Toegankelijk Oslo
Al eerder hebben wij het kort over Oslo gehad, omdat deze leuke stad vaak wordt aangedaan tijdens een cruise. Dit keer bekijken wij Oslo als citytrip en dan zeker ook hoe het met de rolstoeltoegankelijk gesteld is.
Oslo heeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet om de stad rolstoeltoegankelijker te maken. Over het algemeen zijn veel openbare plaatsen, accommodaties en transportfaciliteiten in de stad toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Oslo ligt aan de oevers van de Oslofjord en strekt zich uit naar het binnenland, hierdoor kunnen er enkele hellingen en hoogteverschillen zijn. In het stadscentrum zelf zijn de straten meestal vlak en goed toegankelijk, maar bijvoorbeeld in delen van de wijk Grünerløkka heb je hellingen en heuvelachtig gebied.
Wat betreft kasseien, die je vaak in historische steden ziet, zijn deze ook in sommige historische delen van Oslo, met name in het oude stadsdeel Gamlebyen (de oude stad).
Oslo is een prachtige stad en een leuke bestemming voor een citytrip. De stad is vol musea, parken en forten, die grotendeels rolstoelvriendelijk zijn. Zelfs het oude fort Akershus heeft ramps (hellingen) om het verkennen van het kasteelterrein makkelijker te maken.
Veel bezienswaardigheden zijn centraal gelegen, maar voor de bezienswaardigheden voor die dat niet geldt, zijn gemakkelijk te bereiken met de metro of bus. De meeste trams, bussen en metrostations in Oslo zijn rolstoeltoegankelijk. Ze zijn uitgerust met hellingbanen of liften om rolstoelgebruikers gemakkelijk in en uit te laten stappen. De meeste hebben ook speciale ruimtes voor rolstoelen. In Oslo rijden ook veel lage vloertrams en bussen.
Oslo heeft ook rolstoelvriendelijke taxi’s beschikbaar voor het vervoer van rolstoelgebruikers. Deze taxi’s zijn uitgerust met oprijplaten en andere voorzieningen om het instappen te vergemakkelijken.
Maar wat moet je nu zeker gaan zien in Oslo?
Oslo heeft een tal van musea en historische bezienswaardigheden, maar ook moderne architectuur om te verkennen of winkelen in de vele winkelstraten en op de leuke markten. Voor wie van natuur en buitenactiviteiten is: Oslo ligt aan de oevers van de Oslofjord en wordt omgeven door prachtige natuur. Je kunt heerlijk genieten van de omliggende bossen en de fjord.
Wat mag je niet missen tijdens een bezoek aan Oslo?
Het Koninklijk Paleis, Det kongelige slott
Is de officiële residentie van de Noorse koning en gebouwd in neoclassicistische stijl. De voorgevel wordt geflankeerd door beelden van koningen en koninginnen uit de geschiedenis van Noorwegen. Dagelijks vindt hier om 13.00 uur de wisseling van de wacht plaats.
Het interieur van het Koninklijk Paleis is normaal gesproken niet toegankelijk voor het publiek, maar tijdens de zomermaanden (gewoonlijk van half juni tot half augustus) zijn er rondleidingen beschikbaar.
Rolstoeltoegankelijkheid:
Het Koninklijk Paleis heeft enkele voorzieningen om het toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Er is een speciale ingang voor rolstoelgebruikers aan de linkerkant van het paleis, die je kunt bereiken via een helling. Binnenin zijn er liften om toegang te krijgen tot de verschillende verdiepingen.
Het Vikingskipshuset (Vikingschip Museum)
Het Vikingschip Museum is een opmerkelijk museum in Oslo, Noorwegen, dat gewijd is aan het behoud en de tentoonstelling van Vikingsschepen en andere archeologische vondsten uit het Vikingtijdperk. Het herbergt enkele van de best bewaarde Vikingsschepen ter wereld. Deze schepen, samen met andere artefacten, werden ontdekt in Vikingbegraafplaatsen in Noorwegen. In het museum kun je niet alleen de Vikingsschepen bewonderen, maar ook een schat aan informatie over het Vikingtijdperk en de begrafenisrituelen van die tijd ontdekken.
