Bergen en omgeving

Deze week nog meer over Bergen, omdat er zoveel te zien en te doen is, lukt dit makkelijk.
Naast het centrum van Bergen zijn er ook nog heel veel leuke dingen om te doen en te zien wanneer je wat langer in Bergen blijft, al eerder een dagje bent geweest of meer van natuur dan stad houdt.

We gaan eerst net buiten het centrum kijken:

Damsgård Manor, cruise met begeleiding
Universiteitsmuseum ( in Milde ca. 2 km buiten het centrum)
Bestaat uit het Historisch Museum en Natuurhistorisch Museum met een mooie botanische tuin en arboretum.
Akvariet, het aquarium van Bergen ( 2 km buiten het centrum)
Hier kan je zeehonden en pinguïns zien en nog meer wat de onderwater in Noorwegen te bieden heeft, maar ook tropische gebieden laten ze je er zien.
Damsgård Manor (6 km buiten het centrum)
Een mooi bewaard houten landhuis uit de 18e eeuw in rococostijl. Vergeet zeker de tuinen niet, die zijn ook een bezoek waard.
Gamble Bergen, het openluchtmuseum ( 7 km buiten het centrum)
Het is een nagebouwd stadje en laat zien hoe Bergen er vroeger uitzag. Het is de grootste houten stad van Europa met ca. 50 huizen uit de 18e-19e eeuw.
Troldhaugen (trolheuvel, 8 km ten zuiden van Bergen)
Hier woonden de beroemde componist Edvard Grieg 22 jaar lang  aan het Nordåsvatnet. Deze prachtige locatie  uit 1885 is nu ingericht als museum met een concertzaal en Griegs tombe.

En nu op naar de natuur.

Ulriken, 643m hoog

De hoogste van de zeven bergen van Bergen en net als Fløibanen te bereiken met (in dit geval) een kabelbaan. Vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht over de zee, eilanden, bergen, fjorden en natuurlijk daar tussen de stad Bergen. Voor de avontuurlijke onder ons: op de top is een zipline van 300 meter lang. Je hebt gegarandeerd een mooi uitzicht (als je je ogen durft open te houden ).

Als je niet de mooie tocht naar Bergen met een cruise hebt gemaakt, dan moet je natuurlijk ook een fjord bekijken. Bergen ligt tussen het Hardangerfjord en het Sognefjord, dus gelegenheid genoeg.

Hardangerfjord, het-3-na-grootste fjord van Noorwegen

Is bijna 180 kilometer lang en loopt vanaf het Hardangervidda Nationaal Park naar Haugesund aan de Noorse kust. Het Hardangerfjord heeft veel zijarmen, die kleinere fjorden vormen. Je ziet hier enorme rotsformaties met prachtige watervallen. Op de Hardangervidda, een groot bergplateau, zie je zelfs gletsjers. Terwijl je in de lente op de hellingen van de fjord de witte bloesem ziet, die in de herfst zorgt voor heerlijke appels en nog veel meer fruit.

Mocht je door het Hardangerfjord een cruise maken, moet je onder Hardangerbrug door. Wat een bijzondere ervaring is dat. De Hardangerbrug is de langste brug van Noorwegen, 1380 meter en is de enige vaste oeververbinding over het fjord.

Hardangerfjord staat bekend om zijn watervallen. Eén van de mooiste zijn de:

Steinsdalsfossen (op een uur van Bergen)
Het water valt hier 50 meter naar beneden en het is mogelijk om dit van dichtbij te bekijken. Je kan zelfs achter de waterval doorwandelen. Van het parkeerterrein loopt een geplaveid voetpad naar de achterkant van de waterval.
Steinsdalsfossen, waterval, rolstoelvakantie
Trolltunga, Bergen cruise met begeleiding
Folgefonna national park

Beschermt de meest zuidelijkgelegen gletsjer van Noorwegen en ligt tussen Hardangerfjord en Sørfjord. Het ligt 2,5 uur rijden van Bergen en is een prachtig stuk Noorse natuur.

Trolltunga,

zo’n 3 uur van Bergen bij Odda aan het zuidelijke uiteinde van de Sørfjord is een van de meest adembenemende kliffen in Noorwegen. De rots ligt op 1100 meter hoogte en hangt zo’n 700 meter boven het Ringedalsvatnetmeer.

Sognefjord
is het langste en diepste fjord van Noorwegen.

Het fjord ligt ten noorden van Bergen en ligt zelfs noordelijker dan Irkoetsk in Siberië, maar heeft veel aangenamer weer, omdat het aan de warme Golfstroom ligt. Hierdoor is het gemiddeld in januari -10 graden. Ook deze fjord eindigt op het Hardangervidda en heeft ook weer enorm prachtige natuurschoon.

Het mooiste van Noorwegen, cruise met rolstoel
Nærøyfjord, cruise met begeleiding
Nærøyfjord

is een beroemde zijfjord van het Sognefjord. Het is het smalste fjord, dat op het smalste punt maar 250 meter breed is. Dit fjord staat net, als het Geirangerfjord, op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dit is maar een kleine greep uit de vele mooie natuurbezienswaardigheden rond Bergen. Het maakt eigenlijk niet uit welke kant je op gaat, er is steeds weer iets bijzonders te zien.

Meer blogs over cruise:

Liverpool
Liverpool
Cruise terminal Amsterdam, begin van een cruise met zorg
Passenger Terminal Amsterdam
Bergen, cruise Noorse Fjorden met begeleiding
Bergen
Cruise met begeleiding
Kristiansand
Het mooiste van Noorwegen, Cruise met begeleiding
Oslo
Arhus, Denemarken tijdens een cruise met zorg over de Oostzee
Århus
Dublin
Dublin
Uspenski, Helsinki cruise met nederlands sprekende begeleiding
Helsinki

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *