Egmond en de omgeving

Bij Egmond denk je aan zee ……. en zon en strand, dus eigenlijk aan zomer, maar ieder seizoen heeft wat leuks te bieden.
Wij beginnen met het seizoen, wat wij nu hebben, de lente. Heerlijk achter het glazen windscherm de eerste zonnestralen pakken, maar natuurlijk ook het seizoen van de bloembollen, die net achter de duinen liggen.

Vakantie voor mindervalide

In het voorjaar vanaf begin maart t/m begin mei kleuren de bollenvelden in allerlei mooie tinten. Het begint met de narcissenvelden met de grote variatie in geeltinten van half maart t/m half april en eind maart sluiten de hyacintenvelden zich hierbij aan. Zij kleuren wit, paars en roze t/m eind april. In de hele regio kunnen je ze dan ruiken. Half april komen daar de tulpenvelden bij, die t/m begin eind de mooiste kleuren hebben. Een mooie periode voor een bezoek aan Egmond. 

En dan begint de zomer. Lekker languit in het zand genieten van de zon op een mooie zomerdag. Tot ’s avonds laat op het strand. Heerlijk volop genieten van een Nederlandse stranddag /-vakantie.
Dan wordt het weer minder, maar wat is dan lekkerder dan tijdens een storm naar het strand met zijn mooie woeste zee te gaan? Heerlijk uitwaaien en daarna weer opwarmen met warme chocolademelk bij een knapperend open haard in een leuke strandtent.
En tenslotte hoe bijzonder is het strand en de duinen onder een laag sneeuw. Dit alles heeft Egmond alleen al qua seizoenen te bieden en daarnaast nog veel meer.

Egmond

Bestaat uit Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Buiten. In deze blog komen de bezienswaardigheden van “groot” Egmond voorbij, want er is veel meer te doen dan naar het strand. Strand en duinen lenen zich natuurlijk uitstekend voor wandelen en fietsen, maar ook als je iets van historie wil zien, dan kun je hier ook goed terecht.

Egmond heeft als markantste bezienswaardigheid, de vuurtoren J.C.J. van Speijk met zijn opvallende witte kleur. Eeuwenlang heeft deze vuurtoren voor veiligheid op zee gezorgd en nog steeds straalt het licht trots over Egmond en de zee. Vanaf de vuurtoren heb je een fantastisch uitzicht. De vuurtoren staat aan de boulevard. Tussen de boulevard en het Pompplein ligt de Voorstraat (autovrij), de belangrijkste winkelstraat, maar ook de plek van veel restaurants met terrasjes.

Voor de geschiedenis van de drie Egmonden kan je naar het Museum van Egmond. Egmond is ontstaan op de plek, waar in de vroege Middeleeuwen een klooster werd gesticht. Het klooster had een kleine vissersnederzetting in de duinen, het huidige Egmond aan Zee. Er heeft zelfs een kasteel in Egmond aan den Hoef gestaan. Er zijn nog resten van de ruïnemuur en ook de plattegrond van het kasteel is nog goed te zien, zoals de rechthoekige binnenplaats en de oude waterput.

Ook leuk om te bezoeken is de abdij. In 1935 kwamen de monniken vanuit Oosterhout (Noord-Brabant) om de Abdij van Egmond weer leven in te blazen, waardoor het nu een van de belangrijkste benedictijner abdijen in het noorden is. Je kan er het museum, de abdijkerk en de pottenbakkerij te bezoeken.

Rolstoelvakantie

Natuurlijk gaan wij voor het strand en de natuur, maar ook het achterland is een bezoek waard en Egmond is hiervoor een goede uitvalsbasis. Hierover vertellen wij in onze volgende blog meer.

Nog even kort iets over de overnachtingsmogelijkheden, want Egmond is echt leuk voor een dag, maar nog veel leuker voor een weekendje, midweek of weekje weg. Er zijn natuurlijk veel verschillende wensen en zoveel wensen er zijn, zoveel soorten accommodaties heeft Egmond te bieden. Of je nu voor een vakantie-/strandhuis, appartement, hotel, caravan of tent gaat.

Wij hebben op onze site gekozen voor De Egmonden, gezellige appartementen. De Egmonden is een duurzame accommodatie, die geheel geschikt is voor cliënten met een zorgvraag. Alles is rolstoeltoegankelijk, van appartement, badkamer tot het grote balkon, maar ook de fitnessruimte met eigen fysiotherapie. Deze nieuwe accommodatie met 25 ruimte vakantieappartementen ligt aan de duinrand van Egmond aan Zee. Wanneer je wilt dineren in je appartement, dan kan je daarvoor bij restaurant Natuurlijk te recht met zijn biologisch en duurzame producten. Je kan een keuze maken vanuit een gevarieerde menukaart.

U ziet, voor ieder wat wils aan activiteiten, maar ook qua overnachtingsmogelijkheden.

De omgeving van Egmond

Na Egmond gaan wij nu Noord Holland bekijken. We blijven nog even bij de mooie natuur en gaan richting Bergen aan Zee. Mocht je over het strand naar Bergen aan Zee willen lopen, dat is dat zo’n 6 kilometer, maar er zijn ook kortere wandelingen mogelijk in het Noordhollands Duinreservaat. Om het duinpark te bezoeken moet je een duinkaart kopen. Parkeren is er wel gratis.

Er zijn ca. 50 wandelroutes (je kunt natuurlijk ook heerlijk zelf gaan ronddwalen), waarvan de kortste 2 km en de langst 17 km lang is. Ben je meer een fietser, dan kan dat hier ook uitstekend met 100 km verhard fietspad. Er zijn ook rolstoelvriendelijke wandel- en fietspaden en mocht je slecht ter been zijn, dan kan je een wombat huren (rolstoel met ballonbanden) bij het bezoekerscentrum om heerlijk de Kennemerduinen te verkennen. In het duinreservaat zijn er op diverse plekken ook picknickbanken met een verlengd tafelblad, zodat de rolstoel aan tafel kan.

Noord Holland vakantie voor mindervalide

Het totale gebied van de Noord-Hollandse duinen, tussen Zandvoort en Bergen, is 7.300 hectare en beslaat het Noordholland Duinreservaat, het Nationaal Park Zuid-Kennemerland en landgoed Marquette.

Het Noordhollands Duinreservaat loopt van Wijk aan Zee tot de Schoorlse Duinen en heeft uiteraard strand en duinen, maar ook binnenduinrandbossen. Dan ligt er tussen Zandvoort en IJmuiden het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, dat naast al het moois van het Noordhollands Duinreservaat ook nog historische landgoederen binnen hun grenzen heeft (hier geen duinkaart, maar parkeerkosten). En ten noorden van Heemskerk is er dan nog het landgoed Marquette. Het kasteel en directe omgeving is helaas niet open voor publiek. Het is nog steeds in privébezit. Er is een mooie wandelroute rond het kasteel, waarin ook het weidevogelgebied De Kampen met de mooie graslanden ligt.

Rolstoelvakantie in aan de kust

Door de duinkaart of parkeerkosten draag je bij aan het behoud van dit mooie gebied, waar in de duinen ook het water voor een groot deel van Noord-Holland word gezuiverd. Wil je meer weten over dit waterzuiveringsgebied, dan is een bezoek aan het bezoekerscentrum De Hoep in Castricum een aanrader. Er worden hier ook allerlei activiteiten en excursies georganiseerd. Ook hier wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met eventuele beperkingen, zoals bij de huifkartochten.

Naast de mooie duin en binnenduinrandbossen is er in de omgeving van Egmond nog veel meer te zien en te doen, zoals bezoek aan een dorp of stad.

Alkmaar

Op zo’n 20 minuten rijden van Egmond ligt deze kaasstad met kaasmarkt en – museum. Alkmaar heeft een historisch centrum met gezellige (winkel-)straten en leuke steegjes. Er zijn nog veel historische plekken, zoals bijvoorbeeld het Hofje van Splinter, dat nog steeds bewoond wordt. Vroeger had Alkmaar 16 hofjes. Hiervan zijn er nog 6 over, waarvan het Hofje van Paling en Van Foreest het oudste (uit 1540) is. Natuurlijk moeten wij in deze kaasstad naar de kaasmarkt op het Waagplein, waar het tijdens de markt altijd een gezellige, drukke boel is met de kaasdragers. Hier wordt al vier eeuwen de kaas op traditionele wijze verhandeld. Normaalgesproken is op vrijdagochtend de kaasmarkt. Wij gaan ook nog even naar het Waaggebouw om meer te weten te komen over kaas. Bewonder ondertussen ook het mooie interieur van dit prachtige gebouw.

Na het kaasmuseum zijn er nog meer musea, waar wij even gaan kijken, zoals het Beatles Museum. Waarom in Alkmaar? Het museum is opgezet door twee fanatieke Beatles-fans uit Alkmaar, maar wist je dat de eerste gitaar van John Lennon in Alkmaar is gemaakt?

Leuk voor de Beatles-fan om een kijkje te nemen.

Mocht je meer gaan voor kunst uit de Gouden Eeuw, dan is de collectie oude (en ook hedendaagse) kunst in het Stedelijk Museum Alkmaar iets voor jou. Het museum is er al sinds 1875 en is een van de oudste van Nederland. Het toont ook de geschiedenis van Alkmaar. De hedendaagse kunst komt vooral uit het kunstenaarsdorp Bergen (ook zeker een bezoekje waard; zie onze eerdere blog  https://atotzreizen.nl/bergen-nederland/ ). Zo hangt er hier werk van Charley Toorop, Piet van Wijngaerdt en Henri Le Fauconnier.

Na het moois van de kunst uit de Gouden Eeuw brengen wij natuurlijk ook een bezoek aan de Grote of Sint Laurenskerk, een indrukwekkend gotische basiliek. Je kan het ook al in het Stedelijk Museum Alkmaar hebben gezien van Salomon van Ruysdael (Gezicht op de Grote of Sint-Laurenskerk van Alkmaar vanuit het Noorden). De basiliek bepaalt al eeuwenlang het zicht op Alkmaar. Naast de mooie architectuur bezit de kerk ook nog 2 wereldberoemde orgels uit de 16e eeuw. In de zomer worden hier concerten opgespeeld.

Een leuke manier om Alkmaar op een relaxte manier te ontdekken, is met een “Giethoornse punter” door de grachten varen.

Wij blijven aan wal en gaan nog even shoppen in de leuke monumentale winkeltjes en daar nog even een afzakkertje op een terrasje in de gezellige binnenstad van deze mooie stad nemen.

alkmaar, begeleide reizen

Mocht je nog wat meer Nederlandse traditie willen zien, na de kaasmarkt, dan kan je naar de andere kant van Noord-Holland rijden, naar het IJsselmeer. Dit is wel wat verder weg, zo’n 45 minuten rijden. Dan komen wij bij de traditionele vissersdorpen, Volendam en Marken.

Volendam

Het beroemdste vissersdorp van Nederland. Waarschijnlijk heeft iedereen, die er weleens geweest is, nog wel ergens een foto in klederdracht liggen. Als ik goed ga zoeken, dat heb ik er nog een van jaren terug met mijn moeder en zusje. En het kan nog steeds.

Maar ik vind eigenlijk het leukste aan Volendam het ronddwalen door de oude straatjes, zal door het Doolhof en de Oude kom. Hier heb je nog de oude authentieke vissershuisjes. Wanneer je meer over Volendam wilt weten, dan moet je langs bij het Volendams Museum, dat vertelt over de geschiedenis en folklore. Je kan ook naar de haven, naar Experience Volendam. Hier wordt de Volendamse geschiedenis met virtuele techniek getoond. Ben je meer van de beroemd palingsound, dan is er het Palingsound Museum met daarbij de palingrokerij. En ook Volendam heeft voor zijn eigen Volendams kaas een museum.

Een bezoek aan Volendam kan je heel goed combineren met het (schier-)eiland Marken.

Marken

Met de Volendam-Marken Express vaar je in een half uurtje van Volendam naar Marken. Sinds 1957, nadat het in de 13e eeuw door een storm van het vasteland was gescheiden, is het een schiereiland. Hierdoor is het een markant dorp met kleine houten huisjes, gebouwd op terpen tegen de overstromingen. Sinds de bouw van de Afsluiting zijn deze overstromingen voorbij. Ook hier zie je, net als in Volendam, klederdracht. Het Marker Museum heeft hierover een tentoonstelling. Ook leuk is de Klompenmakerij, waar je kan zien hoe uit een blok hout klompen worden gemaakt. Mijn opa was vroeger klompenmaker en ik ga nog steeds kijken als er ergens een klompenmakerij is. Zo knap, dat ze aan een boom konden zien hoeveel klompen eruit konden.

Marken is makkelijk te voet te doen, want het heeft een omtrek van 9 kilometer en dan kan je het Paard van Marken, de vuurtoren, niet missen.

Begeleide reizen naar de kust

Zaanse Schans

Iets dichterbij, een kleine 40 minuten vanaf Egmond, heb je nog meer authentiek Nederland, namelijk de Zaanse Schans. Dit is nog uit de 17e/18e eeuw. Ook hier zie je de oude ambachten van klompenmaker, tinnegieter tot kaasmaker. Vroeger stonden hier 160 molens. Nu heb je op de Zaanse Schans nog 12 en in de nabije omgeving nog eens vier. Er stonden diverse soorten molens, zoals olie-, verf-, houtzaag en korenmolens. Veel van de nog bestaande molens kunnen worden bezocht. Heel bekend op de Zaanse Schans is natuurlijk het winkeltje van Albert Heijn uit de 19e eeuw. Op de Zaanse Schans staan nog meer musea, zoals natuurlijk het Zaans Museum met de Verkade Experience, maar ook een bakkerijmuseum, het museum Zaanse Tijd met een bijzonder verzameling klokken en het Honig Breethuis, een 19e eeuws koopmanshuis.

Tot zover ons bezoekje aan Egmond en de omgeving.

Nieuwsgierig wanneer we naar Egmond gaan? Vakantie naar De Egmonden
Zoek je zelf een aangepaste accommodatie in Egmond? Kijk dan eens op: De Egmonden appartementen

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *