Bergen

Bergen

Een kleine karaktervolle, charmante stad met huisjes, die tegen de heuvels geplakt lijken te zijn, smalle geplaveide steegjes en natuurlijk de leuke kleurige huisjes in Bryggen.
Ook al is Bergen de 2e stad van Noorwegen, het is niet extreem groot en heeft het een erg overzichtelijk centrum. De bezienswaardigheden in Bergen liggen op loopafstand van elkaar.

Cruisepassagiers, die aanmeren nabij de oude haven, hoeven maar een klein eindje te lopen om in het centrum te komen. De andere kades liggen verder weg, maar daar zorgt de stad Bergen voor gratis shuttlebussen naar het centrum.

Prachtig Bergen, de op één na grootste stad van Noorwegen, is een van de meest geliefde aanlegplaatsen tijdens een cruise door de fjorden. Zodra je van het schip stapt, betreed je het middeleeuwse Bryggen werfgebied, sinds 1979 erkend als UNESCO Werelderfgoed. Hier sieren kleine boten de haven en staan houten gebouwen trots langs de waterkant. Bergen kent een rijke maritieme traditie die bijna 1.000 jaar teruggaat, waaronder de jaren dat de stad een belangrijke rol speelde in de Hanze, het handelsimperium dat de maritieme handel in de regio domineerde tussen de 14e en 18e eeuw. Als een van Europa’s oudste nederzettingen leiden de keienstraten en smalle steegjes naar groene parken, middeleeuwse kathedralen en stenen vestingen die eeuwen geleden vijanden op afstand hielden. De stad is ook uitstekend beloopbaar, met historische gebouwen en geweldige markten die alles verkopen, van vis en producten tot snuisterijen en souvenirs.

Omgeven door bergen en dichte bossen, halverwege tussen Geiranger in het noorden en Stavanger in het zuiden, biedt Bergen ook volop mogelijkheden buiten de stad. Of je nu deelneemt aan een excursie of zelf op pad gaat, je zult zeker verliefd worden op Bergen.

Wat is er zoal te doen in Bergen:

Byparken,

We beginnen onze wandeling midden in het centrum van Bergen. Hier komt al het openbaar vervoer. Byparken is een groen park met Japanse kersenbomen in het verlengde van de vijverpartij Lille. Een heerlijk plekje om op een zonnige dag even lekker te genieten van de omgeving. Je hebt een mooi uitzicht op de Mount Ulriken. Byparken is ook het plekje, waar wij straks na onze wandeling door Bergen weer terugkomen.

Fisketorget

Onze volgende stop is de vismarkt van Bergen, echt een bezoekje waard. Vroeger (sinds de 12e eeuw) werd hier de vis vanuit de schepen vers verkocht, nu staan er kramen. Leuk om hier straks een van de lokale visspecialiteiten te proeven, die bereid wordt waar je bijstaat. Er staan tafels op de markt om het op te eten of heerlijk aan de waterkant. Naast al het vis zijn er ook kramen met groente en fruit, bloemen en handgemaakt souvenirs. De markt is een leuke combinatie van toeristen en lokale bevolking.

Bij de Vismarkt vertrekken dagelijks fjorden cruises, die schitterende tochten door de fjorden maken. Hier zit ook het VVV over alles wat je wil weten over Bergen https://www.cruise-norway.no/viewfile.aspx?id=3762 of voor zo’n handige stadsplattegrond.

Als het druk is, is het handig om nu naar Fløibanen (zie einde van onze wandeling) te gaan en straks hier onze wandeling weer op te pakken.

Hanseatikse museum

Het eerste museum op ons pad. Bergen heeft heel veel leuke musea. Wanneer je van plan bent er een aantal te bezoeken, is het handig om de Bergen Card te kopen. Hiermee is de entree goedkoper of gratis.
Het Hanseatiske museum laat je de ontwikkeling van Bergen als Hanzestad zien met uiteraard de grote rol, die de visserij hierin heeft gespeeld. Het houten gebouw uit 1704 toont het zware leven en werkomstandigheden van de koopvaardij, die in zwaar contrast staan met het luxe leven van hun handelspartners.

Schøtstuene museum

Op het kaartje van het Hanseatikse museum kan je ook naar het iets verderop gelegen Schøtstuene. Dit is de plek, waar de (voornamelijk Duitse) handelaren hun maaltijden gebruikten en zich vermaakten met spelletjes, feestjes e.d. Het museum bestaat uit gerestaureerde gebouwen, maar ook replica.

Bryggen,

Is de oude werf van Bergen, die van groot belang was voor de stad tijdens het Hanze Verbond (14-16e eeuw). Er is vaak brand (de laatste in 1955) geweest waardoor de oorspronkelijke houten huizen zijn verwoest. De karakteristieke houten huizen zijn er echter met oude methoden en patronen herbouwd, waardoor het in oude staat is hersteld. De houten gebouwen staat dicht bij elkaar en hebben gemeenschappelijke tuinen. Wanneer je door de smalle donkere steegjes loopt, ga je terug in de tijd. De twee eerder genoemde musea maken deel uit van deze wijk. Zo ook het Bryggens museum. In dit museum zie je Bryggen in de middeleeuwen. Zo zie je restanten van huizen, maquettes hoe het eruit heeft gezien en natuurlijk de archeologische vondsten uit die tijd.

Mariakirken

Net om de hoek bij dit museum staat de Mariakirken, ook uit de Middeleeuwen. Mariakirken is het oudste, nog bestaande gebouw van de stad, gebouwd in de Romaanse stijl.

Bergenhus

De oude vestiging ligt aan de ingang van de haven van Bergen. Bergen is vroeger de hoofdstad van Noorwegen geweest en toen was dit de residentie van de koning. Die kan je nog zien aan de Rozenkranztoren, die nog elementen heeft van het kasteel, dat hier oorspronkelijk stond en natuurlijk het Håkonshallen, een 13e eeuws gebouw, dat de koning o.a. als feestzaal gebruikte. Ook de Kristkirken, de eerste kathedraal van Bergen, staat binnen de muren van deze vesting. En natuurlijk het Bergenhus Festning museum.  Dit museum laat de geschiedenis van het Noorse leger zien.

Fløibanen

We lopen nu weer terug richting Byparken, maar moeten nog wel naar Fløibanen, een must do in Bergen. Met de kabeltram de Fløyen (een van de zeven bergen van Bergen), met een top van 425 meter, op. Van de Fløyen heb je het mooiste uitzicht over Bergen. Wanneer je met een cruise mee bent, kan je misschien wel “je cruiseschip” in de haven zien liggen. Voor de sportievelingen onder ons is het misschien leuk om de 320 meter naar beneden te lopen. Eerst loop je heerlijk in het groen en halverwege de berg kom je in de bewoonde wereld, waar je heerlijk kunt ronddwalen door de kronkelige straatjes met de witte huizen.

Het is erg druk als de cruiseschepen zijn aangemeerd. Mocht je met de kabeltram willen om een mooi uitzicht op de stad te hebben, ga daar dan meteen ’s morgens heen, want dit is een erg populaire attractie en al snel heel druk. De entree van de kabeltram is vlakbij de Vismarkt (400m lopen).

Nu lopen we weer terug naar Byparken. De totale wandeling is ca. 3,5 kilometer en duurt 45 minuten wanneer je nergens blijft staan. Dit gaat je niet lukken 🙂

Cruiseterminal informatie

Passagiers die hun cruise aan de oude haven aanmeren, hoeven slechts een korte afstand te lopen. Als je aankomt bij een van de andere aanlegplaatsen, biedt Bergen gratis pendelbussen aan. Deze brengen de passagiers naar het centrum bij het meer in het park. Daarnaast vertrekken er bij de andere aanlegplaatsen Hop-On-Hop-Off bussen, die vlakbij starten. Gratis plattegronden zijn verkrijgbaar bij de VVV op de aanlegplaats. Ontdek moeiteloos de charme van Bergen zonder gedoe.

Adres van de cruiseterminal:
Skoltegrunnskaien 1
5003 Bergen, Noorwegen

10 tips om te doen in Bergen
Cruise met rolstoel

Toegankelijkheid:

  • Toegankelijkheid rond haven: Vlak en rolstoeltoegankelijk. Als het schip aan de pier van Dokken ligt, kunnen passagiers zich niet vrij bewegen op de pier, omdat dit een industriële pier is. Passagiers dienen gebruik te maken van de shuttle die door de haven ter beschikking wordt gesteld. Naast reguliere shuttlebussen biedt de haven een minibus die plaats biedt aan twee rolstoelen en de hele dag door zal rijden
  • Afstand tot de stad: ongeveer 1 km
  • Winkelcentra: Ongeveer 1km
  • Toegankelijkheid van de bestrating van de stad: De stad zelf is vlak en gemakkelijk toegankelijk en de meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
  • Toegankelijke toiletten: In de meeste hotels kunnen gasten gebruik maken van de toiletten. Er zijn aangepaste toiletten bovenop Mt Fløien
  • Geplaveide straten/gebieden/ongeschikt terrein: De voetgangersstraat Gågaten, Nygårdshøyden (het universiteitsgebied) en Nordnes zijn niet toegankelijk
  • Openbaar vervoer: Bussen zijn over het algemeen niet toegankelijk
  • Toegankelijke bezienswaardigheden: Het Aquarium, Bergen Art Museum, kabelbaan
  • Grotere aangepaste voertuigen: beschikbaar op aanvraag
  • Standaard taxi’s: beschikbaar op aanvraag

Voor meer over Bergen: 10 tip om te doen in Bergen

Wil je een excursie gaan maken? Of wil je een reisbegeleider mee die Nederlands praat? Neem dan contact met ons op.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Selecteer lijst(en):