De zeven moderne wereldwonderen
Bij onze blog over Rome kwam wij bij één van de zeven moderne wereldwonderen. Maar wat zijn de andere zes moderne wereldwonderen?
Waarom zeven wereldwonderen?
Iedereen heeft gehoord over de zeven wereldwonderen, maar waarom maar zeven? De oorspronkelijke (klassieke) zeven wereldwonderenlijst werd opgesteld door de Grieken en zij gebruikten hun magisch getal zeven voor de lijst. Zo kenden zij ook zeven planeten, zeven kleuren, zeven wetenschappen en natuurlijk de zeven dagen van de week. In de tijd van het rijk van Alexander de Grote (4e voor Chr.) werd al de eerste lijsten van wereldwonderen gemaakt en dat waren dan bouw- of kunstwerken binnen de grenzen van het rijk.
De klassieke zeven wereldwonderen
Op school hebben wij allemaal gehoord over de zeven wereldwonderen. Dit waren de klassieke van het Griekse lijstje en daar staat er nog maar één van overeind. Voor wie ze allemaal niet meer weet 😉 hier nog even dit oude lijstje:
- Piramide van Cheops in Gizeh, Egypte (de enige, die wij nog kunnen bezoeken)
- Pharos van Alexandrië in Egypte (deze vuurtoren verdwenen na een aardbeving op Kreta)
- Hangende tuinen van Babylon in Babel, Irak (onduidelijk of deze echt heeft bestaan)
- Tempel van Artemis in Efeze, Turkije (vernield door een overstroming)
- Mausoleum van Halicarnassus, Bodrum, Turkije (vernield door vermoedelijk een aardbeving; grote brokken steen en marmer zijn gebruikt voor de bouw van de Petrusburcht in Bodrum)
- Beeld van Zeus in Olympia, Griekenland (in een brand verloren gegaan; een beeld, dat geïnspireerd is op dit standbeeld staat in de Hermitage in Sint-Petersburg)
- Kolossus van Rhodos (dit circa 33 meter hoge ter ere van de zonnegod Helios beeldwerk werd vernield door een aardbeving)
New7Wonders of the World
In navolging van de oude Grieken werd in 2001 het initiatief genomen om een nieuwe lijst te maken met zeven nog intact zijnde wereldwonderen. Het publiek mocht kiezen uit een selectie van 200 bestaande monumenten. Tijdens de verkiezing zouden er meer dan 100 miljoen stemmen zijn uitgebracht. And the winners are…
Colosseum in Rome, Italië
Natuurlijk beginnen wij hiermee na ons bezoek aan Rome. Nog even voor wie onze Rome-blog ( https://atotzreizen.nl/rome-stad-op-zeven-heuvels/ )niet hebben gezien:
Het enorme amfitheater (oppervlakte 188 bij 156 meter, omtrek 527 meter en de gevel is 48,5 meter hoog) binnen in de stad behorend tot de lijst van de 7 nieuwe wereldwonderen. Keizer Vespasianus gaf in 72 n. Chr. de opdracht tot de bouw van het theater, dat plaats bood aan 65.000 toeschouwers. De bouw duurde 8 jaar en het Colosseum werd geopend door (ondertussen) keizer Titus. Er komt nog een keizer zich bemoeien met het Colosseum, namelijk keizer Domitianus, die er een extra verdieping op liet bouwen en nog wat extra ruimtes er onder. Hiermee werd het Colosseum het grootste Romeinse amfitheater.
Het amfitheater was bedoeld om de bevolking te vermaken en daarmee de populariteit van de keizer te vergroten. Het vermaak waren gevechten tussen gladiatoren, soms gecombineerd met wilde dieren, zoals tijgers. Het dagprogramma bestond uit wilde dierengevechten in de ochtend en gladiatorenshows in de middag. In het pauzeprogramma werden veroordeelde gevangenen voor de wilde dieren gegooid. In 404 werd dit verboden door de christelijke keizer Honorius.
Leuk om te weten: het Colosseum staat afgebeeld op de Italiaanse 5 eurocent.
Petra in Jordanië
Deze stad uitgehouwen in de rotsen werd eeuwen geleden gebouwd door de Nabateeërs, waarbij zij zich lieten inspireren door Griekse, Romeinse en Egyptische bouwkunst. De toegang tot Petra is adembenemend. Je gaat door de Siq, de vroegere hoofdweg naar Petra, een kloof van ruim een kilometer lang, zo’n 70 meter hoog en op sommige plekken maar 4 meter breed. Het mooiste stuk van de tocht door de kloof is het laatste, waarbij je naar het bekendste monument van Petra, de schatkamer loopt. Aan het eind van de kloof verschijnt dan op eens dit 40 meter hoge, prachtig gedecoreerde gebouw in het volle licht. Naast dit mooie gebouw moet je als je in Petra bent ook zeker El Deir (het klooster) en de vijf hoge Koningsgraven bekijken.
Taj Mahal in Agra, India
Het beroemde witte marmeren mausoleum gebouwd door de Mogul-keizer Sjah Jahan ter nagedachtenis aan zijn favoriete vrouw, Mumtaz Mahal. De Taj Mahal staat in een symmetrische tuin, niet zoals gebruikelijk in het midden, maar aan de oever van de rivier de Yamuna. Het is gebouwd op een platform met vier minaretten op de hoeken. Er staan ook twee identieke zandstenen gebouwen, de moskee en het gastenverblijf. Tussen het mausoleum en de hoofdpoort ligt de tuin, die door kanalen in viergelijke delen is verdeeld. Een heel bijzonder monument, dat door velen gezien wordt als ode aan de liefde.
Chinese muur
Die wij door de Olympische spelen wat vaker op tv hebben gezien is met zijn 6.400 of 21.000 kilometer* een mega-monument. De muur moest het Chinese keizerrijk beschermen tegen de vijandelijke nomadische ruitervolkeren. De muur loopt van Shanhaiguan in het oosten naar Jiuguan in het westen. Je kunt dus de muur op verschillende plekken bekijken. Ook als je op bezoek bent in Beijing, want de muur ligt maar 70 kilometer vanaf de Chinese hoofdstad. Je kunt bij Mutianyu naar boven lopen (ruim 1800 treden) of met de kabelbaan.
* de lengte staat ter discussie, omdat de lengte wordt bepaald door de delen, die je meetelt. De muur is namelijk niet uit één stuk. Tijdens de diverse dynastieën bouwden namelijk verschillen stukken op diverse plekken. Maar als je de muur bezoekt, waar dan ook, lijkt hij eindeloos.
Chichén Itzá op Yucatán, Mexico
Ligt op het schiereiland Yucatán en was een belangrijke stad van de Maya’s. De stad ligt aan de rand van de oude krater van Chicxulub, die gevormd zou zijn door de meteorietinslag, die een einde maakte aan het bestaan van de dinosauriërs.
Het meeste bekende aan Chichén Itzá is de El Castillo tempel. Deze trapvormige piramide uit de 9de eeuw is een tempel gewijd aan de god Kukulcán (gevederde slang). Op het gebouw zijn verwijzingen naar de moderne en Mayakalender, zo hebben de vier trappen totaal 365 treden en twee keer per jaar strijkt de zon op een bepaalde manier langs de piramide, waardoor de schaduwen veranderen in een omhoog kruipende slang. Dit is op 21 maart en 21 september.
Naast El Castillo is er nog meer te zien op 6 km2 archeologische site.
Machu Picchu (oude plek), Peru
Een ruïnestad van de Inca’s in Peru, die in de bergwand is uitgehakt en zo’n 13 km2 groot is. Vanaf de stad, die op zo’n 2,4 kilometer hoogte ligt. kijk je uit over de Uramba-kloof. Het mooiste zicht op de stad heb je door de Inipunku, Zonnepoort, die iets hoger ligt dan Machu Picchu. De stad of fort of buitenverblijf voor koningen (daar zijn de deskundigen het nog niet over eens) bestaat uit een plein, een woongedeelte, een kazerne en tempels ter ere van o.a. de zonne- en maangodin. Hier is ook nog heel veel bewaard gebleven.
Cristo Redentor, Rio de Janeiro
Christo Redentor oftewel Christus de Verlosser is het beroemde Christusbeeld, dat een symbool is geworden van de Braziliaanse stad. Het monument weegt 1145 ton, is 38 meter hoog en de spanwijdte tussen de armen is 28 meter. Het beeld is gemaakt in Frankrijk en in delen van 16 ton per schip naar Brazilië gebracht. Je kan met de auto of tandradspoorbaan, de Corcovadospoorlijn naar de berg, Floresta da Tijuca, waar het beeld staat. Vanaf het punt, waar auto of tandradbaan stopt, is het nog 222 treden naar boven. Gelukkig is er sinds 2004 een lift of roltrap.
Dit waren de 7 moderne wereldwonderen. En nu hoor ik iedereen denken: “En die van Gizeh dan, die van het oude lijstje. Die is er ook toch nog?” Ja en die heeft daarom een erepositie op de lijst. Nog even kort dus ook Gizeh.
Piramide van Cheops, Gizeh
De Piramide van Cheops, ook wel Grote Piramide staat op het plateau van Gizeh bij de Egyptische hoofdstad Cairo. Er staan daar drie piramides op een rij: de grootste van farao Cheops, de iets kleinere in het midden van farao Chefren en de kleinste van farao Mykerinos. De piramide zijn gebouwd tussen 2551 en 2472 voor Christus, dus bijna 5000 jaar oud. De piramide van Cheops is 146 meter hoog en was tot 1800 de het hoogste gebouw ter wereld.
Naast de piramides staat natuurlijk de wereldberoemde Sfinx, de bewaker van Gizeh. Men denkt, dat het eerst gewoon een leeuw was en farao Chepren hier later zijn eigen hoofd in heeft laten beeldhouwen. Het beeld is 36 meter lang en 10 meter hoog.
En nu zijn wij dan toch aan het einde van deze wereldwonderen.