Rolstoeltoegankelijk-Amsterdam-rijksmuseum-phu2mdgnf3oyh7ky37cjrudz7frv14eqba178xv04w

Toegankelijk Amsterdam

Leuk een dagje Amsterdam wanneer u ergens in de buurt woont of verblijft, maar ook als u de Noorwegen Cruise doet. Bij deze cruise komt u tussentijds nog een keer langs Amsterdam. Daar heeft u dan een dag om te besteden. Maar hoe toegankelijk is Amsterdam?

Amsterdam is een perfecte plek voor een korte stedentrip. Geniet van een rondvaart door de grachten van Amsterdam, bezoek het Van Gogh Museum, ervaar de wereld van Heineken in de Heineken Experience en ontspan in het groene Vondelpark.

De negen straatjes

met 12 bruggen tussen de vier mooie grachten, Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. Leuk op weg van het Anne Frankhuis naar het Rijksmuseum. Hier vindt u leuke, vaak bijzondere, winkeltjes en gezellige restaurants. Lekker dwalen over de grachten, door de straatjes. Leuk om te shoppen, ook een leuke onderbreking tijdens een cultureel dagje Amsterdam.

Markt

De Albert Cuyp, de bekendste markt van Amsterdam, waar u echt alles kunnen vinden, is elke werk- en zaterdag geopend.
Voor vintage moet u echt naar het Waterlooplein (achter de Stopera), waar u ook elke werk- en zaterdag terecht kunt.
Ook een leuke markt in Amsterdam-Oost, waar van alles te koop is, is de Dappermarkt, die eveneens elke werk- en zaterdag open is.

De Bloemenmarkt

Gaat u voor souvenirs dan kunt u gewoon in hartje Amsterdam blijven met de bloemenmarkt op de Singel. De Bloemenmarkt is een drijvende bloemenmarkt langs de zuidelijke grachtengordel. Het is de enige drijvende bloemenmarkt ter wereld en bestaat al sinds 1862. Als je op zoek bent naar alle soorten bloemen (hout en echt), bollen of souvenirs, dan ben je hier op het juiste adres.

De bloemenmarkt is vol kleur en zal zelfs de saaiste dagen opfleuren. Ondanks hoe oud de bloemenmarkt is, zijn er hellingen die voor gemakkelijke toegang tot de verschillende niveaus zorgt.
Deze is markt is alle dagen geopend

 Niet alleen shoppen

Natuurlijk gaat u niet alleen naar Amsterdam om te shoppen. Er is veel meer te doen en er zijn heel veel leuke musea. Wij geven u hier een aantal dingen, die leuk zijn om te doen tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Rijksmuseum – Van Gogh Museum

Natuurlijk moet u een bezoek brengen aan het Rijksmuseum met de Nachtwacht en ook het Van Goghmuseum met zijn vaste collectie van 200 schilderijen, 500 tekeningen en meer dan 700 brieven, maar ook de verzameling Japanse prenten van Vincent zelf.(verderop meer info over het Rijksmuseum)

Begijnhof

Voor nog een verrassend plekje sturen wij je toch richting de Kalverstraat. Tussen de Nieuwezijds Voorburgwal en Kalverstraat ligt het Begijnhof van Amsterdam, een oase van rust tussen alle drukte van de stad. Hier woonden vanaf de Middeleeuwen katholieke zusters, begijnen. De laatste begijn overleed in 1971. De huizen aan het hofje worden nog steeds bewoond. Een heerlijke plek om te bezoeken. Heeft u geen andere plannen, maak dan zeker een hofjeswandeling door Amsterdam, want er zijn nog meer leuke verscholen plekjes midden in Amsterdam.

Amsterdam in een keer zien

Na wat slenteren door Amsterdam, wat mijn favoriete bezigheid is, is het tijd om over Amsterdam uit te kijken. Dus op naar Lookout op het dak van A’dam Toren, pal naast Eye Film Museum (ook leuk om te bezoeken), recht tegenover het Centraal Station.

Lookout is goed toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Men wordt begeleid door het personeel en je kan op de begane grond, 1ste verdieping, 20ste en Skydeck komen.

Onze tips:

  • Maak eens een rondvaart door de grachten. De grachtengordels gaan door de oudste delen van de stad waar de meeste toeristische attracties zich bevinden, en de boottochten zorgen voor een gemakkelijke manier om Amsterdam te zien. Blue Boat Company heeft een rolstoellift om de boot in te komen.
  • Elke Amsterdammer weet het: Je verplaatsen door Amsterdam gaat het best per fiets. Bij Star Bikes kun je een fiets huren die speciaal is ontworpen voor mindervaliden.
  • Het huis van Anne Frank is niet rolstoeltoegankelijk – De belangrijkste toeristische attractie in Amsterdam heeft talloze trappen die leiden naar de verborgen kamer van de familie Frank. Er is geen lift aanwezig.

De Anne Frank Stichting biedt een online interactieve rondleiding door het Achterhuis. Tijdens de rondleiding kun je verschillende kamers verkennen en meer te weten komen over het verhaal en het dagboek van Anne.

  • Als je een bezoek van een paar dagen aan Amsterdam gaat brengen kun je natuurlijk in Amsterdam op zoek naar een aangepaste accommodatie, maar buiten Amsterdam is zeker een stuk goedkoper. (Als je hulp zoekt bij het zoeken naar een rolstoeltoegankelijke accommodatie, neem contact met ons op)
  • Breng de attracties in kaart die je wilt bezoeken en groepeer ze geografisch. Attracties als het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum liggen allemaal dicht bij elkaar ten zuiden van het stadscentrum. Het Koninklijk Paleis, de Dam en de Wallen bevinden zich allemaal in het noordelijke deel van het stadscentrum. 

Body Worlds Museum

Body Worlds is gemaakt door Gunther von Hagens en er zijn nog een paar andere tentoonstellingen in Europa, Canada en Noord-Amerika. Het thema van de tentoonstelling Body Worlds in Amsterdam is ‘The Happiness Project’. Op de vijf verdiepingen van de tentoonstelling ontdek je de geheimen van geluk en hoe het ons lichaam beïnvloedt. Je leert hoe beweging, voeding, seks, prenatale ontwikkeling en meer invloed hebben op ons geluk en onze gezondheid. Dit wordt getoond door middel van fascinerende interactieve displays en meer dan 200 echte menselijke lichamen. Ja, echte lichamen! De lichamen zijn plastinaten. (Plastinatie is een methode waarbij het weefselvocht met behulp van een speciaal vacuümproces vervangen wordt door reactiekunststoffen zoals bijvoorbeeld siliconenrubber. Het ontbindings- en verdrogingproces wordt hierdoor volledig beëindigd. Door de gepatenteerde plastinatiemethode is het mogelijk de binnenkant van het menselijk lichaam op een unieke manier te bekijken. Je krijgt te zien hoe onze organen, hersenen, slagaders, spieren en meer werken. BODY WORLDS  is toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel en voor mensen die een rollator of scootmobiel gebruiken.

Veel gestelde vragen:

  • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang? De hoofdingang is rolstoeltoegankelijk. Houd er rekening mee dat je de lift naar het beginpunt van de tentoonstelling op het 5e verdieping neemt.
  • Waar is de dichtstbijzijnde gehandicapten parkeerplaats? Als je BODY WORLDS met de auto wilt bezoeken, kun je parkeren in de volgende parkeergarages bij de tentoonstelling in de buurt: Q-Park De Bijenkorf, Beursplein 15 1012 JW Amsterdam of Q-Park Nieuwendijk, Nieuwezijds Kolk 18 1012 PV Amsterdam
  • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt? De dichtstbijzijnde tramhalte is Dam / De Bijenkorf, waar trams 4 en 14 stoppen. Vanaf hier is het slechts 1 minuut lopen naar het gebouw. Tramhalte Dam (tegenover Magna Plaza) ligt op minder dan 5 minuten lopen van het gebouw en hier stoppen trams 2, 12, 13 & 17.
  • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven? Een klein deel van de tentoonstelling bevindt zich in de kelder en dit gedeelte is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Daarom bieden zij een korting aan aan rolstoelgebonden bezoekers.
  • Is er een toegankelijk toilet? Ja
  • Is er korting voor iemand met een beperking en/of hun begeleider? Tickets met korting: Prijs voor rolstoelbezoeker: € 14,00 ipv 23,95. Prijs voor begeleider: € 14,00
Openingstijden: 11:00 – 18:00 Adres:  Damrak 66, 1012 LM Amsterdam
 
 

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is een museum van wereldklasse en een historisch gebouw dat enkele van de meest iconische schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw herbergt. Rembrandts De Nachtwacht en Het Melkmeisje van Vermeer zijn slechts enkele van de vele meesterwerken in de collecties.

Het hele museum is toegankelijk voor rolstoelen of scootmobielen. Er zijn liften op alle verdiepingen en hulphonden zijn toegestaan.
Een plattegrond met de liften, zitjes in het hele museum en invalidentoiletten kun je hier bekijken. En is ook verkrijgbaar bij de informatiebalie.

Het Rijksmuseum heeft ook een gratis app met extra inzicht in de verschillende kunstwerken en tentoonstellingen.

Veel gestelde vragen:

  • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang? Het Rijksmuseum heeft twee ingangen. Beide bevinden zich in de arcade die onder het gebouw doorloopt, die bekend staat als The Passage. Dit is een openbare weg die openstaat voor fietsers en voetgangers, maar niet voor auto’s.
  • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen? Wanneer u de Passage betreedt vanaf de kant van het Museumplein, vindt u de ingangen aan uw linkerhand. Een heeft een trap en een heeft een lift. Als je een rolstoel, rollator of wandelstok gebruikt, wijst de bewaking je de weg naar de liften. Zowel de trap als de lift brengen je naar het Atrium.
  • Waar is de dichtstbijzijnde gehandicapten parkeerplaats? Er zijn drie locaties in de buurt van het Rijksmuseum met een gehandicaptenparkeerplaats. Deze bevinden zich allemaal aan de Museumpleinzijde van de toegangsweg naar het Rijksmuseum. Johannes Vermeerstraat: twee invalidenparkeerplaatsen naast Cobra Café. Jan Luijkenstraat: twee invalidenparkeerplaatsen buiten nr. 4. Q-Park Museumplein. Op niveau -1 zijn twee invalidenparkeerplaatsen. Gebruik de ingang aan de Van Baerlestraat 33b. Het Rijksmuseum ligt op ongeveer 500 meter van de voetgangersuitgang met de aanduiding ‘Van Gogh Museum’.
  • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt? Helaas is de nabij gelegen bushalte aan de Spiegelgracht nog niet aangepast voor rolstoelgebruikers. Voor meer informatie over bereikbaarheid met het openbaar vervoer zie 9292
  • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven? 100%
  • Zijn er leenrolstoelen? Bij de informatiebalie kunt u een rolstoel, rollator, wandelstok of opvouwbare museumkruk lenen.
  • Is er een toegankelijk toilet? Er zijn aangepaste toiletten voor mindervaliden inclusief een laag geplaatste wasbak.

Openingstijden: 09:00 uur tot 18:00 uur.
Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam
+31 (0) 20 6747 000

Toegankelijk Amsterdam

Het Stedelijk museum

De buren van het Rijksmuseum. Dit museum heeft in 1895 zijn deuren geopend. Het museum staat vol met moderne en hedendaagse kunst. Onze favoriet is de lichttentoonstellingen omdat ze absoluut fascinerend waren om naar te kijken.

Veelgestelde vragen:

  • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang? De hoofdingang is rolstoeltoegankelijk.
  • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen? In het gebouw bevinden zich invalidenliften waarmee bezoekers de vaste opstelling, STEDELIJK BASE, de wisselende tentoonstellingen en overige faciliteiten kunnen bezoeken. Er is geen publieke lift naar de bibliotheek en de studio’s.
  • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven? 80% Het Teijin Auditorium is per lift bereikbaar. Enkele ruimtes in het Stedelijk zijn minder toegankelijk, net als een aantal kunstwerken.
  • Waar is de dichtstbijzijnde gehandicapten parkeerplaats ? Het Stedelijk Museum beschikt over een invalidenparkeerplaats aan de Paulus Potterstraat 13, ter hoogte van de groepsentree. In de parkeergarage Q-Park onder het Museumplein zijn meerdere mindervalide parkeerplaatsen. Voor beschikbaarheid, klik hier.
  • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt? Vanaf Amsterdam centraal station: Tram 2 richting Nieuw Sloten, halte Van Baerlestraat
    Tram 12 richting Amstelstation, halte Van Baerlestraat
    Metro 52 (Noord/Zuidlijn) tot station De Pijp. Overstappen op tram 3 (richting Zoutkeetsgracht) of tram 12 (richting Centraal station). Kom je vanaf het Amstelstation: Tram 12 richting Amsterdam Centraal, halte Museumplein. Vanaf station Amsterdam Zuid WTC: Tram 5 richting Westergasfabriek, halte Museumplein. Vanaf station Sloterdijk: Tram 19 richten Diemen (Sniep), halte Leidseplein. Overstappen op tram 2 richting Nieuw Sloten of tram 5 richting Amstelveen Stadshart. Vanaf station Muiderpoort: Tram 3 richting van Hallstraat, halte Museumplein.
  • Zijn er leenrolstoelen? Bij de informatiebalie kun je gratis een rolstoel, museumstoeltje of Alinker (een speciale loopfiets) lenen.
  • Is er een toegankelijk toilet? Ja

Openingstijden: Dagelijks: 10 – 18 uur en Vrijdag: 10 – 20 uur
Adres:  Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam, Nederland
 020-5732911
Online een kaartje kopen: Koop je kaartje

Van Gogh museum

Het Van Gogh Museum, is sinds 2 juni 1973 de thuisbasis van de grootste kunstcollectie van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Het is één van de meest populaire musea in Amsterdam.

Naast de vaste tentoonstelling met de meesterwerken van van Gogh, zijn er ook steeds wisselende tentoonstellingen. Voor alvast een kijkje online zijn er deze video’s.

Veel gestelde vragen:

  • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang? Ja, de hoofdingang is rolstoeltoegankelijk. Rolstoelen, rollators en scootmobielen tot 500 kg mogen naar binnen in het museum. Alinkers zijn in verband met de veiligheid op zaal, niet toegestaan.
  • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen? Er is een rolstoeltoegankelijke lift. Alle liften en voorzieningen zijn te vinden op een plattegrond die verkrijgbaar is bij de informatiebalies in het museum.
  • Wat is de dichtstbijzijnde gehandicapten parkeerplaats? Een aangepaste parkeerplaats vind je op de Paulus Potterstraat (ter hoogte van het museum op nummer 7). Daar is ook een laden/lossenplaats, waar een auto of bus kan staan om bezoekers af te zetten.
  • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt? Zie Stedelijk Museum
  • Welk percentage van de attractie kan worden bekeken zonder trappen op te hoeven? 100%
  • Zijn er leenrolstoelen? Bij de garderobe zijn enkele rolstoelen te leen. We raden u aan deze van tevoren te reserveren, via info@vangoghmuseum.nl. Heb je begeleiding nodig bij het gebruiken van een rolstoel? Dat kunnen ze voor je regelen. Stuur minimaal twee weken voorafgaand aan je bezoek een mail naar info@vangoghmuseum.nl. Voor wie niet lang kan staan zijn er opklapbare krukjes beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar bij de informatiebalie in de entreehal. Je hoeft deze niet te reserveren.
  • Is er een toegankelijk toilet? Op de begane grond van het museum bevinden zich aangepaste toiletten.
  • Is er korting voor iemand met een beperking en/of hun begeleider? Bezoekers die niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mogen gratis een begeleider meenemen. Bij een begeleidersticket is een gratis multimediatour inbegrepen.

Plattegrond met voorzieningen

Er is een plattegrond met informatie over alle voorzieningen. Je kunt de plattegrond ophalen bij één van de informatiebalies in het museum. Je kunt hem ook downloaden.

Openingstijden: Maandag gesloten, dinsdag t/m vrijdag 10-17, zater-en zondag van 10-18
Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam
 (020) 570 52 00
Online een kaartje kopen: Koop je kaartje

Toegankelijk Amsterdam

Madam Tussauds

Het wassenbeeldenmuseum van Nederland. Met grote artiesten zoals Beyoncé en Dua Lipa, sporthelden: Rico Verhoeven en Sven Kramer of onze eigen koning en koningin.

Bij Madame Tussauds zijn rolstoelgebruikers altijd welkom. In verband met strenge voorschriften van de brandweer mogen zij echter maar twee rolstoelgebruikers tegelijkertijd binnen laten. Neem daarom altijd even contact met ze op zodat zij van jouw komst weten. In verband met de rolstoellift moet jouw rolstoel aan de volgende afmetingen voldoen: maximale lengte (exclusief afneembare voetsteun) 120 centimeter, maximale breedte 90 centimeter en het gewicht inclusief persoon maximaal 250 kilo.

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 – 17:00
Dam 20, 1012 NP Amsterdam
+ 31 (0) 20-5221010
Online een kaartje kopen: Koop je kaartje

Icebar Amsterdam

 Wil je eens in een aparte gelegenheid wat drinken? Dan is de Icebar zeker een de coolste optie. Van de muren tot je glas, alles is van ijs gemaakt. Tijdens je bezoek aan de Icebar, nemen ze je mee op een reis naar de Noordpool. In de voetsporen van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Willem Barentz leer je hoe het was om eind 16e eeuw te stranden op de Noordpool. Voel hoe het is om in de kou te zitten. In de ijsbar is het zo’n 10 graden onder nul. Je kunt je zelf warm houden met alcoholische dranken ;-). Gelukkig krijg je bij het binnengaan van de bar ook een warme jas en handschoenen. De Loungebar is het aangenaam warm

Meest gestelde vragen:

  • Is er een rolstoeltoegankelijk ingang? De hoofdingang is rolstoeltoegankelijk.
  • Is er een hellingbaan of lift om de trappen te omzeilen? De Icebar bevindt zich op de begane grond (geen trappen vereist). Om de ijsbar zelf te betreden, is er echter een opstapje van 5 cm, normale rolstoelen die kunnen worden opgetild zullen geen probleem hebben om naar binnen te gaan. Niet geschikt voor elektrische rolstoelen. In de eigenlijke Icebar kun je maximaal 20 minuten blijven (als je durft). Maar u kunt zo lang als u wilt in de lounge rondhangen en onze selectie heerlijke cocktails proberen.
  • Wat is de dichtstbijzijnde gehandicapten parkeerplaats? De dichtstbijzijnde parkeerplaats is “Parking Waterlooplein”, gelegen aan de Valkenburgerstraat 238, 1011 ND Amsterdam.
  • Welk openbaar vervoer komt er in de buurt? City Sightseeing Bus (halte 5) en Boot – Groene lijn (halte 5), daarna 5 minuten lopen.
    Je kunt vanaf Amsterdam Centraal Station tram 4 of 9 nemen en uitstappen bij halte Rembrandtplein (2 haltes) en vervolgens 3 minuten lopen.
    Je kunt ook metro 51, 53, 54 nemen en uitstappen in Station Waterlooplein, 3 minuten lopen.

Openingstijden: maandag t/m donderdag: 14:00 – 20:00 en vrijdag t/m zondag: 13:00 – 20:00  
Amstel 194-196, 1017 AG Amsterdam
+31 20 320 5700 
Online een kaartje kopen: Koop je kaartje

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden in Amsterdam. Als je een dagje Amsterdam doet voor, na of tijdens een cruise die je bij ons hebt geboekt en je wil andere attracties beleven, laat het ons dan zeker weten. Gaan we voor jou kijken of dat mogelijk is.

Verblijf je langer in Amsterdam en heb je bij ons geboekt, dan kun je ook aangeven waar je graag nog naar toe zou willen.
Meer toegankelijke steden vind je hier!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):