Cochem

Na Koblenz is dit pareltje aan de Moezel aan de beurt. Een gezellig stadje met het beroemde kasteel boven de stad en een knus centrum met leuke terrasjes en natuurlijk de mooie vakwerkhuizen.

Cochem, aangepaste accommodatie

Reichsburg

Als eerste bekijken wij uiteraard de Rijksburcht, die met de vele torentjes zo gezichtsbepalend is voor Cochem. Het ligt op een rots, 100 meter boven de stad. Het is niet de allereerste burcht op deze plek, want die is door Franse troepen in 1689 verwoest. De ruïne werd pas in 1868 door een Berlijnse industrieel opkocht en herbouwd. Niet zoals het origineel, maar in neogotische stijl. Het is nu een museum en u kunt er ook verschillende zalen bezoeken, zoals de ridderzaal en de eetkamer.

Jammer genoeg is de burcht door de vele trappen en oneffenheden voor bezoekers, die moeilijk ter been zijn of een rolstoel gebruiken niet te bezichtigen. Bus of auto kunnen namelijk maar tot busstation (Endertplatz) en vandaar is het nog 15 minuten te voet de berg op. In het weekend, in de periode van mei tot eind oktober, kan je vanaf Endertplatz met de Rijksburchtshuttle iets verder de berg op. Je komt dan tot station Reichsburg – Alte Linde, maar dan is er nog het ongeveer 150 meter steile pad tot het kasteel.

Peterskapelle

Oftewel de pestkapel van Sint Rochus, werd in 1430 in opdracht van de aartsbisschop gebouwd als herinnering aan de pestepidemie van 1423-1425. De kapel vind je ten westen van de Reichsburg, ook op de heuvel en steekt net boven de stad uit

Cochem
Vakantie voor rolstoelgebruikers

Sesselbahn

Dan zoeken wij het weer hogerop, maar nu voor iedereen bereikbaar. Nu gaan wij naar de Endertstrasse, waar je met een stoeltjeslift het Pinner Kreuz op kan. Vanaf het Pinner Kreuz heb je een prachtig uitzicht over Cochem en de Moezel. Onderweg naar boven kan je heerlijk rondkijken over de omgeving. De Sesselbahn brengt je tot een hoogte van 255 meter. Mocht je open stoeltjes eng vinden. Er hangen ook cabines aan de kabelbaan, dus bij wat minder weer zit je ook droog. En voor de sportieveling: je kan natuurlijk ook naar boven lopen.

Senfmühle

Ook aan de Endertstrasse tref je een historische mosterdmolen, een van de oudste van Europa. Deze is ruim 200 jaar oud. De molen is nog in gebruik en je kan de mosterd, gemaakt volgens oud recept, proeven en natuurlijk kopen.

Duitland, Cochem

Marktplein

En nu verder de stad in, naar het gezellige oude marktplein met zijn historische gebouwen en vakwerkhuizen. Je vindt er het barokke stadhuis, Erker Rathaus, met ervoor de mooie Martinsbrunnen (fontein). Een van de mooiste vakwerkhuizen ligt ook aan het marktplein, de Alte Thorschenke, de oude poortherberg uit 1625. Veel oude gebouwen zijn door de Fransen verwoest in 1689. Er zijn nog wel enkele stadspoorten. Natuurlijk gaan wij ook naar de kerk, de Sint-Martinuskerk met zijn opvallende peervormige torenspits. Op het marktplein zijn veel eetgelegenheden (weinstuben) en (souvenirs-) winkels.

Klosterberg

Vanaf het marktplein dwalen wij door de smalle straatjes. Bij de Klostertreppe kan je naar de Klosterberg klimmen. Hier is het kapucijnerklooster, nu een cultureel centrum, waar klassieke concerten worden gegeven.

Winneburg

Na heerlijk dwalen, moezelwijn drinken in een weinstubbe is er nog een burcht. De Winneburg ligt op 3 kilometer ten noordwesten van het centrum, op 300 meter hoogte. Ook hier zijn de Fransen geweest en zijn er alleen nog ruïnes over. Deze liggen er nog steeds en zijn tegenwoordig het decor van de ridderspelen, die ieder jaar in Cochem worden gehouden.

Mocht je wat langer in Cochem of omgeving verblijven, maak dan zeker een boottocht op de Moezel en geniet van de mooie uitzichten op Cochem en de wijngaarden op de heuvels. De tocht is ook in de avond met de vele lichtjes prachtig.

En geniet tijdens je reis zeker van de Moezelwijn, die overal om je is. Proost!

cochem-peu3hef8yoynhkv68fc8cwexjbbuzkvglgryl3dk08

Meer lezen over een vakantie naar Duitsland, de Eifel? Lees deze blog dan!

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *