Menorca & Formentera

Na Mallorca en eerder al Ibiza is het nu echt tijd voor deze twee mooie eilanden van de Balearen. De Balearen bestaan uit 14 eilanden, waarvan er vier (Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera) bewoond zijn. Die bewoning is al vanaf 4000 voor Christus.

Menorca,

Komt in grootte na het bruisende Mallorca (het grootste Spaanse eiland) en is iets groter dan het hippieachtige Ibiza. Qua inwoners komt het na Ibiza en dit geldt ook voor het aantal bezoekers. Hierdoor is het eiland rustiger.

Menorca staat vooral bekend als het ‘Buggy Island” door de vele bezoekers met kleine kinderen. Toch heeft Menorca voor iedereen wat te bieden. Naast de prachtige stranden zijn er ook veel leuke bezienswaardigheden.

Menorca & Formentera

Stranden

Die zijn prachtig en er zijn er heel wat. Er is keuze voor iedereen van prachtige brede zandstranden, zoals Playa de Son bou, Cala’n Bosch of Cala En Turqueta tot kleine liefelijke baaien, als Cala Galedena of Cala Mitjana. Maar wij gaan nog wat verder kijken.

Landschap

Menorca is meer dan strand zeker ook qua natuur. Zo staat het al sinds 1993 op de UNESCO-lijst van Biosphere reserves. Dit is vanwege het bijzondere landschap en de fauna op en rond het eiland, zoals de zeeën ten noorden van Menorca en het natuurpark Parque Natural des s’Albufera des Grau met meer dan 220 vogelsoorten.

Menorca & Formentera

Grotten

Naast mooie stranden en baaien zijn er natuurlijk ook grotten te vinden op Menorca. Als mooiste worden de Cales Coves aangemerkt. Heel indrukwekkend is de Cova des Coloms in het zuiden. De grot is 100 meter diep en 24 meter hoog en je komt er door het pad vanuit Es Migjorn Gran te volgen naar het strand van Binigaus.

Mont Toro

Het hoogste plekje op Menorca. De berg, die te voet maar ook met de auto te bereiken is, is 358 meter. Je hebt hier een prachtig uitzicht over het eiland. Ook een bezoek waard is het franciscanenklooster en pelgrimsoord Santuari de la are Déu del Toro. In het kerkje staat een mooi Mariabeeld met aan haar voeten een stier. Verge del Toro is de patroonheilige van Menorca. Op de top is ook een restaurant en staat er een Jezusbeeld.

Parc Natural de s’Albufera des Grau

Al eerder genoemd i.v.m. de UNESCO-vermelding van Menorca ligt in het oosten van het eiland met zijn grote meren, uitgestrekte moerassen, witte stranden en grillige kust. Het park heeft diverse wandelpaden. In het noorden ligt Cape de Favaritx met zijn mooie vuurtoren. Vanaf de kaap heb je een prachtig uitzicht over de Middellandse zee.

Mahón

De hoofdstad van Menorca, ook op het oosten van het eiland is een prachtig stadje. Ga zeker langs het oude stadhuis en de Iglesia (kerk) de Santa Maria, maar er zijn nog meer historische gebouwen. Kortom een heerlijke plek om lekker rond te dalen, zeker ook in de haven van Mahón. Voor een pauze is het gezellige plein Plaça D’Espanya zeer geschikt met zijn leuke terrasjes en restaurantjes.

Breng ook een bezoek aan de ruïnes van het fort. Hier heb je een mooi uitzicht over de stad. Mocht je meer over de stad willen weten, dan is er bij de haven het Museo de Menorca, dat je de geschiedenis van de stad verteld.

Torre d’en Galmé

Zoals al gemeld worden de Balearen al eeuwenlang bewoond, dus zijn er ook archeologische vondsten, zoals deze in het zuiden op het eiland. Je vindt hier veel talaiots, stenen bouwwerken. Het was namelijk vroeger een klein stadje, dat ook door de romeinen werd bewoond. Door de ligging op een heuvel heb je ook een prachtig uitzicht op de omgeving. Voor meer informatie over de geschiedenis van Torre d’en Galmé is er een klein bezoekerscentrum.

Ciutadella de Menorca

In het westen van Menorca is het tweede stadje van Menorca met mooie pleinen, leuke straatjes en oude vakwerkhuizen. Ook een stadje om heerlijk in rond te dwalen. Vergeet daarbij zeker de haven niet. Tijdens het ronddwalen kom je vast ook langs het neoklassieke paleis, Palacio Torre Saura en natuurlijk de prachtige kathedraal.

Fornells

Naast de stadjes Mahón en Ciutadella de Menorca is er ook nog dit leuke vissersdorpje in het noorden van het eiland, gelegen in de baai van Fornells. In de ochtend varen hier de vissers uit en ’s avonds kan je de verse vis hier eten. Ook Fornells is een heerlijk plekje om rond te struinen in de havens en dan te genieten van het uitzicht op de baai of een heerlijk visgerecht op een van de vele terrasjes.

Winkelen

Mocht je willen winkelen, dan kan je dit op Menorca het beste doen in de stadjes Mahón (in het historische deel, waar ook leuke kleine restaurantjes en barretjes zijn voor de rustmomenten) en Ciutadella de Menorca (met als belangrijkste winkelstraat Ses Voltes).

Ook de badplaats Cala Galdana heeft leuke winkeltjes en boetiekjes.

En nu naar het nog onbekende Formentera.

Formentera

Bereik je vanuit Ibiza met de ferry, een tocht van zo’n half uur en je komt aan in de haven van La Savina. Het eiland is 19 kilometer lang en in totaal iets meer dan 83 km2.

Sant Francesc Xavier

Is de hoofdstad van Formentera en daarmee het belangrijkste dorp van het eiland. Je hebt hier de Iglesia de San Francisco, die het eiland moest beschermen tegen aanvallen van piraten. Om meer te weten over de geschiedenis en cultuur van het eiland is er het Etnografisch Museum van Formentera. Ook staat hier de eerste kapel van het eiland Capilla de Sa Tanca Vella.

Faro de la Mola

Is een vuurtoren op een heuvel met prachtige uitzichten over de zee. Er is ook een monument gewijd aan Jules Verne.

Formentera

Ses Salines

Is het natuurlijk van Formentera. Dit vroegere zoutwinningsgebied is een belangrijke plek voor de trekvogels.

Formentera is klein en dat is ook te zien aan de bezienswaardigheden, maar Formentera is vooral uniek en kleinschalig. Het is een fantastisch eiland wanneer je houdt van ruige kliffen, prachtige baaien, witte stranden en schitterende uitzichten en weinig toeristen.

Meer lezen over toegankelijke eilanden? Lees dan eens onze blog: 8 toegankelijke eilanden in Europa

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *