Lüneburger Heide
Wat is de Lüneburger Heide en waarom de Lüneburger Heide?
De Lüneburger Heide is een uitgestrekt heidegebied in het noorden van Duitsland, gelegen tussen de steden Hamburg, Hannover en Bremen. Het gebied staat bekend om zijn ongerepte natuur, uitgestrekte heidelandschappen, bossen en schilderachtige dorpjes. En hiermee wordt ook eigenlijk al het tweede deel van de gestelde vraag beantwoord.
Er zijn allerlei leuke bezienswaardigheden en activiteiten op en rond de Lüneburger Heide. Het gebied biedt uitstekende mogelijkheden voor wandel- en fietstochten. Er zijn goed gemarkeerde paden die je langs prachtige landschappen leiden. Zeker mooi wanneer de heide bloeit, tussen augustus en september. Over de natuur leer je meer in een van de natuurparken, zoals het Natuurpark Lüneburger Heide. Naast natuurparken zijn er ook parken, waar je verschillende inheemse dieren kunt zien, zoals het Wildpark Lüneburger Heide.
Naast de natuur heeft het gebied ook leuke pittoreske dorpjes en stadjes, veel wellnesscentra en streekgerechten, waaronder natuurlijk die met de heidehoning.
Natuuractiviteiten op de Lüneburger Heide
De meest verwachte activiteiten zijn natuurlijk wandelen en fietsen. Er zijn diverse routes beschikbaar. Dit geldt ook voor rolstoelgebruikers. Er zijn namelijk speciaal aangelegde wandelpaden, die meest verhard en vlak zijn. Deze routes bieden vaak prachtige uitzichten over de heide en de mooie natuurlijke omgeving. Er zijn bijvoorbeeld routes in Hermansburg, Bispingen en Müden. Wanneer je geen last van hoogtevrees heb, moet je zeker de (ook rolstoeltoegankelijk) boomkroonwandeling in Hanstedt maken. Ook veel van de bezoekerscentra, natuur- en wildparken zijn geschikt voor een bezoek met de rolstoel, zoals Wildpark Schwarze Berge in Rosengarten.
In sommige delen van de Lüneburger Heide worden ook (rolstoeltoegankelijke) rondritten georganiseerd, zoals in Schneverdingen, Bispingen en Undeloh.
Cultuur op/nabij de Lüneburger Heide
Op de heide liggen verschillende echte heidedorpen met vaak een oud kerkje en oude boerderijen. Enkele leuke heidedorpen zijn Soltau (officieel een stad, stadsrechten in 1388), Bispingen en Walsrode.
De grotere plaatsen van de Lüneburger Heide zijn Celle en Lüneburg.
Celle
Is een stadje met vele mooie vakwerkhuizen (uit de 16e en 17e eeuw) en een goed bewaard gebleven historisch centrum. Leuk om rond te dwalen en de kleurrijke gevel, smeedijzeren uithangborden te bewonderen. Ook heel indrukwekkend is het kasteel van Celle, Herzogschloss, uit de 13e eeuw. Het kasteel heeft een mooie baroktuin met mooie fonteinen.
Voor lokale geschiedenis en kunst kan je terecht in het Bomann-museum.
Celle is een gezellig stadje, neem zeker de tijd om even een terras, cafés of restaurant mee te pakken. Een leuke gelegenheid om een van de lokale specialiteiten te proeven.
Rolstoeltoegankelijkheid: Het historische centrum van Celle heeft veel kasseien, waardoor het niet altijd even makkelijk is om te bezoeken. Het kasteel heeft een rolstoeltoegankelijke ingang en er is een lift om verschillende verdiepingen te bereiken. De meeste kamers en tentoonstellingsruimtes zijn toegankelijk. De kasteeltuin is over het algemeen goed toegankelijk.
Lüneburg
Is een middeleeuws stadje met een prachtig bewaard historisch centrum vol kleurrijke vakwerkhuizen, geplaveide straten en charmante pleinen. De renaissance van Lüneburg is prachtig te zien als je door de smalle straatjes dwaalt. : Het Marktplein van Lüneburg is het bruisende hart van de stad, omringd door historische gebouwen zoals het imposante Stadhuis. Het plein is een leuke plek om te genieten van een drankje op een terras en de sfeer van de stad op te snuiven.
Lüneburg was een belangrijk centrum tijdens de zouthandel. De geschiedenis hierover vind je in het Zoutmuseum. Hier zie je hoe de stad zo welvarend is geworden.
Rolstoeltoegankelijkheid: Lüneburg heeft net als Celle kasseien in het historisch centrum. Het Zoutmuseum heeft een rolstoeltoegankelijke ingang en de meeste expositieruimtes zijn toegankelijk. In het museum zijn ook rolstoeltoiletten.
Wellness
Zoals eerder al vermeld zijn er op de Lüneburger Heide veel Wellness-mogelijkheden. Door de zoutgeschiedenis van Lüneburger zal het je niet verbazen, dat zout of pekel (de vloeibare vorm van zout) hier een grote rol inspeelt. De drie thermale baden zijn de jodium-pekel thermale baden van Bad Bevensen en Soltau en de zoutthermale baden van Lüneburg. Alle thermen hebben hun eigen specialiteiten, zoals in Soltau het pekelbad van 36 graden of de saunagedeelte, waar het gaat van heidesauna tot aardesauna tot het Romeinse stoombad. Bad Bevensen heeft een grote thermen, waar de nadruk ligt op ontspanning, gezondheid, rust en welzijn. Deze wellness is ook grotendeels rolstoeltoegankelijk. En in wellness SaLü net buiten de oude binnenstad van Lüneburg borrelt pekel uit een eigen bron. Dit biedt uiteraard diverse mogelijkheden voor heerlijke wellness-activiteiten.
De Lüneburger Heide is meer dan alleen een heidegebied. Laat je eens verrassen tijdens een paar daagjes weg.
Wil je weten wanneer wij naar de Lüneburger Heide gaan? Kijk dan eens op: Bad Bevensen