Toegankelijk Brussel

Toegankelijk Brussel

Brussel is een stad met hoge en lage delen en de straatstenen en ongelijke stoepranden maken het moeilijk om deze mooie hoofdstad van België te bezoeken. De stad doet er wel veel aan om het toegankelijk te maken. Er zijn op dit moment meer dan 20 metrostations toegankelijk voor rolstoelgebruikers en alle metrostations zijn voorzien aanduidingen in braille. Er rijden ook lage-vloers-trams en de nieuwere bussen hebben automatisch toegangshellingen. Daarnaast worden er fietstochten door de stad georganiseerd met aangepaste fietsen.

Brussel is geen platte stad. Veel van de populaire bezienswaardigheden bevinden zich ergens langs een steile helling waarvan de bodem zich op de Grote Markt bevindt. Let goed op de accu bij het navigeren door deze gebieden als je een elektrische rolstoel hebt. Maak indien mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Stadsbussen zijn zeer gebruiksvriendelijk en vereisen weinig planning.

Wij beginnen op de Grote Markt, gaan natuurlijk langs bij Manneke Pis en het Atomium.
Helaas is rolstoeltoegangelijkheid in dit deel van de Brussel erg uitdagend. Rondleidingen door het stadhuis en het stadsmuseum zijn niet mogelijk – er zijn trappen aanwezig bij de ingangen en er zijn geen liften binnen. De Grote Markt is geplaveid met kinderkopjes die zorgen voor een hobbelige rit. Maar de foto’s, bezienswaardigheden en sfeer die je op het plein zult ervaren, zullen het uiteindelijk allemaal waard zijn.

De Grote Markt

Het centrale punt van Brussel heeft in de eeuwen veel te lijden gehad van oorlogen en bombardementen, maar is nu het mooiste plein van Brussel. En staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een autovrij plein vol met historische panden, zoals het stadhuis, Stedelijk museum Het Broodhuis en een groot aantal gildehuizen. Een heerlijke plek om een terrasjes, waarvan erg genoeg zijn, te pakken.

Elke twee jaar kun je in de derde week van augustus het prachtige bloementapijt bewonderen, gemaakt van zo’n 750.000 begonia’s.

Manneken Pis

Is maar 58 centimeter hoog, maar iedereen kent hem. Hij is in 1619 gemaakt door Hieronymus Duquesnoy. Het plassende jongetje op de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat heeft een uitgebreide garderobe van zo’n 700 kledingstukken. Deze hele garderobe is in het Stedelijk Museum Het Broodhuis (op de Grote Markt) te zien. Zo heb je een Elvis-Presleykostuum of een Mickey Mouse-outfit. Bij speciale gelegenheden plast het Manneken geen water, maar bier of wijn.

Weetje: Manneken Pis heeft sinds 1987 ook een ‘zusje’, Jeanneke Pis of Vrouwke Pis. Zij zit in het stadsdeel Llot Sacré

mannekenpis, Brussel
Rolstoelvakantie Brussel

Toegankelijk Brussel

Het Broodhuis

Het Museum van de Stad Brussel bevindt zich op de Grote Markt. Het gebouw, ook wel het Broodhuis (in het Frans Maison du Roi) genoemd, is in 1936 op de monumentenlijst geplaatst. Het behoort samen met de Grote Markt tot het UNESCO Werelderfgoed. Tegenwoordig worden in het museum meer dan 7000 stukken bewaard: schilderijen, wandtapijten, maquettes, beelden, stadsplannen en kaarten, die allemaal de bewogen en boeiende geschiedenis van de stad vertellen.

Het doel is om belangstelling te wekken bij bezoekers door een inleiding te bieden tot de geschiedenis van de stad Brussel via opvallende werken in de zalen van het museum. Er wordt een beroep gedaan op je hoor-, reuk- en tastzintuigen om alle zintuigen te prikkelen die kunnen inspelen op het beeld dat men wil opwekken. 

