Rolstoel en een cruise

Met een rolstoel op een cruise. Kan dat?

Reizen met een rolstoel vraagt meer aandacht en moeite, maar een cruise maken, is wel een van de relaxte manieren om een onvergetelijke reis te maken.
Er zijn echter wel zaken, waar je goed op moet letten:

Kopfoto Cruise

Rolstoeltoegankelijk of Rolstoelvriendelijk

Er is een grote variatie in rolstoeltoegankelijke hutten en het is daarom belangrijk te kijken of de aangepaste hut geschikt voor je is.

De rolstoelvriendelijke hutten zijn, zoals de naam al zegt, rolstoelvriendelijk, dus in een beperkte mate toegankelijk. Dit kan voor veel mensen niet voldoende zijn om een fijne vakantie te hebben.

Bij de rolstoeltoegankelijke hutten, die veel meer toegankelijk zijn, heb je veel verschil per schip, maar ook op het schip kunnen de hutten verschillen in mate van toegankelijkheid.

Zo is het van belang om te weten hoeveel ruimte er om het bed is, hoe groot is de badkamer en waar zitten bijvoorbeeld de beugels. Is er wel of geen tussenwand in de badkamer en misschien heb je bij boeking nog meer specifieke punten, die van belang zijn om te weten

Hutten kunnen ook gespiegeld zijn, waardoor de ene wel en de andere niet geschikt is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenzijdige verlamming, dan is het van belang, dat een steun voor jou aan de juiste kant zit.

Rolstoel en een cruise

Kan ik net als thuis hulpmiddelen gebruiken?

Helaas staan er in de rolstoeltoegankelijk hutten geen hoog-laag bedden en worden deze er door de cruisemaatschappij ook niet geplaatst. Een uitzondering hierop zijn de rolstoeltoegankelijke riviercruiseschepen.

Verder kan je in principe alle overige hulpmiddelen meenemen. Houd er wel rekening mee, dat alle hulpmiddelen, ook rolstoel, rollator of scootmobiel, in de hut dienen te worden geplaatst. Deze mogen en kunnen niet in de gangen op het schip staan.

Het is ook mogelijk om je elektrische rolstoel en scootmobiel in de hut op te laden. Tip: neem een verlengsnoer mee, want anders kan deze tijdens het opladen erg in de weg staan.

Zorg

Op de cruiseschepen wordt geen zorg geboden, weer met uitzondering van enkele aangepaste riviercruises. Verzorgende gaan dus vanuit Nederland met je mee. Dit kan ingehuurde zorg of een mantelzorger zijn. Houd er wel rekening mee, dat het vaak niet mogelijk is om hutten naast elkaar te krijgen en dat personenalarm, zoals je veel in de zorg ziet, niet mogelijk is. Door de bouw van het schip werkt deze helaas niet. Er is wel in iedere hut een telefoon op het nachtkastje aanwezig, waarmee je iemand in een andere hut kunt bereiken.

Cruise met rolstoel

Tenderen

Wat is tenderen? Niet in alle havens kan een cruiseschip aan de kade aanmeren. Om passagiers toch van boord te laten gaan, wordt er getendeerd. Dat tenderen wordt gedaan door een van de reddingsboten. Dit is geen luxe boot, maar ook niet echt klein. Er kunnen vaak 100 tot 200 personen in. Bij het tenderen is dit aantal gelukkig veel lager. Ook in een rolstoel kan je de onderneming van het tenderen aangaan.

Ons advies is, ga eerst kijken hoe het tenderen gaat, zodat je niet door het gebeuren wordt verrast. Bij het tenderen wordt door de bemanning alle mogelijke hulp geboden.

Bij Celebrity cruises wordt er zelfs met hun Magic Carpet een soort kade gecreëerd, waardoor het tenderen heel gemakkelijk gaat.

Excursies / aan wal

Let goed op bij het boeken van excursies. De meeste excursies, die door de cruisemaatschappijen worden aangeboden zijn niet rolstoeltoegankelijk. Enkele cruisemaatschappijen bieden ook toegankelijke excursies aan, maar kijk goed of deze voor je geschikt zijn. Vaak is het niet mogelijk met een elektrische of grote rolstoel en moet je nog een transfer kunnen maken. De excursies zijn eerder rolstoelvriendelijk dan rolstoeltoegankelijk.

Houd er ook rekening mee, dat excursies heel intensief zijn. Niet altijd ligt het cruiseschip in de buurt van de bestemming van de gekozen excursie. Zo kan je vanuit Warnemünde een excursie maken naar Berlijn, waarbij de reis naar Berlijn 3 uur duurt (en natuurlijk ook weer 3 uur terug).

Ook ligt het cruiseschip niet altijd aan de kade (of tenderplek) in de stad. Wanneer de afstand tot de stad ver is, heb je aangepast vervoer nodig. In de haven van aankomst staan altijd taxi’s e.d. klaar, soms ook aangepast vervoer, maar bedenk wel dat je met een paar duizend mensen op jouw cruiseschip zit, die ook allemaal de omgeving willen verkennen. En het is ook mogelijk, dat jullie niet het ene cruiseschip zijn, dat aanlegt. Regel daarom altijd van tevoren, dat er vervoer voor jou is of dat je precies weet, waar toegankelijk openbaar vervoer is. Reken in het laatste geval wel met mogelijke wachttijden.

Is vervoer altijd nodig?

Nee, er zijn ook aanleghavens, die in of nabij het centrum van de stad liggen. Dan kan je zelfstandig op pad gaan. Het is wel handig om van tevoren de bereikbaarheid van de stad te bekijken. Vaak zijn de steden niet vlak en/of liggen er kasseien. Gelukkig proberen veel steden hun rolstoeltoegankelijkheid te verbeteren, maar het is makkelijker als je weet waar je beter wel of niet heen kunt gaan.

Voor meer informatie en/of vragen kan je ons laten mailen (info@atotzreizen.nl) of bellen/whatsappen (Petra 0657896825 / Annemarie 0624694979)

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief

Selecteer lijst(en):

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *