Toscane

De regio Toscane heeft een grootte van 22,990 km2, bijna de helft van Nederland. We doen in deze blog een deel van Toscane en we hebben een deel in Toegankelijk Florence besproken. Toscane heeft als vakantiebestemming alles te bieden, van zon en strand, leuke steden voor shoppen,cultuur en natuur tot aan restaurants met heerlijk eten. 

Pisa is maar 2 uur vliegen vanaf Nederland en als je de luchthaven verlaat, sta je meteen in het drukke, maar gezellige Italiaanse leven. De luchthaven ligt dichtbij de stad. Binnen de kortste keren sta je midden in de stad bij de scheve toren, “Torre pendente di Pisa”. Dit is natuurlijk Pisa’s handelsmerk. Daarom hebben ze tijdens renovatiewerkzaamheden de toren maar 44 cm rechter gezet. Het staat nu nog 4 meter uit het lood. Maar wees gerust experts hebben in 2014 berekend, dat de toren de eerstkomende drie eeuwen niet zal instorten. Naast deze toren heeft Pisa nog veel meer te bieden, zoals het Piazza del Miracoll (ook wel Piazza del Duomo). Dit is het plein, waar het scheve bouwwerk staat, maar hier staat nog veel meer Middeleeuws bouwkunst, zoals de Dom en de Baptisterium, de grootste doopkapel van Italië. Wanneer je verder de stad ingaat, loop je verder de geschiedenis in richting de rivier Arno met aan zijn oever de oudste wijk van Pisa, Sant’Antonio.

Maar Toscane is veel meer dan Pisa. Er zijn heel veel, vaak Middeleeuwse, stadjes, die het bezoeken zeker de moeite waard zijn. Wij hebben deze keer gekozen voor Siena en San Gimignano. Siena is vooral bekend om zijn schelpvormig stadsplein “Il Campo”, waar twee keer per jaar de beroemde paardenrace, de Pallo, plaatsvindt. De Pallo is een strijd tussen de zeventien verschillende wijken van Siena. Jaarlijks mogen er maar 10 wijken deelnemen, waarbij de kleuren van de wijk hartstochtelijk worden verdedigd. De winnaar van augustus 2019 is La Selva (het woud). En als wij u dan melden, dat de binnenstad van Siena op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, dan weet nu dat deze prachtige stad veel bezienswaardigheden heeft.  In San Gimignano waan je je echt in de Middeleeuwen bij een bezoek aan die ommuurde stadje met zijn vele torens.

Naast al de leuke stadjes heeft Toscane ook hele mooie stranden, zowel zand- als kiezelstrand. Vaak denkt men niet aan stranden bij Toscane, maar het ligt aan de Tyrreense zee en heeft vele prachtige stranden, waarbij een keuze maken moeilijk valt. Onze tip is daarom: let op de blauwe vlag, het kenmerk voor schone stranden.

Wil je niet alleen naar Pisa, Florence of Siena, maar ook genieten van de natuur, ook dan zit je in Toscane goed. Toscane heeft namelijk bijna overal prachtige natuur. Veel mensen kiezen voor het landschap van het zuiden en westen, dat veel lieflijker is dan het noorden. In het oosten beginnen de Apennijnen en daar is het dan weer meer bosachtig. Wij doorkruizen in deze blog gewoon heel Toscane op zoek naar natuurschoon.

garfagnana

Garfagnana

Ten noorden van Lucca liggen groene valleien omringd door de Apuaanse Alpen en de Appennijnen met slingerwegen door kastanjebossen. Garfagnana is ook een gebied met middeleeuwse dorpen en kastelen. Hier is van alles te zien, waarvan wij een aantal bekijken.

Castelnuovo di Garfagnana

Met zijn middeleeuwse huizen en vestingwerken uit de renaissance wordt het gezien als de hoofdstad van Garfagnana. Het kasteel, Rocca Ariostesca is zeker een bezoek waard en heeft een archeologisch museum. Op een van de nabijgelegen heuvels staat ook nog het fort, Fortezza di Mont’Alfonso. Je lijkt in Castelnuovo di Garfagnana terug te gaan in de tijd.

Ook leuk om te bezoeken zijn de historische dorpjes Castiglione di Garfagnana en Barga, maar ga zeker naar:

Grotta del Vento

De grot van de wind is een onderdeel van de Apuaanse Alpen en een van de grootste grotten van Europa. Er zijn hier schitterende rots- en kalkformaties, stalactieten en stalagmieten te zien en zoals de naam al doet vermoeden: het waait er flink, soms wel tot 40 kilometer per uur. Neem bij een bezoek iets warms mee, want het kan nogal koud zijn in de grot.

ponte del diavolo

Ponte del Diavolo

De middeleeuwse brug, ook wel Ponte della Maddalena genoemd is een van de mooiste van Italië. De brug ligt bij het dorpje Borgo a Mezzano over de Serchio-rivier. Het is een imposante stenen brug, die vroeger de verbinding was tussen Frankrijk en Rome.

Maremma

Is de kuststreek van Principina a Mare tot Talamone en is een nationaal park, Parco della Maremma met zo’n 100 km2. Naast natuurlijk zee bestaat het ook uit bosgebied, de rivier de Ombrone, moerassen, heuvel en een groot pijnbomenbos.

Het hoogste punt is 417 meter hoog, de Monti dell’Uccellina. Het is een schitterend gebied om te wandelen. Denk er om, dat je tijdig kijkt wat je wilt doen, want sommige trajecten en rondleidingen moet je een dag van tevoren boeken. Er zijn mooie wandelingen, zoals naar de Strada degli Olivi (de weg van de olijfbomen) en de route naar de toren van Castelmarino.

maremma
Val d’Orcia

Val d’Orcia

Dit prachtig stukje Toscane ten zuiden van Siena is het Toscane uit de films met glooiende groene heuvels, een enkele cipres, middeleeuws kasteel of dorp op de top en prachtige vergezichten. In de vallei van de rivier Orcia vind je uitgestrekte wijngaarden, tarwevelden en cipressen. Het staat ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dit is ook het gebied van de heerlijke rode wijnen, olijfolie en Toscaanse kaas, zoals de Rosso d’Orcia.

Montepulciano

Heeft met zijn ligging op 605 meter schitterende vergezichten. Montepulciano staat bekend om zijn wijn de Vino Nobile, waarvan je heerlijk kunt genieten aan het Piazza Grande. Neem ook een kijkje bij het mooie Palazzo Comunale.

Ga bij het verlaten van Montepulciano zeker even langs in San Biagio om de prachtige kerk Madonna di San Biago te bekijken.

Radicofani

De mooiste plek om de beroemde cipressen van Toscane te zien is Radicofani. Je kijkt daar omhoog langs de slingerweg naar La Foce, die omlijst wordt door cipressen.

Bagni San Filippo

Staat bekend om zijn natuurlijke thermen, die tussen de 25-50 graden warm water hebben. Door de jaren heen heeft kalk zich afgezet, waardoor een mooie witte rots, Fosso Bianco, is gevomd.

Bagni San Filippo

Montalcino

Een middeleeuwse stad met de beroemde Brunello-wijn. De stad wordt omringd door heuvels met wijnranken. Bezoek Montalcino niet alleen om de wijn, maar zeker ook om zijn oude fort en prachtige klokkentoren in het centrum.

Cappella della Madonna di Vitaleta

Nog een laatste mooi plek in deze schitterende vallei: Cappella della Madonna di Vitaleta, een kapel midden in dit prachtige oer-Toscaanse landschap.

Pienza

Op de top van een heuvel met een eigen kaas, de pecorino. Het dorp met kleine straatjes en het mooie Palazzo Piccolomini is helemaal in renaissancestijl, ontworpen door Paul Puis II, wiens familie Pienza bezat.

In ons rijtje mooie natuur mag natuurlijk de Chianti route niet ontbreken.

Chiantigiana

Glooiende heuvels, cipressen, wijngaarden en hier en daar een middeleeuws dorpje, dat biedt de Chianti route. De route doorkruist het gebied tussen Florence en Siena. De originele route gaat langs Greve, Panzano, Castellina, Radda en Giaole over de SR222 Strade del Vino, maar de vele zijweggetjes zijn zeker ook de moeite waard. De mooiste tijd is rond september, tijdens of voor de pluk, wanneer de trossen nog aan de wijnstokken hangen. Ook leuk zijn de wijnfeesten, die in deze tijd worden gehouden.

Wij bezoeken enkele leuke plekken aan deze route:

chianti

Panzano

Ligt op een heuvel met een prachtig uitzicht over de omgeving. Het is een erg gezellig historisch dorpje.

san gimignano

Castellina

Heeft een prachtige kerk, maar vooral weer een schitterend uitzicht. Door de ligging op een hoge bergkam kijk je uit over het dal van de rivier de Elsa. Leuk is hier ook de Via Delle Volte, een smal overdekt middeleeuws straat, dat uitkomt in de hoofdstraat van het historisch centrum.

Als je in de buurt bent, ga dan ook zeker even langs San Gimignano. Dit beroemde kleine middeleeuws ommuurde stad met zijn 14 toren moet je gezien hebben.

Wij verlaten het voor vandaag hierbij de mooie natuur van Toscane. Er is zeker nog meer en wij hebben alleen het vasteland gedaan en zelfs Elba links laten liggen. Dit gaan wij goed maken in een van onze volgende blogs.

Ciao!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *