Gran Canaria

Bij Gran Canaria denken velen aan strand en feesten, maar Gran Canaria heeft veel meer te bieden.  Natuurlijk heb je het beroemde strand van Playa del Inglés met een lengte van 2,7 km. Door het milde klimaat op Gran Canaria is het hier het hele jaar door gezellig druk. En op Paseo Marítimo, de beroemde 2 km lange boulevard, is ook volop vermaak. Kortom een goede plek om strand en winkelen te combineren.

En tijdens winterdagen met op veel plaatsen minder zon dan normaal, is Gran Canaria een populaire plek om te bezoeken voor een flinke dosis zonneschijn. Gran Canaria is één van de zonnigste plekken op aarde met gemiddeld acht uur zon per dag!

Dit is het gangbare beeld van Gran Canaria, maar er is meer.

Natuur

Heel bijzonder is het natuurfenomeen Dunas de Maspalomas. Je waant je in Afrika met woestijn en oase. Het natuurgebied met 400 hectare prachtig strand, metershoge zandduinen, die vooral in de namiddagzon erg mooi zijn, een lagune en een palmbomenbos ligt aan de kust in het uiterste zuiden van Gran Canaria en is daardoor makkelijk bereikbaar vanuit Maspalomas en Playa del Inglés.

Degollada de la Yegua

Wat je zeker ook moet bezoeken, is het uitzichtpunt Degollada de la Yegua, het mooiste uitzichtpunt op het hele eiland. Je kijkt over het 15 km lange ravijn van Fataga, dichtbij Maspalomas op de weg naar San Bartolome de Tirajana. De Fataga vallei heeft veel cactussen en vetplanten, maar wordt door een overvloed aan palmen ook wel de vallei van de duizend palmen genoemd.

Parque Rural del Nublo

Het grootste natuurgebied van Gran Canaria is Parque Rural del Nublo met de herkenbare vulkanische rots Nublo. Het is een ruig en woest landschap met diepe ravijnen, stoere rotspartijen en oude lavabergen. Het park ligt maar op 40 kilometer van Maspalomas, maar is een autorit van 1 uur door de bergen.

Dit natuurpark staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, waar sinds 2019 Risco Caido aan toegevoegd is. Ook dit gebied, in het centrum van Gran Canaria, bestaat uit kliffen, ravijnen en vulkaanformaties, maar heeft ook nederzettingen, die zijn ontstaan na de komst van de Noord-Afrikaanse Berbers (begin van onze jaartelling) tot de komst van de eerste Spaanse kolonisten in de 15e eeuw. Het is een holbewonerscomplex met o.a. twee heilige tempels, waar ceremonieën werden gehouden. Met deze nieuwkomer hebben de Canarische eilanden nu 4 plekken op de UNESCOlijst.

Natuur

Heel bijzonder is het natuurfenomeen Dunas de Maspalomas. U waant zich in Afrika met woestijn en oase. Het natuurgebied met 400 hectare prachtig strand, metershoge zandduinen, die vooral in de namiddagzon erg mooi zijn, een lagune en een palmbomenbos ligt aan de kust in het uiterste zuiden van Gran Canaria en is daardoor makkelijk bereikbaar vanuit Maspalomas en Playa del Inglés.

Degollada de la Yegua

Wat u zeker ook moet bezoeken, is het uitzichtpunt Degollada de la Yegua, het mooiste uitzichtpunt op het hele eiland. U kijkt over het 15 km lange ravijn van Fataga, dichtbij Maspalomas op de weg naar San Bartolome de Tirajana. De Fataga vallei heeft veel cactussen en vetplanten, maar wordt door een overvloed aan palmen ook wel de vallei van de duizend palmen genoemd.

Gran canaria, vakantie met zorg

Parque Rural del Nublo

Het grootste natuurgebied van Gran Canaria is Parque Rural del Nublo met de herkenbare vulkanische rots Nublo. Het is een ruig en woest landschap met diepe ravijnen, stoere rotspartijen en oude lavabergen. Het park ligt maar op 40 kilometer van Maspalomas, maar is een autorit van 1 uur door de bergen.

Dit natuurpark staat op de UNESCO werelderfgoedlijst, waar sinds 2019 Risco Caido aan toegevoegd is. Ook dit gebied, in het centrum van Gran Canaria, bestaat uit kliffen, ravijnen en vulkaanformaties, maar heeft ook nederzettingen, die zijn ontstaan na de komst van de Noord-Afrikaanse Berbers (begin van onze jaartelling) tot de komst van de eerste Spaanse kolonisten in de 15e eeuw. Het is een holbewonerscomplex met o.a. twee heilige tempels, waar ceremonieën werden gehouden. Met deze nieuwkomer hebben de Canarische eilanden nu 4 plekken op de UNESCOlijst.

Gran Canaria, zorgreizen

Wanneer je na al dit natuurschoon even wat anders wilt zien, dan zijn er de leuke dorpjes en de cultuur van Las Palmas.

Naar eigen zeggen, maar door velen beaamd is Téror het mooiste dorp. Het heeft een prachtig witte kerk met schilderachtige dorpsplein, leuke steegjes en pleintjes met geweldige houten balkons aan kleurige gevels.

Las Palmas

Voor de meesten, die naar Gran Canaria gaat, is het eigenlijk alleen de luchthaven van dit Canarisch eiland, maar wij willen in deze blog laten zien dat het meer is. Een leuke stad om te bezoeken als onderbreking van een stranddag of als leuke dagtrip.

Las Palmas, Gran Canaria

Las Palmas is de hoofdstad van Gran Canaria en ligt zo’n 20 kilometer van de gelijknamige internationale luchthaven. Via de snelweg (GC-1) ben je in 20 minuten in de stad. Las Palmas is ook een havenstad (Puerto de la Luz), dat wordt aangedaan door cruiseschepen, maar vanwaar je ook dagelijks naar de andere Canarische eilanden kan varen en 1x per week naar Cádiz.

Er zijn ook twee busstations, bij San Telfort- en Santa Catalinapark. Hier komen en gaan de bussen uit de stadswijken van Las Palmas, maar ook andere plaatsen op het eiland.

Badplaats

Las Palmas is niet alleen een leuke stad om te bezoeken. Het is zelfs een hoofdstad en badplaats ineen met haar kilometerslange stranden.

Het strand van Las Canteras is het grootst en meest toeristisch. Het is 3 kilometerlang zachtgeel zand met een net zo lange boulevard vol hotels, restaurants, kroegen en terrasjes. Aan het eind van de dag komen hier veel mensen om te sporten of langs de kustlijn te lopen.

Het strand tussen centrum en jachthaven is Las Alcaravaneras. Weer goudgeel strand. Nu zo’n kilometerlang. Het strand ligt door de kades van Puerto de la Luz in een soort baai.

Las Palmas Rolstoelvakantie

De baai van El Confital, gelegen tegen de bergen, is een goede surfplek. Het is ook bekend door de zoutpannen, waar het zeewater door de zon verdampt

Een andere goede surf-, maar ook visplaats is het strand bij La Laja. Er is hier een gezellige boulevard en een heuse dijk als kust bescherming.

Cruise Canarische Eilanden

Vegueta,

de oude binnenstad op de Barranco de Guiniguida (een steile berghelling , waar de stad ontstond).

Hier zie je een eeuwenlange geschiedenis met de kapel van San Antonio Abad, de Plaza Santa Ana met de consistoriehuizen, het bisschoppelijk paleis, het gouvernementshuis (Casa Regental) en de Santa Ana-kathedraal.

Hier vind je ook veel musea, zoals het Casa de Colón, waar je alles te weten kom over de reis van Columbus naar Amerika. Columbus verbleef in Las Palmas als tussenstop voor zijn reizen naar America.

Wil je meer weten over de eerste inwoners van Granada Canarische bezoek dan het Museo Canario. Voor kunst kun je terecht in het musea de Arte Sacro, dat religieuze kunst toont en het Centra Atlántico de Arte Moreno met avant-gardistische kunst.

Maar het allerleukste is natuurlijk slenteren door de oude straatjes met zijn traditionele huizen met houten balkons en patio’s vol bloemen en heerlijk autovrije pleinen, zoals de Plaza del Pilar Nuevo, de Plaza Santo Domingo en de Plaza del Espíritu Santo.

De wijk heeft enkele markante gebouwen, zoals het Teatro Pérez Galdós. Of het neoklassieke hotel Madrid of het Edificio Quegles. En natuurlijk het geboortehuis (Casa Museo de Pérez Galdós) van de  19de eeuwse schrijver Galdós, de Spaanse Dickens of Balzac met een groot oeuvre.

Las Alcaravaneras

Met natuurlijk het strand, maar ook het Diorama-park met inheemse bloemen en planten. In het park ligt het Pueblo Canario, een openluchtmuseum met traditionele Canarische architectuur en het Museo Néstor, gewijd aan de schilder Nestor Fernández de la Torre. De la Torre is een van de belangrijkste schilders van de Canarische Eilanden.

Las Palmas, Gran Canaria Met de rolstoel

Puerto de la Luz

langs de Avenida Marítima, tegenover het koloniale hotel Santa Catalina, een gebouw in koloniale stijl uit 1890, is de grootste jachthaven van de Canarische Eilanden. De Atlantic Rally for Cruisers (ARC) een beroemde oceaanrace van Gran Canaria naar Santa Lucía start hier.

Vlakbij de haven ligt het altijd gezellige Santa Catalinapark. Aan het park het Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología, het museum voor Wetenschap en Technologie. Leuk als je geïnteresseerd bent in uiteraard technologie, maar ook natuur-, wis- en geneeskunde of geologie en astronomie met een digitaal planetarium.

La Isleta

Aan de noordkant van Las Canteras ligt deze oude visserswijk op een klein schiereiland. Het is gebouwd op een steile helling met smalle straatjes met winkeltjes en barretjes. Het centrum is Plaza Ingeniero Manuel Becerra, een leuk plein met aan de ene kant een vuurtoren en aan de andere kant de toegangspoort tot de haven.
Aan de zuidkant ligt het oudste fort van Gran Canaria: Castillo de la Luz.

Tafira

Eigenlijk Tafira Baja en Tafira Alta, twee rijke voorsteden. Het mooiste hier is de botanische tuin Viera y Clavijo met veel inheemse planten en bloemen in Tafira Baja..

Winkelen

Ook de shoppers onder ons kunnen aan hun trekken komen in Las Palmas. De stad heeft vier winkelcentra: Las Arenas, la Ballena, 7 Palmas en El Muelle. Je kan ook leuk winkelen op de calle Triana en de avenida de José Mesa y López of naar de markt in een van de wijken, zoals op zondag in Vegueta, waar al sinds 1854 markt is.

Ziet ziet het, Las Palmas een leuke dagtrip om wat rond te dwalen door de kleine straatjes, cultuur te snuiven of lekker winkelen

Natuurlijk hebben de Canarische eilanden ook hun “Venetië”, het vissersdorpje Puerto Mogán. Een charmant dorpje met leuke huisjes langs grachtjes en ronde bruggetjes. Ook leuk om te zien is de visafslag.

Cultuur

En voor de cultuurliefhebber is er de hoofdstad Las Palmas. Hier zijn de musea, zoals het Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología (Museum der wetenschap en Technologie) en het Casa de Colón (Huis van Christoffel Columbus), en het Centro Atlántico de Arte Moderno (Atlantisch centrum der moderne kunst), maar ook de Santa Maria kathedraal*.

En op Gran Canaria houden ze, net als alle inwoners van de Canarische eilanden, van festivals (maakt niet uit of ze van religieuze of culturele aard zijn) en is er altijd wel ergens iets gaande op het eiland.

Winkelen

Na al deze natuur en cultuur is het misschien nu wel tijd om te winkelen. Ook dit kan heel goed op Gran Canaria. Leuke bijkomstigheid is, dat het vaak goedkoper is dan in Nederland, want Gran Canaria hanteert zijn eigen belastingtarieven, ook al is het onderdeel van Spanje. Let op: ook de douane ziet Gran Canaria als uitzonderingsgebied, namelijk niet-EU gebied. Dit betekent bijvoorbeeld, dat je maximaal €430 aan goederen (belastingvrij) mee mag nemen.

Leuke winkelcentra zijn vooral in Las Palmas, zoals Las Arenas, Alisios en El Mirador. Het voordeel is dat zij geopend zijn van 10.00 uur tot 22.00 uur en geen siësta, zoals veel andere winkels op Gran Canaria, kennen. Buiten Las Palmas heb je nog een leuk winkelcentrum in Puerto Rico, Mògan Mall.

Het is ook handig om het woord Rebajas (uitverkoop) te kennen. Op Gran Canaria is dat van 7 januari tot eind februari en van 1 juli tot eind augustus. Veel shopplezier.

*leuk weetje: in 1599 is Las Palmas een week veroverd door de Nederlands onder aanvoering van Pieter van der Does. Helaas is tijdens die gevechten een deel van Las Palmas verwoest. In de kathedraal herinnert de bronzenklok, die in 1999 door Nederland is geschonken, hieraan. De klok was als restitutie voor de 400 jaar eerder meegenomen kerkklokken.

Gran Canaria, Playa del Ingles

Playa del Ingles

Playa del Ingles ligt op het zuidelijkste puntje van Gran Canaria. Het ligt ingeklemd tussen de kleinere plaatsen Maspalomas en San Agustin en barst van de appartementencomplexen en hotels, bekende nachtclubs en een strand ter grootte van de Sahara. Playa del Ingles staat vooral bekend om zijn strand en nachtleven; het biedt volop zon en plezier, winkelcentra en fastfoodrestaurants.

Voordat het een toeristische trekpleister werd, was landbouw de belangrijkste bron van inkomsten in de regio. Ook nu nog geldt de landbouw als de op een na belangrijkste inkomstenbron.  Als je op vakantie gaat om culturele bezienswaardigheden te bezoeken, is dit niet de plek voor jou! 

Playa del Ingles is de thuisbasis van vele bars en restaurants van over de hele wereld, waaronder Engels, Duits, Nederlands en Scandinavisch. Mocht u zich vervelen van het strand, dan is er een aantrekkelijke wandelpromenade genaamd de Paseo Costa Canaria. Langs deze boulevard vind je luxe villa’s. 

Maspalomas

 Op de zuidpunt van Gran Canaria ligt Maspalomas, een rustigere, meer natuurlijke versie van zijn buur, Playa del Ingles. In de plaats van grote winkelcentra en nachtclubs zijn er eersteklas restaurants en designerboetieks. Het strand van Maspalomas is 6 kilometer lang en op plaatsen 100 meter breed.

Het heeft een grote keuze aan watersporten en er zijn cafés, bars en restaurants aan de kust op loopafstand.  Maspalomas wordt beschouwd als een luxe badplaats en is een favoriete bestemming voor gezinnen met kinderen, vooral omdat het tempo ontspannen is en er toch genoeg activiteiten zijn voor zowel volwassenen als kinderen. Om te beginnen is er Aqualand met zijn vriendelijke zeeleeuwen. Er is ook Sioux City, een themapark in het Wilde Westen, gebouwd op de plek van een filmset. Beide liggen op slechts 10 minuten afstand. 

Gran Canaria, rolstoelvakantie

De zomertemperaturen zijn normaal gesproken van midden twintig tot midden dertig graden en bij deze temperaturen staat een verkoelende zeebries. De temperatuur is slechts een paar graden lager in de winter, wat betekent dat het ook een geweldige plek is om te ontsnappen tijdens de ijzige wintermaanden die wij kennen.

Wij wensen je met deze blog alvast veel voorpret en wie weet wordt Gran Canaria jouw volgende reisbestemming.

Meer info over de haven voor als je de Cruise naar de Canarische Eilanden gaat maken:

  • Toegankelijkheid rond haven : Vlak en glad
  • Afstand tot de belangrijkste stad : Ongeveer (1 km)
  • Toegankelijkheid van bestrating in de stad : Meestal een vlakke stad. De meeste trottoirs hebben verlaagde stoepranden
  • Toegankelijke toiletten : Gelegen bij de haventerminal van Santa Catalina en het Santa Catalina Hotel
  • Geplaveide straten of ongeschikt terrein : Vegueta, rond de kathedraal, de Centrale Markt en Casa Colon hebben geplaveide straten. Het Santa Catalina-plein wordt niet als rolstoeltoegankelijk beschouwd
  • Toegankelijke locaties : Strand Las Canteras, Meloneras (aan het strand), Casa Romantica Agaete, Mogan, Museum van Wetenschap en Technologie

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

1 gedachte over “Gran Canaria”

  1. Goed artikel! Altijd leuk om te lezen hoe anderen het eiland zien dat ik bijna 4 jaar mijn thuis mocht noemen. Er zijn ontzettend veel mooie plekjes te ontdekken op Gran Canaria: van stranden tot natuur, het eiland heeft voor ieder wat wils.

    Groetjes Melissa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *