De Elzas

Is onze volgende bestemming ‘niet zover van Nederland’. In dit geval een kleine 7 uur rijden.

De Elzas grenst aan Duitsland en staat bekend om zijn heerlijke wijnen, maar heeft nog veel meer, zoals de prachtige Vogezen en mooie historische steden als Straatsburg, Colmar en Mulhouse.

De wijn

Het zijn vooral de witte wijnen waarom de Elazas beroemd is, zoals de Riesling. De eenvoudigste manier om wijngaarden en wijnhuizen te bezoeken is het volgen van de Route des Vins d’Alsace. De Elzaser Wijnroute heeft een lengte van zo’n 170 kilometer en loopt tussen de steden Straatsburg en Mulhouse. De wijngaarden vind je op de glooiende hellingen van de Vogezen met onderweg middeleeuwse dorpen, zoals Riquewihr met zijn kleurrijke vakwerkhuizen. Hier ligt ook de Sentier Viticole des Grand Crus, een 16 kilometer lang heuvelachtig pad, die langs enkele wijngaarden van de beste Grand Crus-wijnen loopt.

Natuur

Naast de mooie hellingen met wijngaarden heeft de Elzas nog meer schitterende natuur, zoals natuurlijk:

De Vogezen

Een middelgebergte, dat zich voor een groot deel uitstrekt over de Elzas met dichte bossen en alpenweiden. Hier ligt ook een groot deel van het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges. In het natuurgebied van totaal zo’n 3000 km2 met veertien “ballons”, afgeronde bergen die typerend zijn voor het landschap van de Vogezen. De Grand Ballon is met zijn 1424 meter de hoogste van deze toppen met mooie uitzichten over de Elzas, de Vogezen en op heldere dagen kan je zelfs de Alpen zien.

Een goede manier om het gebied te bekijken kan ook met de auto: De Route des Crêtes is een prachtige bergweg in de Elzas, die zich uitstrekt over de Vogezen en spectaculaire uitzichten biedt op het omliggende landschap. Deze route, die ongeveer 89 kilometer lang is, volgt de hoogste toppen van de Vogezen en loopt van het noordelijke dorp Sainte-Marie-aux-Mines tot Cernay in het zuiden.

De Rijn

de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Duitsland en stroomt langs de oostkant van de Elzas.
Langs de Rijn zijn er diverse beschermde natuurgebieden met wetlands en moerassen, zoals de Ried.

Cascade du Hohwald

Meren en watervallen

De Elzas heeft verschillende kristalheldere bergmeren, zoals Lac Blanc, Lac Noir, en Lac de Gérardmer. Deze meren zijn ideaal voor zwemmen, vissen, of gewoon ontspannen in een prachtige natuurlijke omgeving. In de Vogezen zijn ook watervallen, zoals de Cascade du Hohwald en de Cascade de la Serva. Deze watervallen zijn bijzonder mooi in de lente wanneer het smeltwater van de bergen naar beneden stroomt.

Pittoreske dorpen

Tussen al die mooie natuur kom je over leuke dorpen tegen met vakwerkhuizen, smalle straatjes en prachtige bloemenversieringen

Colmar

is een van de meest bekende en bezochte dorpen in de Elzas. Het staat bekend als “La Petite Venise” (Klein Venetië) om zijn schilderachtige grachten, goed bewaarde middeleeuwse en renaissance-architectuur en kleurrijke vakwerkhuizen.

Riquewihr

ligt te midden van de wijngaarden en wordt vaak beschouwd als een van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het dorp heeft zijn middeleeuwse karakter perfect bewaard, met geplaveide straten, vakwerkhuizen en historische poorten.Het dorp biedt prachtige uitzichten over de omliggende wijngaarden.

Eguisheim

is een klein, cirkelvormig dorp en wordt vaak gezien als het mooiste dorp in de Elzas. De met bloemen versierde straatjes slingeren rond het centrale plein met zijn oude fontein. Natuurlijk hier ook kleurrijke vakwerkhuizen en kleine wijnkelders.

Kaysersberg

ligt in een vallei en wordt gedomineerd door de ruïnes van een oud kasteel, Château de Kaysersberg, dat boven het dorp uittorent. In de geboorteplaats van de beroemde arts en Nobelprijswinnaar Albert Schweitzer leuke straatjes en historische bruggen.

Elzas

Ribeauvillé

is een middeleeuws dorp gelegen aan de voet van de Vogezen en omringd door wijngaarden. Er liggen drie kasteelruïnes (Château de Saint-Ulrich, Château du Girsberg en Château du Haut-Ribeaupierre) op de heuvels boven het dorp.

Hunawihr

ook tussen de wijngaarden. Een authentiek dorp, vlakbij lhet Nauroparc (voorheen bekend als het Stork Park), waar je ooievaars en otters kunt zien.

Bergheim

is een pittoresk, ommuurd dorp. Leuk met de vestingmuren, de stadspoort en de gotische kerk van Notre-Dame de l’Assomption. Het dorp heeft ook een rijke geschiedenis van heksenprocessen, waarover je meer kunt leren in het kleine museum.

Straatsburg

de hoofdstad van de Elzas, zetel van de Raad van Europa en samen met Brussel ook die van het Europees Parlement. Straatsburg ligt aan de rivier de Ill. De mooiste manier om de stad te bekijken is dan ook vanaf het water. Het oude stadscentrum ligt op het Grande Île (Grote Eiland) en de andere stadsdelen zijn met bruggen met het Grande Île verbonden.

Op het Grande Île staan vakwerkhuizen en Notre Dame-kathedraal in roze zandsteen met een 142 meter hoge torenspits en astronomische klok.

Hier ligt ook het Petite France, de meest pittoreske wijk van Straatsburg, met vakwerkhuizen, kronkelende straatjes, en schilderachtige kanaaltjes.

De Elzas heeft een rijke geschiedenis en daarom staan er in deze regio nog veel kastelen met als meest bekende en best bewaarde:

Château du Haut-Koenigsbourg

Het ligt op een bergtop met een prachtig uitzicht over de Rijnvallei. Het kasteel is volledig gerestaureerd in de vroege 20e eeuw en biedt een goed inzicht in het middeleeuwse leven.

Château du Hohlandsbourg

Château du Hohlandsbourg

Dit kasteel, gelegen op een heuvel, biedt panoramische uitzichten over Colmar en de Vogezen. Het is gedeeltelijk gerestaureerd met een interactief museum dat de geschiedenis van het kasteel en de regio toont.

Château du Fleckenstein

Dit indrukwekkende kasteel ligt dicht bij de Duitse grens en is deels in de rotsen uitgehouwen.

Château du Lichtenberg

Dit kasteel is een van de best bewaarde versterkte kastelen in de Elzas en biedt een mix van middeleeuwse en moderne architectuur.

Château de Hohbarr

Dit “oog van de Elzas” biedt een spectaculair uitzicht over de vlakte van de Elzas en de Vogezen. Het kasteel ligt op een rotsformatie en is omgeven door legendes en mysterie.

Château de La Petite-Pierre

Dit kasteel, gelegen in het hart van het Parc Naturel Régional des Vosges du Nord, is nu een cultureel centrum en hier is ook het Maison du Parc, een museum met informatie over het natuurpark en de regio.

Had jij gedacht, dat de Elzas zo veelzijdig en leuk zou zijn?

Meer lezen over de toegankelijkeheid van Duitsland .

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijke nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *