Alles wat je wil weten over vliegen met zuurstof

Vliegen met zuurstof of een ander medisch apparaat kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Het bijhouden van het beleid van verschillende luchtvaartmaatschappijen, het zorgen dat je aan alle vereisten voldoet en het meenemen van alle benodigdheden kan verwarrend en stressvol zijn. Daarom deze blog met boordevol waardevolle tips voor het vliegen met een zuurstof, evenals gedetailleerde informatie over het zuurstofbeleid van meer dan 30 luchtvaartmaatschappijen.

Het is echter essentieel om te benadrukken dat de informatie in deze blog uitsluitend bedoeld is voor informatieve doeleinden en niet dient als vervanging voor professioneel medisch advies. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een medische professional voordat je nieuwe activiteiten onderneemt, zoals vliegreizen, om ervoor te zorgen dat je gezondheid optimaal wordt ondersteund. En voor de laatste up tot date informatie van de luchtvaartmaatschappij van jouw keuze, neem contact met ze op voor je de tickets gaat boeken

Vliegen met je rolstoel

Tips voor het vliegen met een draagbare zuurstofconcentrator

  1. Onderzoek en plan vroeg vooruit

Het is helaas geen eenvoudige zaak om last-minute te besluiten met zuurstof te vliegen. Dit brengt extra stappen en vaak extra tijd met zich mee in jouw reisvoorbereiding. Het kan enige tijd kosten om contact te krijgen met luchtvaartmaatschappijen en hun reactie af te wachten. Bovendien hanteren veel luchtvaartmaatschappijen een voorafgaande goedkeuringsperiode voor passagiers met medische aandoeningen. Daarom raden we ten zeerste aan om vroegtijdig te starten met jouw vakantieplanning.

2. Zorg ervoor dat je een goed functionerende draagbare zuurstofconcentrator hebt

Als je al in het bezit bent van een persoonlijke draagbare zuurstofconcentrator, is dat fantastisch! Als dat niet het geval is, is het raadzaam om zo vroeg mogelijk het proces te starten om er een te huren of te lenen. In het geval dat je ervoor kiest om een draagbare zuurstofconcentrator te huren, is het verstandig om deze direct na ontvangst te testen om eventuele problemen op te sporen. Als je al een draagbare zuurstofconcentrator hebt maar deze niet regelmatig gebruikt, is het een goed idee om deze enkele weken voor je reisdatum te testen.

3. Zorg dat je genoeg batterijen meeneemt voor tijdens de vlucht

De meeste luchtvaartmaatschappijen stellen de eis dat reizigers die een draagbare zuurstofconcentrator meenemen aan boord, moeten beschikken over voldoende batterijcapaciteit om 150% van de geplande vliegtijd te dekken. Bijvoorbeeld, als jouw vlucht een geschatte duur heeft van vier uur, dient jouw batterijvermogen minstens zes uur te bedragen. Dit doen ze omdat onvoorziene omstandigheden zich kunnen voordoen, waardoor een vlucht langer kan duren dan oorspronkelijk gepland. Het is dus verstandig om ruim van tevoren te controleren of je een extra batterij moet aanschaffen of huren voor jouw reis, om onaangename verrassingen te voorkomen.
Dubbelcheck of je alle benodigdheden hebt ingepakt, inclusief reservebatterijen, de AC-adapter en canules

4. Zorg voor een schriftelijke verklaring van jouw arts

De meeste luchtvaartmaatschappijen vereisen schriftelijke goedkeuring van een arts voor het gebruik van een draagbare zuurstofconcentrator. Bovendien hebben veel van hen specifieke termijnen waarbinnen je de vereiste formulieren of brieven moet laten ondertekenen, dateren en indienen.

Zorg ervoor dat je alle goedkeuringen die je van luchtvaartmaatschappijen ontvangt veilig bewaart en indien mogelijk zowel digitaal als op papier beschikbaar hebt wanneer je naar de luchthaven gaat. Als je digitale kopieën hebt, zorg er dan voor dat ze offline toegankelijk zijn, bijvoorbeeld door ze op te slaan of screenshots te maken. Dit is belangrijk, want soms kunnen de stewardessen vragen om deze documenten tijdens de vlucht te bekijken.

Vliegen met een rolstoel

5. Vraag assistentie aan

Overweeg ook om vooraf een rolstoel op de luchthaven aan te vragen. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel en stressvrij kunt reizen zonder je zorgen te maken over  hoe je je op de luchthaven verplaatst. Bovendien biedt aangevraagde assistentie ook pre-boarding aan.  Je gaat dan als eerste aan boord waardoor je jezelf, jouw handbagage en jouw draagbare zuurstofconcentrator aan boord brengt voordat andere passagiers instappen. Er is absoluut geen reden om je beschaamd of bezwaard te voelen als je om assistentie vraagt. Doe gewoon wat nodig is om jouw reis zo aangenaam en beheersbaar mogelijk te maken. Jouw comfort en gemoedsrust zijn belangrijk.

6. Maak (probeer) je geen zorgen als er zich problemen voordoen

In de vele jaren dat we reizen met zuurstof (en alle andere hulpmiddelen) hebben georganiseerd, hebben we heel wat uitdagingen ervaren. Dit varieerde van tegenstrijdige informatie van klantenservicemedewerkers tot check-in personeel dat beweerde dat formulieren verkeerd waren ingevuld, en zelfs stewardessen die tijdens de vlucht navraag moesten doen over het gebruik van de draagbare zuurstofconcentrator. Ga er maar vanuit dat we eventuele obstakels bij het kiezen van een bepaalde luchtvaartmaatschappij voordat we boeken al hebben ontdekt, en onze klanten zijn nooit geweigerd om aan boord van een vliegtuig te stappen. Dus, als er zich problemen voordoen, blijf dan rustig, glimlach, en vertrouw erop dat als je het proces volgt, het uiteindelijk allemaal goed zal komen voor jou.

7. Verken de lokale taal en cultuur

Wanneer je internationale reizen onderneemt, kan het erg handig zijn om enkele basiswoorden in de lokale taal te kennen, met name die gerelateerd zijn aan jouw medische apparatuur en aandoening. Het is een goede gewoonte om te weten hoe je in de lokale taal kunt praten over zaken als ‘zuurstof’, ‘zuurstofmachine’ en ‘longziekte’. We raden dan ook aan deze woorden op te schrijven, voor het geval dat jouw uitspraak niet helemaal goed is. Dit kan met name van pas komen tijdens de veiligheidscontroles op de luchthaven.

Het beleid van enkele vliegtuigmaatschappijen over zuurstof meenemen

Let op! Luchtvaartmaatschappijen kunnen hun beleid op elk moment bijwerken (en zullen dat ook doen). Het blijft, als je zelf boekt, je eigen verantwoording om alles goed te checken.

Heb je persoonlijke vragen over vliegen met zuurstof of vliegen in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op.
Meer informatie over vliegen met hulpmiddelen vind je op: Vliegen met een rolstoel

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *