Vliegen met rolstoel

Wanneer een vliegvakantie niet van zelfsprekend is

Heel vaak horen wij de opmerking: “Ik zit in een rolstoel, dus dan kan ik niet ver op vakantie”. Er is echter vaak meer mogelijk dan je denkt. In deze blog willen wij laten zien wat er mogelijk is en misschien is je volgende vakantie wel een vliegvakantie.

Vliegtuig uitzicht met A tot Z reizen

Kan ik mee in een vliegtuig?

Wanneer je kunt zitten in een vliegtuigstoel, kan je in principe mee. Let wel: het cabinepersoneel mag je niet tillen, dragen of bij de toiletgang helpen. Als dit nodig is, dan kan je niet alleen reizen, maar heb je een reisgenoot nodig. Dit geldt ook wanneer je door je beperking niet met het personeel kunt communiceren en/of niet in staat bent de veiligheidsinstructies aan boord te begrijpen. Het cabinepersoneel mag ook niet helpen bij het eten of medische handelingen verrichten.

Maar hoe dan?

Wanneer je niet zelfstandig kunt reizen, moet je dus reizen met een reisgenoot. Kan je wel zelfstandig van je rolstoel in een vliegtuigstoel, dan mag je in principe alleen reizen. Mocht je dit niet kunnen in een noodsituatie dan moet je voor je eigen veiligheid een veiligheidsassistent (dus eigenlijk ook een reisgenoot of je moet een vreemde vragen, die toevallig ook op je vlucht zit) regelen, die je kan helpen bij het evacueren in een noodgeval.

Assistentie op de luchthaven (naar de gate) kan je minimaal 48 uur voor vertrek aanvragen. Na de incheck word je dan geholpen bij het instappen en ook op de bestemming bij het uitstappen. Je gaat als eerste aan boord en als laatste van boord. Dit gebeurt i.v.m. veiligheidsredenen.

Luchthavenrolstoel

Wanneer je niet aangeeft, dat je met je rolstoel tot aan de gate wilt, krijg je automatisch een luchthavenrolstoel. Geef je het aan, dan kan je in je rolstoel blijven en wordt deze bij de gate in het vliegtuig geladen. (De meeste luchtvaartmaatschappijen nemen bij voorkeur een elektrische rolstoel bij al bij de incheckbalie in.)

Bij een overstaptijd van minder dan 3 uur kan je geen gebruik maken van je eigen rolstoel. Is de overstaptijd langer dan kan ervoor worden gezorgd, dat je rolstoel bij de gate klaar staat, net als wanneer je op je plaats van bestemming bent geland.

Let wel, een luchthavenrolstoel is niet geschikt voor handmatig gebruik. Deze zal door een medewerker van de luchthaven of je reisgenoot geduwd moeten worden.

Moet je aankomen of vertrekken vanaf een luchthaven, waar geen loopbrug aanwezig is, dan zal er een andere oplossing voor je worden geregeld, zoals bij voorbeeld een speciale lift.

Aan boord

Veel luchtvaartmaatschappijen, die reizen met een beperking mogelijk maken, hebben een speciale rolstoel aan boord, die in de gangpadden van de vliegtuigen passen. Hiermee kan je soms in het vliegtuig naar het toilet. Helaas zijn veel toiletten niet rolstoeltoegankelijk. De KLM heeft ze bijvoorbeeld wel aan boord van de Boeing 777, Boeing 787 en Airbus 330.

De meeste luchtvaartmaatschappijen maken zelf de indeling voor de gasten met een mobiliteits-beperking en zoeken hiervoor de meest geschikte plaatsen. Dit zal niet bij de nooduitgang zijn i.v.m. de veiligheidsvoorschriften.

Vliegen met je rolstoel

Rolstoel mee in het vliegtuig

Mogen alle rolstoelen mee een vliegtuig in? Uiteraard gelden hier wel regels voor. Zo is bij de meeste luchtvaartmaatschappijen de maximale hoogte van de rolstoel 86 cm, zodat deze rechtop vervoerd kan worden.

Je mag ook je elektrische rolstoel of scootmobiel meenemen, maar moet zelf zorgen, dat deze reisklaar is. Kijk hierbij goed naar de voorwaarden, die worden gesteld m.b.t. de accu/batterij.

Zorg dat alle losse onderdelen verwijderd zijn, neem deze in je bagage mee. Vaak mag je meer (medische) bagage meenemen.

Wij adviseren ook de eventuele bedienpanelen van je elektrische rolstoel of scootmobiel te voorzien van bescherming tijdens de reis.

Algemene voorwaarden voor het vervoer van droge accu’s

  • Zorg ervoor dat de accu losgekoppeld is en stevig aan de rolstoel is bevestigd.
  • Als je een gel accu hebt, hoef je deze niet los te koppelen, maar zorg ervoor dat de polen met tape zijn afgeplakt.
  • Je hoeft de accu niet in te pakken.
  • Plak de polen van de accu af met tape om kortsluiting te voorkomen.
  • Als de accu een vast onderdeel van de rolstoel is, bevestig deze dan stevig in de accuhouder en zorg ervoor dat er geen kans is op kortsluiting. Als er een hoofdschakelaar aanwezig is, zorg ervoor dat deze is uitgeschakeld. Als er een besturingsunit is, koppel deze dan los.

Let op! Neem je eigen gereedschap mee als je deze nodig hebt om de accu, of andere onderdelen, los te maken. Bij de incheckbalie is geen gereedschap om dit te doen.

Voorwaarden voor het vervoer van lithium accu’s

Elke luchtvaartmaatschappij heeft hier zijn eigen voorwaarden voor. Neem contact met ons op als je hier vragen over hebt.

Vervoer van de rolstoel

De luchtvaartmaatschappij zorgt ervoor dat je rolstoel veilig wordt vervoerd, zodat de kans op beschadigingen zo klein mogelijk is. Maar ze verpakken de rolstoel niet. Ze vervoeren hem onverpakt of in de verpakking die er omheen zit. Neem zelf vooraf zoveel mogelijk maatregelen om de rolstoel compleet aan te laten komen. Neem losse onderdelen, zoals de voetsteunen of het zitkussen, mee als handbagage (dit mag als extra medische bagage). Als dat niet kan, bevestig deze onderdelen dan met tape aan de rolstoel.

Mogen wandelstokken, krukken of rollators mee het vliegtuig in?

Je wandelstok of krukken mogen mee in de cabine en kunnen tijdens de vlucht in de bagagebak boven je hoofd. Je rollator moet net als een rolstoel bij de ruimbagage. Geef van tevoren door als je de rollator mee wil tot aan de gate.

Stretcher

Je kan zelfs liggend vervoerd worden. Dit kan niet bij alle luchtvaartmaatschappijen. Zo kan het niet bij Transavia maar wel bij KLM. Hier zijn extra kosten aan verbonden. In dit geval kan je nooit alleen reizen.

Voor bepaalde reizigers is het noodzakelijk om een medische verklaring in te vullen.

Dit is vereist in de volgende situaties:

  • Als je medische bagage meebrengt (maximaal 15 kg).
  • Als je tijdens de vlucht medische zorg nodig hebt of afhankelijk bent van specifieke medische apparatuur.
  • Als kan worden verwacht dat je medische toestand tijdens de vlucht verslechtert, waardoor een levensbedreigende situatie kan ontstaan of je de vlucht niet veilig kunt voortzetten zonder buitengewone medische zorg.
  • Als je om gezondheidsredenen je rolstoel moet meenemen tot aan de gate.
  • Als je niet in staat bent om gebruik te maken van een vliegtuigstoel met normale beenruimte en zitstand.
  • Als je lijdt aan een ziekte die als besmettelijk of overdraagbaar wordt beschouwd.
  • Als je tijdens de vlucht zuurstof nodig hebt. Meer over vliegen met zuurstof
  • Als je gedrag vertoont dat het welzijn en comfort van medepassagiers en bemanning kan beïnvloeden, of de veiligheid van de vlucht in gevaar kan brengen, vanwege ziekte of fysieke gesteldheid.
  • Als je alleen reist en een mentale stoornis hebt die assistentie vereist.
  • Als je een lichaamsdeel in het gips hebt vanwege mogelijke zwelling.
  • Als je binnen acht dagen voor vertrek een medische ingreep hebt ondergaan.

Het invullen van de medische verklaring is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de luchtvaartmaatschappij passende maatregelen kan nemen om de veiligheid en het welzijn van alle passagiers te waarborgen.

Vliegen met rolstoel kosten

Een rolstoel mee in het vliegtuig, wat zijn de kosten?

Voor het vervoeren van medische bagage gelden doorgaans geen extra kosten. Je kunt hulpmiddelen zoals jouw eigen rolstoel, rollator of scootmobiel zonder extra kosten meenemen in het bagageruim. Het is echter belangrijk op te merken dat elke vliegmaatschappij haar eigen regels heeft met betrekking tot het meenemen van rolstoelen aan boord. Houd er rekening mee dat als je een hulpmiddel incheckt voor iemand anders, er mogelijk extra kosten van toepassing zijn.

Nog even dit:

  • Kijk ook goed naar de regels, die gehanteerd worden bij het vervoer van medicijnen. Neem ze altijd in je handbagage mee. En zorg voor Engelse beschrijving van je medicijnlijst.  Kijk ruim voor de reis of jouw medicijnen gewoon mee mogen of dat je een doktersverklaring nodig hebt.
  • Je mag ook een geleidehond meenemen. Meld deze wel bij boeken meteen aan. De hond mag gratis mee, maar moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de hond een dierenpaspoort hebben, de benodigde vaccinaties en een chip. De hond mag mee met u aan boord, maar mag niet op een stoel zitten en moet altijd aangelijnd zijn.

Tips voor een lange vliegreis

Tijdens lange vliegreizen is het soms handig om wat te gaan slapen. Maar hoe doet je dat?
Slapen in een vliegtuig is heel wat anders dan lekker in jouw eigen bed. Sowieso kun je niet comfortabel liggen, is er geen ongestoorde nachtrust en zul je niet zo lang slapen als een nachtje in jouw eigen bed, maar met een paar tips kun je wel uitrusten of misschien zelfs een paar uur slapen.

Een van de nadelen van een vliegtuig is vooral het lawaai, uiteraard de weinig beenruimte, maar ook is het vaak te warm of te koud. Voor dit laatste is het advies draag laagjes kleren, die je dan na gelang de temperatuur aan of uit kunt trekken. Trek ook gemakkelijke kleding aan. En neem een sjaal of iets dergelijks mee. Dit is lekker als het kou is, maar kan ook dienst doen als kussentje. Tegen het lawaai in het vliegtuig is weinig te doen, maar oordoppen of een noise cancelling hoofdtelefoon kan het wel wat dempen. Helaas hebben wij geen goed advies voor de beperkte beenruimte.

Wil je ongestoord zitten, dan is een raamplaats het beste plekje. Een andere tip is, zorg dat jouw stoelriem gesloten is en dat dit goed zichtbaar is. Mocht er gevraagd worden de stoelriem te sluiten dan word je niet gestoord bij de controle hierop.

Nog wat tips om slaap te bevorderen:

Drink geen alcohol of cafeïne. Misschien denk je dat je van alcohol slaperig word, maar alcohol geeft je lichaam energie, net als cafeïne, en dat houd je juist wakker.
Vermijd licht. In het vliegtuig is altijd wel iets van licht aanwezig. Wanneer je het echt donker wilt hebben, neem dan een oogmasker mee.

Mocht je zelf muziek mee hebben, zet dan rustige, ontspannen muziek op. In combinatie met een oogmasker, sjaal als kussen of misschien een nekkussen heb je zo meer kans op wat slaap en rust.

Misschien is een vliegvakantie dus toch iets voor je. Wij kijken graag met jou naar de mogelijkheden.

Voor nog meer info over vliegen met een rolstoel: Kijk eens bij: veelgestelde vragen

Info op de website van diverse vliegtuigmaatschappijen: KLM Nederland, Transavia, Raynair, Easyjet, Corendon Airlines en Tuifly.

Lees ook eens: Rolstoelvriendelijke vakantie

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *