Toegankelijk Utrecht

Toegankelijk Utrecht

Stadswandeling Utrecht

Ruim 2,5 kilometer en voor de stappentellers onder ons zo’n 4000 stappen 🙂

Het is een tocht langs de Utrechtse grachten met zijn beroemde werven en werfkelders en wij beginnen bij de Domtoren (zo’n 10 minuten lopen vanaf het Centraal Station).

Domtoren

Moet zeker worden bekeken. Het is de hoogste kerktoren van Nederland, 112 meter hoog en 465 treden om het te beklimmen, waarna je dan een fantastisch uitzicht over Utrecht hebt. De toren is ook goed te horen met zijn 14 klokken, die op 49 meter hoogte hangen en een klokkenspel (carillon of beiaard) van 35 klokken. Bezoek naast de Domtoren zeker ook de kathedraal in gotische stijl met zijn mooie muurschilderingen en middeleeuwse binnenplaats.

Voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator is er een lift. Deze brengt je in een kleine 3 minuten naar het bezoekersplatform op 100 meter hoogte. Een bezoek met de lift gaat altijd onder begeleiding van een gids en duurt ca. 25 minuten. Het aanbod kan per dag verschillen. Kijk in hun Ticketshop, daar vind je altijd het meest actuele overzicht.

Na de Domtoren te hebben bewonderd, lopen wij via de Servetstraat naar de Oudegracht. Wij komen dan uit bij de St. Maartensbrug, de oudste brug aan de Oudegracht. De brug is vernoemd naar de beschermheilige van de stad.

Oudegracht

De bekendste gracht van Utrecht vormt de verbinding tussen de Kromme Rijn en de Vecht en was vroeger de hoofdader van de stad. De grond, die door het graven van de grachten vrijkwam, werd gebruikt om de oevers op te hogen om het overstromingsgevaar te verkleinen. Door de sluis bij Wijk van Duurstede werd het waterpeil beheersbaar. Hierdoor kon men opslagkelders tot aan de waterkant maken en werden nieuwe kaden aangelegd. Dit vormde het unieke systeem van werfkaden, -muren en -kelders, die gewoon toegankelijk zijn. Niets leukers dan iets te eten of te drinken op een van de vele terrasjes daar. Wij lopen echter verder via de Vismarkt. Kijken even kort bij het stadhuis op de Stadshuisbrug en gaan dan weer verder langs de Oudegracht. Daar lopen wij langs de Winkel van Sinkel, nu een grand café, een mooi neoklassiek gebouw met gietijzeren beelden.

Bezembrug

Vervolgens komen wij bij de bezembrug, waar vroeger de bezemmakers op marktdagen hun waar verkochten. Let bij deze brug vooral op de lantaarnconsoles (hoekstenen om de lantaarn op te plaatsen). Zo kan je bij de brug er een zien met bezemverkopers en een met een heks op een bezemsteel. Er zijn trouwens meer van deze consoles langs de grachten te zien in Utrecht, zoals de burentwist op de console bij Blankenburch, iets verder de gracht op net voorbij de Bakkerbrug. Voor wie het wil weten: de twee ruziënde buurmannen zijn het niet eens over een raam in het huis van een van hen. Hierdoor kan hij in de achtertuin van de buurman kijken. Er wordt zelfs een protest bij de graaf van Holland ingediend, maar helaas weten wij de uitkomst hiervan niet.

Jansbrug

De volgende brug aan de Oudegracht is de Jansbrug, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op Kasteel Oudaen, nu een restaurant. We blijven op de rechterkade en lopen dan via de Drakenburgstraat naar het Neude, een erg gezellig plein, waar aan het einde wij rechtsaf gaan (schoutenstraat of tellingstraat) tot we de Minnebroederstraat linksaf inslaan. Wij lopen nu naar het Janskerkhof en gaat rechts bij de Drift (betekenis: weg, waarlangs de boeren hun veen naar de stad dreven). De huizen lopen hier tot aan de grachten (geen werven). Aan de Drift zijn voor de liefhebbers veel consoles te zien, waarvan een aantal verwijzend naar de hoofdzonden, zoals bijvoorbeeld afgunst, wellust, gulzigheid en hoogmoed.

Kromme Nieuwegracht

Wij vervolgen onze grachtentocht met de Kromme Nieuwegracht, de verbinding tussen de Drift en de Nieuwegracht. Aan de Kromme Nieuwgracht ligt het statige grachtenhuis De Truttige Tuyl. Het pand met mooi gebeeldhouwde deur heette niet altijd zo. In de jaren’70 werd het gekraakt en de krakers gaven het deze naam, naar de toenmalige burgemeester Tuyll van Serooskerken. Een ander mooi pand op de hoek van deze gracht en Achter Sint Pieter is de Paushuize, genoemd naar paus Adrianus VI. Deze paus werd geboren in Utrecht en gaf de opdracht tot de bouw. Hij is er echter nooit geweest. In de Pausdambrug naast het Paushuize is een beeldhouwwerk met het wapen van deze paus te zien.

We gaan de brug op en dalen aan de rechterkant af naar de Nieuwegracht, de gracht voor de welgestelde burger. Hier waren de werfkelders dan ook voor privégebruik. We volgen deze gracht tot de Hamburgerstraat en lopen hierdoor weer naar de Oudegracht en dan terug naar Domtoren. Deze keer lopen wij door Het Wed naar het Domplein. Dit straatje ligt, waar vroeger een hellend tunneltje (het wed) was op de goederen van de langgelegen Oude gracht naar straatniveau te brengen. Dit werd gedaan door de zakkendragers. Ook de stadskraan, die bij de Winkel van Sinkel stond, bracht de goederen omhoog.

Avondwandeling

Er zijn nog veel meer leuke wandelingen mogelijk in Utrecht. Mocht je een of meer nachtjes in Utrecht (of omgeving) verblijven, dan is de avondwandeling Lumen ook erg leuk. Dit is een tocht (mogelijk van zonsondergang tot middernacht) in het donker langs mooi uitgelichte locatie in de Utrechtse binnenstad. De tocht voert je langs historische plekken, maar ook plekken, waar je misschien anders nooit zou komen.

Utrecht, een heerlijke stad om rond te dwalen.

Museum Speelklok

De tentoonstelling ’Van Speeldoos tot Pierement’ is de eerste aanzet geweest voor het huidige museum. In 1956 vond deze tentoonstelling plaats naar aanleiding van een wens van de Kring van Draaiorgelvrienden om draaiorgels, speeldozen en andere mechanische muziekinstrumenten tentoon te gaan stellen. Sinds 1958 is de tentoonstelling te zien in het museum, dat na eerdere verhuizingen omdat de locatie steeds opnieuw te klein werd, tegenwoordig in het middeleeuwse Buurkerk te zien.

Bezoek het Museum Speelklok en laat je verrassen door de tentoonstellingen, themarondleidingen en activiteiten.

  • Is er een rolstoeltoegankelijke ingang?

De hoofdingang is rolstoeltoegankelijk door het gebruik van een hellingbaan.

  • Welk percentage van het museum is toegankelijk met de rolstoel?

Museum Speelklok is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Alle ruimtes zijn gelijkvloers en er zijn geen drempels. Er zijn twee liften. De liftdeuren zijn 80cm breed en de lift is 140cm diep.

  • Is er een rolstoeltoegankelijk toilet?

Ja er is een rolstoeltoegankelijk toilet. De deur is 90cm breed, er zijn opklapbare beugels aanwezig aan beide kanten van het toilet.

Openingstijden: Dinsdag van 10:00 – 17:00
Adres: Steenweg 6, 3511 JP Utrecht
Telefoon: 030 231 2789
Koop hier je kaartje met 5% korting

Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Na de oprichting van de universiteit van Utrecht in 1636, volgt 3 jaar later de tuin. De Botanische tuinen behoren tot de oudste nog bestaande universitaire tuinen van Nederland. De tuinen zijn onderverdeeld in verschillende delen. Zo is er een ontdektuin (hier wordt een beroep gedaan op alle zintuigen: planten om te ruiken, te zien, te voelen, te proeven en zelfs te horen) en een evolutietuin (de Evolutietuin vormt het wetenschappelijk hart van de Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht). Ook is er een vlindertuin en een bijenhotel te bewonderen. Kortom er is genoeg te zien en te beleven.

  • Zijn de tuinen rolstoeltoegankelijk?

De Botanische Tuinen zijn, met uitzondering van delen van de Rotstuin, goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In de Ontdektuin is bovendien een aantal aanpassingen gedaan om een bezoek voor rolstoelgebruikers. Zo zijn er verhoogde plantenbakken zodat je ook vanuit jouw rolstoel de planten kunt voelen en van dichtbij kunt zien.

  • Is er een aangepast toilet?

Ja, zowel in het Entreegebouw als het Kassencomplex is een invalidentoilet aanwezig.

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 – 16:30
Adres: Budapestlaan 17, 3584 CD Utrecht
Telefoon: 030 253 1826
Direct je kaartje kopen kan hier

Spoorwegmuseum

Voor degene die alles willen weten over treinen, is het spoorwegmuseum zeker een aanrader. Met verschillende (wisselende) tentoonstellingen, een theater en attracties leer je alles over de trein en zijn verleden, heden en toekomst.
Je komt ogen tekort voor alle stokoude stoomlocomotieven en beroemde elektrische treinen. Er is van alles te doen, zowel binnen als buiten.

  • Is het spoorwegmuseum toegankelijk met een rolstoel? 

Het Spoorwegmuseum is geschikt voor bezoekers in een rolstoel, met uitzondering van de treinen en de attractie Stalen Monsters.

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10:00 – 17:00. Maandags gesloten
Adres: Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht
Telefoon: 030 230 6206

Aangepaste accommodatie Utrecht
Utrecht rolstoelvakantie

Nederlands Volksbuurt Museum

In het hart van de stad Utrecht opende in 1983 het buurthuis van wijk C de deuren. Actieve buurt bewoner hadden in de jaren daarvoor actief bezig gehouden met het verzamelen van foto’s en andere matrialen om zo de geschiedenis van de wijk te bewaren. Sinds 1993 is deze collectie eigendom van het museum.

In het museum kun je beleven hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te leven. Door middel van een interactieve steeg, straatmuziek, animaties, karretjes van straatventers, geuren en verhalen van oud-bewoners komt de historische volksbuurt weer tot leven.
Oordeel zelf of het wel die ‘goeie oude tijd’ is. 

  • Is het museum toegankelijk met de rolstoel?

Het museum is toegankelijk met een rolstoel, maar er zijn helaas wel enige beperkingen. Brede elektrische rolstoelen kunnen niet door alle deuropeningen. Er is een lift aanwezig, maar een klein gedeelte van het museum op de tussenverdieping is alleen met de trap bereikbaar.

  • Is er een toegankelijk toilet?

Ja, er is een toegankelijk toilet

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00. Het museum is gesloten op alle maandagen en alle officiële feestdagen.
Adres: Waterstraat 27 3511 BW in Utrecht
Telefoonnummer: 030-231 82 92

Centraal museum

Dit museum is gevestigd in een Middeleeuws klooster en naast de prachtige gebouwen kun je er ook heerlijk door de grote binnentuin wandelen. Het is ook het oudste museum van Nederland (het bestaat sinds 1838).  Het museum heeft een diverse verzameling aan kunst, mode, geschiedenis en toegepaste kunst. Van Rietveld tot Viktor & Rolf en van het eeuwenoude Utrechtse schip tot Dick Bruna.

  • Is het museum toegankelijk met de rolstoel?

Het museum heeft een speciale route voor rolstoel- en rollatorgebruikers. Vraag ernaar bij de kassa.
Enkele deuren zijn voor rolstoel- en rollatorgebruikers lastig te openen. Het kan daarom handig zijn een begeleider mee te nemen tijdens het bezoek.
De bovenkapel en de entresols van Expo 2 en 3 zijn alleen via trappen bereikbaar.

  • Is er een toegankelijk toilet?

Ja, er zijn twee toegankelijke toiletten: bij de garderobe en bij het auditorium/Expo 2.

Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 11:00 – 17:00 Maandags gesloten
Adres: Agnietenstraat 1 3512 XA Utrecht
Telefoon: 030 236 2353

Meer toegankelijke steden vind je hier: Toegankelijk reizen

Een dagje uit in de provincie Utrecht: Toegankelijk dagje in Utrecht

Op zoek naar een aangepaste accommodatie in de provincie Utrecht: Aangepaste accommodaties Utrecht

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):