Trier

Een van de oudste steden van Duitsland.
Trier is een leuke stad om te bezoeken op doorreis, wanneer je in de omgeving verblijft of voor een paar dagen om de stad en omgeving te verkennen. Er is veel te doen en te zien.

Trier is rond 16 v. Chr. door de Romeinen gesticht als Colonia Augusta Treverorum en heeft daarom tal van historische bezienswaardigheden. In deze blog gaan wij die bekijken, maar de stad heeft meer te bieden, zoals de gezellige pleinen met talloze cafés en restaurantjes.

De meeste delen van het stadscentrum van Trier hebben vlakke straten en trottoirs, wat de stad verrassend toegankelijk maakt. Het openbaar vervoer in Trier is over het algemeen goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers, met bussen en treinen die vaak zijn uitgerust met rolstoelliften of -rampen.

Trier

Porta Nigra

Is het bekendste Romeinse erfstuk van Trier. De indrukwekkende stadspoort staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De poort is gebouwd in de 2de eeuw en bestaat uit gele zandsteenblokken. Deze zijn verweerd in de loop der eeuwen, waardoor de poort de donkere kleur en in de Middeleeuwen de bijnaam ‘de zwarte poort’ heeft gekregen. De poort was vroeger een onderdeel van de Romeinse stadmuur van Trier met drie stadspoorten. Alleen de Porta Nigra is overgebleven, maar dan heb je wel de best bewaarde Romeinse poort ten noorden van de Alpen

De Porta Nigra is natuurlijk heel oud, maar toch redelijk goed rolstoeltoegankelijk. Bij de ingang zijn hellingen geïnstalleerd om rolstoeltoegang tot de stadspoort mogelijk te maken. Helaas is de tentoonstellingsruimte niet bereikbaar.

Wij gaan nog even verder met de Romeinen in Trier.

amfitheater

Het Romeinse amfitheater

Net als Porta Nigra uit de 2de eeuw was vooral berucht om zijn gladiatorenwedstrijden. Het amfitheater is 120 x 140 meter groot (de arena 75 x 50 meter) en bood aan zo’n 20.000 toeschouwers plaats. Het is gebouwd in de stadsmuur en deed dienst als oostelijke toegangspoort. Het ligt zo’n 2 kilometer lopen van de Porta Nigra. Het amfitheater staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is zeker een bezoek waard.

Het amfitheater is redelijk goed toegankelijk met geplaveide paden en hellingen. Ook zijn enkele uitzichtpunten, die een panoramisch uitzicht bieden op de arena, rolstoeltoegankelijk. Het blijft echter een oude historische bezienswaardigheden, waardoor delen niet (of niet makkelijk) bereikbaar zijn met een rolstoel.

Constantijn Basiliek

Constantijn Basiliek

Of Aula Palatina werd gebouwd in opdracht van keizer Constantijn de Grote. Nu is het in gebruik als kerk, maar in de 4de eeuw was het de keizerlijke ontvangstzaal. Dit is nog te zien aan de vele ramen en deels nog aanwezige wandschilderingen.

De basiliek is door een hellingbaan rolstoeltoegankelijk en op de begane grond is er een invalidentoilet.

Dom of kathedraal van Sint-Pieter

Kan zeker in ons geschiedenislijstje niet achterblijven. Het is de oudste kerk van Duitsland en werd in het begin van de 4de eeuw gebouwd van Romeinse bakstenen. Vervolgens is het geleidelijk uitgebreid. Het romaanse bouwwerk heeft 4 toren en een extra apsis en is ook een onderdeel van de Romeinse monumenten op de UNESCO-lijst. Het interieur is barok.

dom

Het kathedraalinformatiecentrum is rolstoelvriendelijk. Er wordt hier een film vertoond om de delen van de kathedraal te laten zien, die niet toegankelijk zijn. In de foyer is een invalidentoilet.

Kaiserthermen

Kaiserthermen

Trier heeft drie Romeinse thermencomplexen, waarvan de keizerlijke de jongste en grootste zijn. Zij zijn rond 300 na Chr. gebouwd. De thermen bestanden uit drie lagen, waarvan de eerste twee het best bewaard zijn. De thermen zijn nooit echt gebruikt en waren in de Middeleeuwen ook gewoon deel van de stadsmuur. Veel stenen zijn toen en later ook gebruikt voor bouw elders in de stad. De thermen zijn zeker een bezoek waard om een beeld te krijgen hoe deze vroeger werkten.

Het terrein bestaat uit gras, maar is redelijk goed toegankelijk met een rolstoel. Helaas bestaan de thermen zelf uit trappen en smalle donkere gangen. De uitzichttoren is wel rolstoeltoegankelijk.

En om het Romeinse plaatje helemaal compleet te maken heb je nog de Römerbrücke over de Moezel. Deze was oorspronkelijk van hout en werd in de 17e eeuw vervangen door de huidige brug. De brug rust nog wel op onderdelen van de oude stadsmuur.

Mocht je nog meer willen weten over de geschiedenis van Trier van prehistorie tot aan de Romeinen en Middeleeuwen, dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Rheinisches Landesmuseum.

Alle tentoonstellings- en evenementenruimtes van het museum zijn gemakkelijk te bereiken met behulp van liften. Voor rolstoelgebruikers is in de foyer van het museum een ​​reader met alle belangrijke tentoonstellingsteksten over de vaste tentoonstelling gratis te leen.

Na al die geschiedenis is het misschien even tijd voor de Hauptmarkt. Een prachtig plein met mooie oude gebouwen en een mooie fontein, maar voor veel gezelligheid met de vele terrassen en restaurants.

Hauptmarkt

Voor wij de omgeving van Trier kort bekijken, nog even een beroemde inwoner, Karl Marx.

Het Karl Marx Huis

In het huis aan de Brückenstraße 10, waar Karl Marx op 5 mei 1818 werd geboren is een permanente tentoonstelling over zijn leven, werk en invloed.

Helaas is het monumentaal gebouw en tuin door diverse treden niet rolstoeltoegankelijk.

Een bezoek aan Trier is zeker leuk en dat geldt ook voor de omgeving.

Wat dacht je van een bezoek aan Luxemburg, wat hier niet ver vandaan is?  Met zijn toegankelijke hoofdstad of wat dacht je van de Moezelvallei met pittoreske stadjes, zoals Bernkastel-Kues en Cochem. De stadjes hebben geplaveide straten, maar vaak vlakke promenades langs de rivieroever. 

Of in de heuvels boven de Moezel het kasteel Eltz, een sprookjesachtig kasteel midden in het bos.

En natuurlijk de mooie wijngaarden langs de Moezel, waar ook enkele rolstoeltoegankelijke wijnproeverijen zijn en de oevers ook prachtig te bewonderen zijn tijdens (rolstoeltoegankelijke) boottochten.

saarschleife

Zeker ook een bezoek waar is de Saarschleife, een spectaculaire lus in de rivier de Saar met adembenemend uitzicht vanaf de uitkijkpunten langs de kliffen. Leuk is het nabijgelegen rolstoeltoegankelijke Baumwipfelpfad, een boomtoppenpad.

 

Er is genoeg te doen in Trier en omgeving, zeker een vakantie waard.

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *