Le Havre

Vandaag bekijken wij deze bijzondere Franse stad. Het is een havenstad aan de monding van de Seine in het zwaarbevochte Normandië. De stad werd dan ook in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd. Na de oorlog is het herbouwd in een modernistische stijl. Vanwege zijn unieke architectuur staat de stad op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Le Havre heeft veel brede trottoirs om rolstoelgebruikers gemakkelijker toegang te bieden tot openbare ruimtes en bezienswaardigheden. Ook zijn bussen en trams vaak voorzien met rolstoelvriendelijke aanpassingen. Daarnaast heeft Le Havre rolstoeltoegankelijke stranden en promenades, zodat iedereen van de prachtige kustlijn kan genieten.

Wat heeft Le Havre te bieden?

Le Havre

De Kathedraal van Le Havre, Kathedraal Notre-Dame

is beroemd vanwege zijn moderne en minimalistische architectuur. Het is een opvallend voorbeeld van de wederopbouwarchitectuur die typerend is voor Le Havre na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. De kathedraal is ontworpen door Auguste Perret en staat bekend om zijn strakke lijnen en gebruik van beton. De kathedraal heeft prachtige glas-in-loodramen, waardoor veel daglicht binnenvalt.

Ondanks zijn moderne uitstraling heeft de kathedraal nog steeds een historische betekenis, aangezien het de plaats is waar Le Havre’s vorige kathedraal stond voordat deze werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Rolstoeltoegankelijkheid: de kathedraal van Le Havre is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Er is een helling aan de zijkant van het gebouw om de ingang te bereiken.

ontwerp foto - 1

Église Saint-Joseph, de Kerk van Sint-Jozef,

is een opvallend religieuze kerk, maar ook monument in Le Havre. Net als veel in Le Havre is deze kerk ook ontworpen door Auguste Perret. De kerk heeft strakke lijnen, er is gebruik gemaakt van beton en vooral bijzonder door de opmerkelijke klokkentoren, die boven de stad uitsteekt. Er is mooi lichtinval door de kleurrijke glas-in-loodramen. Binnen de kerk vind je verschillende religieuze kunstwerken en beelden.

Rolstoeltoegankelijkheid: Er zijn hellingen bij de ingang om toegang te verschaffen aan rolstoelgebruikers, en het interieur is doorgaans goed toegankelijk.

Het Maison de l’Armateur, het “Scheepseigenaarshuis”

dateert uit de 18e eeuw en is een typisch herenhuis, dat is omgebouwd tot een museum, waar het maritieme erfgoed en de geschiedenis van Le Havre ziet. Het huis is zorgvuldig gerestaureerd en ingericht met historische meubels en voorwerpen uit die tijd.

Rolstoeltoegankelijkheid: het Maison de l’Armateur heeft een helling bij de ingang om het gebouw binnen te gaan. Binnenin zijn er echter enkele smalle doorgangen en trappen, wat de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers kan beperken.

Fort de Tourneville

is een historisch fort gelegen in Le Havre, Frankrijk. Het fort werd oorspronkelijk gebouwd in de 19e eeuw en heeft in de loop der jaren verschillende militaire en gevangenisfuncties gehad. Nu is het een cultureel en artistiek centrum. Het fort is een leuke plek voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Le Havre.

Rolstoeltoegankelijkheid: Er zijn hellingen en aangepaste ingangen om toegang te bieden aan rolstoelgebruikers. Binnenin het fort zijn er brede gangen en liften die de toegankelijkheid verbeteren. Gezien de historische aard van het gebouw zijn er mogelijk enkele beperkingen, zoals oneffen vloeren of smalle doorgangen.

De omgeving van het fort is omgeven door groen, wat het een mooie plek maakt om te wandelen.
Er zijn nog meer leuke wandelingen mogelijk:

Les Jardins Suspendus, de Hangende Tuinen

is een prachtige tuin met weelderige vegetatie, kleurrijke bloemen en panoramische uitzichten over Le Havre en de omliggende omgeving. De tuinen zijn aangelegd op een heuvel en bestaan uit terrassen met verschillende plantensoorten en bloemen. Hier is het terrein voor rolstoelgebruikers soms een uitdaging. Er zijn hellingen en paden, maar de tuinen zijn niet volledig vlak.

Parc de Rouelles

nog een leuk park in Le Havre met mooie bloemperken, vijvers en bosrijke gebieden. Binnen het park is er een dierenparkje met geiten, eenden en konijnen. Leuk voor kinderen.

Toegankelijkheid: Parc de Rouelles heeft paden en hellingen, maar sommige delen van het park hebben enigszins oneffen terrein. Toch zijn er doorgaans rolstoelvriendelijke routes.

Le Havre is leuk voor een bezoek, maar ook de omgeving heeft veel te bieden en wij willen je toch een paar niet onthouden.

Étretat,

een prachtige kustplaats op zo’n uur rijden van Le Havre. Het is voor bekend  om zijn indrukwekkende kliffen, waaronder de beroemde Aiguille d’Étretat en Porte d’Aval, met adembenemende uitzichten op de oceaan.

Toegankelijkheid: Helaas zijn de kliffen niet rolstoeltoegankelijk wel het kustplaatsje zelf is rolstoelvriendelijk. Er zijn uitkijkpunten in Étretat die toegankelijk zijn en uitzicht bieden op de kliffen en de oceaan, zoals de promenade van Étretat. Dit pad is grotendeels verhard en rolstoeltoegankelijk.

Honfleur

Is een pittoresk havenstad dichtbij Le Havre met een leuke haven, smalle straatjes en vakwerkhuizen.  Er zijn ook regelmatig leuke markten met lokale producten. Honfleur is een historische stad en heeft nog veel plekken, die voor een rolstoelgebruiker een uitdaging kunnen vormen.

Rouen

Op 1,5 uur rijden van Le Havre, is de hoofdstad van de regio Normandië en heeft een rijke geschiedenis en prachtige architectuur. In het prachtig historisch centrum met geplaveide straten en vakwerkhuizen staat de gotische kathedraal, beroemd door de schilderijen van Claude Monet. Jeanne d’Arc is nauw verbonden met Orleans, maar ook in Rouen kom je haar vaak tegen.

Toegankelijkheid: Rouen heeft veel gedaan aan de rolstoeltoegankelijkheid, maar o.a. de geplaveide straten kunnen nog voor uitdagingen zorgen.

Giverny

Jardins de Claude Monet

Ben je fan van Claude Monet, dan moet je zeker naar de Jardins de Claude Monet in Giverny op twee uur rijden van Le Havre. Deze prachtige tuinen liggen bij het voormalige huis van de beroemde Franse impressionistische schilder. Hier is de waterlelievijver, een inspiratie voor veel van Monet’s schilderijen. De tuinen hebben verder uitgestrekte bloemperken en natuurlijk de Japanse brug.

Toegankelijkheid: Er zijn verharde padden in de tuinen. Het pad rond de waterlelievijver is helaas wat ongelijk. Er zijn wel uitzichtpunten op de vijver, die goed te bereiken zijn. Het huis van Monet heeft trappen en smalle deuropeningen. De bovenverdieping met uitzicht op de tuinen is toegankelijk via een traplift.

Tot zover Le Havre en omgeving. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Zeker als je bedenkt, dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een zware strijd is gestreden. Ten westen van Le Havre liggen bijvoorbeeld de D-Day-stranden.

Ben je opzoek naar een aangepaste accommodatie in Frankrijk? Kijk dan op: Frankrijk | Rolstoeltoegankelijke accommodaties

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *