Texel versus Ameland
Vandaag blijven wij lekker dichtbij huis bij het vergelijken van twee leuke toeristische gebieden. Bijna iedereen is wel een keer op één van de Waddeneilanden geweest. De meesten van ons op Texel en Ameland. De eilanden Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog hebben ook heel veel moois, leuks en ieder hun aparte bezienswaardigheden, maar dit keer willen wij de twee drukbezochtste eilanden tegenover elkaar zetten.
TEXEL AMELAND
overtocht 20 minuten <-> overtocht 50 minuten
mooie stranden* <-> mooie stranden*
7 dorpjes met een eigen karakter <-> 4 dorpjes, waarvan Hollum met 17e en 18e eeuwse huizen
zeehondenopvang Ecomare <-> robbentocht
’t Walvisvaardershuisje <-> commandeurshuisjes, walviskaken
Juttermuseum <-> Paardenreddingboot Abraham Fock
Nationaal Park Duinen van Texel <-> Het Oerd
De Slufter <-> De Hôn
Juttertje <-> Nobel
Paardrijden, fietsen, wandelen <-> Paardrijden, fietsen, wandelen
Parachutespringen <-> Parachutespringen
*Wanneer je kijkt naar de stranden is er inderdaad niet zoveel verschil. Texel is groter en heeft daarom 30 kilometer strand tegen 27 kilometer Amelands strand. Ameland is in 2020 weer uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland.
Het grootste verschil tussen beide eilanden is eigenlijk de grootte.
Texel is 170 km2 tegen Ameland met 60 km2. Texel heeft hierdoor meer dorpen. Den Burg is de hoofdplaats, het grootste dorp, is leuk om te shoppen. De belangrijkste badplaats van Texel is De Koog, prachtig gelegen tussen de duinen, het bos en het strand. Cocksdorp ligt op het noordelijkste puntje van het eiland, vlakbij de vuurtoren en mooie natuurgebieden. Aan de oostkant van Texel ligt Oudeschild met de haven, de plek om een lekker visje te eten. Helemaal in het zuiden ligt Den Hoorn, vlakbij ligt ’t Horntje waar de veerboten aankomen. Vlakbij ligt het, volgens velen, mooiste dorp van Texel, Oosterend met zijn authentieke straten. En tenslotte het kleinste dorp, De Waal, midden op het eiland met Museum Waelstee (hoe leefden men vroeger op Texel?).
Ameland is wel kleiner, maar heeft ook leuke dorpen. De veerboot komt aan in Nes, een leuk dorp met gezellige winkeltjes en mooie kapiteinshuizen. Het grootste dorp van Ameland is Hollum met zijn huizen uit de 17e en 18eeeuw. In het Sorgdrager museum wordt de geschiedenis van Ameland verteld. Hier staat ook de markante vuurtoren van het eiland. Ballum, het kleinste dorp Buren is een heerlijk rustig dorp en toegang tot het natuurgebied “Het Oerd”.
Activiteiten,
zoals wandelen, paardrijden en fietsen kunnen op beide eilanden. En ook al denkt iedereen bij parachutespringen aan Texel. Dit is ook mogelijk op Ameland.
Het wandelen en fietsen kan op Texel in het Nationaal Park “Duinen van Texel”. Dit park beslaat het hele duingebied van Texel, 43 km2 en heeft duinen, bos, kwelders en heide. Hier kan je ook goed vogels kijken. Een ander bekend natuurgebied is “De Slufter” in het noorden op Texel. Dit gebied loopt bij hoog water onder en is uniek met zijn kreken en geulen. Bijna een derde van Texel bestaat uit natuurgebieden, dus er is volop te zien. Op Ameland gaat 90 kilometer fietspad en tientallen wandelroutes door de afwisselende eilandnatuur. Het bekendste natuurgebied is Het Oerd, een prachtig duingebied aan de oostkant met hoge duinen, maar ook duinvalleien. Hier ligt ook de hoogste duin van het eiland de Oerdblinkert (24 meter). Nog verder oostelijk ligt het Hôn, een jong duingebied, dat nog steeds aangroeit. Ook al is Ameland niet groot, er is wel een grote variëteit in landschappen.
Op een regenachtige dag is het leuk op Texel om een bezoek te brengen aan Ecomare, een zeehondenopvang, een zeeaquarium, een natuurmuseum en een vogelopvang ineen. Op Ameland kan dit ook met een bezoek aan het natuurmuseum aldaar, maar ook heel leuk is het Martiem Centrum Abraham Fock, een museum over de reddingswerken met de paardenreddingsboot (er zijn hiervan regelmatig demonstraties).
En na een dagje Texel of Ameland is het tijd voor een lokaal drankje. Op Texel is dat het Juttertje, een kruidenbitter en op Ameland is dat het Nobeltje, een likeur op basis van rum.
Nog even twee weetjes als afsluiting van deze blog Texel versus Ameland:
Wist je dat….
Er ooit is geprobeerd een dijk te bouwen tussen het vasteland en Ameland? Men begon in 1871, maar door zware stormen bleek dit geen goed plan. Bij laag tijd kan je nog delen van die dijk zien.
Wist je dat….
Texel een eigen wijngaard heeft? Het is een van de noordelijkste wijngaarden van Nederland en met een grootte van circa drie hectare goed voor ca. 6000 liter Texelse wijn.
- Zoek je een aangepaste accommodatie? De Zilte wind op Ameland is een goed aangepaste accommodatie.
- En op Texel heeft Landal aangepaste accommodaties.