7 uitstapjes vanuit Eidfjord, Noorwegen

De cruiseschepen leggen hier in de kleine haven van dit dorpje aan. Het dorpje zelf heeft niet veel te bieden, maar de omgeving is schitterend. Bij een cruise wordt je ’s morgens wakker naast een enorme berg, waar geen einde aan lijkt te komen. Een gigantisch mooi gezicht vanaf het schip. Je kunt de hele dag aan boord blijven om van de indrukwekkende fjord te genieten of even rondsnuffelen in het dorpje, maar voor meer moet je echt op pad. Er zijn diverse uitstapjes in de mooie omgeving mogelijk, zoals….

Måbødalen

is een smalle, 7 kilometerlange vallei, die begint bij Eidfjord en eindigt bij de Sysendalen vallei, aan de westkant van het Hardangervidda plateau. Een onderdeel van deze vallei zijn de beroemde Vøringfossen.

Rolstoelvakantie Eidfjord Noorwegen

Vøringfossen,

Een van de grootste watervallen van Noorwegen en Europa. Het is een indrukwekkende waterval, waarbij ontelbare liters water met enorme kracht naar beneden stort. De waterval is ruim 180 meter hoog en er wordt 12,4 m3 water per seconde verplaatst. De rivier, waarmee de Vøringfossen in verbinding staat, wordt dan ook gebruikt om elektriciteit op te wekken. Er worden diverse excursies naar deze waterval aangeboden. Je kan zelfs met de lijndienstbus van Eidfjord naar Vøringfossen

De waterval ligt aan de Noorse Nationale Route 7, vanaf die weg heb je een mooi uitzicht op de waterval. Bij hotel Fossli kan je de waterval en de vallei van boven bekijken. Je kunt ook uiteraard naar de waterval lopen, dat is vanaf de weg zo’n uurtje lopen en vrij inspannend

Hardangervidda

Noord-Europa’s grootste bergplateau en het grootste nationale park van Noorwegen is een plateau/hoogvlakte afgesleten tijdens de laatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Het ligt op een gemiddelde hoogte van 1100 meter en heeft een hooggebergteklimaat. Dit betekent: het hele jaar door koud! Het is een nagenoeg boomloos landschap met kuddes rendieren, vol meren, moerassen en heiden, waarbij het westelijk deel bergachtiger is.

Een goede manier om dit gebied te bekijken, is de Hardangervidda Scenic Tourist Route (of Noorse Nationale Route 7) een panoramische weg over het plateau. Je komt zo langs de mooiste plekjes van Noorwegen. De route start bij Eidfjord en is 67 kilometer lang.

7 uitstapjes vanuit Eidfjord Noorwegen

Noorse Fjorden cruise met rolstoel

Hardangervidda Natursenter

Leuk wanneer het weer of tijd niet toelaat om de Hardangervidda te bekijken. Het centrum ligt halverwege tussen Eidfjord en de Vøringfossen. In dit bezoekerscentrum kom je alles te weten over het nationaal park en zijn geschiedenis.

Kjeåsen

De bekende bergboerderij, dat als een adelaarsnest op een 600 meter hoge bergrichel boven de Simafjord ligt. Het is te voet te bereiken, een zeer inspannende wandeling van 1,5 uur heen en 1,5 uur terug. Je start bij de waterkrachtcentrale, 6 kilometer voorbij Eidfjord. Je kunt ook met de auto naar boven. Let wel: op het hele uur kan je alleen bergopwaarts rijden en op het halve uur naar beneden. Het resultaat is een schitterend uitzicht over het fjord.

Hardangerjøkulen

is een grote gletsjer van ca. 73 km2. Het hoogste punt is 1.863 meter boven zeeniveau. Wanneer je daar heen wilt, dan moet je met de trein naar Finse, het hoogste gelegen treinstation van Noorwegen. Deze treinrit is prijzig en het is eigenlijk alleen leuk naar Finse te gaan wanneer je daar wilt wandelen.

Eidfjord

7 uitstapjes vanuit Eidfjord Noorwegen

Bjoreio rivier

Een andere leuke actieve attractie is rafting in Eidfjord op de nabij gelegen rivier de Bjoreio. Mocht je niet weten wat je wil doen, dan kan je bij aankomst ook even langs bij het VVV-kantoortje in Eidfjord, aan de kade. Hier kan je ook de Troltrein boeken. Een klein toeristentreintje, dat je naar de berghelling, bij de Viking graven (een hoop met mos bedekte stenen), brengt, waar je een mooi uitzicht hebt op de baai, met de cruiseschepen en het oude kerkje van Eidfjord. Een tochtje van een uur.

Nog even een paar leuke weetjes:

Na al de kou op de Hardangervidda en het ijs van Hardangerjøkulen zal je het volgende niet verwachten: de regio van Eidfjord wordt de “Fruittuin van Noorwegen” genoemd. In de middeleeuwen starten de monniken het telen van fruit. Het land rond de fjord is erg vruchtbaar en heeft vele boomgaarden. In het voorjaar zie je op de bergen dan ook de mooie bloesem van de appel-, perzik-, peren- en kersenbomen.

Toch nog even terug naar het ijs van Hardangerjøkulen. Een deel van dit ruim 553 km2 grote natuurgebied heeft dienst gedaan als locatie voor de Star Wars film: The Empire Strikes Back. In het Midtdal zijn de opnames met de ijsplaneet Hoth gemaakt.

Bezoek je Eidfjord tijdens de Noorse Fjorden cruise? Lees dan ook eens: de Noorse Fjorden blog

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):