Mallorca, het eiland van de duizend gezichten

Met de hoofdstad Palma, die dan op haar beurt weer de bijnaam Klein Barcelona heeft. Dit belooft heel veel en Mallorca heeft ook veel te bieden. In deze blog maken wij een rondje Mallorca en dan niet alleen de stranden, maar heel veel mooie natuur en dorpjes zullen ook de revue passeren.

Palma de Mallorca

Een mooie plek om ons rond Mallorca te beginnen. In de stad zijn veel leuke bezienswaardigheden, zoals de kathedraal ‘La Seu’ en het paleis van Almudaina. Het heeft echter ook een gezellig centrum met veel kleine straatjes, terrassen en leuke winkeltjes.

Natuurlijk even het lijst met de bezienswaardigheden van Palma:

Kathedraal La Seu

Bezienswaardigheid nr. 1 van deze mooie stad. De Catalaans-gotische kathedraal is uit de 13de eeuw, maar heeft uiteraard al diverse renovaties gehad, waaronder één door Gaudi, de wereldberoemde architect van de Sagrada Familia. De lampen en de glas-en-lood-ramen zijn onder meer door Gaudi ontworpen.

Loop na een bezoek aan de kathedraal even naar het nabijgelegen Parc de la Mar. De kathedraal wordt namelijk schitterend weerspiegelt in het water van Parc de la Mar.

Paleis van Almudaina

Ligt naast de kathedraal en is het koninklijk paleis van Mallorca. Het is in de 14de eeuw gebouwd door de Moorse bezetters. Het gebouw is dus ook een mix van Moorse en gotische bouwstijlen. Wanneer de koninklijke familie niet aanwezig is, kan het paleis worden bezocht. In het paleis is ook het museum ‘Capitana General’ met kunst uit de 16e tot 18e eeuw.

Palau March

Ligt ook niet ver van de kathedraal. Het is een beroemd museum met een mooie kunstcollectie met o.a. werk van Rodin. Ook op de binnenplaats staan er prachtige beelden en heb je fantastisch uitzicht over Palma de Mallorca.

Banys Arabs

De Arabische baden liggen tussen de kathedraal en het historisch centrum van Palma. De baden waren een onderdeel van een oud Moors kasteel, dat hier vroeger stond. De baden bestaan uit twee ruimtes, waarvan er een versierd is met zuilen.

Plaza Mayor

Is het centrale plein van het historisch centrum van Palma. Het De drie grootste winkelstraten, Passeig des Born, Passeig de la Rambla en Avinguda Jaume III komen uit op het plein, volgens de Mallorcanen leiden alle wegen naar Plaza Mayor.

Santa Catalina

Voor nog meer gezelligheid met kleine winkeltjes en veel restaurantjes moet je zeker naar Santa Catalina. Deze visserswijk is nu een hippe trendy wijk.

Loop na Santa Catalina naar de boulevard van Palma met zijn mooi uitzicht op onder andere de kathedraal. De boulevard ligt op circa 15 minuten van het centrum en is zo’n 7 kilometer lang. De boulevard loopt vanaf de haven van El Arenal tot aan de haven van Ca’n Pastilla.

Bellver kasteel

Ligt 3 kilometer ten noordwesten van Palma de Mallorca en zeker een bezoek waard. Het kasteel is een van de weinige ronde kastelen, die er nog zijn. Het kasteel uit de 14de eeuw is gebouwd op een heuvel, vanwaar je een mooi uitzicht op de Middellandse zee en Palma de Mallorca.

Wij verlaten nu Palma de Mallorca voor een rondje over het eiland en wij gaan richting westen.

Dragonera

ligt voor de westkust van Mallorca en is een onbewoond eiland. Het heeft de vorm van een slapende draak, vandaar de naam. Het ligt maar 780 meter van Mallorca, met de boot een kwartier vanuit het plaatsje Sant Elm. Het eiland van 420 hectare is een officieel natuurpark en bestaat vooral uit rotsen met zeldzame vogels en veel hagedissen.

De Sierra de Tramuntana

De bergketen, die sinds 2011 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, beslaat de hele noordwestkust van Mallorca. Het heeft groen bergen, wat mede is ontstaan door de landbouwactiviteiten, die begonnen met de Moren. Door deze activiteiten ontstond een terrasvormig agrarisch landschap met moestuinen, olijfgaarden met kleine dorpjes met kerken, torens en molens.

Natuurreservaat La Reserva Puij de Galatzó Mallorca.

Maakt deel uit van de Serra de Tramuntana en heeft een oppervlakte van 2,5 miljoen m2 met een gevarieerd landschap met een verscheidenheid aan planten en dieren. Er zijn hier ook watervallen en grotten.

Valldemossa

Is de volgende op onze rit en een van de mooiste bergdorpen van Mallorca. Het ligt in een prachtige groene vallei. Heel leuk en al op grote afstand al te zien, is het Kartuizerklooster, dat midden in het dorp met straatjes vol gepleisterde huizen met groene luiken, ligt. In het klooster verbleven de componist Chopin en schrijfster Sand.

Deià

Nog zo’n mooi dorpje. Dit keer met okergele huizen met oranjebruine dakpannen, gelegen op en rond een berg. Via een wandelpad of kronkelige autoweg kan je ook naar Cala Deià, een rotsachtig strandje in een mooie baai.

Soller

Ligt tussen een vallei met sinaasappelboomgaarden en de zee. Het is een typisch mediterraans stadje met smalle steegjes en heerlijke terrassen op het pleintje bij de kerk van Bartomeu uit de 13de eeuw. Op zaterdag is hier de lokale markt.

Nu weer tijd voor de mooie natuur van Mallorca met de stuwmeren Cúber en Gorg Blau. Meren met helderblauw water omgeven door hoge bergen met veel groen.

Torrent de Pareis

Wij zijn nog steeds in de Serra de Tramuntana met deze canyon/kloof. Je kunt van Escorca tot aan het strand van Sa Calobra lopen. Een stevige wandeling, maar je kunt ook op het strand beginnen, waar de kloof breed is. Als je van die kant de kloof ingaat, zie je de rotsen met verspreid staande coniferen. Het zand verdwijnt en wordt kleine kiezels, die steeds groter worden en de kloof wordt geleidelijk aan smaller.

Sa Calobra heeft trouwens een prachtige baai met helderblauw water en prachtige rotspartijen.

Klooster van Lluc

Is gewijd aan de Maagd Maria. De kerk is gebouwd in de Renaissance stijlen een religieuze bedevaartsoord. De bewegwijzerde rozenkranspad brengt je bij een pracht uitzicht. Bij de bouw van de monumenten langs dit pad was Gaudi betrokken.

Bij Cap Formentor zijn wij inmiddels in het uiterste noorden van Mallorca. Deze kaap ligt op 384 meter boven zeeniveau. Er gaat een kronkelend weggetje met prachtige uitzichten naar het eindpunt met de vuurtoren uit 1863. Hier is ook een bar met terras en prachtig uitzicht.

Parc Natural de s’Albufera de Mallorca

Is het grootste moeras van de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera). Het ligt tussen Alcúdia en Can Picafort. Een heerlijk gebied om tot rust te komen tussen de vijvers en moerassen met veel verschillende vogelsoorten.

Mocht je nog even naar het strand willen: aan de overkant lig het prachtige Platja de Muro.

Via de oostkust gaan wij nu terug naar Palma de Mallorca.

Capdepera

Is nog voor een groot deel ommuurd. De muur uit de 14de eeuw staat er nog, helaas de bouwwerken zijn nu ruïnes. Je volgt je wel terug in de Middeleeuwen en je hebt een mooi uizicht over het dorp en het eiland Menorca kan je met mooi weer in de verte zien liggen.

Manacor

Heeft een leuk centrum met smalle straatjes, maar is natuurlijk wereldberoemd om zijn kunstparels. De bekendste parelfabrief is Perlas Majórca. Hier worden 50 miljoen parels per jaar gemaakt uit de schubben van vissen. Ze zijn net echt en helaas ook bijna net zo duur.

De grotten van Drach

Zijn vier druipsteengrotten, die met elkaar in verbinding staan. Het grottenstelsel is totaal 4 kilometer lang. De belangrijkste bezienswaardigheid is Martel Lake, het grootste Europese ondergrondse meer, 115 bij 30 meter.

Parc Natural de Mondragó

Met dit mooie natuurpark zijn wij inmiddels aan de zuidoostkust gekomen. Het natuurpark is leuk voor wandelaars en strandliefhebbers. Je hebt hier namelijk 3 van de mooiste strand van Mallorca omgeven door pijnbomen. Korte wandelroutes voeren je door de bossen, waarbij je onderweg getrakteerd wordt op prachtig uitzicht op de kust en azuurblauwe zee.

Even zuidelijker ligt Es Pontas.

De plaats met de enorme rots in de vorm van een brug. De ‘brug’ is 20 meter hoog en ligt tussen Cala Santanyi en Cala Llombards. Het is makkelijk te bereiken. Je kan met de auto dichtbij parkeren en dan nog een klein stukje over geasfalteerd en daarna onharde weg. Er is een groot uitzichtpunt, van waaruit je de ‘brug’ en de mooie kliffen langs de kust kunt zien.

Wij zijn nu weer in het zuiden van het eiland en gaan van het zuidoosten naar het westen, naar ons beginpunt Palma de Mallorca.

Wij hopen jullie met deze blog hebben laten ‘zien’, dat Mallorca meer is dan strand.

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *