Gourdon, Frankrijk

Wij gaan naar Frankrijk. Vandaag in onze blog Gourdon.

Gourdon, niet meteen dat je denkt: O ja Gourdon!, maar echt het is een leuke vakantiebestemming. Het is lang geleden, dat ik er was. Eigenlijk te lang, want het heeft heel veel te bieden.

Gourdon is een eeuwenoud dorpje in het zuiden van Frankrijk. Het ligt op de grens van de Dordogne en de Lot, een heuvelachtig gebied met uitgestrekte bossen, weiland, boom- en wijngaarden. Het is daar nog heel gemoedelijk, ongerept in de Midi-Pyrénées. Ik hoor je denken, de Pyreneeën!?! Dit zijn (zeg maar) de voor-Pyreneeën. Hier nog niet de hoge bergtoppen, die liggen zo’n 350 km verderop, maar groen, glooiend landschap met veel prachtige rivieren.

Het is wel een lange rit, zo’n 1000 kilometer vanuit Utrecht. Wel goed aan te rijden via Parijs, richting Toulouse. Bij Souillac verlaat je dan de tolweg (péage) en dan een klein half uur door het mooie Franse platteland tot Gourdon, dat je al van ver ziet liggen. Wanneer je het te lang vindt om in een dag te rijden, zijn er onderweg hele leuke plekken voor een tussenstop.

Seniorenreizen-frankrijk

Gourdon

Een stukje zeer oude geschiedenis. In de prehistorie was hier al een nederzetting, zoals te zien is op de grotschilderingen in de Grottes de Cougnac, een grot met de schilderingen en de andere is een druipsteengrot, op 5 minuten rijden van Gourdon.

Gourdon ligt op de heuvel, 286 meter hoog, waar oorspronkelijk het fort stond. Het kasteel is er niet meer. Na de welvaart in de 16e eeuw, is het kasteel door de Engelsen verwoest, maar op de esplanade heb je nu een mooi uitzicht over de stad en de omgeving met de valleien van Bouriane en Périgord. Zeker een aanrader bij zonsondergang (er staan bankjes :))

De oude stad van Gourdon is het moois om te bekijken al dwalend door de smalle straatjes, langs de vakwerkhuizen. Er is genoeg te zien, zoals de oude stadspoort Porte du Majou uit de 14de eeuw of de kerk van St. Pierre met twee gotische torens. Wandel zeker ook langs het stadhuis en het huis Sénéchal, nu een cultureel centrum voor architectuur en erfgoed.

Gourdon is de hoofdstad van de Bouriane en daarom ook een marktplaats. Er is op dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag markt. Ook leuk om te bezoeken zijn de brocantes, tweedehands en curiosa.

Ben je meer van een terrasje dan kan je ook goed terecht in Gourdon. De vestigingsmuren zijn dan wel verdwenen, maar daar is nu een gezellige boulevard met restaurantjes.

Mocht je meer voor de rivieren komen, dan zijn er ook volop mogelijkheden. Die zullen wij bij onze excursies in de omgeving van Gourdon, volgende week, aan de beurt laten komen. We nemen je wel even mee naar de twee vijvers aan de rand van Gourdon. Hou je van vissen, dan is er het meer van Laumel met o.a. de regenboogforel, snoek, zeelt en karper, wat voor je. Om te zwemmen en ander waterpret is er het meer Écoute s’il pleut.

Reizen met Nederlands sprekende begeleiding

Wanneer is het leuk om Gourdon te bezoeken?

Niet alleen in de zomer, zoals velen misschien denken. Door de vele wijngaarden en bossen met o.a. kastanjebomen en hazelaars is het in het voorjaar ontzettend mooi.

Goed om te weten: hier begint de lente eerder dan bij ons in Nederland, wel twee tot drie weken eerder.

De lente is een heerlijke periode om te gaan, lekker wandelen en genieten van de vlinders, die het hele voorjaar en zomer te zien zijn. Er zijn nog meer dieren en planten te zien, die wij hier niet (of haast nooit) zien. Zo zijn er 26 soorten orchideeën en de beste maanden hiervoor zijn april en mei.

De zomer is natuurlijk altijd mooi, maar warm. Wanneer je echt allerlei activiteiten wil ondernemen, kan dit belemmerend werken. September is ook nog vaak warm, maar zijn de nachten koeler. En dan begint de herfst met zijn mooie kleuren, misschien wel de mooiste periode met warme rode, gele en groene kleuren, champignons en kastanjes. Vaak is het nog lekker warm. De winter is wel mooi met sneeuw, maar niet echt een goed vakantieseizoen.

En natuurlijk de Franse keuken.

Frankrijk = eten, dus wat kan je verwachten in deze Franse regio? Natuurlijk kaas en wijn, maar het is ook de streek van pruimen en walnoten en natuurlijk de truffeljacht. Wat is een truffel? Een truffel is een zwam, die onder de grond groeit. Met varkens, die ze al snuffelend zoeken, worden ze geoogst. Dit is nog best opletten, want de varkens vinden ze namelijk zelf ook heel lekker.

Nu eerst even terug naar de kaas. De specialiteit is Rocomadour, een geitenkaas. Het is een romige kaas, die in alle rijpingsstadia kunnen worden gegeten… en dan met een mooie wijn natuurlijk. De wijn uit het land van de Lot is natuurlijk de beroemde Cahorswijn, die goed past bij rood vlees, maar ook bij de specialiteiten uit de streek, zoals foie gras (ganzenleverpastei) of lamsvlees van de Quercy (streek rond Cahors). Gourdon is dus zeker ook een leuke bestemming voor een gastronoom.

Begeleide reizen naar Frankrijk

Tot zover deze week Gourdon. Volgende week gaan wij de omgeving verkennen.

Nog even een tip wanneer je in augustus in de buurt bent: in begin van augustus heeft Gourdon zijn eigen middeleeuws festival. 

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *