Dover, cruisehaven

Dover

Aan de overkant van het Engelse kanaal op 35 km van de Franse kust en is daarmee de dichtstbijzijnde Britse stad voor Europa. Dover is natuurlijk beroemd om zijn witte kliffen, maar is er nog meer? 
Cruiseschepen leggen aan in Dover (20 minuten lopen tot het centrum van Dover, maar er gaat ook een shuttlebus), van waaruit met name Canterbury of Londen wordt bezocht, maar Dover is ook de moeite waard.

Witte krijtrotsen

Het meest bekendste van Dover en ook goed zichtbaar als je de overtocht met de boot maakt, zijn natuurlijk de witte krijtrotsen. Aan de Franse kant zijn vlakbij Calais trouwens ook krijtrotsen, Cap Blanc-Nez.

In Dover heb je vanaf de South Foreland vuurtoren een mooi uitzicht over de kliffen. Mocht je een wandelaar zijn, dan is de White Cliffs Country Trail misschien iets voor jou. Langs smalle paden over de klippen loopt deze wandelroute van Dover naar Deal. Bij St. Margaret’s Bay kijk je dan op tegen de krijtrotsen. Op de kliffen is een bezoekerscentrum, die makkelijk per auto te bereiken is. In het voor- of najaar vind je na een storm of zware regenbui aan de voet van de krijtrotsen, op de stranden veel fossielen van de zeedieren, waaruit de rotsen zo’n 60-100 miljoen jaren geleden zijn ontstaan.

Kasteel van Dover

Is een mooie combinatie met de White Cliffs. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over Dover en de krijtrotsen. Het kasteel is in de 12de eeuw gebouwd in opdracht van Hendrik II. In 1940 was in de tunnels van het kasteel het commandocentrum, dat verantwoordelijk was voor de grote evacuatie uit Duinkerken (operatie Dynamo), hier gestationeerd. Het lukte om 338.000 man in veiligheid te brengen, zoals nagespeeld is in de film Dunkirk. In de tunnels is dit op audiovisuele wijze te zien. Het kasteel heeft ook nog een rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, maar dan aan het einde en een misleidende rol. In operatie Fortitude (misleiding van de Duitsers) speelde het een belangrijke rol bij de schijn van een grote invasie vanuit Dover. Uiteindelijk vond de echte invasie in Normandië plaats.

Het grootste deel van Dover Castle is rolstoeltoegankelijk. Er is een lift in de geheime tunnels, maar niet in het oude gedeelte van het gebouw.

Dover Museum

Niet alleen de Tweede Wereldoorlog heeft meegedragen aan de rijke geschiedenis van Dover. Door zijn ligging is er geschiedenis vanaf de middeleeuwen. Dit is o.a. te zien in het Dover museum. Hier ligt ook de oudste boot, uit de bronstijd (zo’n 3.500 jaar oud).

Natuur

Dover ligt aan het South Downs National Park, waar heerlijk gewandeld kan worden langs de Alabaster Coast. Hier heb je een weids uitzicht over het Kanaal en zie je veel vogels en zeldzame planten. Verder landinwaarts heb je de lange wandelpadden en bossen op het echte typische Engelse platteland.

Mocht je nog tijd over hebben, dan is natuurlijk een bezoekje aan Canterbury aan te raden.

Canterbury

Bekend van de Canterbury Tales door Geoffrey Chaucer, die de pelgrimstocht naar de kathedraal van Canterbury beschreef toen de aartsbisschop Thomas Beckett in 1170 werd vermoord. Een belangrijk literair werk, dat bij velen van ons op de leeslijst stond. Meestal omdat het niet zo dik was 🙂

De toeristische attractie over The Canterbury Tales is gesloten, maar niets is leuker dan rond te dwalen in dit middeleeuwse stadje met zijn prachtige kathedraal.

Kathedraal van Canterbury

Vormt samen met de St. Augustine’s Abbey en St. Martin’s Church een plekje op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Sinds 597 is deze kathedraal de zetel van de aartsbisschop. De kathedraal is beroemd om de prachtige glas-in-loodramen met afbeeldingen van wonderen, koninklijke en bijbelse gebeurtenissen uit de 12de en 13de eeuw. Ook is er een crypte met schatkamer en veel bijzondere graven.

Westgate

Even een frisse neus halen? Wandel dan door de Westgate tuinen aan de rivier de Sour, die door Canterbury stroomt. Canterbury kan je ook leuk per boot bekijken. Er zijn diverse opstapplaatsen in de stad.

Westgate is de grootste overgebleven stadspoort in Engeland. Hier is een museum over de geschiedenis van de middeleeuwse stadspoort, maar ook een prachtig uitzicht over de oude stad. Je kan er ook de escape roomversie doen, waarbij je met cryptische aanwijzingen binnen 60 minuten uit de toren moet ontsnappen.

Mogelijke excursies in Bergen:

Ontdek Walmer Castle & Sandwich

Dit prachtige kasteel, ooit een bastion van verdediging, is nu een comfortabele residentie. Het is de zetel van de Lord Warden-lijn sinds 1708 en werd vaak bezocht door wijlen de Queen Mother, die Lord Warden was tot haar dood in 2002. Bezoek de tuin die ter ere van haar 95e verjaardag is aangelegd en bewonder de delen van het kasteel die ze tijdens haar bezoeken gebruikte, waaronder haar tekenkamer en eetkamer. Een audiogids is beschikbaar om je bezoek te verbeteren.

In de nabijheid van het kasteel ligt het stadje Sandwich, met zijn middeleeuwse straatjes vol poorten, kerken en huizen. Maar de ware roem van Sandwich komt voort uit de uitvinding van de sandwich zelf. Volgens de legende vroeg de 4e Graaf van Sandwich, een fervent gokker, om zijn maaltijd aan de speeltafel te laten bezorgen, handig verpakt voor maximale behendigheid zodat hij kon blijven spelen terwijl hij at. Zijn kok bedacht een stuk vlees tussen twee sneetjes brood, en daarmee werd geschiedenis geschreven en het culinaire repertoire van de Westerse Wereld voorgoed veranderd.

Je hebt wat vrije tijd in Sandwich om door de oude straten te dwalen voordat je weer aan boord gaat van je tourbus voor een schilderachtige rit door het platteland van Kent op weg terug naar Dover

De tour duurt ongeveer 2 uur 

Dover, Groot Brittannië
Cruiseterminal, Dover

Verken de Middeleeuwse stad Rye

Je rijd een korte afstand over de snelweg, waarna je het achterland in duikt. Rijd langs landelijke wegen door het schilderachtige graafschap Kent, passeer kleine dorpjes, boerderijen en de gehuchten Tenterden en Northiam.

Verken de charmante High Street van Northiam, waar de gebouwen hun oorspronkelijke gevels uit de 16e tot 18e eeuw behouden hebben.

Vervolg je reis naar Rye, waar je oude hopdrooghuisjes ziet die zijn omgebouwd tot woningen. Deze versterkte heuvelstad heeft sinds de Middeleeuwen een kleurrijke rol gespeeld. Tegenwoordig is Rye een centrum voor scheepsbouw, visserij en pottenbakken.

Geniet van wat vrije tijd om op eigen gelegenheid te verkennen. Wandel door de smalle straatjes van Rye en snuffel rond in de winkels en galerieën. De kerktoren biedt een prachtig panoramisch uitzicht over Zuidoost-Engeland.

Op de terugweg naar het schip passeer je Romney Marsh – een mysterieus en prachtig moerasgebied met uiterwaarden, weilanden en door de wind gevormde bomen – en rij je door het voormalige smokkelaarsnest van Hythe.

Belangrijk:

Trek comfortabele wandelschoenen aan.

Wil je een va deze excursies gaan maken? Zoek je een andere excursie? Of wil je een reisbegeleider mee die Nederlands praat? Neem dan contact met ons op.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):