Het Atomium

Het symbool van Brussel met zijn blinkende bollen, die zo markant zijn voor de skyline van Brussel. Het is ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1958, het symbool van de vooruitgang van de wetenschap. Het 102 meter tellende bouwwerk bestaat uit negen bollen met elk een doorsnee van 18 meter. Deze bollen staan precies 29 meter uit elkaar en vormen het kristalstructuur van ijzer (165 miljard keer uitvergroot).

De rolstoeltoegangelijkheid van het Atomium is zeer beperkt. Elk van de bollen heeft een tentoonstelling. De bovenste bol, waar een restaurant is gevestigd, is met de lift bereikbaar en heeft een 360° panorama (92 meter hoog) over Brussel en omgeving. Het uitzicht over de stad is uitstekend op een heldere dag, maar wordt zeker belemmerd door de afstand van het Atomium tot het centrum van Brussel. 

Alle andere bollen moeten via een roltrap worden bereikt. Rolstoelen en kinderwagens zijn op geen enkel niveau toegestaan, behalve binnen de observatiebol. Bezoekers in een rolstoel krijgen gratis toegang. Alle andere personen met een handicap moeten een identiteitskaart voor een handicap tonen om gratis toegang te krijgen.

België, Brussel, rolstoelvakantie
Mini Europa Brussel

Mini-Europa

Mini-Europe, gelegen aan de voet van het Atomium, is een miniatuurpark waarmee bezoekers heel Europa in slechts een paar uur kunnen ervaren. Mini-Europe, geopend in 1989, herbergt nu 350 schaalmodellen van gebouwen en constructies uit meer dan 80 Europese steden.

De modellen zijn gebouwd met details, op schaal 1/25. Veel van de modellen, waaronder die van de Vesuvius, zijn geanimeerd en interactief. Ontdek ook miniatuurmodellen die de straten van Londen, de kanalen van Venetië en de Akropolis van Athene tot leven brengen. Je kunt ook de Eifeltoren, de Big Ben en de Klokkentoren van Brugge bewonderen. Verder zijn hier de animaties aanwezig om de Vesuvius te laten uitbarsten, de Berlijnse muur te slopen en nog veel meer.

Het park is rolstoeltoegankelijk, met trottoirs over het hele terrein.  De Mini-Europe-ervaring is voor iedereen even toegankelijk. 

De Kunstberg

De Kunstberg is een verhoogde dijk in het centrum van Brussel. Het beschikt over een kleine, maar goed onderhouden tuin die oorspronkelijk werd aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1910. De Kunstberg ligt halverwege de heuvel die het Koningsplein en de Grote Markt scheidt, waardoor het een uitstekend uitkijkpunt is om de stad beneden te zien. De torenspits bovenop het stadhuis is elke dag te zien, maar bij helder weer reiken de uitzichten tot aan het Atomium. Alle drie de “niveaus” van de Kunstberg zijn toegankelijk met een rolstoel. De straat die langs de tuin loopt is wel erg steil. Handmatige rolstoelgebruikers hebben wat hulp nodig bij het beklimmen van de heuvel. Het is het beste om vanaf de top van de stad naar de Grote Markt beneden te rollen, en het openbaar vervoer of taxi’s kunnen worden gebruikt om de top te bereiken.

Koningsplein

Het Koningsplein, of Koninklijk Plein, is een historisch plein in het centrum van Brussel. Vanaf het plein is het ongeveer 10 minuten lopen naar/vanaf de Kunstberg. In het midden van het plein staat de Saint Jacques-sur-Coudenberg, de rooms-katholieke kerk van St. James.

De kerk en het plein werden ontwikkeld van 1773 tot 1780, nadat een brand het paleis verwoestte dat er eerder had gestaan. St. James wordt beschouwd als de ‘Koninklijke Parochie’, die een belangrijke rol heeft gespeeld in de moderne geschiedenis van de natie en haar monarchie. In 1831 legde koning Leopold I op het plein de eed af tot de grondwet. De kerk diende als doopplaats voor koning Leopold II, koning Albert I, koning Leopold III, koning Boudewijn, koning Albert II en koning Filips. De kerk is ook de kathedraal van het bisdom of het Militair Ordinariaat van de Belgische Strijdkrachten. De functie van militair ordinaris berust bij de aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Als je deze kerk bezoekt, ga dan zeker met de lift naar boven. Je krijgt hier dan op 50 meter hoogte een indrukwekkend uitzicht over de stad.

De Basiliek, haar musea en het panorama zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Je hebt wel hulp nodig op enkele lange en steile hellingen. Er is een lift.
Het aangepaste toilet heeft onvoldoende opstelruimte naast het toilet, er is 1 beugel.

Koningsplein Brussel
St Gudula

Toegankelijk Brussel

Kathedraal van St. Michael en St. Gudula

De kathedraal van St. Michael en St. Gudula is een rooms-katholieke kerk, vaak beschouwd als de ‘kerk van de stad’. De patroonheiligen van de kathedraal komen overeen met die van de Stad Brussel.

De bouw van de huidige kerk, die op de Treurenberg-heuvel staat, begon in 1226 in opdracht van Hendrik II, hertog van Brabant. De kerk werd pas in 1519 voltooid, bijna 300 jaar nadat de eerste steen was gelegd. Het meet 210 voet lang en is gebouwd volgens de Franse gotische stijl. De twee torens zijn ontworpen door de Vlaamse architect Jan Van Ruysbroeck, die ook de toren van het stadhuis ontwierp, gelegen op de Grote Markt. De kerk werd in 1962 tot kathedraal verheven en is de co-kathedraal van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.

Het interieur van de kathedraal is toegankelijk voor rolstoelen via de cadeauwinkel aan de rechterkant van de kerk. Vanaf de straat, Place Sainte-Gudule, hebben rolstoelgebruikers toegang tot een geplaveide stoep die langs de kerk loopt en de toegankelijke, traploze ingang van de cadeauwinkel. De stoeprand die het trottoir van de straat scheidt, is in sommige gebieden vrij hoog, maar is slechts 5 cm in het midden van de kerk. Hoewel het geplaveide trottoir extreem hobbelig is, kunnen rolstoelen toegang krijgen tot het terras bovenop de trap die van de straat naar de kathedraal leidt. Het uitzicht is hier mooi, maar niet zo pittoresk als de Kunstberg. Binnen in de kathedraal bieden hellingen een barrièrevrije toegang tot het heiligdom. 

Muziekinstrumentenmuseum

Het Muziekinstrumentenmuseum van Brussel ligt op minder dan een blok verwijderd van de Kunstberg en maakt deel uit van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Het museum is gehuisvest in het voormalige warenhuis Old England, gebouwd in 1899. De collectie omvat meer dan 8.000 muziekinstrumenten, waardoor het een van ’s werelds meest indrukwekkende musea is gewijd aan de kunst en geschiedenis van muziek. De collectie van het museum is uniek geïnspireerd, aangezien Brussel de thuisbasis was van instrumentenuitvinder Adolphe Sax. 

Daarnaast beschikt het Muziekinstrumentenmuseum over een concertzaal, een ruimte voor workshops, een museumwinkel, een gespecialiseerde bibliotheek en een restaurant dat een adembenemend uitzicht biedt over het historische centrum van Brussel. Het museum, de exposities en het aangrenzende restaurant zijn allemaal volledig rolstoeltoegankelijk. 

Museum voor Natuurwetenschappen

Ook wel het Dino Museum genoemd, heeft veel te bieden voor wetenschappelijk geïnteresseerde bezoekers. De dinosaurus-collectie is verbluffend, bestaande uit 30 bijna complete Iguanodon-skeletten. Bezoek de grootste dinosaurus-galerij van Europa. Bestudeer onze evolutie en hoe ons lichaam werkt in de Galerij van de Mens. Reis terug in de tijd in de Galerij van de Evolutie.

Kom meer te weten over diversiteit in de stad in BiodiverCITY. Maak kennis met de soorten die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis van het museum in de loop van 250 jaar natuurwetenschappen. Bewonder de schitterende kristallen in de Mineralenzaal, beleef ieder jaar iets nieuws door de tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken en neem deel aan de talrijke animaties van de educatieve diens.

tHet museum is volledig rolstoeltoegankelijk dankzij een platformlift, hellingbanen, liften en presentatietafels op goede hoogte voor rolstoelgebruikers. 

Toegankelijk Brussel

Jubelpark

Maar zijn Franse naam is duidelijker, Parc du Cinquantenaire. Het park is namelijk aangelegd ter ere van de viering van vijftig jaar onafhankelijk België. Opvallend is de triomfboog met daar bovenop een bronzen beeld: Brabant op een strijdwagen, voortgetrokken door vier paarden. In het park zijn ook nog drie musea, Autoworld, Koninklijk Museum van het Leger- en Krijgsgeschiedenis en het museum Kunst &Geschiedenis. Het museum Kunst &Geschiedenis heeft een Oudheidkundige afdeling, afdeling niet-Europese beschavingen, nationale archeologie en Europese kunstnijverheid, totaal ca. 600.000 objecten op 60.000 m2.

jubelpark, brussel
Jubelpark Brussel

AutoWorld

Het museum is gehuisvest in een prachtig gebouw gebouwd door de architect Gédéon Bordiau, werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1888. De meeste auto’s die in AutoWorld te zien zijn, komen uit de Mahy-collectie die door kenners over de hele wereld wordt vereerd omdat het ongeveer 1000 voertuigen omvat.

Ghislain Mahy was al op jonge leeftijd gefascineerd door auto’s. Heel veel wagens heeft hij een nieuw leven kunnen geven. Hij restaureerde eigenhandig de meest zeldzame, zelfs unieke, exemplaren. Alledaagse seriemodellen bewaarde hij voor later. Ooit zou het de moeite lonen om ze te restaureren, daar was hij van overtuigd. Ze vernietigen vond hij doodzonde. Van elke wrak is immers nog wel wat te maken. Hij restaureerde in zijn leven eigenhandig vele tientallen auto’s. En zo ontstond een indrukwekkende verzameling van auto’s uit alle windstreken, oude en minder oude, met stoomaandrijving of met verbrandingsmotor. 

Autoworld is gemakkelijk toegankelijk voor iedereen. Er zijn geen treden aan de ingang. De gangpaden zijn breed en ruim. Een lift brengt je naar de etage. Het museum stelt eveneens audiogidsen ter beschikking. Via informatiezuilen, die geplaatst zijn op verschillende plekken in het museum, kun je verbinding maken en luisteren naar de geschiedenis van de tentoongestelde modellen en de auto in het algemeen, samen met een heleboel anekdotes.

Museum Kunst & Geschiedenis

Dit statige museum is gelegen in het Jubelpark. Het herbergt prestigieuze collecties die de geschiedenis van België en van de grote beschavingen en culturen van de wereld illustreren. De collecties zijn ingedeeld in vier grote groepen: de oudheid (Egypte, het Nabije Oosten, Griekenland en Rome), de nationale archeologie (prehistorie, Gallo-Romeinse periode en Merovingische periode), de Europese decoratieve kunsten, de niet-Europese beschavingen (kunst uit de islamitische wereld, India, Zuidoost-Azië, China, Amerika, Oceanië). Na dit ruime parcours heb je op een schitterende manier de wereld rondgereisd!

Het museum is toegankelijk voor personen met een handicap en biedt activiteiten aangepast aan verschillende beperkingen. De zalen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.  Rondleidingen op maat kunnen worden aangevraagd. Om de toegankelijkheid voor personen met een visuele beperking te verbeteren, leiden er verscheidene aangepaste routes langs de verschillende museumcollecties. Die beschrijvende rondleidingen, waarbij ze de originele werken mogen aanraken, dompelen de bezoekers helemaal onder in een cultuur, techniek, periode in de geschiedenis of voorwerp. 

Toegankelijk Brussel

Basiliek van Koekelberg

Leopold II wilde in 1905 een tweede Montmartre maken, maar door de wereldoorlogen kwam er de klad in. Kadinaal Mercier heeft het werk voortgezet, maar toen werd het een kerk in art-decostijl. De kerk is maar 12m kleiner dan de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad en staat daarmee op de vijfde plaats van de grootste kerken van de wereld. Als je deze kerk bezoekt, ga dan zeker met de lift naar boven. Je krijgt hier dan op 50 meter hoogte een indrukwekkend uitzicht over de stad.

Braille Museum

Het Braille Museum vertelt de geschiedenis van het brailleschrift en zijn uitvinder en biedt bezoekers de gelegenheid om het gebruik van het brailleschrift en de toepassingen ervan te ontdekken in de hedendaagse technologie en ook in het schoolse, dagelijkse en beroepsleven van personen met een visuele beperking. Een reeks verzamelobjecten zoals een boek in reliëfdruk en zeer oude brailleschrijfmachines worden tentoongesteld. In een aangrenzende zaal zal je uitgenodigd worden om de Belgische geschiedenis te ontdekken met je vingers! Bezoekers kunnen vele authentieke objecten, maquettes en reproducties betasten die getuigen van de grote momenten binnen de geschiedenis van ons land. De ruimte gewijd aan het brailleschrift en de geschiedenis van België is volledig toegankelijk voor personen met een handicap. Voor blinden en slechtzienden zijn er markeringen op de grond aangebracht. Het museum is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. 

braille Brussel
Brussel met de rolstoel

Het stripmuseum en de striproute

Het museum is helemaal gewijd aan de stripverhalen en de belangrijke rol hierin van de Belgische striptekenaars, maar dat is niet alles. In Brussel kan je ook een stripwandeling maken. De stad is namelijk versierd met muurschilderijen met stripfiguren. Zo zie je onder andere Suske en Wiske, Kuifje, Asterix en Obelix en Guust Flater. De wandelroute voert je langs zo’n 31 muren in de hele stad.

De toegang tot het museum voor rolstoelgebruikers is via een hellend vlak langs de Brasserie Horta (de deur rechts naast de hoofdingang). Je gaat dan door de Brasserie en komt in de centrale hal. Hier kan je de museumbewaker vinden, die je toegang tot de lift zal geven.
Er is een aangepast toilet aanwezig.

Chocolademuseum

Je kunt niet naar België komen zonder de chocolade te proberen. In de nabijheid van de Basiliek van Koekelberg is Belgian Chocolate Village met zijn 900 m² één van de grootste aan chocolade gewijde musea. Ontdek de verbazingwekkende reis van chocolade van cacaobonen tot het eindproduct.

Bekijk een demonstratie door een meester-chocolatier en zie hoe de chocolade van vloeibare naar harde schaal gaat. Ruik de scherpe geur van gesmolten chocolade en eet zoveel mogelijk chocolade op speculaaskoekjes. Daarnaast zijn er twee verdiepingen die bezoekers een reis door de geschiedenis van cacao bieden.

De audiogidsen leggen het proces in 7 talen uit, verdeeld in twee niveaus: één voor volwassenen en één voor kinderen. Het hele museum (behalve de tropische serre op -1), en ook de winkel en het belle-époqueproefsalon zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers door twee liften die op elk niveau uitkomen.

Shoppen

Mocht je nog tijd over hebben, dan is een bezoek aan de Marollen, een volkswijk à la de Jordaan, leuk. Hier vind je allemaal vintagewinkels, maar ook talloze muurschilderingen en graffiti.

Een andere leuke wijk is Grote Zavel met veel antiek- en modewinkels, restaurants en chocolatiers met natuurlijk de beroemde pralines.

Wij sluiten ons bezoek in Brussel af met de geschiedenis van de praline. Het is ontstaan uit het idee van de apotheker Jean Neuhaus, die met een laagje chocolade de vieze smaak van de geneesmiddelen probeerde te bedekken. In 1912 werden de medicijnen vervangen door room en de praline was geboren.

Meer toegankelijke steden vind je hier: Toegankelijk reizen
Aangepaste accommodaties in België: België

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):