Riviercruise met rollator
Of je nu een doorgewinterde reiziger bent of iemand die graag nieuwe avonturen ontdekt, riviercruises bieden een unieke en betoverende manier om de wereld te verkennen. Terwijl zeecruises steeds populairder worden, bieden riviercruises vaak een intiemere en rustigere manier om enkele van ’s werelds meest prachtige bestemmingen te verkennen.
Zijn riviercruises toegankelijk?
Helaas zijn de meeste schepen niet rolstoeltoegankelijk en mag je ook zelden je rollator aan boord gebruiken.
Als je jouw rolstoel of rollator ook nodig hebt op een schip, dan zijn er nu in Nederland maar 2 schepen waarop dat is toegestaan:
- De Prins Willem Alexander
Het speciaal ingerichte vakantieschip voert je door de pittoreske waterwegen van Nederland, België en Duitsland. Wat deze organisatie onderscheidt, is hun toewijding aan gasten met beperkte mobiliteit, zoals rolstoelgebruikers en mensen die een rollator nodig hebben.
Het schip is uitgerust om tegemoet te komen aan diverse behoeften, inclusief zorgvragen en fysieke en/of verstandelijke handicaps. Tijdens de cruise staat een vriendelijke team klaar om jouw cruise tot een onvergetelijke ervaring te maken.
- Schipper mag ik ook eens varen
Een aangepast schip voor maximaal 12 personen. Ze varen 4 daagse tochten met verschillende groepen, je kunt het hele schip zelf huren en ze maken dagtochten.
Het schip is rolstoeltoegankelijke met 6 hutten waarvan 2 geschikt voor mensen in een rolstoel. Deze hutten hebben ook een plafondlift.
- De Zonnebloem
De Zonnebloem biedt speciale vaarvakanties voor volwassenen van 18 jaar en ouder die afhankelijk zijn van verpleegkundige zorg, persoonlijke verzorging, of zich in een rolstoel bevinden. De cruises varen door Nederland en Duitsland
Bij alle andere aanbieders, mag soms, op aanvraag, wel je rolstoel of rollator mee, maar mag je hem aan boord niet gebruiken.
Deze schepen zijn verder niet allemaal volledig toegankelijk. Dus informeer voordat je gaat boeken goed of het schip wel bij jouw wensen past.
5 toegankelijk boten voor een rondvaart
1.Varen op de Loosdrechtse Plassen
De Loosdrechtse Plassen vormen het meest bekende deel van het Wijdemeren gebied, tussen Amsterdam en Utrecht. Vanaf het water, kun je genieten van de diverse vogelsoorten en het uitzicht.
Bewonder de majestueuze villa’s en historische boerderijen langs de waterkant, of maak een ontspannende tocht over de Vecht, langs schilderachtige dorpen zoals Loenen en Breukelen.
Voor rolstoelgebruikers is er een toegankelijke loungeponton beschikbaar bij jachthaven Wetterwille, centraal gelegen in Oud-Loosdrecht. Deze ponton biedt plaats aan twaalf personen en is eenvoudig toegankelijk met een rolstoel via een oprijplank. Voor meer info, ga naar de website: Loungeponton – Loosdrecht
2. De kaagervaaring
Een dagje op het water van één van de mooiste plaatsen van Nederland? Vanuit je rolstoel genieten van de prachtige natuur, de vogels en de mooiste waterplanten? Het kan allemaal met De Kaagervaaring. De KaagErvaaring vaart al geruime tijd uit op de Kagerplassen. Deze stille boot is specifiek ontworpen om mensen met beperkingen de kans te geven om, binnen hun capaciteiten, volop te genieten van de prachtige omgeving van de Kagerplassen. Het initiatief is ontstaan uit de visie van de broers Kees en Dick van Lent en is tot leven gebracht door een toegewijde groep studenten van het ROC-Leiden.
Voor alle info over De Kaagervaaring, kijk op hun website: Fluisterboot Kaagervaaring
3.Varen op de Amsterdamse grachten
Ben je op zoek naar een rondvaart in grachten van Amsterdam? Bij Blue Boat ben je aan het juiste adres! Hun blauwe boten hebben talloze inwoners en bezoekers van Amsterdam al meegenomen langs de meest prachtige bezienswaardigheden. Hun voornaamste doel is om je al het moois van de stad te laten zien tijdens rondvaarten die 75 of 90 minuten duren. Blue Boat heeft meerdere rolstoeltoegankelijke boten. Neem vooraf contact met hen op om te horen op welk tijdstip ze varen met de toegankelijke boten. Meer info vind je op hun website: Blue Boat Company
4.Reggesafari
Ontdek de pracht van de natuur en de serene wateren tijdens een unieke ervaring op het water. De elektrische excursieboot is een platbodem die zich boven het waterpeil bevindt, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. De boot is aangemeerd aan een steiger die volledig rolstoelvriendelijk is. Of je nu kiest voor een zelfstandige boottocht of een boeiende rondleiding met een gids, zij verwelkomen groepen van maximaal 10 personen aan boord. Er is ruimte voor maar liefst 2 rolstoelen, zodat iedereen van deze unieke ervaring kan genieten. Meer info over Reggesafari vind je op hun website: Reggesafari
5.Giethoorn varend verkennen?
Voor een rondvaart of zelf varen in Giethoorn kun je terecht bij bedrijf ’t Zwaantje.
Ervaar het gemak van hun open sloep met geïntegreerde rolstoellift. Met deze slimme voorziening rol je moeiteloos vanaf de kade je rolstoel op het platform, en met een eenvoudige druk op de knop daal je soepel af naar het dek van de boot. De liftbediening reist met je mee aan boord, waardoor je tijdens je vaartocht gemakkelijk kunt aanmeren en aan boord kunt gaan op verschillende plekken.
Zelfs als je een elektrische rolstoel gebruikt, is er voldoende ruimte voor jou achter het stuur. Als je liever gewoon wilt meevaren, kan de kapiteinsstoel eenvoudig worden teruggeplaatst op zijn positie. De sloep biedt plaats aan maximaal 10 personen, inclusief de rolstoelgebruiker. Meer info over ’t Zwaantje vind je op hun website: Zwaantje
Voor alle informatie over zeecruises: Toegankelijk cruise