Rolstoeltoegankelijkheid:
Het museum is over het algemeen goed toegankelijk voor rolstoelen. Er zijn hellingbanen en liften om bezoekers met een rolstoel te helpen bij het betreden en verplaatsen in het museum. Er zijn ook rolstoelvriendelijke toiletten.
Het Munch Museum,
of Munch-museet in het Noors, is een belangrijk kunstmuseum in Oslo, gewijd aan het werk van de beroemde Noorse kunstenaar Edvard Munch.
Het Munch Museum herbergt een uitgebreide collectie van werken van Edvard Munch, waaronder enkele van zijn meest iconische schilderijen, zoals “De Schreeuw”. De collectie omvat schilderijen, grafische werken, beeldhouwwerken en persoonlijke bezittingen van de kunstenaar.
Rolstoeltoegankelijkheid:
Het Munch Museum is over het algemeen rolstoeltoegankelijk. Er zijn hellingbanen en liften beschikbaar om rolstoelgebruikers te helpen bij het betreden en verplaatsen in het museum. Daarnaast zijn er speciale toiletvoorzieningen voor mensen met een handicap.
Het Nationaal Museum (Nasjonalmuseet)
is het grootste kunstmuseum van het land en herbergt een uitgebreide collectie Noorse kunst en cultuur, van schilderijen en beeldhouwwerken tot toegepaste kunst en design.
Rolstoeltoegankelijkheid:
Het Nationaal Museum is rolstoeltoegankelijk. Er zijn hellingbanen, liften en speciale toiletvoorzieningen beschikbaar om bezoekers met een rolstoel te helpen.
Het Operahuis van Oslo (Operahuset)
is een modern en een belangrijk cultureel bezienswaardigheid in Oslo. Het ligt aan de oevers van de Oslofjord en heeft een schuin dak met een panoramisch uitzicht op de stad. Er zijn ook rondleidingen mogelijk in het Operahuis.
Het operahuis is de thuisbasis van het Noorse nationale operagezelschap en biedt een scala aan prachtige opera- en balletvoorstellingen. Of je nu een liefhebber bent van de podiumkunsten of gewoon wilt genieten van de prachtige omgeving, het operagebouw in Oslo is zeker een must-visit bestemming voor iedereen die de stad bezoekt.
Rolstoeltoegankelijkheid van het Operahuis
Het gebouw is over het algemeen goed toegankelijk. Er zijn hellingbanen en liften om bezoekers met een rolstoel te helpen bij het betreden en verplaatsen in het gebouw.
Zitplaatsen: Binnen in het Operahuis zijn er rolstoeltoegankelijke zitplaatsen beschikbaar in de operazaal, zowel op het parterreniveau als op de balkons. Deze plaatsen bieden een goed zicht op het podium.
Frogner Park (Vigelandpark)
is ’s werelds grootste beeldenpark gemaakt door één kunstenaar, Gustav Vigeland. Het park bevat meer dan 200 sculpturen, waaronder het beroemde beeld van een zuigelingenstrijd. Het Vigelandpark heeft ook een bezoekerscentrum waar je meer kunt leren over Gustav Vigeland en zijn werk. Het centrum is ook rolstoeltoegankelijk en biedt een educatieve context voor de beelden in het park.
Rolstoeltoegankelijkheid van het Vigelandpark
Over het algemeen is het Vigelandpark rolstoeltoegankelijk. De paden in het park zijn goed onderhouden en verhard, waardoor rolstoelgebruikers gemakkelijk door het park kunnen navigeren.
Het park heeft verschillende ingangen, en de belangrijkste toegang bevindt zich aan de zuidkant van het park. Deze ingang heeft een hellingbaan.
Holmenkollen Skischans, of Holmenkollbakken
is een van de meest iconische sportfaciliteiten in Oslo, Noorwegen. Het is vooral bekend als de locatie voor het jaarlijkse Holmenkollen Skifestival, een van ’s werelds oudste skispringevenementen.
De skischans ziet er indrukwekkend uit en biedt ook een prachtig uitzicht op Oslo en de omliggende natuur.
Rolstoeltoegankelijkheid van Holmenkollen Skischans
Hoewel Holmenkollen Skischans niet oorspronkelijk is ontworpen met rolstoelgebruikers in gedachten, zijn er wel enkele rolstoeltoegankelijke voorzieningen:
Het Holmenkollen Skimuseum bevindt zich bij de skischans en is rolstoeltoegankelijk. Hier kun je meer leren over de geschiedenis van het skiën en de skisport in Noorwegen.
Het uitzichtplatform van de skischans is bereikbaar met een lift en biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omgeving. Deze lift is rolstoeltoegankelijk.
Akershus Fortress (Akershus festning)
een historisch fort en kasteel aan de haven van Oslo. Het heeft een rijke geschiedenis en is een belangrijke bezienswaardigheid in de stad
Akershus Fortress werd gebouwd in de late 13e eeuw en heeft dienst gedaan als koninklijk paleis, militaire vesting en staatsgevangenis. Het fort ziet er imposant uit met vestingwerken, bastions, torens en muren. Het biedt ook een prachtig uitzicht op de haven van Oslo en de omgeving.
Rolstoeltoegankelijkheid van Akerhus Fortress
Akershus Fortress heeft enkele uitdagingen wat betreft rolstoeltoegankelijkheid vanwege de ouderdom van het gebouw.
De binnenplaats en het buitenterrein van het fort zijn meestal toegankelijk voor rolstoelgebruikers, maar sommige delen kunnen hobbelig zijn en hellingen kunnen steil zijn.
Het Akershus Fortress Museum: sommige delen van de exposities zijn rolstoeltoegankelijk, terwijl andere delen mogelijk ontoegankelijk zijn vanwege trappen en smalle doorgangen.
De binnenruimtes van het fort, zoals sommige van de torens en de historische zalen, kunnen beperkte toegankelijkheid hebben vanwege trappen en smalle doorgangen.
Het Fram Museum, Frammuseet,
een fascinerend museum gewijd aan de Noorse poolverkenning en de beroemde verkenningsschepen “Fram” en “Gjøa”. Het museum huisvest de historische schepen “Fram” en “Gjøa”, die een belangrijke rol speelden in de Noorse poolexpedities. “Fram” werd gebruikt door Fridtjof Nansen en Roald Amundsen, terwijl “Gjøa” het eerste schip was dat de legendarische Noordwestelijke Doorvaart maakte onder leiding van Amundsen.
Naast de schepen heeft het museum een uitgebreide collectie artefacten, foto’s en documenten die de geschiedenis van de poolverkenning in Noorwegen illustreren.
Rolstoeltoegankelijkheid van het Fram Museum
Ingang: Er is een toegankelijke ingang voor rolstoelgebruikers met een hellingbaan.
De meeste tentoonstellingsruimten in het museum zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn brede gangpaden en liften. Er zijn rolstoeltoegankelijke toiletten beschikbaar in het museum.
Het museum biedt ook rondleidingen, en sommige daarvan zijn speciaal ontworpen voor mensen met beperkte mobiliteit.
Het Astrup Fearnley Museum
een modern kunstmuseum met een uitgebreide collectie moderne en hedendaagse kunstwerken herbergt, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, fotografie en andere multimediale kunstwerken.
Het Astrup Fearnley Museum heeft een opvallend en modern ontwerp. Het bestaat uit twee gebouwen die met elkaar zijn verbonden door een brug over het water. Het museum ligt aan de oevers van de Oslofjord en biedt een prachtig uitzicht op het water.
Rolstoeltoegankelijkheid van het Astrup Fearnley Museum
Er is een toegankelijke ingang voor rolstoelgebruikers met hellingbanen.
De tentoonstellingsruimten in het museum zijn goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er zijn brede gangpaden en liften beschikbaar.
Ook hier rolstoeltoegankelijke rondleidingen.
Tot zover ons overzicht met bezienswaardigheden. Er is natuurlijk nog veel meer te zien en zoals al eerder gemeld zijn er ook nog leuke activiteiten in de natuur rond Oslo, zoals rolstoeltoegankelijke wandelroutes. Wil je meer informatie, neem dan contact met ons op.
Meer info over andere toegankelijke steden vind je op: Toegankelijke steden