Koblenz

De meesten van ons hebben weleens van dit Duitse stadje gehoord. Je komt er langs bij de Rijncruises, maar het is ook een leuke excursietip, wanneer je in de omgeving verblijft, zoals in de Eifel.

Rolstoel vakantie buitenland

Deutsches Eck

Laat wij meteen maar met het beroemdste punt in Koblenz beginnen. Deutsches Eck is de plek, waar de Rijn en Moezel samen komen. Een leuke plek om te genieten van het uitzicht op het water met al zijn boten.

Bijzonder is hier ook het monument van bijna 40 meter hoog. Het is een replica van het ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. Het origineel was opgericht in 1897, maar vernield in de Tweede Wereldoorlog. In 1993 werd het opnieuw opgebouwd en staat de keizer met zijn paard weer op de hoge sokkel. De opbouw was na de val van de Berlijnse Muur en de eenwording van Duitsland. Dat wordt in dit monument herdacht door de drie stukken van de Berlijnse Muur, die naast het monument zijn geplaatst. De eenwording zie je terug in de Duitse vlag op het uiteinde en de 16 vlaggen van de Duitse deelstaten.

Naast dit monument heeft Koblenz nog veel meer te bieden. Deze oude stad biedt naast historie ook nog natuurschoon, dus wij gaan verder de stad in op zoek naar historie.

Koblenz, rolstoelvakantie

Sint Kastor Basiliek

Ligt net achter Deutsches Eck. Deze oudste kerk van Koblenz staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Op de plek van de basiliek stond een Gallo-Romeinse tempel, die verwoest werd in de 7de eeuw, maar al in het begin van onze jaartelling werd gebruikt. Dit geeft duidelijk aan hoe lang deze omgeving al bewoond is.

De basiliek heeft een prachtig interieur met mooie sterrengewelven en oude tombes, maar ook een heerlijk weelderige tuin. De kerk heeft nog meer bijzonder geschiedenis: hier zijn namelijk de onderhandelingen gehouden, die uiteindelijk hebben geleid tot het Verdrag van Verdun.

Het verdrag is uit 843, dus even terug. Daarom even een korte geschiedenisles om het geheugen op te frissen: Na de dood van de beroemde/beruchte Karel de Grote ging zijn grote rijk over op zijn zoon Lodewijk de Vrome. Deze had echter 3 zonen, die na zijn dood, aanspraak maakten op het koninkrijk. Bij het Verdrag van Verdun werd de verdeling van het Karolingische rijk geregeld onder de 3 zonen, Lotharius, Lodewijk de Duitser en Karel de Kale. En de aanzet hiervoor werd dus in de basiliek van Koblenz gezet.

Binnenstad, Altstadt

Koblenz heeft een gezellige oude binnenstad met veel pleinen, zoals de mooie Jesuïtenplatz met het mooi stadhuis. Op de pleinen natuurlijk gezellige restaurants, biergartens en wijnlokalen. Naast lekker eten en drinken kan je ook goed winkelen in Koblenz, in de winkelstraten Löhrstrasse, Schlossstrasse en Firmungstrasse, maar zeker ook in de kleine winkeltjes in de smalle straatjes in deze leuke Altstadt.

Liebfrauenkirche

Midden in de oude binnenstad ligt deze wit-rode Romaanse kerk. Niet alleen mooi van buiten, maar zeker ook een bezoek waard om het mooie plafond en de glas-in-lood ramen te bekijken.

Musea

Wil je meer weten over de geschiedenis van Koblenz, dan kan je een tijdreis maken door 2 eeuwen geschiedenis in het Mittelrhein Museum met veel schilderkunst, maar ook textiel, meubels, munten en porselein.

Mocht u meer voor modern gaan, dan is er het Museum Ludwig met Duitse en Franse kunst na 1945.

Rijncruise met rolstoel

Fort Ehrenbreitstein

Mag u zeker niet missen. Het ligt tegen over Deutsches Eck en is o.a. te bereiken met een kabelbaan vanaf de leuke promenade langs de Rijn. U gaat met de kabelbaan over Rijn en heeft een prachtig uitzicht over de oude binnenstad van Koblenz, de Moezel en de Rijn.

Het fort is stervormig en steekt bijna 120 meter boven de rivier uit, waarvan u natuurlijk ook weer mooie uitzichten heeft over de stad met beide rivieren. U kunt heerlijk dwalen door het labyrint van het fort en ook enkele musea bezoeken, zoals het archeologie-, streek- en fotografiemuseum.

Omgeving van Koblenz

Koblenz is natuurlijk ook vooral bekend om zijn omgeving. De Rijn heet hier niet voor niets de Romantische Rijn. De 65 km lange over tussen Koblenz en Rüdesheim staat met zijn 40 kastelen en ruïnes, leuke dorpjes en wijngaarden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Rondom Koblenz liggen prachtige kastelen. Wij gaan even langs bij een van de mooiste, Schloss Stolzenfels.

Koblenz, vakantie met rolstoel

Schloss Stolzenfels

Op de weg naar Boppard, slechts enkele kilometer van het centrum van Koblenz, rijst kasteel Stolzenfels hoog boven de linkeroever van de Rijn uit. Het is een 19de eeuw kasteel, net een sprookjeskasteel met prachtige tuinen. Bekijk zeker het kasteel met zijn mooie ridderzaal en dwaal door het hofje in de tuin met zijn leuke kapel.

Mocht u Koblenz en omgeving eens willen bezoeken, denk dan eens aan een leuke riviercruise of een paar dagen in Koblenz of omgeving. Wij denken graag met u mee.

En mocht u bij de Rijn altijd denken aan Loreley. Nou, zij woont ruim 35 kilometer verder de rivier op bij St. Goarshausen. De rots is 132 meter hoog.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *