Toegankelijk Venetië, Itlaië

Toegankelijk Venetië

Venetië is een van de meest populaire bestemmingen ter wereld. Hoewel er honderden bruggen zijn die de eilanden door de hele stad met elkaar verbinden, kan je die als toerist in een rolstoel vermijden als je begrijpt hoe de stad is aangelegd. Verschillende grote buurten, waaronder die met het San Marcoplein, zijn te bezoeken zonder bruggen tegen te komen. Deze buurten hebben ook weinig kasseien en geen trappen. 

Veel bezoekers die Venetië voor het eerst bezoeken, zullen minstens de helft van hun dag in de wijk San Marco willen doorbrengen om het toegankelijke Dogenpaleis en de toegankelijke Basiliek van San Marco te bezoeken. Sommige reizigers zullen ervoor zorgen dat ze een deel van hun kostbare tijd buiten de wijk San Marco doorbrengen, waar ze de grootsheid van de kleine straatjes en grachten van Venetië kunnen ervaren zonder de massa’s toeristen.

Maar hoe toegankelijk is Venetië? 

Venetië lijkt op het eerste gezicht rolstoel-onvriendelijk met al die bruggen, trappen en smalle steegjes.
Maar de stad heeft haar best gedaan om Venetië rolstoelvriendelijk te maken. Grote musea en attracties zijn daardoor toegankelijk voor mensen met in een rolstoel.

Meer dan 70% van de stad kan bezocht worden. Omdat er geen autoverkeer is, is het heerlijk ontspannen om in de stad rond te dwalen. Wanneer je met het vliegtuig in Venetië aankomt, heb je verschillende opties om bij jouw accommodatie te komen. Je kan zowel de Alilaguna-waterlijn naar het stadscentrum nemen die rechtstreeks vanaf de luchthaven gaat. Of neem een ​​bus die dicht bij het centrum komt naar een plein genaamd Piazzale Roma. Een andere manier om jouw accommodatie vanaf de luchthaven te bereiken is per privé watertaxi. Reserveren van de watertaxi moet van tevoren worden geregeld, aangezien niet alle watertaxi’s rolstoelvriendelijk zijn. Ze laten ook alleen bepaalde rolstoelmaten toe. Het is aan te raden dit te vragen bij het regelen van de watertaxi. Ze nemen maximaal 6 passagiers en hun bagage mee en brengen u rechtstreeks naar uw accommodatie.

Beste aspecten van Venetië

 • Meer dan 70% van de stad is toegankelijk – De meeste mensen denken bij Venetië aan heel veel bruggen en kanalen. Hoewel dit juist is, zijn er in feite talloze buurten die bezocht kunnen worden zonder over bruggen te hoeven gaan. Hierdoor is bijna driekwart van Venetië in een rolstoel te bezoeken.
 • Vaporetto-boten zijn enigszins rolstoelvriendelijk – De vaporetto-boten in Venetië zijn over het algemeen rolstoeltoegankelijk en erg handig om van buurt naar buurt te reizen. Vaparettoroutes #1 en #2 lopen langs het Canal Grande van Venetië en zijn het populairst bij toeristen. Meer informatie over deze boten lees je verder op.
 • Nergens kasseien – In tegenstelling tot andere steden in Italië zijn er geen kasseien in Venetië. De trottoirs en straten in de wijken zijn geplaveid of hebben gladde straatstenen, en er zijn nergens stoepranden.
 • Helemaal vlak – Er zijn geen heuvels in Venetië. Alle wijken van Venetië zijn vlak (afgezien van de bruggen). 
 • De Basiliek van San Marco en het Dogenpaleis zijn rolstoeltoegankelijk . De twee populairste toeristische attracties in Venetië zijn zonder twijfel de Basiliek van San Marco en het Dogenpaleis. Ze liggen pal naast elkaar aan het San Marcoplein. Mindervalide toeristen kunnen de lange rij bij de Basiliek van San Marco overslaan door naar de uitgang aan de linkerkant van de kerk te gaan. Het Dogenpaleis heeft een aanzienlijk kortere rij en je moet ook door de uitgang gaan die zich aan het einde het dichtst bij de Basiliek van San Marco bevindt.
 • Veel toegankelijke dingen om te doen – Soms verbaast het mensen hoeveel toegankelijke bezienswaardigheden er te zien zijn en wat er te doen is. Veel mensen blijven maar 2 of 3 dagen en zouden willen dat ze langer waren gebleven!

Meest uitdagende aspecten

 • Bruggen zijn overal en over het algemeen niet toegankelijk voor rolstoelen – Er zijn meer dan 400 bruggen in Venetië. Slechts enkelen zijn matig rolstoeltoegankelijk en dan alleen als er iemand is om te assisteren. 
 • Verplaatsen tussen buurten kan traag zijn – De vaporetto komt met regelmatige tussenpozen, maar je reis kan even duren, vooral als je van boot moet wisselen. Tussen het moment dat je instapt en het moment dat je uitstapt, kan de boot bij verschillende dokken stoppen. Als je een diner-reservering hebt of een vliegtuig moet halen, neem dan voldoende tijd of gebruik een toegankelijke watertaxi.
 • Boten kunnen vol raken – Het kan moeilijk zijn om op of van de vaporetto-boten te stappen als de boot vol is. Soms is er helemaal geen ruimte meer op de boot en zegt de bootsman dat je moet wachten op de volgende. Zelfs als de boot niet helemaal vol is, blijven mensen over het algemeen bij de deur staan ​​zodat ze snel kunnen uitstappen, wat het op- en afstappen wat lastiger kan maken. De #1 en #2 boten zijn bijzonder druk in de richting van het San Marcoplein in de ochtend en richting het treinstation in de middag.
 • Toegankelijke toiletten vinden – Er zijn enkele openbare toegankelijke toiletten en sommige restaurants in Venetië hebben toegankelijke toiletten. Het is niet altijd gemakkelijke om ze te vinden, het kan even duren om een ​​rolstoeltoegankelijk toilet in te vinden.
 • “Toegankelijke” hotels – Veel toegankelijke hotels in Venetië hebben talrijke bruggen tussen het hotel en de Vaporetto-haltes . De enige manier voor rolstoelgebruikers om ze te bereiken, is door te betalen voor een privé-rolstoeltaxi die snel duur kan worden. Mindervalide bezoekers aan Venetië moeten ervoor zorgen dat hun hotel niet alleen een hotelkamer voor mindervaliden heeft, maar ook een toegankelijke manier heeft om deze te bereiken.

Toegankelijk Venetië

Rolstoelvakantie Venetië
Dogenpaleis, Venetië

Venetië is een stad die wereldwijd bekend staat om zijn schoonheid, kunst, architectuur, grachten en vele bruggen. De belangrijkste musea in Venetië zijn allemaal toegankelijk. Hieronder een aantal voorbeelden:

Dogenpaleis

Palazzo Ducale zoals het zo mooi in het Italiaans wordt genoemd, is het paleis van de doge, de leider die meer dan 1,100 jaar over de Republiek van Venetië heerste. 

Een meesterwerk van gotische kunst, het Dogenpaleis in Venetië, van de oude fundamenten tot de veertiende-vijftiende-eeuwse structuur van het geheel, tot de opvallende renaissance-delen, tot de weelderige maniëristische tekens. Het bestaat uit drie grote gebouwen waarin eerdere constructies zijn verwerkt en verenigd: de vleugel die uitkijkt op het San Marco-bekken en het oudste is, herbouwd vanaf 1340; de vleugel tegenover de Piazza (voorheen het Palazzo di Giustizia) met de Sala dello Scrutinio, waarvan de bouw in zijn huidige vorm in 1424 begint; aan de andere kant, de renaissancevleugel, met de residentie van de Doge en vele regeringsgebouwen, herbouwd tussen 1483 en 1565. De openbare ingang van Palazzo Ducale is de Porta del Frumento.

Niemand weet niet hoe het oude paleis geweest moet zijn; waarschijnlijk bestond het gebied dat het tegenwoordig inneemt uit een verzameling van gebouwen van verschillende vormen en gebruik, beschermd en omgeven door een stevige muur, op de hoeken versterkt door massieve torens en geïsoleerd door een kanaal. Overblijfselen van de vestingwerken en hoektorens zijn nog steeds aanwezig. In de talrijke gebouwen die zich in dit gebied bevonden, dat toegankelijk was via een grote versterkte poort, min of meer ter hoogte van de Porta della Carta, waren er openbare kantoren, het gerechtsgebouw en gevangenissen, het huis van de Doge, stallen, wapenkamers en meer.

Buiten de schitterende buitenkant is er uiteraard ook van binnen heel veel moois.

 • De Zaal van de Grote Raad (Sala del Maggior Consiglio)

  Deze gigantische kamer was het toneel waar de mannen van de belangrijkste Venetiaanse patricische families besloten over het lot van de Republiek. Een Doge was dan wel de leider van Venetië maar zonder hun goedkeuring kon hij niets beslissen. De Zaal van de Grote Raad is versierd met afbeeldingen van de eerste 76 doges, met uitzondering van een zwart-gesluierd borstbeeld van Marin Faliero. Deze heerser probeerde in 1355 tevergeefs de Raad ten val te brengen. Dat leverde hem niet alleen de doodstraf op, maar hij werd ook veroordeeld tot damnatio memoriae. (complete vernietiging uit het geheugen van de geschiedenis.)

 • De rechtszalen (Sala del Magistrato alle Leggi)

  Venetië kon in de tijd van de doge, zelf over haar wetgeving beslissen. Hierdoor kon hun handelssysteem ook floreren. Het Dogepaleis deed dus niet enkel dienst als vertrek van de doge, maar hier besliste men besliste ze ook over de wetten of deze werden nageleefd. In deze kamer hangt ook een prachtig drieluik van Hieronymus Bosch.

 • De vertrekken van de doge (Appartamento Ducale)

  Hoewel hij werd beschouwd als de opperste leider van de Republiek, was hij ook een diender van de staat. Dit is waarom zijn privé kamers in het paleis verrassend klein en nederig zijn. Blikvanger hier is de schildkamer, waar je een verzameling landkaarten ziet. Verder zijn er ook twee gigantische wereldbollen die het 18de eeuwse wereldbeeld tonen en prachtige schilderijen.

 • De wapenkamer (Armeria di Palazzo)

  Om haar heerschappij over de zeevaart handelsroutes te verdedigen moesten ze voldoende wapens hebben om de tegenstanders af te schrikken. Het grootste deel van de wapens die in de wapenkamer van het paleis werden bewaard werden in het Arsenaal gemaakt, dat ook zeker het bezoek waard is. Je vindt hier onder meer harnassen, kruisbogen en zwaarden.

 • De geheime kamers (Stanze segrete)

  De vertrekken waar zaken plaatsvonden die het daglicht niet konden verdragen. Het zijn onder andere ondervragingskamers en cellen. Deze laatsten bestaan uit de pozzi (kleine, vochtige kamers voor de gewone criminelen) en de piombi (iets comfortabelere cellen voor meer voorname gevangenen). Het was uit een van deze piombi dat de bekende verleider Casanova wist te ontsnappen. De geheime kamers bevatten verder een martelkamer waar men de gevangenen zo snel mogelijk wil laten bekennen.

 • De Nieuwe Gevangenis en Brug der Zuchten (Prigione Nuovo en Ponte dei Sospiri)

  In de zeventiende eeuw besloot Antonio da Ponte, de architect die onder meer de Rialtobrug ontwierp, om de gevangeniscellen te verplaatsen van het Dogepaleis naar een gebouw aan de andere kant van het kanaal. Om deze gevangenis met de ondervragingskamers te verbinden werd de Brug der Zuchten  ontworpen. De brug heeft haar naam te danken heeft aan haar donkere geschiedenis. Het was namelijk hier dat de gevangenen een laatste glimp konden opvangen van de buitenwereld en niets anders konden doen dan zuchten.

Veel gestelde vragen:

 • Is het hele paleis rolstoeltoegankelijk?

Nee, de wapenkamer en de gevangenissen zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is wel een rolstoeltoegankelijke lift om de verdiepingen te bekijken.

 • Is er een rolstoeltoegankelijk toilet?

Ja, op de begane grond

Adres: Piazza San Marco, 1, 30124 Venezia VE, Italië
Openingstijden: Dagelijks van 9:00-18:00

Toegankelijk Venetië

Basilica di San Marco

Basiliek van San Marco zoals we die vandaag zien, is de derde kerk die op dezelfde plaats is gebouwd en aan de heilige is gewijd.
De eerste kerk werd in 828 gebouwd als het graf van de heilige nadat de Venetianen zijn lichaam hadden gestolen en uit Alexandrië hadden meegebracht . Naar de vorm van deze kerk kan men slechts gissen op basis van enkele archeologische vondsten, maar de eerste San Marco was zeker kleiner dan die van vandaag. 

In 976 breidde een brand zich uit van het hertogelijk paleis naar de kerk, die het grotendeels verwoestte. Op de overblijfselen werd een tweede kerk gebouwd.

De bouw van de derde en laatste kerk begon in 1063. De kerk werd ingewijd op 8 oktober 1094 toen het lichaam van de heilige Marcus definitief werd neergelegd in een marmeren graftombe onder het hoofdaltaar.
Daarna werd de kerk voortdurend aangepast, vergroot, bedekt met marmer en mozaïek en versierd met zuilen en beelden.

Het interieur van de basiliek is gratis te bezoeken. Dit gedeelte is afgebakend met touw.  Het gouden altaar (Pala d’Oro) is te bezoeken voor een paar euro. Let op: als je erin wil, moeten je schouders bedekt zijn. Doe –als je er in de zomer bent- dus een T-shirt of bloesje in plaats van een topje aan of neem een sjaal mee. Binnen mag je niet fotograferen of filmen.

Rolstoelgebruikers kunnen de basiliek betreden en ook toegang krijgen tot de schatkamer via de Porta dei Fiori , die is uitgerust met een hellingbaan. Het museum, dat zich op de bovenste verdieping van de basiliek bevindt, wordt bediend door zowel een lift als een traplift.

Bezoekers worden vriendelijk verzocht contact op te nemen met een medewerker van de Porta dei Fiori , die zich aan de linkerkant van de basiliek bevindt.

Adres: San Marco, 328  30124 Venice
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag 9.30 – 17.15 uur. Zondag en feestdagen 14.00 – 17.15 uur.

Rolstoelvakantie Italië, Venetië
Toegankelijk reizen, Venetië

Museo Correr

Het Museo Correr is een belangrijk Venetiaans museum met de kunstcollectie van de Canova en de keizerlijke kamers van prinses Sissy. Het museum bevat vele soorten meesterwerken uit de duizendjarige geschiedenis van de Venetiaanse Republiek. Deze ervaring stelt je in staat om de levensstijl van het Venetiaanse volk in het verleden te leren kennen: de vele secties geven je een fascinerend inzicht in de kunst en geschiedenis van Venetië. In het eerste gedeelte vind je de Napoleontische vleugel die het paleis van koningen en keizers was van de 19e eeuw en de Procuratie Nuove en Vecchie met veel verschillende soorten kunstmeesterwerken.

Op de tweede verdieping kun je de levensstijl van de Venetiaan van de eerste jaren tot de 16e eeuw ontdekken. Op de laatste verdieping kun je de beroemde Pinacoteca bewonderen met zijn uitgebreide collectie prachtige schilderijen.
Het museum is gevestigd in het hart van Venetië op het Piazza San Marco, en biedt de mogelijkheid om je onder te dompelen in de kunst en geschiedenis van Venetië.

