Vakantie vanuit Almere

Na een paar dagen moderne stad en mooie natuur even wat anders.

Ja, jullie kunnen wel zeggen, dat een verblijf in Almere ook langer kan dan een paar dagen, maar dan ben ik wel uitgekeken op het moderne en de natuur van Almere. Wat kunnen wij dan doen? Hieronder een paar tips voor vakantie van uit Almere.
De omgeving van Almere heeft heel veel te bieden. ’t Gooi, Amsterdam en Utrecht liggen bijvoorbeeld om de hoek. In deze blog nemen wij u mee op wat leuke excursies tijdens je vakantie vanuit Almere.

Muiden

Eerst naar Muiden, zo’n 20 minuutjes rijden, waar veel te zien is. Natuurlijk denk je meteen aan het Muiderslot, maar ook het plaatsje Muiden is heel leuk om doorheen te wandelen. Stop zeker bij de sluis. Daar is altijd wat te zien, want een mooie boot betekent niet altijd meteen scheepvaartkunst 😀  Wij vinden niets leukers dan iets te drinken bij Café Ome Ko. Vanaf het terras kan je alle capriolen in de sluis relax bekijken. Wanneer je voor een lekker hapje eten wil gaan, dan schuif je een stukje op naar Graaf Floris V van Muyden, waar de menukaart aangepast is aan het jaargetijde. Ook hier kan je van half mei tot half september buiten op het terras eten met uitzicht op de sluis. Ga zeker ook even in het restaurant kijken, want dan heb je het gevoel, dat je teruggaat in de tijd.

Maar zoals al gemeld, is Muiden gelijk aan Muiderslot. Dit Rijksmuseum is in eerste instantie gebouwd ter verdediging, maar ook als “woonhuis” gebruikt. Wist jij, dat de beroemde dichter P.C. Hooft hier als drost* van Muiden en baljuw* van Naarden heeft gewoond met zijn vrouw en 4 kinderen?

Het bezienswaardigste is natuurlijk het Middeleeuwse kasteel zelf met zijn vier robuuste torens en stenen toegangsbrug. Maar niet alleen het kasteel is een bezoek waard ook de tuin met de Loofgang (een tunnel van groen), die de Kruidhof (met eeuwenoude kruiden) en het Warmoeshof (met vergeten groenten) scheidt. Ook de pruimenboomgaard en valkenier horen echt bij dit 700 jaar oude kasteel.

Ondergronds is ook nog het Waterschild Museum met informatie over het kasteel en het omliggende water. Je kan ook zien hoe het water in de strijd tegen de vijand werd gebruikt.

(*- zijn bestuursfuncties, ambtenaar van de koning)

Een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=xcvQB_9TBtE

Vakantie vanuit Almere
Muiden
Vakantie Almere met begeleiding
Pampus

Pampus

Nog een leuk uitje tijdens een vakantie vanuit Almere. Net als vestiging Muiden met Muiderslot maakt Pampus ook deel uit van de Stelling van Amsterdam, sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Stelling is een verdedigingslinie met forten, dijken en sluizen. De stelling vormt een verdedigingscirkel op 15 tot 20 kilometer rond het centrum van Amsterdam en is aangelegd van 1880 tot 1920.

Het forteiland, Pampus, is aangelegd op het Muiderzand in destijds de Zuiderzee met als belangrijkste bouwwerk natuurlijk het fort, maar er is ook het mistklokhuis (om bij mist de scheepsvaart te waarschuwen; de fortwachter moest dag en nacht ieder anderhalf uur de klok opwinden om te voorkomen, dat deze anders stil kwam te staan met alle gevoelen van dien). En vanuit de Tweede Wereldoorlog staat er het bunkerhuis van de Duitse bezetters. Alles vind je aan de zuidkant van het fort, omdat de noordkant vrij moest zijn voor een onbelemmerd schootsveld. Dit geeft nu nog een mooi wijds uitzicht over het IJmeer.

Het eiland is ook hip met het Verhaal van Pampus, een belevingsroute door het westelijk deel van het fort met games, video- en geluidsfragmenten of het Geheime Wapen van Amsterdam, ook een belevingsroute door het fort, waar je een virtuele luchtballonvaart maakt over de stelling van Amsterdam. Een bijzondere reis!

Hoe kom je op Pampus? Heel eenvoudig vanaf de Herengracht in Muiden, ter hoogte van nummer 33, neem je de veerboot naar Pampus.

Nog even wat Nederlandse taal en geschiedenis: “Voor Pampus liggen”. Wat is dat? Als je voor Pampus ligt, dan ben je uitgeput, tot niets meer in staat. Waar komt de uitdrukking vandaan? Voor de haven van Amsterdam lag al in de 15de eeuw een ondiepte, genaamd Pampus. Alleen bij gunstige wind en hoog water was de haven bereikbaar. Hierop moest gewacht worden en dan lagen de schepen tijden voor Pampus en konden zij niets doen.

Almere vakantie met rolstoel

Naarden

Weer een vesting, op ook zo’n 20 minuten van het moderne Almere. Naarden maakt deel uit van de Hollandse Waterlinie, die loopt van de Zuiderzee tot de Biesbosch. De linie bestaat uit gebieden, die onder water gezet konden worden in de strijd tegen de vijand. Het water kwam over kilometers land te staan en had een diepte van 30 tot 60 centimeter. Te diep om te voet op te trekken, te ondiep voor vaartuigen. De laatste keer, dat het werd gebruikt, is in de Tweede Wereldoorlog. In 1939-40 tegen de Duitsers, maar het werkte toen niet afdoende, alhoewel de Duitsers het in 1944-45 ook gebruikten tegen de geallieerden.

Naarden is een stervormig vestiging met zes bastions, dubbele wal en grachtengordel, waar je heerlijk kunt wandelen. Het Nederlands Vestingmuseum laat de geschiedenis van de vesting zien. De vesting heeft naast stadspoorten, ook veel historische gebouwen, zoals het Spaanse Huis, met het weegschaalmuseum, het stadhuis of de Sint-Vituskerk, waar jaarlijks met Pasen de Matthäus Passion wordt opgevoerd.

Voor meer historie, leuke musea of lekker shoppen kan je tijdens je vakantie vanuit Almere natuurlijk ook naar Amsterdam, op een half uurtje met de auto of trein.

Amsterdam in een notendop

Wij doen Amsterdam even kort, want er is al een hele aparte blog Amsterdam van A tot Z reizen  met wandelen in de hofjes, winkelen en leuke musea. Wij willen dit hier nog wat uitbreiden met handige tips: Het centrum van Amsterdam is moeilijk bereikbaar met de auto. Ons advies: ga met het openbaar vervoer of met de auto tot een P&R en dan verder met het openbaar vervoer. https://www.amsterdam.nl/parkeren-verkeer/parkeren-reizen/. Je kan natuurlijk ook gaan fietsen, maar kijk uit voor de tramrails.

Wil je het Anne Frankhuis bezoeken of een van de andere populaire musea, dan is het handig om van tevoren via internet kaartjes te kopen om de wachtrij te vermijden.

Almere vakantie met zorg

In deze blog hebben wij excursies, die op of binnen een half uur van Almere liggen, de revue laten passeren. Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden. Mocht je hierover meer willen weten, laat het ons dan weten.

De blog willen wij afsluiten met een bijzonder natuurexcursie: Marker Wadden.

In onze blog over Almere hebben wij verteld over de Oostvaarderplassen. Deze vormen met de Lepelaarsplassen, Markermeer en de Marker Wadden het nationaal park Nieuw Land.

De Marker Wadden zijn te bezoeken en je bezoekt dan het nieuwste stukje Nederland, een vogelparadijs. Dit stukje Nederland is, net als het hele nationaal park Nieuw Land, door mensenhanden gemaakt. De natuureilanden zijn gemaakt met zand, klei en slib uit het Markermeer, waar talrijke vogels komen. Die kan je vanuit de drie vogelhutten observeren. Er zijn 2 wandelroutes, die je langs deze vogelkijkhutten brengen, maar ook naar de uitkijktoren, het havenstrand en Noord strand. Het is nog een leeg landschap, waar de natuur tot ontwikkeling komt.

marker wadden
marker wadden 1

Wij hopen, dat je dit stukje Nederland leuk vond. Volgende week gaan wij terug naar de kust in onze blog.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *