Op vakantie met Parkinson: Slimme tips voor een ontspannen reis

Parkinson hoeft je niet tegen te houden om van een vakantie te genieten. Met de juiste voorbereiding en wat praktische tips kan je, ook met de ziekte van Parkinson, nog steeds de wereld ontdekken. Hier lees je alles wat je moet weten om jouw reis soepel te laten verlopen.

Château du Hohlandsbourg

Kies een vakantiebestemming die past bij jouw gezondheid

In de beginfase van Parkinson, wanneer de symptomen mild zijn en medicijnen niet of nauwelijks nodig zijn, is de keuze van vakantiebestemming nog vrijwel onbeperkt. Je kunt verre reizen maken en nieuwe klimaten ontdekken. Stem je reis altijd af op jouw huidige gezondheidstoestand en zorg voor een gedegen voorbereiding. Veel Parkinsonpatiënten kunnen met de juiste planning prima verre landen bezoeken.

Factoren om rekening mee te houden

Parkinson kan verschillende uitdagingen met zich meebrengen tijdens het reizen. Hier zijn een aantal zaken waar je op moet letten:

  • Stressfactoren: Stress door tijdsdruk, drukke ruimtes en lange rijen kunnen jouw symptomen verergeren. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden.
  • Lichamelijke inspanning: Vermijd grote fysieke inspanningen, omdat deze jouw klachten kunnen versterken.
  • Klimaat en temperatuur: Jouw lichaam kan vaak minder goed tegen extreme temperaturen. Warmte kan uitdroging en oververhitting veroorzaken, terwijl kou juist stijfheid en trillingen kan verergeren. Let ook op de luchtvochtigheid, die bij hitte jouw bloeddruk kan verlagen, vooral bij orthostatische hypotensie (bloeddrukdaling bij opstaan).
  • Tijdzones en medicatie: Reizen naar een andere tijdzone kan problemen opleveren bij het innemen van medicijnen. Hoe strikter jouw medicatieschema, hoe lastiger dit kan zijn in een nieuwe omgeving. Een medicijnalarm kan een handig hulpmiddel zijn. Bespreek je reisplannen altijd met jouw arts voor advies op maat.
  • Eetpatroon en medicatie: Een ander eetpatroon kan invloed hebben op de werking van de medicijnen, dus wees bewust van wat je eet op vakantie.
  • Veiligheid: Heb je last van een verhoogde valneiging? Let extra op obstakels en oneffenheden op de weg.

Medicijnen en documenten: goed voorbereid op reis

Zorg dat je een extra voorraad medicijnen meeneemt op vakantie. Stop deze niet alleen in jouw handbagage, maar verdeel ze over meerdere tassen om het risico van verlies te minimaliseren. Neem ook kopieën van jouw recepten mee. Dit kan handig zijn als je onverwacht naar een apotheek of arts moet.

Als je medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen (zoals sterke pijnstillers of slaapmiddelen), heb je mogelijk een Schengenverklaring of Engelstalige medische verklaring nodig, afhankelijk van jouw bestemming. Vergeet ook een medicijnpaspoort niet, waarin al jouw medicijnen vermeld staan. Dit is essentieel als je in het buitenland medische hulp nodig hebt. 

Praktische tips voor een zorgeloze vakantie

  • Reisgezelschap: Ga op vakantie met mensen die jouw situatie begrijpen en op wie je kunt terugvallen.
  • Accommodatie: Kies voor een accommodatie die toegankelijk is voor een rollator of rolstoel, mocht je deze nodig hebben.
  • Vliegen met Parkinson: Informeer de luchtvaartmaatschappij bij het boeken van je vlucht dat je met een rollator of rolstoel reist en dat je Parkinson hebt. Vraag ook om assistentie bij de douane en om naar de gate te komen, indien nodig.
  • Reizen met de auto: Plan actieve rustpauzes waarin je even kunt bewegen om stijfheid te voorkomen.
  • Activiteiten: Plan jouw activiteiten verstandig. Kies wat je het liefste doet en plan rustmomenten in, zodat je volop kunt genieten zonder oververmoeid te raken.
  • Ontspannen en genieten: Het allerbelangrijkste is dat je niet te veel van uzelf vraagt. Geniet van de gezelligheid en de ontspanning die de vakantie te bieden heeft. Op een goede dag kan je misschien een wandeling maken naar dat gezellige café om de hoek; op een mindere dag laat je je lekker rijden.

Met deze tips kan je vol vertrouwen op vakantie gaan, zelfs met de ziekte van Parkinson. Een goede voorbereiding en bewust omgaan met jouw gezondheid zorgen ervoor dat je maximaal kunt genieten van jouw welverdiende rust.

Prettige vakantie!

Selecteer lijst(en):