Göteborg

Göteborg of Gothenburg?

Officieel is de naam natuurlijk op zijn Zweeds: Göteborg, maar staat ook bekend als Gothenburg. Dit is namelijk de veel gebruikte Engelse naam voor deze leuke stad aan de westkust van Zweden.

Göteborg

Göteborg is een levendige stad, die uitnodigt om rond te dwalen. Er zijn veel 17-eeuwse grachten en als je niet zo van het wandelen bent dan is een rondvaart (zo’n 50 minuten) langs de hoogtepunten van de stad ook een leuke manier om Göteborg te ontdekken.

Göteborg is niet echt een stedentripbestemming, maar wel leuk om te bezoeken op doorreis of als je in de omgeving verblijft. De stad heeft een mix van historische en moderne architectuur.

De historische gebouwen staan vooral in de oude wijk Haga, waar helaas ook de kasseien zijn. Veel moderne ontwerpen zien je bijvoorbeeld in Lindholmen.
Naast al die gebouwen is Göteborg ook een groene stad met veel parken, zoals het bekende Slottskogen-park.

Göteborg, Zweden

Haga

Een leuke wijk om je bezoek aan Göteborg te beginnen. Haga heeft sfeervolle geplaveide straten, traditionele houten huizen, gezellige cafés en unieke winkels. Een heerlijke plek om rond te slenteren, voor een fika of om te winkelen.

Voor wie de Zweedse taal nog niet machtig is en zoals wij niet verder komt dan het Hej van Ikea. Een fika is een moment, waarop mensen samenkomen om koffie te drinken, gebak te eten en bij te praten. Een soort koffiepauze deluze. Het fikamoment is vaak een kopje koffie met kanelbulle (Zweeds kaneelbroodje).

In de winkels en boetieks zie je veel lokale ambachtelijke producten en handgemaakte souvenirs. Naast dit alles heeft Haga ook historische bezienswaardigheden, zoals de Haga-kerk uit de 17de eeuw en he Skansen Kronan-fort met een prachtig uitzicht over de stad.

Skansen Kronan

Is het fort dat hoog boven Göteborg uitsteekt. Het 17e -eeuwse bouwwerk was een onderdeel van de verdedigingswerken van de stad. Het is een indrukwekkend bouwwerk met als kenmerk zijn ronde vorm en rood geschilderde houten gevel, maar vooral het panoramisch uitzicht over de stad is prachtig.

Het fort is niet rolstoeltoegankelijk door enkele trappen en hellingen, maar het uitzichtpunt is toegankelijk.

Zweden,

Als je wat meer naar het zuiden gaat, kom je het groen van Göteborg tegen:

Slottskogen

Dit is een groot stadspark in het centrum van Göteborg met bossen, weiden en vijvers. Er is ook een dierentuin, waar je de lokale Scandinavische dieren, zoals elanden en rendieren kunt zien. Het park is heerlijk om te wandelen en heeft meerdere speeltuinen en picknickgebieden.
Het is een heel levendig gebied, want er worden vaak evenementen en festivals gehouden.

Doordat de belangrijkste paden goed onderhouden en breed zijn, is het park ook met een rolstoel redelijk goed toegankelijk. Dit geldt ook voor de dierentuin.

Zweden, Götenburg

Botaniska Trädgården

Is de botanische tuin van Göteborg met een uitgebreide collectie aan planten uit de hele wereld, waaronder ook tropische in de diverse kassen. Naast de diverse plantencollecties heeft de tuin ook prachtige landschappen met vijvers, fonteinen en paviljoens.

De tuin is over het algemeen goed toegankelijk met verharde paden, maar enkele delen zijn enigszins heuvelachtig en er zijn hier en daar grindpaden.

Mocht je nog meer groen willen zien, dan moet je richting het noorden van de stad naar:

Trädgradsforeningen

Een van de oudste openbare parken van Europa, de geschiedenis gaat terug tot de 19e eeuw. Er zijn prachtige tuinen in het park met kleurrijke bloembedden, fonteinen en vijvers. Weer een heerlijke plek om te wandelen en te picknicken. Ook in dit park worden evenementen en festivals georganiseerd. De meeste delen van het park zijn vlak en goed bereikbaar.

Götenburg, Rolstoeltoegankelijk

Mocht je meer van musea houden of het weer niet uitnodigen voor veel buitenactiviteiten (de kassen in de botanische tuin zijn dan ook een mooie gelegenheid om te bezoeken), dan heeft Göteborg ook nog een aantal leuke musea., zoals het

Göteborgs Konstmuseum

Het kunstmuseum van Göteborg met een uitgebreide collectie Scandinavische en Europese kunste van de 15e eeuw tot nu.

Röhsska Museum

Een museum voor design, kunstnijverheid en toegepaste kunst.

Maritiem Museum (Sjöfartsmuseet)

Natuurlijk mag een maritiem museum in de grootste havenstad van Scandinavië niet ontbreken.

Universum

Is een leuk interactief wetenschapsmuseum, geschikt voor alle leeftijden.

En er is een Natuurhistorisch museum in Göteborg. Al deze musea zijn rolstoeltoegankelijk, maar deze laatste kan door bepaalde tentoonstellingen moeilijker bereikbaar zijn).

Götenburg, toegankelijk uiteten

Even pauze om te eten

In Haga kan je leuk eten, maar er zijn meer plekken in Göteborg waar je terecht kan. Zo heb je Feskarn, een vismarkt in het hart van de stad, een geweldige plek om verse zeevruchten te proeven en lokale delicatessen te kopen. Je kan hier natuurlijk ook heerlijk rondslenteren.

In het centrum heb je dan ook nog de Magasinsgatan, een hippe straat met veel leuke restaurants en cafés. Nabij het stadscentrum ligt ook het gebied Rosenlund met een overdekte markt en verschillende eetgelegenheden. Heerlijk genieten van streetfood, lokale en internationale specialiteiten in een gezellige omgeving.

Tot zover een klein kijkje in de leuke Zweedse stad Göteborg. Mocht je je bezoek niet alleen beperken tot de stad, dan is er nog veel meer leuks te zien en te doen. Ga dan zeker naar de archipel van Göteborg.

Göteborgs skärgård

De archipel van Göteborg is een prachtige eilandengroep voor de kust van Göteborg. Het bestaat uit honderden eilanden, waarvan sommige bewoond zijn en andere onbewoond en ongerept zijn. De archipel biedt een adembenemend landschap met ruige kustlijnen, pittoreske eilandjes, groene bossen en glinsterende wateren. Het is een populaire bestemming voor natuurliefhebbers, wandelaars, en zeilers. Op sommige eilanden in de archipel je nog historische vuurtorens, oude vissersdorpjes en charmante houten huisjes. Natuurlijk kan je hier genieten van heerlijke visgerechten en zeevruchten. De archipel is gemakkelijk bereikbaar vanuit Göteborg met veerboten en watertaxi’s. Veel eilanden zijn het hele jaar door bereikbaar, terwijl andere alleen tijdens het zomerseizoen toegankelijk zijn.

Göteborg en omgeving zijn zeker de moeite waard.
Wil je meer lezen over Zweden? Lees dan eens onze blog over Toegankelijk Stockholm of Visby.
Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in Zweden? Kijk dan eens op: Zweden | Aangepaste accommodaties 

Wil je op de hoogte blijven van onze tips en laatste nieuwtjes? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *