Honningsvag

Honningsvag

Honningsvag, Noordkaap

De Noordkaap wordt traditioneel gezien als het noordelijkste puntje van het Europese continent, gelegen aan de Barentszzee. De Kaap ligt op het Noorse eiland Magerøya en is genoemd naar de gemeente, waarin het ligt, Nordkapp. Ook al ligt het op een eiland, wordt het toch bij het continent geteld, omdat het eiland met een tunnel is verbonden met het vasteland. Vanaf hier is het nog 2080 km tot de Noordpool. Er is eigenlijk een nog noordelijker punt op Magerøya (bijna 457 meter noordelijker), namelijk het schiereiland Knivskjellodden. Het cruiseschip meert aan in Honningsvag, zo’n 34 km vanaf de Noordkaap.

Kaap Fligely

Het zijn beide niet het echte noordelijkste punt van heel Europa, dat is Kaap Fligely op de eilandengroep Frans Jozefland, die nog deel uitmaken van Europa. Deze kaap ligt ca. 600 km noordelijker t.o.v. de Noordkaap.

Wel teleurstellend, dat de Noorkaap niet echt het noordelijkste puntje is, maar het blijft toch een schitterende plek om te bezoeken. Niet alleen de ligging is bijzonder, maar ook uniek omdat de stad veel te bieden heeft voor een plek die nog zo klein is.

Honningsvåg ligt echt in de toendra en er zijn geen bomen en zelfs midden in de zomer was het ijskoud.
Vanaf deze kale, afgelegen granieten klip heb je een eindeloos uitzicht over de Noordelijke IJszee. Op de Noordkaap staat een eenvoudig monument van een wereldbol.

Het beste moment om de Noordkaap te bezoeken is in de periode van 14 mei tot 29 juli, tijdens de middernachtzon. De zon gaat dan bijna niet onder, zeker op 23 juni, de langste dag van het jaar. U ziet dan de zon bijna ondergaan en dan komt die zon meteen weer op.

Natuurlijk is de winter ook een bijzondere periode door het noorderlicht en dan is het hier weer 24 uur per dag donker.

Wat is er zoal te bekijken?

Bamse Standbeeld

In de haven van Honningsvag staat een standbeeld van Bamse (Noors voor “grote jongen” of “teddybeer”) (1937 – 22 juli 1944)

Bamse was een St. Bernard die de heroïsche mascotte werd van de Vrije Noorse Strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd tijdens de oorlog een symbool van de Noorse vrijheid.

Bamse werd in Oslo, Noorwegen gekocht door kapitein Erling Hafto, de kapitein van de Noorse walvisvanger Thorodd, en hij werd van jongs af aan naar zee gebracht. In haar jeugdherinneringen aan de vooroorlogse Honningsvag herinnert kapitein Hafto’s dochter Vigdis zich Bamse als een zeer vriendelijke hond die voor de kinderen zou zorgen terwijl ze aan het spelen waren.

Militaire dienst

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd het schip Thorodd opgeroepen voor de Koninklijke Noorse Marine als kustpatrouillevaartuig, gestationeerd in Hammerfest. En Bamse werd op 9 februari 1940 ingeschreven als officieel bemanningslid. Na de nazi-invasie in Noorwegen op 9 april 1940 maakte het schip de Thorodd deel uit van de marine-oppositie tegen de Duitsers en werd oa gebruikt als krijgsgevangenen transport. Kort voor de capitulatie van 10 juni 1940 van het vasteland van Noorwegen, was het schip Thorodd een van de 13 Noorse marineschepen die naar het VK ontsnapten en aankwamen op 17 juni 1940. Ze werd vanaf 30 juni 1940 omgezet in een mijnenveger en gestationeerd in Montrose en Dundee in Schotland. , waar ze de rest van de oorlog verbleef.

Bamse verhoogde het moreel van de bemanning van het schip en werd goed bekend bij de lokale burgerbevolking. In de strijd zou hij op de voorste geschutstoren van de boot staan ​​en de bemanning maakte een speciale metalen helm voor hem. Zijn heldendaden omvatten het redden van een jonge luitenant-commandant die was aangevallen door een man met een mes door de aanvaller de zee in te duwen, en het terugslepen naar de kust van een overboord gevallen zeeman. Hij stond er ook om bekend de gevechten tussen zijn bemanningsleden te verbreken door zijn poten op hun schouders te leggen, ze te kalmeren en ze vervolgens terug naar het schip te leiden. Een van Bamse’s taken in Schotland was om zijn bemanning bijeen te brengen en hen op tijd voor dienst of avondklok terug naar het schip te begeleiden.

Mascotte

Van de mascotte van zijn schip werd Bamse de mascotte van de Koninklijke Noorse Marine en vervolgens van alle Vrije Noorse Strijdkrachten. Een iconische foto van hem met een Noorse zeemanspet werd tijdens de oorlog gebruikt op patriottische kerstkaarten. De PDSA maakte hem tot officiële Allied Forces-mascotte.

Bamse leed aan hartfalen en stierf op 22 juli 1944 aan de kade van Montrose. Hij werd begraven met volledige militaire eer. Honderden Noorse matrozen, geallieerde militairen, schoolkinderen en stedelingen uit Montrose en Dundee woonden zijn begrafenis bij. Zijn graf in de zandduinen is verzorgd door de lokale bevolking. De Koninklijke Noorse Marine houdt om de tien jaar een herdenkingsceremonie.

Artico Ice Bar

Artico Ice Bar is de meest noordelijke ijsbar ter wereld. Beleef het poolijs en de sneeuw tijdens de zomer In deze bar hebben ze ook de beschikking over een scherm gemaakt op ijs en sneeuw waarop er beelden van de regio in de winter en het noorderlicht laten zien. Het licht, geluid en de beelden nemen de bezoekers mee naar de poolwereld. Een onvergetelijke poolervaring!

Excursie naar de Noordkaap 

Tijdens de stops van de Midzomernacht cruise, zijn er ook excursies (niet rolstoeltoegankelijk) georganiseerd door Holland America Line. Eén van die excursies gaat naar de Noordkaap.
Kijk uit naar rendieren tijdens de busrit naar de Noordkaap. Als je vertrekt vanuit Honningsvag, zult je snel zien dat een kaal landschap het kenmerk is van de winderige poolcirkel, waar de vegetatie inderdaad schaars lijkt. Voor de botanicus is het echter vrij talrijk, met 200 soorten planten die hier groeien. De rit naar de Noordkaap duurt ongeveer 45 minuten. 

Wij kunnen deze excursie ook rolstoeltoegankelijk aanbieden. (mits op tijd)

De Noordkaap zelf is een enorme rots met een steile wand die meer dan 300 meter uit de Noordelijke IJszee omhoog klimt. Op een breedtegraad van 71 graden, 10 ′ noorderbreedte, is de Noordkaap opmerkelijk beschaafd, met een postkantoor, een kapel, een bar en een restaurant. En in de Noordkaaphal vind je een winkelgebied en een 180 graden breedbeeldbioscoop. Een spectaculaire audiovisuele video van 14 minuten neemt je mee op reis door een landschap vol contrasten, licht en natuur. Het verhaal en de geschiedenis van de mensen wordt verteld met prachtige foto’s en muziek.

Opmerkingen:

Het weer op de Noordkaap is erg onvoorspelbaar; draag warme gelaagde kleding en regenkleding. De omstandigheden kunnen druk zijn omdat het het toeristenseizoen in deze regio  is. Ansichtkaarten kunnen worden gestempeld met een lokaal poststempel. 

Cruise terminal informatie

De haven van Honningsvåg is centraal gelegen in de stad, dicht bij winkels en activiteiten. Het is de grootste cruisehaven in Noord-Noorwegen en dient als toegangspoort tot de Noordkaap.

Alle vijf pieren bevinden zich op loopafstand van de stad. Honningsvåg zelf ligt slechts 34 kilometer van de Noordkaap.

Toegankelijkheid

  • Toegankelijkheid van de haven: Vlak en egaal
  • Afstand tot de stad: ongeveer 50 meter
  • Winkelcentra: Ongeveer 50 meter
  • Toegankelijkheid van de bestrating: De stad is vlak en toegankelijk en de meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
  • Toegankelijke toiletten: Geen (voor zover nu bij ons bekend)
  • Openbaar vervoer: Een deel is toegankelijk
  • Toegankelijke bezienswaardigheden: North Cape Hall, North Cape Museum
  • Grotere aangepaste voertuigen: Beschikbaar op aanvraag
  • Standaard taxi’s: Beschikbaar op aanvraag

Wil je een excursie gaan maken? Zoek je een andere excursie? Of wil je een reisbegeleider mee die Nederlands praat? Neem dan contact met ons op.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Selecteer lijst(en):