Flåm

Flåm, gelegen aan de Aurlandsfjord, de binnenste arm van de op één na langste fjord ter wereld die zich uitstrekt naar Zweden, betekent letterlijk ”een kleine plaats met steile bergen”. De met sneeuw bedekte bergen, watervallen, rivieren, weiden en pittoreske boerderijen maken Flåm tot een adembenemende bestemming. Vooral in de zomer trekken veel cruisereizigers naar deze prachtige fjorden om te genieten van de geweldige buitenactiviteiten.

Net buiten het Aurlandsfjord, een zijarm van de grotere Sognefjorden in het zuiden van Noorwegen, ligt Flåm en zijn omgeving. Dit is een uitstekende plek om even te pauzeren, te genieten van het rustige, landelijke ritme zonder stoplichten in het dorp. Bewonder kerken en bouwkunst die de tand des tijds lijken te hebben doorstaan en bezoek traditionele boerderijen waar “geitost” of bruine geitenkaas wordt geproduceerd. In Flåm zijn er diverse manieren om van de landschappen te genieten, waarvan sommige delen op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan en gemakkelijk toegankelijk zijn. Talloze landexcursies wachten op ontdekkingsreizigers, of je nu op zoek bent naar wilde dieren tijdens een rondvaart door de smalle doorgangen van het fjord, met de kajak of fiets langs kolkende watervallen gaat, of de adembenemende Flåm-trein neemt, die langs steile hellingen klimt tot 863 meter boven de zeespiegel. Er is zelfs de mogelijkheid om het gebied in het tempo van Flåm te verkennen, met een eenvoudige picknick aan de kust tijdens een cruise naar Noorwegen.

De Flåmsbana wordt beschouwd als een van ’s werelds meest schilderachtige treinreizen en verwelkomt via deze route jaarlijks enkele honderdduizenden treinbezoekers naar Flåm. Dit maakt Flåm niet alleen een idyllische bestemming, maar ook een trekpleister voor liefhebbers van adembenemende natuur en unieke treinervaringen. Ontdek de schoonheid van Flåm en zijn omgeving, waar de wonderen van de natuur samenkomen met de charme van een rustiek dorp en de opwinding van avontuurlijke excursies.

Wat is er zoal te doen in Flåm:

  1. Spoorlijn Myrdal Flam, Europa’s steilste spoorlijn met prachtige uitzicht 
  2. Otternes, authentiek openluchtmuseum
  3. Rjoandefosen, schitterende waterval ten zuiden van Flam
  4. Stegastein, enorm uitkijkplatform boven de Aurlandsfjord
  5. Nærøyfjord, een 20 kilometer lange fjord in de gemeente Aurland

Cruiseterminal informatie

Flåm verwelkomt cruiseschepen die aanmeren vlakbij het schilderachtige station van de beroemde Flåmsbanen spoorlijn. De aanlegplaats biedt ruimte voor één schip aan de kade, waarbij eventuele extra cruiseschepen voor anker gaan. Ontdek deze charmante bestemming aan de fjordenkust van Noorwegen, waar de adembenemende natuur en de nabijheid van de Flamsbanen een unieke ervaring bieden voor cruisepassagiers.

Mogelijke excursies in Flåm:

Treinrit met de Flåmbanen (Alleen te boeken via de cruisemaatschappij)

De Flåm-spoorweg wordt beschouwd als een van de meest prachtige treinreizen ter wereld en is een vooraanstaande toeristische attractie in Noorwegen. Deze schilderachtige treinreis begint aan het einde van de Aurlandsfjord, een zijrivier van de Sognefjord, en brengt je naar de hoge bergen bij het Myrdal-station. Tijdens de reis geniet je van het beste wat het adembenemende landschap van West-Noorwegen te bieden heeft. Ervaar de overweldigende natuurlijke schoonheid terwijl je door dit betoverende traject reist, dat bekendstaat als een onvergetelijke belevenis voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke en adembenemende Noorse ervaring. Laat je betoveren door de combinatie van fjorden, bergen en ongerepte natuur langs deze unieke route, die niet alleen een lust voor het oog is maar ook een reis vol historie en cultuur biedt. Ontdek waarom de Flåm-spoorweg niet alleen een technisch meesterwerk is, maar ook een reis door de tijd en de natuurlijke pracht van Noorwegen. Kom aan boord en beleef een onvergetelijke reis door dit wonderbaarlijke landschap dat elke bezoeker in verrukking brengt.

De rit omhoog duurt ongeveer een uur.

Flam. Noorwegen
Flam, cruise

Tour in de omgeving van Flåm (€ 139,99)

Ontdek de hoogtepunten van Flåm tijdens een boeiende excursie aan wal met een deskundige gids, inclusief handig retourvervoer vanaf de cruiseterminal. Rijd door de langste verkeerstunnel ter wereld, verken de Borgund Staafkerk en nog veel meer.

Begroet je gids en vertrek op een comfortabel Flåm-avontuur in een voertuig met airconditioning. Spoedig na vertrek doorkruis je de Laerdal Tunnel, ’s werelds langste verkeerstunnel.

Laat je onderweg vermaken door boeiende verhalen van je gids terwijl je door de 24,5 kilometer lange tunnel reist, badend in blauw en geel licht.
Bij het verlaten van de tunnel betreed je het schilderachtige Laerdal. Rijd langs de rivier, passeer talloze fruitboerderijen bekend om hun verrukkelijke steenvruchten, voordat de kronkelige weg je naar de eerste stop van de dag brengt: de Borgund Staafkerk.

Bij de Borgund Staafkerk word je betoverd door het prachtige exterieur, een waar architecturaal pareltje in het hart van Noorwegen. De gids deelt fascinerende verhalen en feiten over het unieke ontwerp en de historische betekenis van de kerk, waardoor dit een perfect fotomoment is.

Vervolg de reis van Laerdal Fjord naar Aurlandsfjord, rijdend door besneeuwde bergen en stop onderweg voor adembenemende foto’s.
Bij het afdalen van de berg, ervaar je een ander hoogtepunt van de excursie met de gids: een bezoek aan het beroemde uitkijkpunt Stegastein. Betreed een uitkijkplatform dat 30 meter uitsteekt vanaf de zijkant van de berg en geniet van het panoramische uitzicht op de Aurlandsfjorden.

Tot slot stap je weer in de bus en maak je je gereed voor de terugreis naar de haven, terwijl je het landschap bewondert tijdens de schilderachtige route door Flam. Geniet van elk moment van deze onvergetelijke verkenningstocht door het adembenemende Noorse landschap.

De tour duurt ongeveer 5,5 uur.

Wil je een va deze excursies gaan maken? Zoek je een andere excursie? Of wil je een reisbegeleider mee die Nederlands praat? Neem dan contact met ons op.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):