Colosseum
Het Colosseum, dat in het jaar 80 na Christus werd voltooid tijdens het bewind van de Romeinse keizer Titus, staat bekend als een van ’s werelds meest iconische historische plaatsen.
Het is zelfs opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Jaarlijks trekken miljoenen mensen vanuit alle hoeken van de wereld naar deze plek. En het goede nieuws is dat het Colosseum toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Je kunt dus zonder problemen een bezoek brengen!
Het Colosseum, de geschiedenis
Het Colosseum is bijna tweeduizend jaar oud. De constructie begon in het jaar 72 na Christus onder de heerschappij van keizer Vespasianus en werd slechts acht jaar later voltooid. Vespasianus en zijn opvolgers behoorden tot de Flavische dynastie, en het Colosseum werd eeuwenlang aangeduid als het “Flavische Amfitheater.” Dit immense bouwwerk was het grootste amfitheater uit de oudheid en bood plaats aan maar liefst 80.000 toeschouwers op zijn hoogtepunt. Hoewel het vooral bekendstaat als de arena voor gladiatoren, werden er in het Colosseum ook dramatische voorstellingen opgevoerd en gevechten nagespeeld.
In de 5e eeuw is er een einde gekomen aan gladiatorengevechten in het Colosseum, waarna de populariteit van deze locatie als plek voor vermaak begon af te nemen. Door de jaren heen heeft het gebouw verschillende doeleinden gediend, zoals werkplaatsen, een religieuze gemeenschap en zelfs een christelijke kapel. Op een gegeven moment is het zelfs versterkt en gebruikt als een soort kasteel.
In 1349 werd het getroffen door een zware aardbeving, die ervoor zorgde dat de zuidkant van het Colosseum instortte. In de eeuwen die volgden, werden stenen, metalen en andere bouwmaterialen gestolen. Ondanks meerdere pogingen tot restauratie en behoud, is het Colosseum nooit volledig herbouwd. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een oude ruïne, maar er is veel werk verricht om de site toegankelijk te maken voor toeristen en bezoekers met mobiliteitsbeperkingen.
De rolstoeltoegankelijkheid van het Colosseum
Het Colosseum bestaat uit vier verschillende verdiepingen: de eerste verdieping, die zich op grondniveau bevindt en dient als toegang tot het Colosseum; de tweede verdieping, gelegen in het midden; de derde verdieping, het bovenste niveau; en tot slot, het niveau waar de ondergrondse opgravingen plaatsvinden. Deze vier niveaus bieden verschillende perspectieven op dit historische monument.
Colosseum eerste verdieping
De rolstoeltoegankelijke ingang: De rolstoelvriendelijke toegangspoort van het Colosseum plaatst bezoekers recht in het hart van de begane grond. Na de beveiliging-controle hebben rolstoelgebruikers de keuze uit verschillende routes. Er zijn diverse manieren om de rondleiding te beginnen, maar ongeacht de route die je kiest, is het belangrijk om zowel het linker- als het rechtergedeelte van de begane grond te verkennen.
Een toegangsroute naar de tweede verdieping van het Colosseum is te vinden aan de linkerkant. Dit pad ligt aan het einde van een lange gang die zich net binnen het buitenste gedeelte van het Colosseum bevindt. Als je verder gaat, kom je voorbij de lift (nog steeds op de begane grond) en ontdek je een kort pad dat naar buiten leidt. Daar wordt een indrukwekkende boog onthuld, die fungeert als toegangspoort tot de belangrijkste arena.
Als je door de boog gaat, komen bezoekers in het hart van de arena. Het is het gebied waar de actie plaatsvond – het speelveld, als je wilt. Door opgravingen van de ondergrondse kamers en gangen van het Colosseum bestaat veel van het houten en aarden platform dat het ondergrondse gebied bedekt niet meer. Vanaf wat er nog over is van dit maaiveld, kunnen bezoekers naar beneden turen in de uitgegraven gebieden.
Toegankelijke toilet
Op de begane grond vind je, door de bordjes, het rolstoeltoegankelijke toilet.
Het toegankelijke toilet is voorzien van beugels en een onderrijdbare wastafel. Het toilet heeft geen toiletbril, maar dat gebeurd vaker in de toiletten in Rome.
De tweede verdieping
Deze verdieping is meteen de hoogste toegankelijke verdieping voor rolstoelgebruikers op dit moment. Hier kunnen bezoekers een volledige rondgang maken rond het Colosseum.
Meteen na het verlaten van de lift op de tweede verdieping, betreed je een uitgebreide tentoonstelling. Hier worden displays gebruikt om informatie te delen over de geschiedenis van Rome en het Colosseum, terwijl artefacten worden getoond om het verhaal meer diepgang te geven. Bezoekers zouden ongeveer 60 tot 90 minuten moeten reserveren om van de tentoonstelling te genieten.
Op de tweede verdieping vind je ook een stenen en betonnen loopbrug. Hoewel sommige delen van de paden rond de arena ongelijk en beschadigd zijn, zijn ze toegankelijk voor zowel handmatige rolstoelen als elektrische rolstoelen.
De tweede verdieping biedt de ideale locatie voor het maken van een prachtige selfie die de pracht en grootsheid van het Colosseum vastlegt. Vanaf hier krijg je een diepere waardering voor de ware omvang van de arena, kun je de architectuur bewonderen en genieten van een panoramisch uitzicht op de begane grond en de opgravingen. Het is werkelijk adembenemend!
Bovendien zijn er diverse uitkijkpunten en poorten op de tweede verdieping, waarmee bezoekers de omliggende monumenten en oude locaties kunnen bewonderen, zoals de triomfboog van Constantijn en de Palatijnheuvel.
Tijdens de verkenning van de tweede verdieping van het Colosseum kun je de arena vanuit verschillende hoeken bekijken en het indrukwekkende metselwerk bewonderen dat al bijna tweeduizend jaar overeind staat. Bezoekers kunnen met dezelfde lift terugkeren naar de begane grond.
Derde verdieping
Ook deze verdieping is sinds kort, door een lift, toegankelijk. Uiteraard met een nog verder uitzicht over de omgeving.
Ontdek de Ondergrondse Opgravingen van het Colosseum
Binnen het Colosseum bevindt zich een verborgen wereld die ooit aan het oog van het publiek onttrokken was. Dit verborgen gebied, bekend als het hypogeum, bestaat uit kamers, tunnels en kooien waar gladiatoren, dieren en rekwisieten werden bewaard.
Het goede nieuws is dat er rolstoeltoegang is tot deze ondergrondse opgravingen. Via een goederenlift, gelegen naast de boogvormige ingang op de begane grond van de arena, kunnen bezoekers met een rolstoel de opgravingen bereiken.
Je kunt bij het Colosseum een kaartje kopen. Let op! In het hoogseizoen zijn ze vaak snel uitverkocht. En wil je niet in de lange rij staan? Kopp dan een kaartje online (Klik op de afbeelding hiernaast)
Alle Informatie over het Colosseum vind je op hun eigen site: The Colosseum
Of lees eens Toegankelijk Rome
Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in Italië? Kijk dan op: Aangepaste accommodaties – talië