Vliegen met rolstoel
Wanneer een vliegvakantie niet van zelfsprekend is
Heel vaak horen wij de opmerking: “Ik zit in een rolstoel, dus dan kan ik niet ver op vakantie”. Er is echter vaak meer mogelijk dan je denkt. In deze blog willen wij laten zien wat er mogelijk is en misschien is je volgende vakantie wel een vliegvakantie.

Kan ik mee in een vliegtuig?
Wanneer je kunt zitten in een vliegtuigstoel, kan je in principe mee. Let wel: het cabinepersoneel mag je niet tillen, dragen of bij de toiletgang helpen. Als dit nodig is, dan kan je niet alleen reizen, maar heb je een reisgenoot nodig. Dit geldt ook wanneer je door je beperking niet met het personeel kunt communiceren en/of niet in staat bent de veiligheidsinstructies aan boord te begrijpen. Het cabinepersoneel mag ook niet helpen bij het eten of medische handelingen verrichten.
Maar hoe dan?
Wanneer je niet zelfstandig kunt reizen, moet je dus reizen met een reisgenoot. Kan je wel zelfstandig van je rolstoel in een vliegtuigstoel, dan mag je in principe alleen reizen. Mocht je dit niet kunnen in een noodsituatie dan moet je voor je eigen veiligheid een veiligheidsassistent (dus eigenlijk ook een reisgenoot of je moet een vreemde vragen, die toevallig ook op je vlucht zit) regelen, die je kan helpen bij het evacueren in een noodgeval.
Assistentie op de luchthaven (naar de gate) kan je minimaal 48 uur voor vertrek aanvragen. Na de incheck word je dan geholpen bij het instappen en ook op de bestemming bij het uitstappen. Je gaat als eerste aan boord en als laatste van boord. Dit gebeurt i.v.m. veiligheidsredenen.
Luchthavenrolstoel
Wanneer je niet aangeeft, dat je met je rolstoel tot aan de gate wilt, krijg je automatisch een luchthavenrolstoel. Geef je het aan, dan kan je in je rolstoel blijven en wordt deze bij de gate in het vliegtuig geladen. (De meeste luchtvaartmaatschappijen nemen bij voorkeur een elektrische rolstoel bij al bij de incheckbalie in.)
Bij een overstaptijd van minder dan 3 uur kan je geen gebruik maken van je eigen rolstoel. Is de overstaptijd langer dan kan ervoor worden gezorgd, dat je rolstoel bij de gate klaar staat, net als wanneer je op je plaats van bestemming bent geland.
Let wel, een luchthavenrolstoel is niet geschikt voor handmatig gebruik. Deze zal door een medewerker van de luchthaven of je reisgenoot geduwd moeten worden.
Moet je aankomen of vertrekken vanaf een luchthaven, waar geen loopbrug aanwezig is, dan zal er een andere oplossing voor je worden geregeld, zoals bij voorbeeld een speciale lift.
Aan boord
Veel luchtvaartmaatschappijen, die reizen met een beperking mogelijk maken, hebben een speciale rolstoel aan boord, die in de gangpadden van de vliegtuigen passen. Hiermee kan je soms in het vliegtuig naar het toilet. Helaas zijn veel toiletten niet rolstoeltoegankelijk. De KLM heeft ze bijvoorbeeld wel aan boord van de Boeing 777, Boeing 787 en Airbus 330.
De meeste luchtvaartmaatschappijen maken zelf de indeling voor de gasten met een mobiliteits-beperking en zoeken hiervoor de meest geschikte plaatsen. Dit zal niet bij de nooduitgang zijn i.v.m. de veiligheidsvoorschriften.

Rolstoel mee in het vliegtuig
Mogen alle rolstoelen mee een vliegtuig in? Uiteraard gelden hier wel regels voor. Zo is bij de meeste luchtvaart-maatschappijen de maximale hoogte van de rolstoel 86 cm, zodat deze rechtop vervoerd kan worden.
Je mag ook je elektrische rolstoel of scootmobiel meenemen, maar moet zelf zorgen, dat deze reisklaar is. Kijk hierbij goed naar de voorwaarden, die worden gesteld m.b.t. de accu/batterij.
Zorg dat alle losse onderdelen verwijderd zijn, neem deze in je bagage mee. Vaak mag je meer (medische) bagage meenemen.
Wij adviseren ook de eventuele bedienpanelen van je elektrische rolstoel of scootmobiel te voorzien van bescherming tijdens de reis.
Mogen wandelstokken, krukken of rollators mee het vliegtuig in?
Je wandelstok of krukken mogen mee in de cabine en kunnen tijdens de vlucht in de bagagebak boven je hoofd. Je rollator moet net als een rolstoel bij de ruimbagage. Geef van tevoren door als je de rollator mee wil tot aan de gate.
Stretcher
Je kan zelfs liggend vervoerd worden. Dit kan niet bij alle luchtvaartmaatschappijen. Zo kan het niet bij Transavia maar wel bij KLM. Hier zijn extra kosten aan verbonden. In dit geval kan je nooit alleen reizen.
Nog even dit:
Kijk ook goed naar de regels, die gehanteerd worden bij het vervoer van medicijnen. Je mag ook een geleidehond meenemen. Hiervoor gelden uiteraard ook diverse regels.
Misschien is een vliegvakantie dus toch iets voor je. Wij kijken graag met jou naar de mogelijkheden.
Voor nog meer info over vliegen met een rolstoel: Kijk eens bij: veelgestelde vragen