New York, New York

‘a city so nice they named it twice’

Eerst even een kleine toelichting op de ondertitel. De tekst komt uit een ode aan New York uit 1978 en klopt ook, want de stad- en staatnaam zijn beide New York.

New York

Is een miljoenenstad en staat in de top 10 van de grootste steden ter wereld. Wij gaan ons in deze blog dan ook beperken tot maar één van de vijf ‘boroughs’ (stadsdelen) van New York, namelijk Manhattan.

Geschiedenis

Natuurlijk beginnen wij eerst hiermee, want daar hebben wij vast allemaal wel wat van meegekregen op school. De oorspronkelijke bewoners waren de Lenni-Lenape indianen, die in 1524 de eerste Europese ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano tegenkwamen. Vermoedelijk heeft deze alleen New York Harbor ontdekt en ging hij niet verder dan de naar hem vernoemde brug. In 1609 was de eer aan Henry Hudson, die Manhattan ontdekte en de naamgever is van de rivier, die door New York stroomt. Henry Hudson was in dienst van de VOC en leidde na zijn ontdekking verschillende Nederlandse handelsschepen naar dit gebied. Al gauw kwam er een nederzetting met de naam Nieuw-Amsterdam op grond, dat voor zo’n 700 euro aan snuisterijen van de Indianen werd gekocht. Later in 1653 werd, onder bestuur van Peter Stuyvesant, een muur gebouwd ter bescherming tegen de Indianen. De naastgelegen straat werd Walstraat (Wall Street) genoemd. De Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in 1664 luidde het einde van ons Nieuw-Amsterdam in. De Engelsen veroverden het en noemden het naar de hertog van York, New York. Tijdens de Vrede van Westminster werd het definitief Brits.

Toegankelijk

Voor wij de stad induiken, willen wij zeker aandacht besteden aan de toegankelijkheid van New York. New York is goed ingesteld op mensen met een beperking. De meeste bezienswaardigheden zijn goed toegankelijk, ook die op grote hoogte, zoals het Empire State Building. Ook de musea zijn zeer toegankelijk. Meer een sportfan, dan is een sportwedstrijd bezoeken ook heel goed mogelijk. En wanneer je iets anders wil dan met de bus (rolstoelvriendelijk) en metro (ruim 100 toegankelijke stations), dan is een boottocht (let op: dat er ‘accessible’ vermeld staat) of zelfs een helikoptervlucht (wanneer u zelfstandig kunt zitten) ook mogelijk. En voor de sportievelingen onder ons kan zelfs fietsen tot de mogelijkheden behoren.

Natuurlijk is New York niets zonder een theaterbezoek (hierover later meer) en ook deze bieden diverse services aan voor bezoekers met een beperking, zoals rolstoeltoegankelijk, ondersteunend luisteren, ondertiteling of audiodescriptie.

New York is een goed aangepaste stad, dus wij gaan nu deze stad eens verkennen.

Bezienswaardigheden

Er is enorm veel te zien in Manhattan en New York en daarom beperken wij onze in deze blog tot de meest bekende bezienswaardigheden. Mocht u meer willen weten of New York en zijn mogelijkheden dan horen wij dat graag.

New York met de roltsoel

Time Square

Hartje New York, waar altijd wat te beleven is. Hier worden de meeste selfies gemaakt met de felle ledschermen en de rare types, die je daar overal ziet. Het plein was eigenlijk niet zo bijzonder tot oud-burgemeester Giuliani in de jaren negentig met Disney het omtoverde tot dit spektakelplein. Een mooi fotomoment is rond zonsondergang wanneer de neonschermen een mooi contrast vormen met de donker wordende lucht.

Time Square, een heerlijk plek om mensen te kijken. Neem er zeker de tijd voor.

Central Park

Mocht de drukte van de stad en zeker Time Square wat veel zijn, dan even lekker naar het grootste stadspark van New York. Het park is zo’n 3 km2 groot en je gaat er niet alleen voor de natuur en frisse lucht heen, maar ook voor de mooie uitzicht op de stad. Ook in het park zijn bezienswaardigheden, zoals Belvedere Castle op het hoogste natuurlijke punt (Vista Rock), Strawberry Field als nagedachtenis aan John Lennon of Cleopatra’s Needle, een obelisk. Wanneer u denkt, dat heb ik toch meer gezien, dan klopt dat. Egypte heeft in de 19e eeuw 3 geschonken aan New York, Londen en Parijs.

En natuurlijk is er ook nog een prachtig dierenpark in Centrale Park.

Rolstoelvakantie New York
Toegankelijk New York

Vrijheidsbeeld

Staat natuurlijk ook op het lijstje van ‘things to do’. Vanuit Lower Manhattan gaat het met een boot naar Liberty Island, waar je naar het Vrijheidsbeeld kunt. Bezoek ook meteen Ellis Island (eerste stop op de ferry vanaf Battery Park naar het Vrijheidsbeeld), het immigratie-eiland met het immigratiemuseum.

Bedenk voor je gaat, dat het beeld maar 46 meter hoog is, dus vaak minder groot dan je denkt. Het is wel een beeld, dat je gezien moet hebben.

Empire State Building

De beroemde 381 meterhoge wolkenkrabber, tot 1971 het hoogste ter wereld. De toren, die 410 dagen werd gebouwd, heeft 102 verdiepingen en niet één van de 73 liften gaat rechtstreeks naar de bovenste verdieping (minimaal 2x overstappen). Het Top Deck op de 102ste is slechts voor een paar mensen per dag toegankelijk, maar het observatiedek op de 86ste is tussen 12.00 – 21.00 uur (laatste lift gaat om 20.15 uur) te bezoeken voor een geweldig uitzicht over de stad. 

Mocht u met de trap willen (tot de 102ste zijn dat 1860 treden), dan kan dat alleen tijdens de jaarlijkse Empire State Building Run-Up.

Rolstoelvakantie, New York

Brooklyn Bridge

De eerste uit staaldraad gemaakte hangbrug te wereld en destijds de enige verbinding tussen Manhattan en Brooklyn. Vanaf deze brug heb je een fantastisch uitzicht op de skyline van New York.

Er zijn heel veel leuke weetjes over de brug. De leukste vonden wij: Er was angst, dat de Brooklyn Bridge zou kunnen instorten. Om deze angst weg te nemen kwam P.T. Barnum met 21 van zijn circusolifanten een wandeling maken over de brug. Goede reclame voor brug en circus.

One World Trade Center

Met zijn spiegelende glazen wanden het hoogste gebouw van New York. Het gebouw van 417 meter (zonder antenne) heeft dezelfde hoogte als de Twin Towers hadden. One Wolrd Trade Center heeft 104 verdiepingen en op verdieping 100 t/m 102 heb je het One World Observatory. Het complex bestaat eigenlijk uit zes gebouwen in een soort spiraal, die eindigen op de plek, waar de Twin Towers stonden en waar nu het 9/11 Memorial is.

New York, Rolstoelvriendelijk

9/11 Memorial

Op Ground Zero, is het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de terroristische aanslag van 11 september 2001 op het World Trade Center, maar ook voor de slachtoffers van de bomaanslag hier op 26 februari 1993. Het monument werd precies 2 jaar na de aanslag geopend. Op de wand in de Memorial Hall staat de tekst ‘No day shall erase you from the memory of time’ (van de Romeinse dichter Vergillius). De namen van alle slachtoffers staan in brons gegraveerd rondom de twee waterbakken, die het hart van het monument vormen. Ze worden omringd door bomen en vormen een indrukwekkende herdenkingsplek. Voor wie er behoefte aan heeft, is ook nog het 9/11 museum. Het museum ligt ondergronds en toont nog originele delen van de Twin Towers en trieste restanten.

St. Patrick’s Cathedral

Zo bijzonder om dit neogotisch gebouw tussen de wolkenkrabbers te zien. Het is de grootste katholieke kathedraal van Amerika, maar lijkt heel nietig. In de kerk zijn de reddingwerkers van 9/11 opgevangen. Hun verhalen en foto’s zijn in de kerk te zien.

Aangepast reizen

De meest bekende bezienswaardigheden laten wij nu even bezinken en dan komen wij volgende week weer terug met musea, Broadway en nog meer leuks over New York.

Meer leuke stedentrips: Stedentrip

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *