IJsland Cruise

We bekijken eerst de twee fjorden in IJsland, die tijdens de IJsland cruise worden bezocht.

Eyjafjörður,‘fjord-eiland’

is een fjord van ruim 60 kilometer lang. Net zoals bij alle fjorden varieert hier ook de breedte. Bij de monding, tussen de vuurtorens bij Siglunes en Gjögurtá is de fjord 25 kilometer breed, maar het grootste deel is slechts tussen 6 en 10 kilometer breed. De fjord is natuurlijk omringd door heuvels en bergen, die aan de westkant het hoogst zijn. Súlur en Kerling zijn de twee grootste bergen, wanneer je de fjord zelf niet meerekent.

Precies in het midden ligt het eilandje Hrísey, dat sinds de 9de eeuw wordt bewoond. Hoewel bewoond, een lange tijd was hier alleen maar een haringverwerkingsfabriek. Het eiland is nu een vogelreservaat en heeft ongeveer 180 inwoners. Het is vanuit Árskógssandur, net buiten Akureyri, per veerboot (tocht van 15 minuten) te bereiken.

Akureyri

Op het zuidelijke eindpunt ligt Akureyri, de tweede stad van IJsland, ook al wonen er maar zo’n 18.000 inwoners. Het is een gezellige universiteitsstad met straten vol houten huizen. Er zijn heel veel leuke gebouwen in Akureyri, zoals het blauwe huis met de rode torentjes aan Hafnarstræti. Het oudste gebouw is het Laxdalshús. Het zwart witte gebouw stamt uit 1795. Net buiten de stad liggen de Laufás Turf Homes. Deze turfhuizen zijn in 1865 gebouwd en geven een goed beeld van hoe de oorspronkelijke IJslanders leefden. Je gaat terug in de IJslandse geschiedenis. Breng ook een bezoek aan de (IJs-)kerk Akureyrarkirkja, die hoog boven het centrum van de stad uitsteekt. Vanaf deze kerk heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook leuk, aan de rand van Akureyri, is Jólahúsið. Dit is een klein winkeltje, dat lijkt op een typisch IJslands huisje, maar ook op het peperkoekhuisje van Hans en Grietje, waar het altijd Kerst is. Mocht je meer voor cultuur gaan, dan is een bezoek aan de Akureyri Art Museum leuk.

IJsland cruise met zorg

IJsland cruise

Rondom Akureyri ligt veel natuurschoon, maar de stad heeft zelf ook een kleurrijke botanische tuin. Echter voor wat bijzondere natuur moet je eigenlijk naar het water in de fjord. Hier komen namelijk veel walvissen voor, zoals de bultbrugwalvissen, maar ook dwergvinvissen, dolfijnen, bruinvissen en zeehonden. En wie weet, zie je met een beetje geluk zelfs orka’s. Vanuit Akureyri zijn er volop whale watching tours.

IJsland, cruise met begeleiding

Mývatn-meer

Ook spectaculair is het vulkanisch landschap van het Mývatn-meer, ‘Muggenmeer’. We hoeven deze naam vast niet te verklaren. Mývatn-meer is het op drie na grootste meer van IJsland met een oppervlakte van circa 37 km2. Het meer heeft zo’n 50 eilandjes en is op het diepste punt bijna 4,5 meter diep. Mývatn-meer bevriest in de winter nooit helemaal, omdat het meer gevoed wordt door onderaardse waterbronnen, die vanuit de omliggende lava velden het meer instromen. Het meer is ontstaan door de verschillende vulkaanuitbarstingen, die hier hebben plaatsgevonden. Deze uitbarstingen hebben ook gezorgd voor de thermale bronnen, lavavelden, kratermeren en pseudokraters. Het is een bijzonder ruig landschap.

IJsland cruise

Godafoss watervallen, ook bij Mývatn

Bezoek zeker ook de Godafoss watervallen. De ‘Godenwaterval” in de rivier Skjalfandafljót is zo’n 30 meter breed en 12 meter hoog. Het lavagebied, waar de rivier doorloopt is 7.000 jaar oud en ontstaan door de schildvulkaan Trolladunja.

Dacht jij bij de naam ‘godenwaterval’ ook, dat het gezien werd als een geschenk van de goden? Nou, dat is het niet. Een boer in de buurt van de waterval heeft in het jaar 1000 de afgodsbeelden uit zijn tempel in het water gegooid toen tijdens de jaarlijkse vergadering van het Alþing werd besloten het christelijk geloof aan te nemen.

IJsland cruise

IJsland cruise met rolstoel en zorg

Dimmuborgir, ook bij Mývatn

Dimmur betekent grimmig/donker en Borg fort/kasteel. Deze naam heeft het gebied te danken aan de rotsformaties, die lijken op een grimmig vervallen kasteel. Deze grillige en grote rotsformaties zijn ook bij de vulkanische uitbarstingen, zo’n 3000 jaar, ontstaan.

Grimsey,

Is een eiland met een oppervlakte van 5,3 kmen ligt ten noorden van IJsland. Ben je een vogelliefhebber, dan kan je dit vogeleldorado vanuit Akureyri per vliegtuig bezoeken of per veerboot vanuit Dalvik. Nog een bijzonderheid: de poolcirkel loopt over dit eiland.

Nu naar de tweede fjord, die tijdens de cruise wordt bezocht.

Isafjardurdjur ‘IJsfjord diep’

Is de grootste fjord van de Vestfirðir (Westfjorden) met een aantal eilandjes en heeft een lengte van ongeveer 75 kilometer en begint als voorzetting van de Ísafjörður.
De Westfjorden is een gebied met diepe fjorden, waar in de winter op sommige plaatsen geen zonlicht komt. Dit zijn de oudste delen van IJsland.
Het landschap is schitterend en je maakt kans om walvissen, zeehonden en papegaaiduikers te zien.

Isafjörður

Is de hoofdstad van deze regio. Een deel ligt op een vlakke zandplant in het fjord Skutulsfjördur, omgerind door 600 meter hoge bergen, die in de winter de zon tegenhouden. Als dan eind januari de zon weer boven de bergen komt, wordt dat gevierd met ‘zonnekoffie” en pannenkoeken met slagroom. Het stadje heeft kleurrijke smalle straatje en oude huizen uit de 18de/19de eeuw.
Veel natuurschoon in de omgeving van dit leuke stadje.

IJsland cruise met zorg en begeleiding

Hornstrandir

Is een schiereiland, dat nu een natuurreservaat is. Je kan het allen per boot of te voet bereiken. Het landschap wordt gekenmerkt door kliffen, die hoog boven het land uitsteken, diepe fjorden, groene valleien en met stenen bezaaide hoogvlaktes. Het is een prachtig, ongerept landschap. Ideel voor wandelaars.

Vigur, ‘speer’

Een eiland van 0,6 kmin de monding van de Skötufjörður- en Hestfjörðurfjorden. Het eiland is lang en smal, vandaar de naam speer. Een heerlijk plek voor de vogelliefhebber.

IJsland cruise

Dynjandi watervallen

Het water komt vanaf de rivier Dynjandisá, die vanaf de Dynjandisheiði hoogvlakte trapsgewijs naar beneden stort. De Dynjandi is de grootste water van de Westfjorden met zijn 100 meter hoogte. Aan de bovenkant is het 30 meter breed en aan de onderkant zo’n 60 meter, een sluier van water.

Rolstoelvakantie IJsland cruise

Rolstoelvakantie IJsland cruise

Een manier om eenvoudig drie vakantielanden, het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Noorwegen, in één keer te bezoeken. Deze prachtige IJsland cruise met het schip van Holland America Line duurt 15 dagen en vaart u langs al het moois, dat deze landen te bieden hebben. U hoeft niet eens van boord om veel natuurschoon te bewonderen. Wilt u alles nader bekijken dan is er tijdens deze reis volop de gelegenheid om niet alleen vanaf het water, maar ook aan land de drie landen te bekijken.

De volgorde van de havens kunnen per cruise verschillen.

 1. Bergen

“Bergen, I’m not from Norway, I’m from Bergen”

Aan de slogan van de inwoners van Bergen is duidelijk te zien, dat zij heel trots op hun stad zijn. En geef ze eens ongelijk. Een kleine karaktervolle, charmante stad met huisjes, die tegen de heuvels geplakt lijken te zijn, smalle geplaveide steegjes en natuurlijk de leuke kleurige huisjes in Bryggen.
Ook al is Bergen de 2e stad van Noorwegen, het is niet extreem groot en heeft het een erg overzichtelijk centrum. De bezienswaardigheden in Bergen liggen op loopafstand van elkaar.

Cruisepassagiers, die aanmeren nabij de oude haven, hoeven maar een klein eindje te lopen om in het centrum te komen. De andere kades liggen verder weg, maar daar zorgt de stad Bergen voor gratis shuttlebussen naar het centrum.

U kunt Bergen, naast per auto of cruiseschip, natuurlijk ook per vliegtuig bereiken. Het is 1,5 uur vliegen vanaf Amsterdam. De luchthaven ligt 18 kilometer (20 à 25 minuten per auto) vanaf het centrum van Bergen. Met de tram, Bergen Light Rail of Bybanen, kunt u ook vanaf het vliegveld naar het centrum. Dit duurt zo’n 3 kwartier. Natuurlijk is deze rit ook per bus, duur ca. half uur, mogelijk.

Nog een laatste puntje, voor wij een wandeling door Bergen gaan maken: het is erg druk als de cruiseschepen zijn aangemeerd. Mocht u met de kabeltram (zie straks verderop in onze blog) willen om een mooi uitzicht op de stad te hebben, ga daar dan meteen ’s morgens heen, want dit is een erg populaire attractie en al snel heel druk. De entree van de kabeltram is vlakbij de Vismarkt (400m lopen).

Byparken,

We beginnen onze wandeling midden in het centrum van Bergen. Hier komt al het openbaar vervoer. Byparken is een groen park met Japanse kersenbomen in het verlengde van de vijverpartij Lille. Een heerlijk plekje om op een zonnige dag even lekker te genieten van de omgeving. Je hebt een mooi uitzicht op de Mount Ulriken. Byparken is ook het plekje, waar wij straks na onze wandeling door Bergen weer terugkomen.

Fisketorget

Onze volgende stop is de vismarkt van Bergen, echt een bezoekje waard. Vroeger (sinds de 12e eeuw) werd hier de vis vanuit de schepen vers verkocht, nu staan er kramen. Leuk om hier straks een van de lokale visspecialiteiten te proeven, die bereid wordt waar je bijstaat. Er staan tafels op de markt om het op te eten of heerlijk aan de waterkant. Naast al het vis zijn er ook kramen met groente en fruit, bloemen en handgemaakt souvenirs. De markt is een leuke combinatie van toeristen en lokale bevolking.

Bij de Vismarkt vertrekken dagelijks fjorden cruises, die schitterende tochten door de fjorden maken. Hier zit ook het VVV over alles wat je wil weten over Bergen https://www.cruise-norway.no/viewfile.aspx?id=3762 of voor zo’n handige stadsplattegrond.

Als het druk is, is het handig om nu naar Fløibanen (zie einde van onze wandeling) te gaan en straks hier onze wandeling weer op te pakken.

Hanseatikse museum

Het eerste museum op ons pad. Bergen heeft heel veel leuke musea. Wanneer je van plan bent er een aantal te bezoeken, is het handig om de Bergen Card te kopen. Hiermee is de entree goedkoper of gratis.
Het Hanseatiske museum laat je de ontwikkeling van Bergen als Hanzestad zien met uiteraard de grote rol, die de visserij hierin heeft gespeeld. Het houten gebouw uit 1704 toont het zware leven en werkomstandigheden van de koopvaardij, die in zwaar contrast staan met het luxe leven van hun handelspartners.

Schøtstuene museum

Op het kaartje van het Hanseatikse museum kan je ook naar het iets verderop gelegen Schøtstuene. Dit is de plek, waar de (voornamelijk Duitse) handelaren hun maaltijden gebruikten en zich vermaakten met spelletjes, feestjes e.d. Het museum bestaat uit gerestaureerde gebouwen, maar ook replica.

Bryggen,

Is de oude werf van Bergen, die van groot belang was voor de stad tijdens het Hanze Verbond (14-16e eeuw). Er is vaak brand (de laatste in 1955) geweest waardoor de oorspronkelijke houten huizen zijn verwoest. De karakteristieke houten huizen zijn er echter met oude methoden en patronen herbouwd, waardoor het in oude staat is hersteld. De houten gebouwen staat dicht bij elkaar en hebben gemeenschappelijke tuinen. Wanneer je door de smalle donkere steegjes loopt, ga je terug in de tijd. De twee eerder genoemde musea maken deel uit van deze wijk. Zo ook het Bryggens museum. In dit museum zie je Bryggen in de middeleeuwen. Zo zie je restanten van huizen, maquettes hoe het eruit heeft gezien en natuurlijk de archeologische vondsten uit die tijd.

Mariakirken

Net om de hoek bij dit museum staat de Mariakirken, ook uit de Middeleeuwen. Mariakirken is het oudste, nog bestaande gebouw van de stad, gebouwd in de Romaanse stijl.

Bergenhus

De oude vestiging ligt aan de ingang van de haven van Bergen. Bergen is vroeger de hoofdstad van Noorwegen geweest en toen was dit de residentie van de koning. Die kan je nog zien aan de Rozenkranztoren, die nog elementen heeft van het kasteel, dat hier oorspronkelijk stond en natuurlijk het Håkonshallen, een 13e eeuws gebouw, dat de koning o.a. als feestzaal gebruikte. Ook de Kristkirken, de eerste kathedraal van Bergen, staat binnen de muren van deze vesting. En natuurlijk het Bergenhus Festning museum.  Dit museum laat de geschiedenis van het Noorse leger zien.

Fløibanen

We lopen nu weer terug richting Byparken, maar moeten nog wel naar Fløibanen, een must do in Bergen. Met de kabeltram de Fløyen (een van de zeven bergen van Bergen), met een top van 425 meter, op. Van de Fløyen heb je het mooiste uitzicht over Bergen. Wanneer je met een cruise mee bent, kan je misschien wel “je cruiseschip” in de haven zien liggen. Voor de sportievelingen onder ons is het misschien leuk om de 320 meter naar beneden te lopen. Eerst loop je heerlijk in het groen en halverwege de berg kom je in de bewoonde wereld, waar je heerlijk kunt ronddwalen door de kronkelige straatjes met de witte huizen.

Nu lopen we weer terug naar Byparken. De totale wandeling is ca. 3,5 kilometer en duurt 45 minuten wanneer je nergens blijft staan. Dit gaat je niet lukken 🙂

Een bezoek aan het huis van Edvard Grieg is ook leuk, maar dat ligt in Troldhaugen, buiten Bergen. In de omgeving van Bergen zijn nog meer leuke bezienswaardigheden, die wij in een volgende blog zullen bezoeken. Dan natuurlijk ook een bezoekje aan Troldhaugen en Mount Ulriken.

Cruise met begeleiding IJsland

IJsland cruise

2. Molde

Deze kleine stad was oorspronkelijk een handelspost in de Middeleeuwen en kreeg tegen het einde van de 19e eeuw de bijnaam “Stad van de Rozen” vanwege zijn weelderige tuinen en parken.
Tegenwoordig past die naam nog steeds. Een van de beste rozentuinen van de stad is te vinden op het dak van het stadhuis en biedt een geweldig uitzicht op de 222 majestueuze bergtoppen bestaande uit het Molde Panorama.

Storgata, de belangrijkste winkelstraat van Molde, is met zijn cafés en allerlei soorten winkels zeker de moeite waard om naar toe te lopen. En op korte loopafstand van het centrum ligt het Romsdal Museum, een openluchtmuseum met gebouwen uit de jaren 1600 tot begin 1900.

Ook vlakbij is het Visserijmuseum op het eiland Hjertøya, dat een replica is van een klein vissersdorpje met authentieke gebouwen, boten en visuitrusting die de lokale cultuur vanaf de jaren 1850 uitbeelden.

Andere bezienswaardigheden in de omliggende gebieden zijn de Trollstigen-weg, de Atlantische Oceaanweg, Trollkirka (Trollenkerk) en Trollveggen.

3. Akureyri

Tegen de avond gaat het verder richting IJsland. Na een dagje op zee komt u aan in Akureyri, de vierde stad van het IJsland, enige grotere stad buiten de regio Reyljavik. Akureyri ligt aan de Eyjafjordur (betekent ‘fjord-eiland’), één van de langste van IJsland, die u vanaf de Nieuw Statendam helemaal goed kunt zien.

Het kleine stadje Akureyri heeft veel geschiedenis en cultuur om teverkennen met sterke Scandinavische invloeden. Misschien wel de meest prominente attractie in het centrum van de stad is de kerk van Akureyri (Akureyrarkirkja). De architectuur zelf en het glas in lood boven het altaar zijn bezienswaardigheden in deze Lutherse kerk. Er zijn ook verschillende musea op loopafstand van de kerk, waaronder het Akureyri Museum, het Akureyri Art Museum en Nonni’s House. Het Akureyri-museum biedt twee tentoonstellingen met unieke artefacten uit het Vikingtijdperk, de middeleeuwen en de moderne tijd. Het Akureyri Art Museum is het enige in zijn soort buiten Reykjavik. Nonni’s House is het ouderlijk huis van schrijver Jón Sveinsson die het pseudoniem Nonni gebruikte. Het is gebouwd in 1850, is een van de oudste huizen van Akureyri en is een museum geworden dat gewijd is aan zijn levenswerk. Het Laufas-museum, ongeveer 25 minuten buiten Akureyri gelegen, zijn nog orginele turfwoningen te vinden die werden gebouwd in 1865 en laten zien hoe de mensen van Laufas in de oudheid leefden.

Christmas House

Hoewel het technisch gezien geen museum is, ligt het Christmas House op ongeveer 10 minuten van het stadscentrum en is het ook een bezoek waard. In het huis in peperkoekstijl vind je een winkel die gewijd is aan alles wat met Kerstmis te maken heeft, maar ook aan kerstversieringen van over de hele wereld. Je leert ook hoe IJsland de vakantie viert door 13 verschillende kerstmannen, een groep die bekend staat als de Yuletide Lads. Er is ook een buitentuin te ontdekken, waaronder een toren met ’s werelds grootste kerstkalender. 

Maak een wandeling door de Arctic Botanical Garden 

Op loopafstand van veel van de attracties in het stadscentrum bevindt zich de Botanische Tuin (Lystigardur). Als een van de meest noordelijke botanische tuinen ter wereld, herbergt deze weelderige groene ruimte duizenden verschillende soorten flora, waaronder enkele afkomstig uit IJsland en sommige verzameld uit de hele wereld. Het openbare park werd formeel geopend in 1912, maar de eigenlijke Botanische Tuin ging pas in 1957 open. Het park is sindsdien drie keer uitgebreid en omvat nu ongeveer 9 hectare. Omdat het zo dicht bij de poolcirkel ligt, is het klimaat in Akureyri nogal gematigd waardoor de tuinen met de jaren kunnen gedijen. Er is ook een centrale waterfontein en een leuk café op het terrein.

Toegankelijkheid:

 • Toegankelijkheid rond haven: Vlak en rolstoeltoegankelijk
 • Afstand tot de belangrijkste stad: ongeveer 300 meter
 • Winkelcentra: ongeveer 500 meter
 • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: De stad zelf is vlak en toegankelijk en de meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
 • Toegankelijke toiletten: Gelegen in veel officiële gebouwen, cafés, restaurants, musea, hotels en informatiecentra
 • Geplaveide straten/gebieden/ongeschikt terrein: Geen
 • Openbaar vervoer: Niet toegankelijk
 • Toegankelijke bezienswaardigheden: Geen aanbevolen; de meeste musea, hotels en openbare gebouwen zijn echter toegankelijk
 • Eurotaxi’s (kunnen 1 rolstoelgebruiker vervoeren): Beschikbaar op aanvraag – zeer beperkt
 • Grotere aangepaste voertuigen: Niet beschikbaar
 • Standaardtaxi’s: beschikbaar op aanvraag – meestal op de kade
 • Shuttleservice: Geen shuttle nodig
IJsland Cruise met rolstoel

4. Isafjordur

De volgende IJslandse plaats, die wordt aangedaan, is Isafjordur, een idyllische stad tussen de imposante bergen van het Westfjordschiereiland.

Wat is er zoal te doen in Isafjordur?

Ísafjörður, een kleine gemeenschap van ongeveer 2.600 inwoners, ligt verscholen in het noordelijke deel van de Westfjorden.De inwoners van deze stad verdienden historisch gezien hun brood met de zee.
Tegenwoordig is er nog steeds een visserij-industrie, maar een die is gericht op het halen van het beste uit elke vis die uit de zee wordt gevangen en op het vervaardigen van gereedschappen en machines voor een wereldmarkt.  Misschien is het vanwege de afgelegen ligging van het gebied dat zich een opmerkelijke stad heeft ontwikkeld.

Enkele van de oudste gebouwen van IJsland zijn te vinden in Ísafjörður, evenals een zeer moderne stad, met interessante winkels, tal van activiteiten in of nabij de stad en een groot aantal musea. Lekker door de straten wandelen, winkels in duiken met een grote selectie van lokaal gemaakte souvenirs, kleding, designartikelen en andere dingen,mensen kijken op terrasjes voor cafés en pubs of een bezoek aan het imposante Cultuurhuis van Ísafjörður, dat vroeger het ziekenhuis van de stad was. Dit elegante gebouw, ontworpen door een van de beroemdste architecten van IJsland, Guðjón Samúelsson in 1925, werd in 2003 omgebouwd tot een cultureel centrum en herbergt nu een bibliotheek, archieven, fotocollectie en kunstcollectie. 

Net buiten de hoofdstraten in de oude stad vind u huizen die dicht tegen elkaar aan staan om het grootste deel van het land van de stad te bewaren voor droogplekken voor de visvangst; deze architectonisch interessante huizen zijn vaak in felle kleuren geverfd en vertonen tekenen van uitbreidingen naarmate gezinnen groter werden.

5. Reijkjavik,

We zijn tijdens de IJsland cruise 2 dagen in Reykjavik en hebben dus meer tijd om verschillende excursies te doen.

Reykjavik is de levendige hoofdstad van IJsland. Deze zeer modern aangelegde stad kan zich zeker meten met menig andere Europese stad. Het centrum van Reykjavik is niet bijzonder groot. De meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. De Laugavegur is de hoofdstraat van Reykjavik met authentieke houten panden. Met vele kleine, hippe, exclusieve winkeltjes en boetiekjes. 

Bezienswaardigheden in de buurt:

Arbaer openluchtmuseum

Het openluchtmuseum van Reykjavik, waar je door het verleden kunt wandelen en onze manier van leven kunt ervaren. Dit unieke museum is in 1957 opgericht om bezoekers een tastbaar gevoel te geven van het verleden van Reykjavík. Het bestaat uit een dorpsachtige verzameling van meer dan twintig ‘huizen’, die elk een aparte tentoonstelling zijn. De vroege geschiedenis van Reykjavík wordt bewaard in een reeks liefdevol gerestaureerde huizen, waar je gekostumeerde gidsen, grazende dieren en traditionele ambachten tegenkomt. Bezoekers leren hoe Reykjavík zich ontwikkelde van een paar verspreide boerderijen tot de hoofdstad van IJsland. Leuk, fascinerend en vol verrassingen, dit levende museum. 

De Hallgrímskirkja

Een must tijdens een bezoek aan Reykjavik is de Hallgrímskirkja (letterlijk de kerk van Hallgrímur) De kerk is vernoemd naar de geestelijke Hallgrímur Pétursson (1614-1675), die beschouwd wordt als de grootste hymneschrijver van het land.

Het ontwerp van deze kerk is gebaseerd op de al even indrukwekkende ‘Black Falls’ en het uitzicht over Reykjavik is prachtig.

Hallgrímskirkja  waakt over Reykjavík. De kerk is zowel een parochiekerk als een nationaal heiligdom in IJsland. De getrapte betonnen gevel is een ode aan het modernisme en herinnert aan het IJslandse landschap.  Hallgrímskirkja is een van de meest bezochte plaatsen van toeristen in IJsland. Elke dag bezoeken duizenden mensen de kerk. De toegang tot de kerk is gratis.

Höfði huis

Höfði was aanvankelijk het huis van de Franse consul in IJsland en draagt nog steeds veel tekenen van het oorspronkelijke doel, zoals de letters RF (de afkorting van de Franse Republiek), de naam van de raad en het bouwjaar boven een binnendeur .

Er wordt aangenomen dat het huis wordt bewoond door een geest, “The White Lady”, ervaren door een voormalig Britse ambassadeur die het huis ooit bewoonde. Ze veroorzaakte zoveel leed dat hij het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken overhaalde om het huis te verkopen. Daarna had het huis diverse eigenaren, totdat de gemeente Reykjavíkurborg het in 1958 kocht en het liet restaureren. Sinds 1967 wordt het gebruikt voor ontvangsten, huldigingen en andere bijzondere gelegenheden.

In 1986 werd het huis wereldnieuws, Reagan en Gorbatsjov bespraken het einde van de Koude Oorlog. 

Omdat het Höfði huis vlakbij het centrum ligt, kunt u er gemakkelijk even langs wandelen. 

De Sun Voyager

Het glimmende stalen sculptuur aan de prachtige waterkant van Reykjavik is de Sun Voyager. Deze opvallende bezienswaardigheid is gemaakt door de IJslandse beeldhouwer Jon Gunnar Arnason. Wanneer je over de boulevard loopt, kom je dit kunstwerk vanzelf tegen. Het biedt een uitstekend fotomoment, vooral als de zon ondergaat.

Is  Solfarid een soort vikingschip?

Het is een veel voorkomend misverstand dat Sun Voyager een Vikingschip is. Het is begrijpelijk dat veel toeristen dit denken wanneer ze door IJsland reizen, het land van de sagen. Dit is niet de oorspronkelijke bedoeling van het kunstwerk. Het is een droomboot en een ode aan de zon. Met de indrukwekkende berg Esja op de achtergrond is dit een prachtig plaatje. 

Harpa

 In IJsland vind u naast geweldige natuur ook veel unieke en moderne architectuur. Een mooi voorbeeld hiervan is Harpa, een groot concert-en congrescentrum vlakbij de haven van Reykjavik. Het gebouw is een van de grootste en meest vooraanstaande herkenningspunten van Reykjavik en heeft inmiddels al verschillende grote prijzen gewonnen voor het bijzondere design. Het is een cultureel en sociaal centrum in het hart van de stad en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en de Noord-Atlantische Oceaan. Er worden diversen concerten en optredens gegeven, maar je kunt ook gewoon even binnenwandelen om enkel het gebouw te bekijken. Wanneer u meer wilt weten over Harpa, kunt u ook een rondleiding door het gebouw boeken. Harpa is ook de thuisbasis van het Iceland Symphony Orchestra, Icelandic Opera en de Reykjavik Big Band, die jaarlijks tal van concerten geven. In Harpa zijn er twee restaurants, Smurstöðin op de 1e verdieping en Kolabraut op de 4e verdieping. Harpa-winkels bieden een groot assortiment aan Scandinavisch design, boeken, bloemen en andere cadeauartikelen. Kortom, zeker een bezoekje waard

 Excursies

Smoky Bay

Tijdens de IJsland cruise doen we de moderne hoofdstad van IJsland, Reykjavik aan. Met 123.246 inwoners is het veruit de grootste stad van IJsland. Reykjavik  is de meest westelijke hoofdstad van Europa en met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel ook ’s werelds noordelijkste hoofdstad.

De bijnaam van de stad is ‘Smoky Bay’, gekregen door de eerste kolonisten die zich hier vestigden, omdat zij onder de indruk waren van de zuilen van stoom die omhoog komen door de warmtebronnen die zich in dit gebied bevinden.

Als het cruiseschip is aangemeerd in de haven ziet u de weerspiegeling van Reykjavik het water van de bijbehorende baai.  

In deze blog hebben we het vooral over excursies die wat verder weg zijn van de haven en/of die langer duren. Volgende week doen we Reykjavik nogmaals aan en dan hebben we het over de bezienswaardigheden op loopafstand van het schip.

The Golden Circle

Er zijn veel dagtrips en excursies die u kunt maken tijdens uw verblijf in Reykjavik, maar de bekendste is natuurlijk een bezoek aan de beroemde Golden Circle. De route is zo populair, omdat je in 1 dag een aantal van IJslands bekendste bezienswaardigheden kan zien. Zo ook de Geysirs (de oudste bekende geiser van waar de naam is afgeleid.)! IJsland kent een aantal actieve geisers, waaronder de Strokkur, die ook nog eens heel vaak tot een uitbarsting komt. Om de ongeveer 8 minuten komt het borrelende water tot een hoogtepunt en spuit de geiser het water zo’n 20 meter de lucht in.

De Gullfoss

Waar u ook langs komt tijdens deze tour is de Gullfoss.  De rivier de Hvítá valt hier 11 en vervolgens 21 meter naar beneden en vormt zo de koningin der IJslandse watervallen. Het stroomt vervolgens verder langs een smalle kloof in het plateau. De waterval is indrukwekkend. Dat mag ook wel met een hoogte van 32 meter. Je kunt de waterval vanaf boven bekijken, maar we gaan ook naar beneden om er dicht bij te staan. Er zijn ooit plannen geweest om de waterval te gebruiken voor een elektriciteitscentrale, maar dat is er gelukkig nooit van gekomen. Zo blijft dit natuurwonder gespaard.

Thingvellir

Een ander bijzonder punt die deze tour aandoet is het National Park Thingvellir. Thingvellir is UNESCO-werelderfgoed en staat naast zijn prachtige natuur ook bekend om zijn snorkelexcursies in kristalhelder water. Het is ook de plek waar de Amerikaanse aardplaat en de Europese elkaar treffen. Elk jaar groeien deze 2 centimeter verder uit elkaar. Niet met een diepe gleuf in de grond, want deze loopt vol met magma. Je kunt wel de ruimte tussen twee wanden zien waar dit proces plaatsvindt. En deze plek is ook de plaats waar IJsland haar parlement heeft opgericht in 930.

The Blue Lagoon

Een andere populaire attractie ligt buiten Reykjavik, de natuurlijke spa. Een groot ondiep binnenmeer met aangenaam warm water van 37-39 graden dat omgeven wordt door zwarte lavarotsen. U komt als herboren naar buiten na een stoombad in de lavagrotten of een energieke massage onder de Blue Lagoon waterval. The Blue Lagoon is niet alleen een van de populairste trips om te maken vanuit Reykjavik, het is zelfs de meest bezochte bezienswaardigheid van IJsland. Wat betekend dat the Blue Lagoon door veel reizigers bezocht wordt. Om ervoor te zorgen dat het zwembad niet overspoeld wordt door bezoekers, zijn er tijdzones ingesteld waarop je naar binnen mag. Per tijd zijn er maar een aantal kaarten beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen, boek uw tickets voor de Blue Lagoon van tevoren via A tot Z reizen. Anders zou het zomaar kunnen, zeker in het hoogseizoen, dat je niet de Lagoon in kan.

Walvissen en dolfijnen spotten

Reykjavik ligt aan de Atlantische Oceaan, en daar leven veel verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Natuurlijk ben je bij een tour wel afhankelijk van de dieren zelf. Ze laten zich helaas niet altijd zien. Toch zie je in maar liefst 92% van de gevallen walvissen tijdens je tour, zeker in de maanden juni tot en augustus. Welke dieren kunt u zoal zien tijdens het spotten: onder andere bruinvissen (tandwalvissen), dwergvinvissen (baleinwalvissen) en witsnuitdolfijnen.  In de lucht kunt u oa op zoek naar papagaaiduikers. Uiteraard is ook de omgeving waar u langs vaart is prachtig om te zien.
Tip: Neem een muts een sjaal mee, op het water is het een stuk frisser dan op het land.

 IJsland is door vulkanische activiteit in de Atlantische oceaan ontstaan en groeit nog steeds aan. Het vulkanisme zorgt ook voor het ontstaan van geisers, minerale en hete bronnen. Er zijn wel bomen, maar vooral in dwerg- en struikvorm. Al met al een heel ander landschap dan dat wij gewend zijn.

1. IJsland Cruise met Nederlandse begeleiding

6. Lerwick

Nu op naar Engeland, een dagje op zee en dan komt het schip aan in Lerwick (de Shetlandeilanden, Schotland). Het maakt wel deel uit van het Verenigd Koninkrijk, maar heeft ook veel Noorse invloeden, zoals te horen is in het plaatselijke dialect. De Shetlandeilanden liggen halverwege tussen Schotland, Noorwegen en de Faeröereilanden en zijn uiteraard bekend om hun pony’s.

Het landschap Verbluffend is misschien de beste omschrijving. In het noorden strekt weelderig groene landbouwgrond zich uit tot aan de randen van rode granieten kliffen die ooit een oude vulkaan vormden. Ontdek baaien met wilde bloemen, waar gefluister van begraven schatten echoën langs zachte zandstranden. Verken de stad, duik in de lokale cultuur en geschiedenis in het Shetland Museum & Archives, ga vogels kijken of een geologische wandeling maken. U kunt ook naar de prehistorische nederzetting Jarlshof gaan om de ruïnes uit de bronstijd en Viking-langhuizen te bekijken. Of breng een bezoek aan Foula, een grimmig maar spectaculair eiland omzoomd met torenhoge kliffen en bedekt met veenmoerassen, waar mensen drastisch in de minderheid zijn door papegaaiduikers.

7. Invergordon

Na de eilanden op weg naar het vasteland met als aanleghaven Invergordon in de Schotse Highlands met zijn ruige natuurschoon met mooie valleien, rivieren, bergen en meren, waarvan die van Loch Ness natuurlijk tot ieders verbeelding spreekt.

Een turbulent verleden van epische veldslagen, rivaliteit tussen clan en legendarische monsters, gecombineerd met de vele natuurlijke wonderen van de Schotse Hooglanden, maken dit deel van Schotland echt fascinerend. Invergordon is een ideaal vertrekpunt voor het verkennen van de noordelijke hooglanden. Het meer bevat de grootste hoeveelheid zoet water van de Britse eilanden, eigenlijk meer dan alle meren in Engeland en Wales samen. Ontdek de schilderachtige Victoriaanse badplaats Nairn en de geheimen van het whiskyproductieproces in de vele distilleerderijen in de omgeving.

8. Edinburgh

Voor er teruggevaren wordt naar Amsterdam is er nog een stop in Edinburgh, de hoofdstad van Schotland.

Edinburgh bestaat uit twee delen: de Oude stad met zijn markante middeleeuwse vesting en de Nieuwe stad met zijn neoklassieke uitstraling. Beide tegenstelde stadsdelen staan op de UNESCO werelderfgoedlijst en worden door het viaduct North Bridge en de Mound, een kunstmatige heuvel, met elkaar verbonden. Wist u dat Edinburgh, net als Rome, gebouwd is op zeven heuvels? Dit is dan ook de enige overeenkomst tussen beide steden.

Wat heeft Edinburgh te bieden? 

Edinburgh is een compacte stad, waar alles binnen loopafstand van elkaar ligt. Wandelend is dus een leuke manier om de stad te verkennen. Doordat de stad op heuvels is gebouwd, is dat niet zo’n goed plan wanneer u minder goed ter been bent. Er zijn echter verschillende rolstoeltoegankelijke buslijnen en ook de taxi (Black Cabs) met hun rolstoelhelling is een goed alternatief.

Wat u zeker moet bezoeken tijdens een verblijf in Edinburgh, is natuurlijk het Kasteel van Edinburg.

Edinburgh Castle

Het complex uit de 17e eeuw is gebouwd op de rots, Castle Rock, een uitgedoofde vulkaan, waar al sinds de 6deeeuw een vesting was. Wat zeker ook een bezoek waard is is Crown Room. Hier worden de kroonjuwelen van Schotland bewaard, maar is ook de Stone of Scone, waarop de koningen van Schotland traditioneel werden gekroond. Het oudste gebouw van het kasteel (van heel Edinburgh) is de St. Magaret’s Chapel. Bent u om 13.00 uur hier dan bent u op tijd voor het afvuren van het One O’Clock Gun. Dagelijks, m.u.v. zondag, wordt dit kanon om 13.00 uur afgevuurd.

Royal Mile

Deze straat, of eigenlijk een aaneenschakeling van straten, loopt van Castle Rock, via o.a. het Schotse Parlement en the Real Mary King’s Close naar Holyrood Palace, een koninklijk paleis. De Royal Mile heeft aan beide zijden smalle steegjes, closes, waar mensen hun woningen maakten. Door de omringende hoge gebouwen werden ze zo beschermd tegen de aanvallen van de Engelsen. Er hangt een zweem van mysterie om deze closses, waarvan Mary King’s Close wel de bekendste is. Mocht u meer willen weten over de geruchten, die hier de ronde doen, dan moet u zeker een bezoek brengen aan The Real Mary King’s Close, waar gidsen in 17e-eeuwse kostuums u rondleiden door dit ondergronds labyrint

Op weg naar het Palace of Holyroodhouse komt u lopend over de Royal Mile niet alleen langs de closes, maar ook langs het Schots Parlement, een zeer futuristisch gebouw, en St. Giles kathedraal met de Thistle kapel met engeltjes, die op doedelzakken spelen.

Palace of Holyroodhouse

Aan het einde van de Royal Mile kom je aan bij dit paleis, dat het officiële verblijf van het Britse koningshuis is als ze in Schotland verblijven. Wanneer de vorstin er niet is, is het open voor bezoek.

Arthur’s Seat

Achter het Palace of Holyroodhouse ligt Holyrood Park met Arthur’s Seat. Arthur’s Seat is de hoogste berg van Edinburgh, ook gevormd door de uitgedoofde vulkaan (laatste uitbarsting 350 miljoen jaar). Arthur’s Seat is 251 meter hoog met een mooi uitzicht over Edinburgh.

Van Edinburgh Castle tot Arthur’s Seat is een wandeling van 2,2 mijl (3,5 kilometer) en laat u veel mooie, leuke bezienswaardigheden zien.

Harry Potter

Net als in Oxford en Londen heeft Edinburgh ook bezienswaardigheden, die te maken hebben met de leerling-tovenaar van J.K. Rowling. Edinburgh is de stad, waar het karakter Harry Potter tot leven kwam. Leuke plekken om te bezoeken zijn  Victoria Street, één van de mooiste straten van Edinburgh, dat model heeft gestaan voor Diagon Alley (Wegisweg) of Greyfriars Kirkyarg, waar de schrijfster regelmatig ronddwaalde voor inspiratie. Hier vindt u graven met de namen uit de Harry Potterreeks, zoals Mcgonagall (Anderling), Moody (Dwaaloog Dolleman) of Thomas Riddel (Marten Vilijn). Voor echte Rowlingfans is een bezoek leuk aan The Elephant House. Het café, waar de schrijfster de hele dag zat, omdat de koffie goedkoper was dan de verwarming thuis aan te zetten. Dat was bij haar eerste boek. Het laatste deel uit de serie schreef ze in het Balmoral hotel.

Het Balmoral hotel

Dit mooie rococohotel heeft nog een leuk weetje. De klok van het Balmoral Hotel is niet alleen prachtig, maar loopt altijd drie minuten voor, behalve op Oudjaarsavond. En waarom? Nou, het antwoord is heel eenvoudig. Edinburgh werd in de 18e eeuw steeds drukker en wilden reizigers helpen hun trein tijdig te halen. Door de klok standaard drie minuten vooruit te zetten, halen ook laatkomers de trein. Om verwarring te voorkomen, zetten ze op Oudjaarsavond de klok gelijk.

Als laatst nog een dag op zee en dan is ligt het schip weer in Amsterdam.

Nieuwsgierig wanneer we de IJsland cruise gaan maken? Kijk dan hier!

Mled je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief:

Selecteer lijst(en):