja, op de 1e verdieping. De deur breed genoeg voor een rolstoel, er handgrepen en er is ruimte om een rolstoel naast het toilet te plaatsen.
Openingstijden: Dagelijks van 9 – 22 uur
Adres: Friedrichstraße 43, 10969 Berlijn, Duitsland
Telefoon: 49 (0)30 253725-0
Website : www.mauermuseum.de
Gedenkteken voor de vermoorde Joden van Europa toegankelijk?
Het Gedenkteken voor de Vermoorde Joden van Europa is ontworpen door de Amerikaan Peter Eisenmann en ingenieursbedrijf Buro Happold. Het werd officieel onthuld op 10 mei 2005, zestig jaar na het einde van de oorlog.
Onder het monument kun je een informatiecentrum vinden waar de geschiedenis van het joodse volk wordt verteld. Ook zijn daar de meer dan drie miljoen namen opgetekend van joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
Het monument beslaat meer dan 19.000 vierkante meter en beschikt het over 2.711 betonplaten, van verschillende afmetingen, gerangschikt in een perfect patroon over een hellend raster. De meest algemeen aanvaarde interpretatie van het ontwerp van het monument is dat de verwarrende en vaak benauwende structuur wordt verondersteld te lijken op en een deel van de emoties na te bootsen die de opgesloten Joden voelden tijdens de Holocaust.
Als je dapper genoeg bent, mis dan niet de grote metalen deur aan de zijkant van het museum, die je naar wat alleen kan worden omschreven als het ‘stille einde van de wereld’.
Je kun het monument eenvoudig bereiken door uit te stappen bij U-Bahnhof Brandenburger Tor of station Potsdamer Platz
Veel gestelde vragen:
- Is er een toegankelijke ingang?
De toegang tot het museum voor rolstoelgebruikers is te vinden via een alternatieve ingang, met een lift. - Is alles rolstoeltoegankelijk?
Alle tentoonstellingen en ervaringen, zowel binnen als buiten, zijn toegankelijk, hoewel het raadzaam is om een begeleider mee te nemen om een goed beeld te krijgen van de uitgestrektheid van het monument.
Openingstijden: Apr-Sept: dinsdag – zondag, 10:00 – 20:00;
Okt-Mar: dinsdag – zondag, 10:00 – 19:00. Gesloten op feestdagen.
Cora-Berliner-Straße 1, 10117 Berlin, Duitsland
Telefoonnummer: +493 026 394 336
Website: www.memorial-murdered-jews-europe
Toegankelijk Wannsee Conferentiehuis & Museum
De Wannsee-conferentie, die op 20 januari 1942 werd gehouden, bracht administratieve leiders van de nazi’s samen om de uitvoering van de “Endlösung”, de massale uitroeiing van Europese Joden, te bespreken. Onder de aanwezigen van de conferentie waren Reinhard Heydrich, Heinrich Müller en Adolf Eichmann. De bijeenkomst vond plaats in een privévilla aan het meer in Wannsee, een buitenwijk van Berlijn. Na de oorlog werd het huis gebruikt als schoolgebouw. In 1992, zo’n 50 jaar nadat de conferentie werd gehouden, werd een museum en gedenkteken geopend in de villa.
Het huis heeft nu de permanente tentoonstelling, “De Wannsee-conferentie en de genocide van de Europese joden.” Deze tentoonstelling bevat kopieën van de documenten die de planning en uitvoering van de Endlösung weergeven vanaf het allereerste begin met de opkomst van Adolf Hitler. De tentoonstelling met 15 kamers begint met de opkomst van Hitler en het begin van antisemitisme.
De toegang tot het Wannseehuis en -museum is volledig gratis.
Dichtstbijzijnde BUS: 114 tussen Wannsee House & S1-lijn bij station S Wannsee
Bus 114 rijdt tussen het Wannsee Conference House en het Wannsee S-Bahn-station. De wandeling van 2,5 mijl tussen het huis en het treinstation is een zeer mooie wandeling langs het meer en door de historische wijk rondom het huis.
Veel gestelde vragen:
- Is er een toegankelijke ingang?
De woning is volledig toegankelijk met een rolstoelhelling bij de voordeur.
- Welk deel van het gebouw is toegankelijk?
De begane grond van het hoofdgebouw met de vaste tentoonstelling is rolstoeltoegankelijk. Er is een lift naar de verdiepingen erboven. Na verwittiging van het receptiepersoneel kan de vermelde lift gebruikt worden om bijvoorbeeld naar de 1e verdieping te gaan met de Joseph Wulf Bibliotheek. De lift is echter niet ontworpen voor grotere rolstoelen. Grote delen van het tuinmonument zijn ook rolstoeltoegankelijk.
De paden naar het meer in de tuin zijn niet barrièrevrij - Is er een toegankelijk toilet?
Ja er is een drempelvrij toilet. - Is er een rolstoel te leen?
Ja.
Openingstijden: Dagelijks van 10 – 18 uur
Adres: Am Grossen Wannsee 56-58 14109 Berlin
Telefoonnummer: +49 30 80 50 01 0
Website: ghwk.de.
Museum für naturkunde
Het Museum für Naturkunde is één van de belangrijkste onderzoeksinstellingen wereldwijd op het gebied van biologische en geologische evolutie en biodiversiteit. Het is ook één van de oudste musea in Berlijn. De geschiedenis gaat terug tot voor de oprichting van de Berlijnse universiteit in 1810.
Pas bij de verhuizing naar de Invalidenstraße in 1889 werden op de begane grond van het gebouw de zogenaamde tentoonstellingscollecties, d.w.z. tentoonstellingen los van de wetenschappelijke collecties, ingericht.
Onder het motto “Evolution in Action” presenteert het Museum für Naturkunde de ontwikkeling van het leven en de diversiteit en schoonheid van de natuur op ca. 6.600 vierkante meter tentoonstellingsruimte met indrukwekkende, soms zeer zeldzame en waardevolle voorwerpen.
Veel gestelde vragen:
- Is er een toegankelijke ingang?
De ingang voor rolstoelgebruikers bevindt zich aan de rechterzijde van de hoofdingang. Hier even aanbellen dan zal het personeel binnen enkele ogenblikken de deur openen.
Met elektrische rolstoelen is het museum bereikbaar met een lift aan de achterzijde van het gebouw. - Is het hele gebouw toegankelijk?
Vanuit deze entree zijn de garderobe, toiletten en expositieruimtes direct per traplift bereikbaar. De tentoonstellingen bevinden zich meestal op de begane grond van het museum. Sommige kamers bevinden zich op een tussenverdieping en zijn bereikbaar met liften of rolstoelliften met een capaciteit tot 250 kg.
Alleen de bovenste verdiepingen van de tentoonstellingshal “The Cosmos and Solar System” zijn nog niet bereikbaar via andere middelen dan een trap. Alle inhoud van deze tentoonstellingen presenteren ze echter bij een mediastation op de begane grond. De video’s van de interactieve jurascopen in de tentoonstelling “World of Dinosaurs” kunnen ook op een groot scherm worden bekeken, zodat er geen obstakels zijn voor bezoekers met beperkte mobiliteit.
Openingstijden: Dinsdag Vrijdag: 9.30 – 18.00 uur . Weekend en Feestdagen: 10 – 18 uur
Adres:Invalidenstr. 43 · 10115 Berlijn
Telefoonnummer: (030) 889140-8591
Website: www.museumfuernaturkunde.
Dierentuin van Berlijn
De dierentuin van Berlijn is een van de grootste dierentuinen ter wereld. Met meer dan 17.000 dieren verspreid over 84 hectare land. Kooien zijn hier een zeldzaamheid, en veel van de dieren mogen vrij rondlopen in gebieden die zijn ontworpen om hun natuurlijke habitat na te bootsen. De belangrijkste trekpleisters van deze dierentuin zijn het pand van de panda’s en het hol van de ijsberen. Maar andere delen van de dierentuin zijn zeker ook leuk om te bekijken. Zoals de olifantenring en de nijlpaarden; die dankzij een schitterend panoramisch raam ook in hun onderwaterhuis te zien zijn.
Veel gestelde vragen:
- Is er een aangepast toilet?
Op het hele terrein zijn ook toegankelijke toiletten te vinden, maar meer specifiek op de volgende locaties: het olifantenhuis, bij het restaurant en bij de Waldschänke. - Is er een rolstoel te huur?
Rolstoelen zijn gratis te huur bij de hoofdingang van de dierentuin.
Openingstijden: 1 januari – 27 februari – 9.00 – 16.30 uur Laatste toegang: 15.30
28 februari – 26 maart – 9.00 – 18.00 uur Laatste toegang: 17:00 uur
27 maart – 25 september – 9.00 – 18.30 uur Laatste toegang: 17:00 uur
26 september – 30 oktober – 9.00 – 18.00 uur Laatste toegang: 17:00 uur
31 oktober – 31 december – 9.00 – 16.30 uur Laatste toegang: 15.30 uur
Adres: Hardenbergplatz 8, 10787 Berlijn
Website: www.zoo-berlin.de
Lees ook eens onze gastblog over Berlijn.
Meer weten over de toegankelijkheid van andere steden? Kijk dan op Toegankelijk reizen!