Gourdon en de omgeving
Vandaag gaan wij op ontdekking in de omgeving van Gourdon. Daarbij komen wij natuurlijk al gauw uit op Rocamadour.
Gourdon en omgeving
Rocamadour
Niet alleen bekend om zijn kaas, maar vooral als bedevaartsoord. Rocamadour, heilige stad tussen hemel en aarde en dat met recht. Het hangt namelijk 150 meter boven de kloof van Alzou. Het dorp is in drie lagen gebouwd: helemaal onderaan de handelaars en ambachtslieden, in het midden de geestelijken en boven aan de ridders. Het dorp lijkt deel uit te maken van een klif, waaraan het gebouwd is. We stoppen voor wij naar Rocamadour gaan in L’Hospitalet, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op Rocamadour. Van hieruit zou je kunnen gaan wandelen naar Rocamadour. Als je niet echt een frequent wandelaar bent, zou ik het niet doen, want het is een lange wandeling en na het bezoek Rocamadour ook nog een keer terug. Je volgt dan wel de Voie Sainte (‘op de heilige manier’, zoals de pelgrims deden). Wij gaan echter door naar de parkeerplaats in het dal. We komen via de Porte du Figuier het autovrije centrum binnen en staan dan meteen in de enige straat van Rocomadour, de Rue de la Couronnerie, een schilderachtig straatje met veel winkeltjes en restaurants, zoals in veel bedevaartsplaatsen. Ongeveer halverwege het dorp kom je bij de beroemde stenen trap omhoog. De Grand Escalier met 223 treden, die de pelgrims op blote knieën doen. Nou, ik kan je zeggen, gewoon om hoog was voor mij al zwaar genoeg. Voor wie dat teveel is, kan ik melden, dat er ook een lift is. Er gaat ook een treintje van het parkeertrein tot Porte du Figuier.
Parvies des Églises
Bovenaan gekomen, kom je in het heiligdom van Rocamadour, Parvies des Églises . Hier staan de zeven heiligdommen. De must see is natuurlijk de Chapelle de Notre Dame met de Zwarte Madonna. Een klein beeldje uit zwart hout, 12de eeuws, heel bijzonder. Boven de ingang van de kapel zie je een zwaard in de rotsen steken, waarbij natuurlijk een legende hoort. Het verhaal over de Zwarte Madonna en de pelgrims krijg je later, maar nu eerst de legende: Het zwaard heet Durendal en is van Roelant, die vocht tegen de Moren, maar niet door hun tegenstand kwam. Hij gooide toen zijn zwaard vanaf de Pyreneeën en zo kwam het in Rocamadour terecht.
Vanuit de Chapelle de Notre Dame loop je zo de hoofdkerk in. En wanneer je er toch bent, dan zou ik het zeker doen, net als de andere kapellen. Het is wel niet de must to see, maar zeker de moeite waard met de middeleeuwse fresco’s in de kapel St-Michel en de gotisch portaal van St-Saveur.
Na het pleintje met de kapellen kan je nog verder naar boven via een paadje met de 12 statiën, de kruisweg. Je kan ook met de lift, maar het paadje is ook rolstoelvriendelijk, leidt natuurlijk wel omhoog. Boven aangekomen staat het fort, dat Rocamadour moest beschermen.
Gourdon en omgeving
Pelgrimsstad
Als boetedoening of om Onze Lieve Vrouw om hulp te vragen werd een pelgrimstocht gemaakt naar Santiago de Compostela. Rocamadour was daarbij een tussenstop. Rocamadour was niet zo maar een tussenstop, maar had ook zijn eigen (wel 126) wonderen.
De bekendste is natuurlijk die van Sint Amadour, wiens ongeschonden lichaam bij de kerk van Rocamadour werd opgegraven en op het altaar werd neergelegd en zoals de troubadours zongen: “Zijn lichaam, zoals men zeker weet, is onaangetast en vergaat nooit”. Dat nooit is niet helemaal waar, want uiteindelijk is het door de Hugenoten verbrand. Een van de legendes meldt, dat Sint Amadour Zacheüs, een leerling van Jezus was, die het Heilige Land met zijn vrouw Sint Veronica was ontvlucht.
Rocamadour was best een belangrijke heilige plaats, zo kwamen koning Lodewijk en koning Hendrik III van Engeland ook op pelgrimstocht naar Rocamadour. Hendrik III zou daar zelfs genezen zijn van een ziekte. Een andere beroemdheid, Jeanne d’Arc, beweerde, dat God haar had gestuurd om de Engelsen, die Rocamadour belegerden, te verdrijven.
Rocamadour is zeker een bezoek waard, maar de omgeving van Gourdon heeft veel meer te bieden. Wij gaan er nog een paar bekijken.
Sarlat
Op een half uurtje van Gourdon ligt deze gezellige mooie middeleeuwse stad. Sarlat heet voluit Sarlat-la-Canéda en is in de 9e eeuw ontstaan op de plek, waar een Benedictijns klooster stond. Door de ligging langs de route naar Santiago de Compostela groeide dit uit tot een belangrijke handelsstad. Je kunt in Sarlat heerlijk ronddwalen tussen de historische gebouwen en door de smalle straatjes, zoals het doolhof aan straatjes langs de Rue de la Republique, de hoofdstraat in het autovrije historisch centrum. In elk straatje zie je weer iets moois, zoals bijvoorbeeld de huizen in de Rue des Consuls. Het hart van de oude stad is Place de la Liberté, een mooi plein met herenhuizen en Église Sainte-Marie. Die is geen kerk meer, maar omgebouwd tot een overdekte markthal. Vanaf de uitkijkpost op de toren heb je een mooi uitzicht over Sarlat. Het is met een glazen lift te bereiken. Place de la Liberté heeft veel restaurants en heerlijke terrasjes.
Loop ook zeker langs de kathedraal Saint-Sacerdos met een mix aan bouwstijlen van romaans uit de 12eeeuw, zoals de klokkentoren tot de gotische toevoegingen uit de 17e en 18e eeuw.
Sarlat staat bekend om de foie gras en dat vind je nog terug op het Place du Marché aux Oies. Hier werden vorig de pluimveemarkt gehouden en als herinnering staat hier het standbeeld van de drie bronzen ganzen. Ook aan dit plein weer mooie renaissancehuizen en het Manoir de Gisson. Je kunt 13e eeuwse herenhuis met de kamers in 17e eeuwse stijl bezoeken. Leuk tijdens je historische slentertocht door Sarlat.
Groléjac
Vanuit Gourdon rijden wij over D704 naar de brug bij Groléjac. Beneden bij de brug ligt een kanoverhuur. Je kan kiezen uit diverse tochten tussen de 9 km en 22 km. Voor de fanatiekelingen zijn ook meerdaagse tochten mogelijk. Op het eindpunt wordt je gelukkig wel opgehaald en teruggebracht. Je hoeft dus niet de hele ‘weg’ weer terug te varen.
De Dordogne is een kalme en heldere rivier, waardoor kanoën onderweg goed gecombineerd kan worden met zwemmen of lekker zonnen aan de zand- of kiezelstrand. Ga zeker onderweg ergens picknicken. Naast de stranden heb je ook mooie groene oevers afgewisseld met steile kliffen. En dit wordt weer onderbroken door middeleeuwse kastelen en kleine dorpjes. Heerlijk dobberen in je kano en kijken naar de ongerepte natuur met libellen, reigers en nog veel meer mooie dieren. Het hele stroomgebied van de Dordogne is een door de UNESCO biologisch beschermd gebied.
Voorbeeld kanotocht
Bij Château de Groléjac start je per kano de tocht over de Dordogne, je vaart onder de Cingle de Montfort (klif 90 meter boven de Dordogne) door. Dit is een mooi uitzichtpunt over de vallei van de Dordogne, dus let straks bij de bustocht terug naar je beginpunt goed op. Hier staat ook het Château de Monfort. Het volgende punt op je route is Roque Gageac, ‘het mooiste dorp van Frankrijk”. Het ligt in de bocht van een meander (een soort lus in de rivier) van de Dordogne tegen de kalkstenen klif. Het kasteel van Castelnaud is het volgende kasteel, dat je passeert. Weer zo indrukwekkend kasteel uit de middeleeuwen. Net voor Château de Beynac, een 12eeeuws fort, eindigt de tocht. Een leuke tocht met heel veel natuur en kastelen.
Er is zo ontzettend veel moois te zien, dat het eigenlijk niet in één blog past. Misschien dat wij hier later nog eens terugkomen. Voor deze blog hebben wij nog een mooi uitstapje.
Padirac
In de Dordogne zijn veel grotten, zoals bijvoorbeeld de wereldberoemde grotten van Lascaux, maar ook Padirac is zeker een bezoek waard. Door het instorten van een gewelf is een 75 meter diepe afgrond, kuil ontstaan met een doorsnede van 33 meter. Op de bodem van de afgrond stroomt een ondergrondse rivier (103 meter onder de grond). Je kan via een trap of lift in de afgrond afdalen. De tocht gaat dan met een bootje over de ondergrondse rivier, Plane, verder. Na zo’n 500 meter gaat het te voet verder door de grotten (zalen) met Het Regenmeer met een gigantische stalactiet, de Grand Gours met een meer en de Grand Dôme met een 94 meter hoog gewelf. Allemaal heel bijzonder indrukwekkende natuurverschijnselen.
Wij hopen met Rocamadour, Sarlat, de kanotocht over de Dordogne en Padirac je een idee te hebben gegeven van wat je kan verwachten in de omgeving van Gourdon. Dit is maar een hele kleine greep van wat hier allemaal te zien is. Mocht je hierdoor benieuwd zijn naar meer, laat het ons dan zeker weten.