Veel gestelde vragen:

 • Is het museum volledig rolstoeltoegankelijk?

Het museum zelf is rolstoeltoegankelijk, maar om naar boven te kunnen moet je gebruik maken van een lift. De breedte van de lift is helaas beperkt: 56×100

 • Is er een rolstoeltoegankelijk toilet?

Ja

Adres: Piazza San Marco, 52, 30124 Venezia VE, Italië
Openingstijden: Dagelijks van 10:00-17:00

Toegankelijk Venetië

Ca’Rezzonico

Het grandioze paleis, nu een museum van de Venitiaanse achtiende eeuw, herbergt werken van grote meesters van de kunstgeschiedenis. Waaronder Tiepolo, Canaletto en Longhi. 

Het paleis waarin het Museum van het 18e-eeuwse Venetië is gevestigd, werd gebouwd in opdracht van de familie Bon, een van de oude adellijke families van de stad. Halverwege de 17e eeuw gaf Filippo Bon opdracht voor de bouw. Dit monumentale project bleek echter te ambitieus voor de Bon-financiën. Het paleis was in nog niet voltooid toen de architect in 1682 stierf en kort daarna, omdat de familie niet in staat was de aanzienlijke kosten van het project te dragen, werden de werken stopgezet en bleef het gebouw onvoltooid.

De familie Rezzonico

In 1750 kocht Giambattista Rezzonico, wiens familie onlangs een adellijke titel had gekregen door een grote som geld te betalen, het gebouw en gaf Giorgio Massari, de modieuze architect van die tijd, de opdracht om de werken te voltooien. Het paleis kreeg de naam aan van de familie Rezzonico. De werken werden voltooid in slechts 6 jaar, op tijd om de bliksemsnelle opkomst van de familie in de samenleving te vieren, die een hoogtepunt bereikte in 1758 toen Carlo, de zoon van Giambattista, tot paus werd gekozen onder de naam Clemens XIII. Hun succes was echter van vrij korte duur en was al ten einde met de volgende generatie. Bij gebrek aan mannelijke erfgenamen stierf het gezin in 1810.

In de 19e eeuw wisselde het paleis verschillende keren van eigenaar en werd het geleidelijk van alle meubels ontdaan. Latere huurders waren de dichter Robert Browning en de componist en songwriter Cole Porter. En in 1935 wrd het paleis door de stad Venetië gekocht om de 18e-eeuwse kunstcollecties te huisvesten. Het resultaat is een buitengewoon museum in wiens kamers we werken kunnen zien uit een van de meest gelukkige periodes van Europese kunst, samen met de weelde en pracht van een 18e-eeuws Venetiaans herenhuis. 

Ontdek een van de meest fascinerende musea in Venetië met uitzicht op het Canal Grande. Met meubels, schilderijen en sculpturen uit de achttiende eeuw.

Het museum is volledig rolstoeltoegankelijk.
Adres: Dorsoduro 3136, 30123 Venetië
Openingstijden: Woensdag t/m maandag van 10:00-17:00. Dinsdags gesloten

Vakantie met rolstoel Venetië
Toegankelijk voor rolstoel Vanetië

Peggy Guggenheim Museum

Peggy Guggenheim werd op 26 augustus 1898 in New York geboren, waar zij ook opgroeide. In 1921 reist ze naar Europa en mede door haar man (Laurence Vail) die een kunstanaar was bevond ze zich al snel in het Parijse bohème. In 1938 opent ze een kunstgalerie in Londen. Door de loop van de jaren koopt zij vele kunstwerken met het idee een modern museum te gaan openen in Londen. Dit idee komt nooit tot stand. Wel heeft ze nog een museum/galery geopend in Manhattan.

In 1947 komt ze terug naar Europa waar zij haar collectie voor het eerst in Venetië tentoonstelt. Peggy neemt Palazzo Venier dei Leoni over, een onvoltooid gebouw uit het midden van de 18e eeuw aan het Canal Grande, waar ze de rest van haar leven doorbrengt. In 1969 nodigde het Solomon R. Guggenheim Museum in New York Peggy uit om haar collectie daar te tonen. En in 1970 schonk ze haar palazzo en in 1976 haar collectie aan de Solomon R. Guggenheim Foundation.

Peggy stierf op 23 december 1979 op 81-jarige leeftijd. Haar as wordt bijgezet in een hoek van de tuin van haar museum. Sindsdien is de Peggy Guggenheim-collectie, onder toezicht van de Solomon R. Guggenheim Foundation, een van de mooiste musea voor moderne kunst ter wereld geworden.

De Peggy Guggenheim-collectie bevindt zich aan het Canal Grande tussen de Accademia-brug en de kerk van Santa Maria della Salute.

Vanaf Piazzale Roma of Ferrovia:
Vaporetto nr. 2, richting Lido, halte Accademia
Vaporetto nr. 1, richting Lido, Accademia of Salute haltes

Vanaf Piazza San Marco:
Vaporetto nr. 2, richting P. Roma, halte Accademia
Vaporetto nr. 1, richting P. Roma, Salute of Accademia haltes

Adres: Dorsoduro, 701-704, 30123 Venetië
Openingstijden: Woensdag t/m maandag van 10:00-18:00. Dinsdags gesloten.

Onze tips:

Voor de vaparetto:

 • Koop de vaparetto-pas niet– De meeste toeristen kopen de vaparetto-dag- of meerdaagse passen, maar toeristen in een rolstoel zijn goedkoper uit met het kopen van een enkele reis. Mindervalide reizigers krijgen korting en reizen voor een veel lager bedrag dan de gemiddelde toerist. Eén persoon die met hen reist, krijgt deze korting ook. Je kunt ze kopen bij de kaartautomaten in de haven, het loket voor het treinstation of bij een medewerker aan boord van de boot.
 • Gebruik de vaparetto zoveel mogelijk om geld te besparen– Er zijn twee opties voor rolstoeltoegankelijke reizen in Venetië : de vaparetto-waterbussen of de toegankelijke watertaxi’s. Gebruik indien mogelijk de vaparetto-boten in plaats van de taxi’s. U bespaart een aanzienlijk bedrag dat kan worden gebruikt voor geweldige winkel- of eetervaringen!
 • Pas op voor de laag drijvende boten– Als de vaparetto-boten vol zitten met mensen, drijven ze lager in het water. Wanneer dit gebeurt, kunnen de drijvende vaparetto-dokken wel 30 cm hoger zijn dan de boot. Boten zijn ’s morgens vroeg en ’s avonds laat het minst druk. Gebruikers van elektrische rolstoelen en scootmobielen moeten bepalen of hun hotel aan een populaire route ligt en ervoor zorgen dat ze een watertaxi hebben met een rolstoellift die ze kunnen bellen als ze die nodig hebben.
 • First on, last off – Wanneer een vaparetto-boot stopt bij het dok, laten de schippers iedereen die wil uitstappen, van boord gaan voordat ze mensen laten instappen. Tijdens dit proces zal de boot het hoogst in het water drijven als er mensen zijn uitgestapt maar er nog niemand is opgestapt. Ga vooraan in de rij staan ​​om als eerste op de boot te stappen. Als je van de boot wilt, laat dan alle anderen uitstappen voordat je van boord gaat. Zorg ervoor dat de bootmannen weten dat je wilt uitstappen, zodat de mensen die instappen weten dat ze moeten wachten tot je uitstapt.

 • Niet alle vaparetto-haltes bij San Marco zijn toegankelijk– De wijk San Marco is een knooppunt voor verschillende vaparetto-lijnen en ze vertrekken vanaf verschillende dokken. Alleen de dokken van San Marco Vallaresso en San Marco Giardinetti zijn gemakkelijk met een rolstoel te bereiken. Het San Zaccaria Danieli-dok kan alleen worden bereikt door over een gedeeltelijk rolstoeltoegankelijke brug te gaan; en de dokken San Zaccaria Jolanda, San Zaccaria Monumento en San Zaccaria Pieta moeten over bruggen met trappen gaan om ze te bereiken. Zorg ervoor dat de vaparettolijn die u wilt nemen vertrekt vanaf een van de toegankelijke dokken.

Overige tips:

 • De niet zelden acqua alta of “hoog water” tussen eind oktober en het vroege voorjaar is een ander ding om te overwegen -Wanneer vloed en wind in de Adriatische Zee het water in de lagune van Venetië duwen, leidt dit tot overstromingen van het San Marcoplein en andere laaggelegen gebieden. Voetgangers kunnen rubberen laarzen aantrekken of op tijdelijke houten loopbruggen stappen, maar als je in een rolstoel zit, kun je een paar uur in je hotel vastzitten tot het tij daalt.
 • Kies het hotel zorgvuldig –  Kiezen uit de  rolstoeltoegankelijke hotels in Venetië is ingewikkelder dan het kiezen van een toegankelijk hotel in andere steden. Naast de normale bereikbaarheidsvragen waar je op moet letten zoals een drempelloze toegang en een inrijdbare douche, zul je vragen moeten stellen over de bereikbaarheid van de buurt rondom het hotel. Zorg ervoor dat jouw hotel geen bruggen heeft tussen het hotel en het vaparetto-dok. De vaparetto boten drijven lager in het water als ze vol zijn waardoor er een opstapje is om van de boot af te stappen. Ze zijn meestal vol als ze over het Canal Grande reizen – daarom kunnen gebruikers van elektrische rolstoelen en scootmobielen hotels in buurten langs het Canal Grande beter vermijden. 
 • Weet waar de bruggen zijn voordat je gaat – Als je  weet welke delen van Venetië je moet vermijden, kun je het meeste uit je tijd in Venetië halen. Op verschillende kaarten van Venetië (inclusief Google Maps) kun je achterhalen waar de bruggen zich bevinden. Er zijn enkele gedeeltelijk rolstoeltoegankelijke bruggen in Venetië.
 • Blijf bij de grote toegankelijke buurten–De grootste buurten hebben meer dan 20 toegankelijke restaurants om uit te kiezen en een tiental toegankelijke winkels om te bezoeken. De kleinere wijken zullen geen/weinig toegankelijke restaurants of winkels hebben.

 • Bezoek de vis- en fruitmarkten– Bijna elke dag wordt vers fruit, groenten en vis naar de wijk Rialto Mercato gebracht en verkocht aan de lokale bevolking om in hun keukens te koken. Neem de tijd om wat fruit te kopen om van te snoepen en bekijk de soorten vis die u in de Venetiaanse restaurants zult eten. Zowel de fruitmarkt als de vismarkt zijn rolstoeltoegankelijk. 
 • High fashion en koopjes winkelen–  Net als andere steden in Italië heeft Venetië geweldige winkelmogelijkheden. Terwijl u hier bent, moet u zeker een bezoek brengen aan de high-fashionwinkels van wereldklasse die beroemdheden bezoeken, evenals de koopjeswinkels die de lokale bevolking bezoekt.
 • Ga langs bij het toeristenkantoor – Op het San Marco Plein en op het treinstation van Venetië  vind je een toeristenkantoor speciaal voor mensen met een beperking. Hier kun je speciale stadsroutes vinden, waarop te zien is wat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.
Rolstoelvakantie Italië, Venetië
Rolstoel reizen Venetië

De Vaporetto

In het centrum verplaats je je met de vaporetto (waterbus) of lopend. De vaporetto in Venetië is een geweldige manier voor mindervaliden om Venetië te verkennen. Hoewel niet alle dokken altijd toegankelijk zijn (afhankelijk van hoe druk de boot is), zorgt de vaporetto voor een gemakkelijke manier om bruggen te vermijden. Deze waterbussen bieden plaats aan maximaal vier rolstoelen tegelijk en zijn gemaakt om op hetzelfde niveau als het dok te drijven. Soms, afhankelijk van het aantal mensen op de boot of de getijden, drijft het lager (ongeveer 25 cm). Als dit gebeurt, laat de kapitein alle andere mensen eerst uitstappen, haalt dan een plank uit en helpt rolstoelgebruikers bij het uitstappen.

De meest toegankelijke routes over water zijn lijn 1 en 2 over het Canal Grande tussen het treinstation en het San Marcoplein. Dankzij deze routes kunnen rolstoelgebruikers het meeste van de stad zien zonder bruggen te hoeven oversteken. Als je de grote drukte wilt vermijden, kun je de Vaporetto’s het beste ’s ochtends of ’s avonds nemen. Zo weet u zeker dat u comfortabel kunt in- en uitstappen.

Overvolle boten zijn meestal te vinden op het Canal Grande tussen het treinstation en San Marco. Bij het treinstation en de aanlegsteiger van San Marco stappen de meeste mensen van de boot, zodat je een gelijkvloerse ingang/uitgang hebt. 

Er is een plek binnen het overdekte gedeelte van de vaporetto dat is bedoeld voor rolstoelen. Soms zal de bootsman je vragen om naar die plek te gaan, zodat je mensen niet in de weg zit en van de boot afstapt. Als er mensen op deze plek staan, weten ze over het algemeen dat ze uit de weg moeten gaan. Binnen blijven is leuk als het koud is, maar buiten is het uitzicht beter.

Rolstoeltoegankelijke watertaxi’s in Venetië

De rolstoeltoegankelijke watertaxi’s in Venetië vervoeren mindervalide passagiers comfortabel tussen de cruiseterminal van Venetië, de luchthaven van Venetië en het treinstation Venetië.

Rolstoeltoegankelijke watertaxi’s van Venetië hebben een hydraulische lift waar de meeste andere watertaxi’s trappen hebben. De bootbestuurders zijn ook opgeleid om passagiers met een rolstoel te helpen.

Er passen maximaal 6 passagiers op de boten (inclusief ruimte voor bagage).
De toegankelijke watertaxi’s van Venetië reizen veel sneller dan de vaparetto-boten, en ze brengen je direct waar je heen wilt zonder onderweg te stoppen bij vaparetto-haltes.

Vaporetto-boten kunnen niet langs de kleine grachten in Venetië. De rolstoeltoegankelijke watertaxi’s van Venetië passen op bijna elk kanaal, wat betekent dat je niet zo ver hoeft te lopen/rollen naar jouw bestemming.

Een medewerker van de watertaxi zal de boot stevig vastmaken aan het dok. Als je aankomt bij een aanlegsteiger die niet ter hoogte van de boot ligt, kunnen zij je helpen van de boot af te dragen. Ze kunnen je ook helpen vanaf de kleine platformlift naar het overdekte gedeelte achter in de boot.

Toegankelijke watertaxi-reserveringen moeten vooraf worden gemaakt.  

Weersomstandigheden kunnen veranderingen in de vervoersdiensten veroorzaken. Er zijn geen restituties als hogere getijden sommige bruggen onbegaanbaar maken, waardoor de ophaal- en afzetlocaties veranderen. 

Nog wat weetje:

Kun je het water uit de drinkfonteintjes drinken? Ja, dit kan. Het komt van de zelfde waterleidingen als het drinkwater uit je hotel. Het drinkwater staat onder strikte controle van de overheid.

Wat is cichetti? Venetië kent overigens haar eigen variant op de Spaanse tapas. Dit zijn cichetti. Deze hapjes worden vooral in wijnlokalen geserveerd. Net als bij tapas is het ook hier de bedoeling dat je de hapjes deelt onder het gezelschap. Onder de lekkernijen zitten o.a. kaas, ham, salami, vis, zeevruchten en meer lekkers.

Een andere stad in Itlaië bekijken: Toegankelijk Rome of  Toegankelijk Milaan
Meer toegankelijke steden vind je hier: Toegankelijk reizen

Op zoek naar aangepaste accommodaties in Italië? Kijk dan op: Aangepaste accommodaties in Italië

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):