Nog een keer de Veluwe

Veluwe bos, vakantie met zorg

Nu de Coronadruk wat minder wordt, gaan we toch weer een beetje dromen van een vakantie. Wij dromen graag mee, maar houden het wel dichtbij huis: Lekker weg in eigen land! De eer is aan de Veluwe. Dit grote beschermde natuurgebied met 4 leden (bever, edelhert, ree en everzwijn) van de Nederlandse big five, dat wij in onze eerdere blog (Laat de Veluwe u verrassen) hebben beschreven, heeft veel meer te bieden dan natuur. Natuurlijk gaat u voor de bossen, heidevelden, zandverstuivingen, vennetjes etc. In deze blog laten wij u nog meer van de Veluwe zien, zodat u een gevarieerde vakantie op de Veluwe kunt hebben.

De Gelderse Arcadië

Hiermee wordt het gebied van de Veluwezoom bedoeld. De Veluwezoom bestaat uit de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden, Rozendaal en Wageningen. Die gebied heeft een rijke cultuurhistorie en u treft daar meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen aan, zoals:

 

Kasteel Rosendael

Velen van ons kennen het waarschijnlijk door de bedriegertjes, de fonteintjes die opeens vanuit de mozaïekvloer gaan spuiten. Tegenwoordig zie je dit wel vaker, maar deze maken deel uit van een schelpengalerij in de tuinen van het kasteel, die rond 1732 zijn aangelegd. In de tuinen zijn ook nog vijvers, andere fonteinen en een theekoepel. Ook het kasteel is een bezoek waard met zijn prachtige collectie meubels, zilver, porselein en portretten.

Veluwe, vakantie met de rolstoel
Kasteel Middachten

Ook dit kasteel heeft een erg mooi tuin, vooral de rozentuin is een aanrader voor iedereen, die van rozen houdt. Het kasteel ligt in het hart van de tuinen. Het is nog in particulier bezit (al meer dan 800 jaar) en wordt door de 25ste generatie bewoond.

Huis Zuypendaal

Het water rondom het huis komt van een verderop gelegen bron. Daar sijpelt grondwater omhoog, wat via een beekje in de vijver bij het huis stroomt. Het sijpelen van het water heeft het huis zijn naam gegeven. In het huis zijn verschillende mooi kamers te bewonderen. U zult er geen kinderkamer of speelgoed aantreffen. Achter het huis tussen de bomen ligt namelijk een kleiner huis, waar de kinderen konden spelen.

In een van de kamers staat een roodbruin (terracotta) beeld van een mannetje. Het mannetje van de Zyp. Het verhaal wil, dat wanneer het beeldje verdwijnt, de familie Brantsen (de vroegere bewoners) zou uitsterven. Het ventje met de bierpul staat er gelukkig nog steeds.

Dit is maar een heel kleine greep uit de vele kastelen, landgoederen en buitens van de Veluwe. Voor wie nog niet genoeg heeft, kan eens kijken op de virtuele tour van kasteel Cannenburg: https://www.skyfocus.nl/SkyFocus/Tours/Vaassen-Cannenburch/

We zouden aan de kastelen en landgoederen wel een hele  blog (of meer) kunnen wijden. Misschien doen we dat ook nog wel een keer, maar nu weer terug naar wat de Veluwe nog meer te bieden heeft.

Kröller-Müller

Ook heeft de Veluwe kunst te bieden, waarbij het Kröller-Müller wel het bekendste is. Dit museum gelegen in het National Park de Hoge Veluwe heeft de op één grootste verzameling van Van Gogh’s schilderijen (bijna 90) en tekeningen (ruim 180). Er is een wisselende opstelling van ca. 40 werken van Vincent van Gogh te zien. Daarnaast hangen er werken van o.a. Monet, Picasso en Mondriaan. In de tuin van het museum treft u een van de grootste beeldentuinen van Europa  aan met ruim 160 sculpturen van onder meer Maillol, Dubuffet, Pan en Huyghe.

Musea

Het Kröller-Müller behoort wel tot een van de toonaangevende musea, maar de Veluwe heeft ook nog heel veel leuke musea/museumpjes, zoals het Nederlands Openluchtmuseum, of het Nederlands Pluimveemuseum of het Anton Pieckmuseum. Maar ook een leuk museum als het Oude Ambachten en Speelgoed museum in Terschuur.

Veluwe, gehandicaptenvakantie
Veluwe begeleide reizen
Veluwe hattem, vakantie met zorg
Geschiedenis

Ook is er op de Veluwe nog heel veel geschiedenis, niet alleen in de vele kastelen, maar ook uit de tijd van de Hanzesteden, zoals in Harderwijk, Elburg en Hattem, die door hun gunstige ligging aan de IJssel en de Zuiderzee in die tijd heel welvarend waren. In deze plaatsen vindt u nog veel uit die tijd terug.

Hattem

Met zijn mooie koopmanshuizen in de oude binnenstad. Hattem was vroeger een echte vestingstad en dat is nog te zien aan de delen van de oude stadsmuur en bijvoorbeeld de Dijkpoort.

Harderwijk

Heeft ook een historische binnenstad. Heel leuk is de Vischmarkt, het culinaire plein door alle horeca, die hier is gevestigd. Voor lekker eten moet u in Harderwijk zijn.

Elburg

Binnen de muren van dit vestingstadje is de tijd stil blijven staan. U heeft hier geen plattegrond nodig, want het centrum is vierhoekig met rechte, overzichtelijke straten. Let in de straten op de keitjesstoepen, die lijken deurmatten of geven aan welk bedrijf er gevestigd is/was.

Veluwe, vakantie met verpleging
Veluwe, rolstoelvakantie
De Tweede Wereldoorlog

Ook de jongere geschiedenis heeft zijn sporen nagelaten op de Veluwe. Natuurlijk de Slag om Arnhem met het Airborne museum in Oosterbeek en de vele militaire begraafplaatsen, maar ook uit de tijd van de bezetting, zoals het Verscholen Dorp in Vierhouten, waar tijdens de oorlog 1,5 jaar lang onderdak werd geboden aan verzetslieden, onderduikers en Joden. Helaas werd de plek in oktober 1944 ontdekt met doden tot gevolg.

De Veluwe heeft zoveel te bieden, dat wij het eigenlijk niet in één blog kwijt kunnen. Wij hebben u bijvoorbeeld (nog) niets verteld over de Veluwse stoomtrein of allerlei andere leuke activiteiten van slapen in een kasteel tot papier maken in de Middelste molen.

Maar met deze blog hopen wij wel uw interesse voor de Veluwe te hebben gewekt.

Onze vorige blog over de Veluwe: Klik hier

Nieuwsgierig naar onze volgende vakantie naar de Veluwe? Klik hier

Aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *