New York deel 2

‘the city, that never sleeps’

Weer terug in New York, want daar was nog heel veel te doen, dus daar gaan wij dan 🙂

In ons vorige blog hebben wij heel even stil gestaan bij het 9/11 Museum, maar natuurlijk zijn er veel meer (bijzondere) musea in New York. En bij een bezoek aan New York hoort toch echt een bezoek aan een of meerdere musea. Wij laten hier een paar de revue passeren.

Metropolitan Museum of Art (Het Met)

Het grootste kunstmuseum ter wereld, waar bijna alle wereldberoemde kunstenaars met werk vertegenwoordigd zijn. De permanente collectie met meer dan 2 miljoen kunstwerken zijn onderverdeeld in 19 verschillende afdelingen. Naast kunstwerken van beroemde kunstenaars zijn hier ook Egyptische, Romeinse, Griekse, Afrikaanse, Amerikaanse, Aziatische, Oceanische, Midden-Oosterse, Byzantijnse en Islamitische kunstschatten te bewonderen.

Om een indruk te geven: er hangen alleen van Rembrandt al 31 schilderijen en natuurlijk onder andere ook de zonnebloemen van Vincent van Gogh. Dit keer niet in een vaas, maar twee afgesneden in een stilleven.

Voor liefhebbers van de Middeleeuwse kunst: deze collectie wordt niet hier getoond, maar in The Cloisters in Upper Manhattan.

Museum of Modern Art (MoMA)

Nog meer kunst, maar nu modern en hedendaags. Het is een van de meest toonaangevende musea ter wereld met mooie topstukken, zoals ‘De Sterrennacht’ van Van Gogh, ‘Waterlelies’ van Claude Monet en ‘Les Demoiselles d’Avignon’ van Picasso.

Toegankelijk New York

Guggenheim Museum

Het gebouw op zichzelf is al bijzonder. Het is ontworpen in 1959, maar is tijdloos. De ronde lijnen, die je aan de buitenkant zien, gaan ook binnen door in de spiraalvormige helling, die tot de bovenkant van het museum loopt. Op de helling staat de tijdelijke collectie en in de zijgangen de permanente collectie van dit museum met moderne en hedendaagse kunst. Ook hier Nederlandse werken, zoals het Landschap met sneeuw van Vincent van Gogh en De huilende krokodil van Karel Apel.

Door de helling klinkt dit museum niet zo toegankelijk, maar net als Het Met en MoMA is het m.u.v. de High Gallery overal rolstoeltoegankelijk.

American Museum of Natural History

We laten even de kunst voor wat het is en gaan naar een van de grootste musea van de wereld. Het beroemde museum, wat u misschien kent uit de film ‘Night at the Museum’, bestaat al sinds 1869. In dit natuurhistorisch museum ziet u Afrikaanse, Aziatische en Noord-Amerikaanse zoogdieren, maar ook mensen en hun culturen van over de hele wereld, zoals een Haida (een Noord-Amerikaans volk) oorlogskano, maar ook de beroemde Star of India (de grootste blauwe saffier ter wereld).

Intrepid Sea, Air & Space Museum

Dit is echt een heel bijzonder museum. Het vliegdekschip, The Intrepid, uit de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamese Oorlog is nu een interactief museum met op het dek gevechtsvliegtuigen en helikopters. In het schip kunt u de Space Shuttle Enterprise (helaas alleen van buiten) bewonderen en is er een expositie rondom dit enorme ruimtevaartuig. Naast het schip ligt ook nog een onderzeeër als onderdeel van het museum.

Dit is een kleine greep uit de mogelijke museumbezoeken, maar er is natuurlijk meer.

Winkelen

New York is een winkelstad bij uitstek met zijn overvloed aan beroemde merken, boetiekjes voor zowel designermode als vintage. Een walhalla voor de shopverslaafde en modeliefhebber. Om een idee te geven, laten wij hier een paar winkel-to be-plekken voorbij komen. Leuk op een regenachtig dag, net als de musea.

Toegankelijk reizen, New York

Fifth Avenue

Van Washington Square Park (Greenwich Village) tot 143rd Street (Harlem), waarvan het beroemdste stuk ligt tussen 49th Street en 60th Street. Een van de duurste winkelstraten ter wereld, dat sinds begin vorige eeuw de winkelplek voor de rijken is. Hier vindt u dan ook alle bekende luxe merken, van Armani tot Louis Vutton. Voor wie niet wil winkelen. Hier staat ook het Empire State Building en om de hoek tal van musea, zoals het Guggenheim.

Voor de film- en tv-seriefans: hier zijn o.a. Sex and the City, Gossip Girl en Breakfast at Tiffany’s opgenomen.

Warenhuizen

Londen heeft Harrods en New York Macy’s and Bloomingdale’s. Macy’s is het grootste met elf verdiepingen en je kunt er (haast) alles kopen. Daarnaast is er Bloomingdale’s, wat meer een warenhuisketen is met meerdere vestigingen in New York. Bij Bloomingdale’s kunt u terecht voor moderne, luxe kleding, accessoires en interieur. Er zijn zelfs eigen Bloomingdale’s collecties van beroemde ontwerpers.

Voor de tv-seriefans: deze kennen jullie dan zeker wel van ‘Friends’, waarin Rachel een tijdje werkzaam was bij Bloomingdale’s.

Markten

Heerlijk over de (vlooien-)markt slenteren. Ook hier is keuze genoeg in New York. Naast de gewone markten zijn er ook al veel vlooienmarkten, zoals Chelsea Flea Market op zaterdag en zondag in Manhattan of Dumbo Flea Market onder de Manhattan Bridge Archway op zondag, via de Brooklyn Bridge loopt u er zo heen vanuit Manhattan. De oudste vlooienmarkt, Grand Bazaar NYC, kan je combineren met een bezoek aan het American Museum of Natural History, ook elke zondag.

Rolstoelvakantie New York

Outlets

Zijn niet in de stad zelf, maar als u het leuk vindt en tijd over hebt, dan ligt in de buurt Woodbury Common Outlet met 220 shops, waarvan het grootste deel kleding is. Met de bus duurt het zo’n 1,5 uur vanuit New York om er te komen.

Genoeg gewinkeld. Wij kunnen New York natuurlijk niet verlaten, zonder een bezoek aan

New York, Begeleide reizen

Broadway

Is een van de grote straten (53 km lang) van Manhattan en loopt diagonaal door Manhattan. Het beroemde theaterdeel ligt tussen Times Square en Central Park. Tegenwoordig worden de theaters in de omliggende straten ook tot Broadway gerekend. Een bezoek ’s avonds is al leuk met al de lichtjes, maar bezoek zeker een van de voorstellingen (dinsdagavond t/m zaterdagavond, matinee op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag) in een van de vele theaters. Er draaien nog steeds klassiekers, zoals ‘the Phantom of the Opera’, maar natuurlijk ook de nieuwere, zoals ‘Aladdin’. Voor ieder wat wils.

Leuk om te weten: Broadway was vroeger een pad, dat de Indianen gebruikten om van hun dorp naar de jachtvelden te gaan. Toen de Nederlanders het land kochten, werd het de ‘Breede Weg’ genoemd.

Chinatown

En tot slot deze gezellige wijk tussen East Broadway – Broadway en Delancey Street – Chambers Street. Het is net of je echt in China bent met de eetkraampjes op straat, de winkeltjes met allerlei heilzame middelen en natuurlijk de massage- en nagelsalons.

Naast Chinatown zijn er nog andere leuke wijken om te bezoeken, zoals Little Italy (behoeft denken wij geen nadere uitleg ;-))en Soho (of eigenlijk South of Houston, hieronder krijgen de straten nummers). Soho is echt een wijk voor de modeliefhebber met zijn hippe winkels, maar ook mooie galerijen. Je kunt een bezoek aan Chinatown goed combineren met Little Italy en Soho. Ook goede plekken om lekker te eten en daarmee nemen wij afscheid van onze korte bezoek aan New York.

Rolstoel vakantie New York

Er is natuurlijk veel meer te doen in New York. Bent u geïnteresseerd? Wij denken graag mee met een droomreis naar New York.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *