Op naar de Belgische kust

Vandaag gaan wij naar de Belgische kust. Het Belgische strand begint bij het Zwin, waar de Nederlandse kust eindigt en loopt door tot de Franse Opaalkust bij Duinkerken.

Belgisch kust, reizen met begeleiding
Belgische kust, aangepaste vakantie

Wat is daar anders aan, dan de Nederlandse kust?

België heeft een ca.70 kilometerlange kust met, net als in Nederland brede zandstranden (tot 500 meter) en daarachter een brede duinengordel (tot 2,5 kilometer). Het strand is dus eigenlijk net als in Nederland. Het is echter meer verstedelijkt dan bij ons. De vroegere dorpjes zijn in de jaren ’50 door de komst van vakantievilla’s en -appartementen steeds dichter naar elkaar gegroeid. Het vormt een lintbebouwing langs de kust met daartussen de brede zandstranden. Evenwijdig aan de kust loopt de Koninklijke Baan (N34) en de kusttram, waardoor de hele kust goed te bereiken is. Door de groei van de toerisme kwamen er ook allerlei attracties naar de kust, zoals vakantieparken en pretparken als Plopsaland. De Belgische kust is dus meer bebouwd dan onze eigen kust en biedt daarom een andere strandbeleving.

Van Het Zwin tot aan Duinkerken

Vandaag gaan wij de kust langs van noord naar zuid. We beginnen in het Zwin. Dit natuurgebied op de grens met Nederland ligt voor 80% in België. Het gebied is ingesloten door duinen en via de Zwingeul verbonden met de zee. Het getij heeft dit bijzondere gebied gevormd. Een bezoek aan dit unieke gebied is beslist de moeite waard. Leuk is het huttenparcours, dat langs talrijke belevingspunten of hutjes gaat. Dit is, net als het informatiecentrum, rolstoeltoegankelijk. In de ooievaarstoren is beneden een scherm, waar getoond wordt wat er boven in de toren te zien is. Helaas is de Zwinvlakte en het bospad niet rolstoeltoegankelijk. De tentoonstellingen op eerste verdieping van informatiecentrum zijn bereikbaar via een lift.

Alvast een voorproefje op het Zwin:  https://www.zwin.be/nl/het-zwin-beeld

Belgische kust, vakantie met de rolstoel

Knokke-Heist

De eerste badplaats, die wij tegen komen richting het zuiden, is Knokke-Heist met zijn witte zandstranden. Knokke-Heist heeft een boulevard (Heist) en luxe boetiekjes aan de Kustlaan (Knokke). Wanneer u in deze badplaats verblijft, is het ook leuk om een keer naar Brugge, een leuk Middeleeuwse stadje, te gaan, dat ca. 20 kilometer verderop ligt.

Na Knokke-Heist volgt weer een natuurgebied, de Baai van Heist, met strand en duin.

Wij gaan verder naar het zuiden. Dit kan allemaal met de kusttram, die ons van Knokke-Heist naar de Panne brengt, zo’n 67 kilometer. Een dagkaart kost €7,50 en ieder kwartier gaat een tram. Een heerlijk relaxte manier van reizen. De Kusttram heeft in het midden een verlaagd gedeelte, waardoor het rolstoeltoegankelijk is. Helaas zijn scootmobielen niet toegestaan.

De Zeedijk

Via de haven van Zeebrugge bereiken wij Blankenberge, samen met Oostende, de populairste badplaats van België. Hier kunt u winkelen tot aan het strand. Natuurlijk heeft Blankenberge ook een boulevard, de Zeedijk, met allerlei attracties, restaurants, leuke terrasjes en de Pier (350 meter de zee in). Ook leuk is Sea Life Blankenberge met zijn meer den vijftig thematisch ingerichte aquaria.

Na Blankenberge komen wij aan in De Haan. Deze schilderachtige badplaats ligt in een heuvelachtig landschap en heeft als één van de weinige Belgische badplaatsen geen hoge appartementencomplexen langs de kust. Het mooie centrum ligt op 10 minuten lopen van het strand. De Haan heeft een bosrijke omgeving en in de duinen veel fietspaden. Leuk om een dagje rond te fietsen.

Oostende

Nu volgt de stad aan zee, Oostende. Hier wordt het strandleven gecombineerd met de voordelen van een bruisende stad. Een shopaholic kan zich hier uitstekend vermaken, maar ook als vestigingsstad heeft Oostende veel meer te bieden dan alleen winkelen, zoals bijvoorbeeld Fort Napoleon.

En als laatste plaats bezoeken wij De Panne. Voor mensen met kinderen vooral bekend door het attractiepark Plopsaland en watersporters door het strandzeilen, maar ook kan er weer heerlijk gewandeld worden. Bij deze meest zuidelijke badplaats van België eindigt deze tocht langs de Belgische kust.

De kusttram

Deze tocht kunt u doen met de kusttram, maar ook via de kustwandelroute, een netwerk van verharde en onverharde wandelwegen tussen Knokke-Heist en De Panne. Via bewegwijzerde knooppunten, die op een handige overzichtskaart staat, kunt u langs de kust lopen. De route is ook goed te doen met de rolstoel of handbike. In de brochure van de Kustwandelroute staan ook toegankelijke tramhaltes, openbare toiletten, cafés en restaurants vermeld. De tramhaltes van de kusttram liggen op of vlakbij het traject van de kustwandelroute, waardoor een wandeltocht goed gecombineerd kan worden met een rit met de kusttram om optimaal te genieten van de duinen en polders, slikken en schorren, zee en strand, maar ook van het rijke maritieme verleden. Mocht u van moderne kunst houden, dan is er langs de kust het beeldenpark van Beaufort. In alle kustgemeenten staan kunstwerken van deze permanente tentoonstelling. https://www.dekust.be/nl/inspiratie/beeldenpark-beaufort toont u waar welke kunst te bewonderen is.

Kusttram-aan-de-belgische kust, zorgvakantie

De Belgische kust heeft meer te bieden dan alleen maar een dagje strand.

 

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *