Antwerpen, gezellig op bezoek bij onze zuiderburen
Antwerpen is na Brussel de tweede stad van België. Dit is vooral te danken aan de ligging aan de Schelde, die eeuwenlang heeft gezorgd voor de bloei van deze leuke stad. De grootste groei was in de vijftiende en zestiende eeuw, waarin Antwerpen een belangrijk handelsstad werd. De rijkdom hiervan kan je nu nog goed zien in de prachtige gebouwen in de oude binnenstad.
Antwerpen is leuk voor een stedentrip, maar ook als dagtrip. Zeker als je bijvoorbeeld lekker verblijft aan de Belgische kust. Iedereen kent natuurlijk de Vogeltjesmarkt op zondag, maar Antwerpen is heel veel meer.
Centraal Station
Het maakt niet uit op welke wijze je naar Antwerpen gaat, maar een bezoek aan het Centraal Station is altijd de moeite waard. Het is een van de mooiste stations van Europa en dateert uit 1905. Het station lijkt wel een kathedraal met zijn imposante stationshal met glazen overkaping. Echt een kijkje gaan nemen.
Vanaf het Centraal Station lopen wij in een ‘rechte’ lijn van bijna 3 kilometer naar de Schelde langs een aantal bekende bezienswaardigheden, die zeker bij een eerste bezoek aan deze Scheldestad horen.
Rubenshuis
In dit huis aan de Wapper verbleef de beroemde Antwerpse schilder in de 16de eeuw. Het pand in renaissancestijl bevat de woning en het atelier van Rubens. Het toont natuurlijk werk van Rubens, maar je krijgt ook een goed beeld van zijn woon- en werkomgeving.
Grote Markt
Het centrum van Antwerpen wordt gevormd door dit driehoekig plein met de imposante Onze-Lieve-Vrouwkathedraal en het stadhuis in renaissancestijl met hele mooie fresco’s. Bekijk ook zeker de gildehuizen aan de noordkant van het plein. Na een brand in 1576 zijn deze gereconstrueerd. Leuk is het beeld van Joris en de Draak op nummer 7. Niet te missen is natuurlijk de Brabofontein met het standbeeld van Brabo, die hoort bij de legende over de herkomst van de naam van de stad.
Legende van Brabo:
De reus Druon Antigoon eiste hoge tol op de Schelde en wanneer iemand niet wilde of kon betalen, werd de hand afgehakt. De hand wierp hij dan in de Schelde. Het ‘Hand werpen’ zou uiteindelijk de basis vormen voor de naam Antwerpen. Maar wie is dan Brabo? Brabo was degene, die de reus doodde en diens hand afhakte en in de rivier gooide.
Als Brabo nu de hand zou gooien, zou deze in de stad vallen. Echter als men het beeld richting de Schelde draait, dan zou het lijken of Brabo de hand het stadhuis insmijt.
Er is natuurlijk ook een wetenschappelijk correctere verklaring voor de stadsnaam, maar die vinden wij minder leuk
Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
De toren van deze gotische kerk is de hoogste van de Benelux, 123 meter hoog en steekt ver boven de binnenstad uit. De kerk heeft veel te lijden gehad onder de beeldenstorm van de 16de eeuw, waardoor alleen een paar fresco’s en een marmeren madonna uit de 14de eeuw zijn overgebleven. Doordat de kathedraal vaak opnieuw is ingericht, bestaat het interieur uit (neo-)gotische, barok en renaissance stukken. In de kathedraal zien wij ook Rubens weer terug met twee drieluiken (De Kruisoprichting’ en ‘De Kruisafneming’), maar ook met de schilderijen ‘De verrijzenis van Christus’ en ‘De hemelvaart van Maria’.
Het Steen
Het oudste gebouw van Antwerpen is deze voormalige burcht aan de rechter Scheldeoever. Het kasteel is uit begin 13de eeuw en is door Karel V in de 16de eeuw uitgebreid verbouwd en heet sindsdien ’s Heeren Steen. Helaas is in de 19de eeuw voor de verbreding van de Schelde een groot deel afgebroken. Voor de ingang van Het Steen staat de Lange Wapper. Dit is een standbeeld van een reus, die zich zo klein als een muis kon maken en dan midden in de nacht de Antwerpenaren bang kwam maken.
Markten
Iedereen heeft weleens gehoord van de Vogeltjesmarkt rond het Theaterplein, maar er zijn veel meer leuke marken in Antwerpen. Op het Theaterplein is zaterdag ook een markt, de Exotische of, zoals de Antwerpenaren het noemen, de Vreemdelingenmarkt. Hier kan je terecht voor exotische hapjes, drankje en ingrediënten. Op de vrijdag is het markt op de Vrijdagmarkt en daar worden oude inboedels verkocht.
En dan heb je nog twee heel leuke jaarmarkten. De Rubensmarkt op 15 augustus (Maria Hemelvaart, een nationale Belgische feestdag) in middeleeuwse stijl op en rond de Grote Markt en natuurlijk de kerstmarkt in de oude binnenstad met gezellige stalletjes met typische kerstproducten en lekkernijen.
Shoppen
Je kan heerlijk winkelen in Antwerpen, zoals op de Meir. Hier bij je ook een luxe winkelcentrum in de Stadsfeestzaal. Ook voor de degene die niet van winkelen houdt, een bezoek waard om het met bladgoud versierde Stadsfeestzaal te bekijken. Wil je nog meer moois zien, gaan dan op de Meir ook langs bij The Chocolate Line. Deze zit in de voormalige keuken van Napoleon met verrukkelijke pralines, maar ook prachtige kroonluchters, ornamenten en muurschilderingen.
Mocht je voor mode gaan, dan moet je naar het noordelijk deel van de Nationale straat en zijstraten, zoals de Steenhouwersvest, de Lombardenvest en de Kloosterstraat. Hier vind je leuke boetiekjes met niet alleen haute couture, maar ook streetwear. Ga je helemaal voor de mode, dan moet je zeker nar het ModeMuseum (MoMu).
Meer musea, het Eilandje
Het Eilandje is een leuke wijk in Antwerpen met veel restaurants, maar ook het Red Star Line Museum (met de geschiedenis van deze beroemde rederij) en het Museum aan de Stroom (MAS). Dit laatste museum is echt een blikvanger. Het is modern vormgegeven en is eigenlijk veel musea samen. Je ziet er van alles over de stad Antwerpen en de Antwerpse Haven, maar ook over verschillende volkeren. Het mooiste is wel het dakterras (gratis toegang) met een mooi uitzicht over Het Eilandje en een deel van Antwerpen.
Rustmomenten
Een stad als Antwerpen kan soms heel overwelmend zijn. Mocht je even wat rust wil dan zijn dit leuke plekken om heen te gaan.
Plantentuin
Vlak bij de Stadsschouwburg aan de Leopold ligt deze leuke, niet zo grote, botanische tuin.
Het Begijnhof
Uit de 16de eeuw met middeleeuwse huisjes, mooie binnentuin en het Sint-Catherinakerkje in de Rodestraat.
Beeldenpark Middelheimmuseum
Een beeldenpark van 30 hectare aan de Middelheimlaan bij het Nachtegalenpark heeft een collectie van zo’n 400 kunstwerken onder statige bomen, langs brede wandelpaden en op grasvelden. Je vindt er werk van o.a. Rodin, Henry Moore en Juan Muñoz.
Tot zover ons bezoekje aan Antwerpen, zeker de moeite waard.