Rolstoelvakantie Helsinki

Toegankelijk Helsinki

De Zweedse koning Gustaaf Vasa stichtte Helsinki in 1550 aan de monding van de Vantaanjoki-rivier om te concurreren met Tallinn voor de handel in de Oostzee. De stad groeide echter langzaam en het centrum van Helsinki werd in de 17e eeuw verplaatst naar de huidige locatie. In 1748 begon Zweden met de bouw van de Suomenlinna Maritime Fortress voor de kust van Helsinki om de groeiende dreiging van Rusland tegen te gaan. Het enorme project bracht extra rijkdom, inwoners en kooplieden naar de stad. Rusland veroverde Finland in 1809. Drie jaar later werd Helsinki de hoofdstad van het autonome Groothertogdom Finland. Om de macht van Rusland en de tsaar te weerspiegelen, werd een monumentaal stadsplan in Empire-stijl opgesteld. Finland werd in 1917 onafhankelijk en Helsinki nam de veeleisende nieuwe rol van hoofdstad van de jonge republiek op zich.  Helsinki was gastheer van de Olympische Zomerspelen in 1952. De spelen zorgden voor een internationale reputatie voor Helsinki als een efficiënte en vriendelijke gaststad. 

Klimaat en weer

Het klimaat van Helsinki combineert kenmerken van zowel een zee- als een landklimaat. De nabijheid van de Noordelijke IJszee en de Noord-Atlantische Oceaan zorgt voor koud weer, terwijl de Golfstroom warmere lucht binnenbrengt. De lente begint in Helsinki meestal ergens in april. De dagen worden snel langer en warmer, en de natuur bloeit overal.  De zomer in Helsinki is helder. De dagen zijn het langst in de tweede helft van juni, wanneer de zon 19 uur boven de horizon blijft. De avonden worden eind september koel en de dagen worden steeds wat korter als de winter nadert.  De winter begint in november/december, en de temperatuur schommelt rond de 0°C. De gemiddelde temperatuur tussen december en februari ligt rond de -4°C. De koudste tijd van het jaar is meestal eind januari, wanneer het kwik tot onder de -15°C kan dalen en de grond bedekt is met sneeuw. De laagste temperatuur ooit gemeten in Helsinki was -34,3°C in 1987. 

Hoe toegankelijk is Helsinki?

Het centrum van Helsinki is zeer compact, waardoor het voor mensen met een rolstoel gemakkelijk is om zich te verplaatsen. Toegankelijkheid is een prioriteit voor de stad Helsinki, bijvoorbeeld bij het plannen van vlotte en obstakelvrije zebrapaden, trottoirs en wegen.

De 1,3 kilometer lange voetgangers- en fietscorridor Baana is volledig toegankelijk en biedt een leuke manier om helemaal van het Museum voor Hedendaagse Kunst Kiasma in het stadscentrum naar de wijk Ruoholahti te gaan.  In de historische wijken, zoals tussen het Marktplein en het Senaatsplein, zijn er nog veel geplaveide straten die de mobiliteit van mensen in een rolstoel of met een rollator kunnen belemmeren.Ook de seizoenen zorgen voor bepaalde uitdagingen op het gebied van toegankelijkheid. Reizen is in de lente, zomer of herfst vaak veel gemakkelijker dan in de winter, wanneer de straten meestal bedekt zijn met sneeuw en ijs. De belangrijkste winkelstraat, Aleksanterinkatu, is echter verwarmd, waardoor deze het hele jaar door toegankelijk is.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoerssysteem van Finland wordt door velen beschouwd als het beste van Europa. Inwoners van de stad zijn er dol op, met meer dan 70% van de forensen die dagelijks afhankelijk zijn van het openbaar vervoer om naar het stadscentrum te gaan. En van de Europese steden, waarvan er vele uitblinken in dit gebied, heeft Helsinki de hoogste goedkeuringsclassificatie voor inwoners als het gaat om openbaar vervoer. 

Helsinki heeft een divers openbaar vervoersnetwerk met een brede keuze aan toegankelijke vervoersmogelijkheden. Passagiers die reizen met een handmatige of elektrische rolstoel (inclusief scootmobielen) kunnen gratis en zonder kaartje reizen met de Helsinki Region Transport (HSL) forenzentreinen, de metro, trams, lokale bussen en de Suomenlinna gemeentelijke veerboot. Personen die passagiers met beperkte mobiliteit helpen, moeten wel in het bezit zijn van een geldig vervoerbewijs. Scootmobielen met een apart stuur kunnen niet worden vervoerd in bussen en trams, omdat ze niet passen in de daarvoor bestemde ruimte voor rolstoelen, maar ze kunnen wel worden meegenomen in de metro, forenzentreinen en de Suomenlinna-veerboot.

Treinen

Commutertreinen zijn een snelle en gemakkelijke manier om van en naar Helsinki Airport te reizen. De reis tussen het stadscentrum en de luchthaven duurt ongeveer 30 minuten. Treinwagons met diensten voor rolstoelgebruikers zijn gemarkeerd met het internationale rolstoel-symbool. Hetzelfde symbool is te vinden op de knop die een helling activeert om je veilig over de kloof te krijgen. Alle stations in Helsinki en op de luchthaven hebben verhoogde perrons die zich ter hoogte van de deuren bevinden, al kunnen er toch kleine hoogteverschillen zijn, vooral als het perron bedekt is met sneeuw. De forenzentreinen brengen je ook naar de buurgemeenten Espoo en Vantaa. Aan boord worden aankondigingen gedaan en er zijn ook displays. 

Andere delen van Finland zijn bereikbaar met langeafstandstreinen, die ook volledig toegankelijk zijn. 

Metro

Het metrosysteem van Helsinki is een droom voor mensen die in een rolstoel reizen. Elk metrostation heeft een toegankelijke lift en vlakke perrons. Alle metro’s in de binnenstad zijn uitgerust voor rolstoelgebruikers en als je een persoonlijke assistent hebt, kan hij of zij gratis reizen.

De metro is een zeer toegankelijk vervoermiddel in Helsinki. De metro strekt zich uit naar het oosten en westen van de stad. Alle metrostations zijn volledig toegankelijk en de perrons bevinden zich op dezelfde hoogte als de wagondeuren, waardoor het instappen met mobiliteitshulpmiddelen eenvoudig is. Aan boord worden aankondigingen gedaan en er zijn ook displays. Aankondigingen worden over het algemeen niet in stations gedaan, maar de bestemming van elke metro is te zien op het display boven het perron en op de voorkant van de metro.

Trams

Trams zijn bijvoorbeeld een handige manier om door het stadscentrum en tussen het centrum en de West Harbour te reizen. Er zijn verschillende soorten tramrijtuigen in gebruik, maar ze hebben allemaal een lage vloer in een of meer rijtuigen. De hoogte van tramperrons varieert, dus er kan een aanzienlijk hoogteverschil of spleet zijn tussen het perron en de deur. De meeste trams hebben een oprit in de middelste deuren. Deze oprijplaten worden handmatig bediend en vergrendeld. Door op de oprijknop te drukken, ontgrendelt de bestuurder de oprijplaat en helpt hem te openen, als hulp nodig is. Scootmobielen kunnen niet in trams worden meegenomen. Aan boord worden aankondigingen gedaan en er zijn ook displays.

Suomenlinna veerboot

Helsinki is de thuisbasis van meer dan 11.000 aanlegsteigers, dus het is geen geheim dat veerboten en schepen een hoofdbestanddeel zijn van lokaal vervoer. Bezoekers en de lokale bevolking kunnen boten nemen om binnen Helsinki zelf te reizen (aangezien veel van de voorsteden op eilanden liggen) of zo ver weg als andere Europese steden, zoals Tallinn, Estland, voor een dagtocht. De veerboot naar het Suomenlinna-zeefort  is echter een boot die iedereen die de Finse hoofdstad bezoekt, zou moeten nemen.

Veerboten varen het hele jaar door tussen het vasteland en het Suomenlinna-zeefort, en de overtocht duurt iets meer dan een kwartier. De meest toegankelijke optie is de stadsveer HSL, die vertrekt vanaf de Markt. Passagiers met mobiliteitshulpmiddelen kunnen in de veerboot zitten of vanaf het benedendek genieten van het landschap.

Bussen

Rolstoelgebruikers kunnen met elke bus rijden, maar als u een scootmobiel gebruikt, past deze mogelijk niet in de ruimte die is bedoeld voor rolstoelgebruikers in bussen. (Als dit het geval is, kun je nog steeds gebruik maken van treinen en het metrosysteem.)

Alle bussen in Helsinki hebben lage vloeren en een handmatige oprijplaat in de middelste deuren die uit de vloer komt. De chauffeur zal indien nodig assistentie verlenen bij de oprit. Scootmobielen kunnen niet in bussen worden meegenomen.  

Taxi’s

Een breed scala aan taxi’s is actief in Helsinki, en het is gemakkelijk om taxi’s voor rolstoelgerbuikers te vinden die toegankelijk zijn met een lift of oprit. Taxi’s toegankelijk voor rolstoelen moeten vooraf worden besteld om wachttijden te voorkomen, maar ze zijn ook af en toe te vinden bij taxistandplaatsen.  Vermeld zeker eventuele mobiliteitshulpmiddelen die vervoerd moeten worden en andere speciale behoeften. 

Suomenlinna Zeefort

Suomenlinna Sea Fortress staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en ligt op een cluster van eilanden dicht bij het stadscentrum. Dit 18e-eeuwse fort staat als schildwacht bij de ingang van de haven van Helsinki en is een voorbeeldig voorbeeld van Europese militaire architectuur uit die tijd. 

Suomenlinna is veel meer dan alleen een fort, hoewel het fort buitengewoon indrukwekkend is. Het is eigenlijk een heel eiland waar minder dan 1.000 mensen in een vredige omgeving leven, weg van de bruisende hoofdstad Helsinki. Er is een school, bibliotheek, supermarkt en meer om het eiland als thuis te laten voelen voor de bewoners

Je kunt de veerboot nemen vanaf het Marktplein. De passagiers die reizen met een handmatige of elektrische rolstoel (inclusief scootmobielen) reizen gratis. De overtocht duurt ongeveer een kwartier en is op zich al een leuke ervaring, aangezien Helsinki vanaf de zee echt mooi is.

De veerboot vertrekt in de winter ongeveer elke 30 minuten vanaf de oostkant van Market Square en tot vier keer per uur tijdens het hoogseizoen van de zomer. 

Toegankelijkheid veerboot

Op de veerboot komen in een (elektrische) rolstoel is gemakkelijk, omdat er een vlakke oprit is om aan boord te komen. Eenmaal op de veerboot zit je als het koud is, lekker binnen waar het lekker warm is en er zijn grote ramen zodat je toch een mooi uitzicht hebt. Of natuurlijk buiten als het weer het toelaat.

Jetty Barracks

Bij het uitstappen van de veerboot zie je als eerste de Jetty Barracks. Het is een roze gebouw dat werd gebouwd om 250 soldaten te huisvesten en het herbergt nu het bezoekersinformatiecentrum, een paar restaurants en een toegankelijk toilet. Andere hoogtepunten zijn de Suomenlinna-kerk en het Suomenlinna-museum. De kerk is niet echt toegankelijk om naar binnen te gaan, maar het uitzicht vanaf de buitenkant is geweldig. In het museum zijn verschillende artefacten te zien en kun je een korte informatieve film bekijken over de geschiedenis van Suomenlinna.

Meest gestelde vragen:

  • Is Suomenlinna rolstoeltoegankelijk?

Toen de bouw van het fort in de 18e eeuw begon, speelde de bereikbaarheid uiteraard geen rol, maar de afgelopen jaren is de populaire toeristische attractie geleidelijk toegankelijk gemaakt. Er zijn nog veel kasseien en wat lastige hoogteverschillen.
Sommige paden op de eilanden zijn toegankelijker dan andere; meer informatie over toegankelijkheid is beschikbaar op de Suomenlinna-website.

  • Zijn er rolstoeltoegankelijke toiletten?

Overal in Suomenlinna zijn toegankelijke toiletten te vinden.

Suomenlinna, Helsinki toegankelijkheid
Temppeliaukio, rolstoel

Toegankelijk Helsinki

Temppeliaukio-rotskerk

Historisch gezien hebben kerken een unieke architectuur en de Temppeliaukio-kerk is hier een goed een voorbeeld van. De kerk zelf is ondergronds, gecreëerd door midden in de stad in het gesteente te graven. 

De Temppeliaukio-kerk, die direct in massief gesteente is uitgegraven, ligt in het hart van Helsinki, aan het einde van Fredrikinkatu. Door zijn bijzondere architectuur is de kerk, voltooid in 1969, een van de belangrijkste attracties in Helsinki. De kerkzaal is bedekt met een koepel, bekleed met koper. De binnenmuren zijn van ruige rots en puin muur. Voor de middag verspreidt het licht zich vanuit de rij ramen rond de dakomtrek naar de altaarmuur, waar een spleet uit de ijstijd als altaarstuk dienst doet. Vanwege de uitstekende akoestiek is de kerk een populaire locatie voor concerten.

De kerk ligt op 1,5 kilometer van het Centraal Station en je kunt met de taxi helemaal tot aan de voordeur komen. De dichtstbijzijnde tramhalte ligt op ongeveer honderd meter afstand, maar het is een behoorlijke klim de heuvel op om bij de kerk te komen.

Veel gestelde vragen:

  • Is de kerk rolstoeltoegankelijk?

De kerk is grotendeels toegankelijk, aangezien de hoofdingang van de kerkzaal zich op straatniveau bevindt. Binnen is de grote hal naar beneden hellend, met een grote loopbrug in het midden. De galerij is niet rolstoeltoegankelijk, aangezien er geen lift is. Je kunt de galerij alleen via trappen bereiken. Rondleidingen en privérondleidingen zijn op aanvraag beschikbaar.

  • Is er een toegankelijk toilet?

Er is ook een toegankelijk toilet.

Universiteitsmuseum van Helsinki, Oodi

De nieuwe centrale bibliotheek van Helsinki is in 2018 voor het publiek geopend. Het bezoeken van een bibliotheek staat misschien niet op ieders lijst met dingen om te zien tijdens het reizen, maar de Nationale Bibliotheek van Finland heeft een verbazingwekkende architectuur en een transportkwaliteit die je verder brengt dan boekenplanken en je typische bibliotheekervaring. Afgezien van het ontwerp en de lay-out, is deze bibliotheek uniek omdat ze ernaar streeft de geschiedenis van Finland te behouden. Het is de grootste bibliotheek in Finland en de planken herbergen het culturele erfgoed van het land, met al het gedrukte en audiovisuele materiaal dat in heel Finland is geproduceerd.

 Oodi is ontworpen als een “levende ontmoetingsplaats” die niet alleen boeken herbergt, maar ook een café, een restaurant, kunst en veel verschillende werkruimtes. Elk van de drie verdiepingen heeft zijn eigen karakter en het gebouw als geheel is een architectonisch kunstwerk. Het ontwerp speelt met allerlei niveaus en trappen, maar ook met hellingen. Vanaf de bovenste verdieping kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de stad en naar het parlementsgebouw aan de overkant van de straat.

Veel gestelde vragen:

  • Is de bibliotheek roltoeltoegankelijk?

De bibliotheek is rolstoeltoegankelijk met een alternatieve ingang aan de binnenplaats, waar zich ook de toegankelijke parkeerplaats bevindt. Deze entree op de binnenplaats sluit aan op de foyer, waar zich ook toiletten bevinden. De Rotunda-galerijen zijn breed genoeg voor een rolstoel en de lift is rolstoeltoegankelijk met behulp van portierbediening. De belangrijkste leeszalen zijn ook rolstoeltoegankelijk met elektronische deuren.

  • Is er een toegankelijk toilet?

In het gebouw zijn verschillende toegankelijke toiletten te vinden.

Vakantie Helsinki toegankelijke rolstoel
Helsinki Oude markthal

Toegankelijk Helsinki

Oude Markthal

De Oude Markthal in Helsinki bedient haar klanten sinds 1889. Handelaren verkopen allerlei soorten kaas, vis, schaaldieren, groente, fruit en gebak tot specerijen, koffie en thee. Hier vind je ook de kleinste Alko-winkel voor wijnen en dranken, evenals café’s en restaurants.

De hal is toegankelijk en er is een toegankelijk toilet.

Bad Bad Boy-standbeeld

Niet alle unieke dingen om te doen in Helsinki vereisen een volledige dag, zoals bijvoorbeeld het standbeeld van Bad Bad Boy. Gelegen buiten wat ooit het museum van computer- en consolegames was, is het standbeeld genaamd: Bad Bad Boy te zien dat urineert op het trottoir. Dit beeld stond oorspronkelijk in de East Harbour en begroette bezoekers op de veerboot, met een verlegen uitdrukking en een rood lichaam, terwijl alle 8,5 meter stond te urineren in de haven. Dit is een mooi gezicht en het zorgt voor een geweldige fotomoment.

Het beeld staat aan de rand van een trottoir met vlakke bestrating eromheen, waardoor het beeld volledig rolstoeltoegankelijk is.  

Winkelcentrum van Tripla

Helsinki heeft talloze winkelcentra die volledig toegankelijk zijn en perfecte bestemmingen zijn, vooral op regenachtige dagen. Voor echte shoppers is de Mall of Tripla in Passila, echt een must. Het is het grootste winkelcentrum in de hele Scandinavische regio.

Mall of Tripla omvat een winkelcentrum van vijf verdiepingen, een hotel, kantoorpanden en een parkeergarage van vijf verdiepingen. Daaronder ligt Down Under, een echt belevingscentrum. Mall of Tripla biedt een schat aan ervaringen, smaken, cultuur en winkels om alle bezoekers te verrassen. Bijna 250 winkels en meer dan 70 cafés en restaurants.

Het winkelcentrum is verbonden met het treinstation van Pasila, waardoor het gemakkelijk te bereiken is met de forenzentrein vanuit het stadscentrum.

Helsinki Tripla mall
Rolstoelvakantie Finland, Helsinki

Toegankelijk Helsinki

Parliament House en Strawberry Sculpture

Nog een uniek gebouw die je in Helsinki kunt bezoeken, is het parlementsgebouw en het aardbeienbeeldhouwwerk. Een bezoek aan het Parlement kan alleen door een rondleiding te boeken, de rondleiding zelf is gratis voor bezoekers, maar een afspraak is vereist om het gebouw en eigendommen tijdens de werkweek veilig te houden. De rondleidingen duren ongeveer een uur, waarbij de eerste 15 minuten gereserveerd zijn voor veiligheidscontroles. Rondleidingen worden alleen geboekt tijdens de werkweek, tijdens kantooruren, dus houd hier rekening mee als je geïnteresseerd bent. De rondleiding is rolstoeltoegankelijk.

De aardbeiensculptuur bevindt zich buiten het nieuwe bijgebouw, ook bekend als Little Parliament, bij een klein zwembad recht voor het gebouw. Er werd gekozen voor dit specifieke beeld, een verzameling grote aardbeien aan een plant, als symbool van trots voor het Finse thuisland. Aardbeien staan ​​bekend als een symbool van grondbezit en het kweken van aardbeien is hier een gangbare praktijk. Dit beeldhouwwerk zorgt ook voor een geweldige fotomoment.

Stadsmuseum van Helsinki

Op de hoek van het Senaatsplein in de oudste wijk van Helsinki vindt u het Helsinki City Museum, dat gunstig gelegen is voor een kort of langer bezoek tijdens het bezoeken van bezienswaardigheden in het centrum van de stad. Het volledig toegankelijke museum presenteert de geschiedenis van Helsinki en het dagelijks leven in de hoofdstad van het land, en de toegang is gratis. Het museum kan ten zeerste worden aanbevolen voor bezoekers van alle leeftijden, en kinderen zullen dol zijn op de interactieve tentoonstelling Children’s Town. Met een rolstoel of scootmobiel verplaats je je gemakkelijk door het museum en er is ook een toegankelijk toilet. Tegenover het museum kun je de indrukwekkende witte kathedraal van Helsinki bewonderen. Helsinki heeft vele andere musea die ook volledig toegankelijk zijn. Binnen een straal van een kilometer van het stadscentrum vind je bijvoorbeeld het Ateneum Art Museum, het Museum of Contemporary Art Kiasma, Amos Rex en het Helsinki Art Museum HAM.

Toegankelijk Helsinki

Pretpark Linnanmäki & Sea Life Helsinki

Het legendarische pretpark Linnanmäki is erg leuk om te bezoeken, of je nu op zoek bent naar spanning of gewoon van de sfeer wilt genieten. De toegang is gratis, dus je kunt gewoon gaan kijken of uit eten gaan in de restaurants daar, zelfs zonder aan een van de attracties mee te doen. Met een rolstoel of scootmobiel kun je overal komen, al zijn er hier en daar wat steile hellingen. Het attractiepark ligt bovenop een heuvel en biedt een geweldig uitzicht over de stad. Het is mogelijk om de meeste ritten met de rolstoel of scootmobiel mee te nemen, en je kunt zelfs één rit in jouw rolstoel of scootmobiel maken. Als je een EU-gehandicaptenkaart hebt waaruit blijkt dat je een assistent of soortgelijke documentatie nodig hebt, kan je assistent een gratis polsbandje vragen bij aankoop van je normaal geprijsde polsbandje of ticket.

Sea Life Helsinki,

is verbonden met het pretpark, waardoor je gemakkelijk met een rolstoel of scootmobiel de onderzeese wereld kunt betreden. Er zijn enkele smalle ruimtes en oneffen oppervlakken.

Toegankelijk Helsinki

Kaivopuisto kustlijn

Kaivopuisto is een rustige woonwijk en een populair park. Een promenade volgt de kustlijn en biedt een prachtig uitzicht op de zee. De paden zijn vlak en er zijn slechts enkele beklimmingen en afdalingen. De boulevard is omzoomd met leuke cafés en terrassen. Toegankelijke toiletten vind je bijvoorbeeld bij Café Ursula en Café Carusel. De kustlijn van Kaivopuisto is ook een goede bestemming voor cruisepassagiers die Helsinki te voet, met een rolstoel of scootmobiel willen ervaren, aangezien het slechts twee kilometer uit de kust verwijderd is van de cruiseterminal in Hernesaari. De veerbootterminals Olympic en Makasiini bij het marktplein liggen ook op korte afstand van het park.

Finland rolstoelvakantie Helsinki
Helsinki strand

Toegankelijk Helsinki

Toegankelijke stranden

Helsinki heeft twee zwemstranden, in Aurinkolahti en Hietaniemi, die drijvende strandrolstoelen aanbieden waarmee u van de zee kunt genieten. Beide stranden hebben ook Mobi-Mats om het gemakkelijker te maken om over het zand te komen. Het strand van Aurinkolahti ligt in Oost-Helsinki en laat je genieten van een echte vakantiesfeer; het mooie golvende strand is maar liefst 700 meter lang! Hietaniemi, of “Hietsu” zoals het door de lokale bevolking wordt genoemd, is een klassiek strand niet ver van het stadscentrum. Op beide stranden kun je toegankelijkheidsapparatuur lenen van de strandwachten.


Meer toegankelijke steden vind je hier: Toegankelijk reizen

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):