Reizen met een rolstoel (of rollator)
In onze blog ‘cruise met rolstoel’ hebben wij al e.e.a. besproken over waar je op moet letten bij het rolstoeltoegankelijk reizen tijdens een cruise. Deze keer is het rolstoeltoegankelijk reizen in het algemeen aan de beurt.
Tips bij het plannen van je reis
Plan je reis ruim van tevoren. Er komt vaak meer bij kijken dan je denkt en je moet ook dikwijls lang wachten op antwoord bij specifieke vragen aan vervoerder, accommodatie-aanbieder e.d.
Bekijk ook goed wat de mogelijkheden bij en voorwaarden zijn van bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappij of hotel.
Wil je tijdens je vakantie bepaalde bezienswaardigheden graag zien, kijk dan tevoren al hoe je daar het beste kunt komen en hoe de toegankelijkheid is. Misschien moet je iets regelen en dat is vaak handiger om dat niet op het laatste moment ter plaatse te doen.
Vervoer tijdens reizen met een rolstoel (of rollator)
Eigen vervoer
Bij eigen vervoer is alles (waarschijnlijk) al in de nodigde mate aangepast, maar wat als je met je het vluchten of met de trein wilt?
Per trein
Er zijn een beperkt aantal plaatsen voor rolstoelgebruikers en daarbij zijn er ook nog voorwaarden, waaraan de rolstoel moet voldoen. Zo mag de rolstoel of rollatore niet breder zijn dan 70 cm, niet hoger dan 137,5 cm of langer dan 150 cm. Jij mag met je rolstoel niet zwaarder zijn dan 200 kilo en als je een elektrische rolstoel hebt niet zwaarder dan 300 kilo.
Houd er rekening mee, dat je zelf de trein in en uit moet kunnen rijden en dat je ook voor je eigen bagage moet zorgen.
Er is wel reisassistentie mogelijk, maar deze kan in het buitenland andere regels hebben, dan de NS bij ons hanteert.
Meer informatie over rolstoeltoegankelijk reizen met de trein vind je op: Treinreizen met rolstoel en rollator
Per vliegtuig
Net als bij de spoorwegen gelden hier ook allerlei voorwaarden en beperking qua grootte, gewicht, type accu etc. Helaas is hier geen uniformiteit in te herkennen. Laat je dus ruim van tevoren informeren over de mogelijkheden. Je kan wel tot 48 uur van tevoren assistentie aanvragen en bijzondere bagage doorgeven, maar ons advies: doe dit meteen bij boeking.
Je mag maximaal twee hulpmiddelen gratis meenemen. Dit geldt ook voor een hulphond, uiteraard met de juiste documenten. Kijk wel goed naar de regels van het land van keuze. Niet in alle landen worden huisdieren zomaar toegelaten.
Assistentie moet je dus uiterlijk 48 uur van tevoren doorgeven aan de luchtvaartmaatschappij om er gebruik van te kunnen maken. Je wordt dan begeleid naar het vliegtuig. Houd er wel rekening mee, dat dit extra tijd in beslag neemt, dus kom op tijd. De assistentie zorgt ervoor, dat je als eerst aan boord gaat. Op de plaats van aankomst zal je als laatste het vliegtuig verlaten. Dit moet je zelfstandig doen of zelf hulp hebben. De assistentie helpt je uiteraard hier zo veel mogelijk bij, maar later tijdens de vlucht, kan de bemanning je niet helpen bij het plaatsen nemen of verlaten van je zitplaats.
Op Schiphol kan je ook assistentie aanvragen vanaf bijvoorbeeld het NS station of een van de parkeerterreinen. Er zijn invalidenparkeerplaatsen op P1, P3, P4 of in de Privium Excellence Parking. Uiteraard met een invalidenkaart. Met deze kaart en een parkeerschijf kan je ook bij de vertrekhal (maximaal 1 uur) staan.
Meer informatie over vliegen met een rolstoel vind je op: Vliegen met een rolstoel
Welke accommodatie kies je bij reizen met een rolstoel (of rollator)?
Voor welke accommodatie je kiest, is natuurlijk afhankelijk van wat je zelf het liefst hebt. Houd er wel rekening mee, dat bij verblijf in een stad de goedkoopste accommodatie verder van het centrum ligt en een rolstoeltoegankelijk accommodatie in een stad meestal een hotel is.
Bij een stedentrip is het handig om te kijken wat je wilt zien en dan de accommodatie zoeken, die centraal ligt. Kijk ook goed naar het vervoer. Wat is rolstoeltoegankelijk? Vaak is het openbaar vervoer rolstoeltoegankelijk, maar dan kan het zijn, dat dit niet volledig toegankelijk is.
Voor de aangepaste accommodatie geldt hetzelfde als voor de hutten bij een cruise. Hier hebt je ook rolstoelvriendelijk en rolstoeltoegankelijk. Bij rolstoelvriendelijk is de toegankelijk beperkt. Kijk goed wat toegankelijk is en als je hulpmiddelen nodig hebt, kijk of deze aanwezig zijn of dat je die zelf moet regelen. Vraag in dat laatste geval wel aan de accommodatie of de hulpmiddelen er geplaatst mogen worden.
Hulpmiddelen
Bedenk goed welke hulpmiddelen er nodig zijn. Check ook met de vervoerder welke hulpmiddelen mee kunnen en welke ter plaatse moeten worden geregeld. Bekijk ook of deze hulpmiddelen ter plaatse te huur zijn. Er zijn accommodaties, die hulpmiddelen verhuren, maar het kan ook zijn dat je deze elders moet huren. Als je elders huurt, overleg dan wel met de accommodatie of deze in de accommodatie mag/kan worden geplaatst.
Medicijnen
Medicijnen mag je uiteraard meenemen, maar let er wel op, dat je de juiste documenten hiervoor bij je hebt. Het medicijnpaspoort is geen geldig reisdocument, maar wel handig om mee te nemen. Ook is een Engelse beschrijving van uw medicatie aan te raden. Mochten medicijnen onder de Opiumwet vallen dan is er een medische verklaring of Schengenverklaring (als je naar een Schengenland gaat) nodig.
Neem de medicijnen in de originele verpakking mee.
Gaat u vliegen, dan mag je een aantal kilo gratis extra bagage meenemen. Het advies is om de medicijnen in de handbagage mee te nemen, want stel dat je koffer wat later aankomt dan jij. De verpakking van medicijnen mag groter zijn dan 100ml.
Annulerings- en reisverzekering
Sluit beide verzekeringen zeker af. De annuleringsverzekering moet binnen 7 dagen na boeken afgesloten worden.
Een reisverzekering kan je tot net voor vertrek afsluiten. Voor Nederland is zo’n verzekering niet echt nodig, omdat je al voor alles verzekerd bent. Kijk ook bij het afsluiten goed wat je afsluit en bedenk dan of dit niet al door een andere verzekering, zoals bijvoorbeeld je zorgverzekering wordt gedekt.
Een van de belangrijkste redenen om een reisverzekering af te sluiten is: wanneer je ongepland eerder terugreist of misschien juist langer moet blijven.
Let bij het afsluiten van een annulerings- en reisverzekering ook op de voorwaarde m.b.t. reeds bestaande ziekten.
Let op: veel reisverzekering hebben elektrische aangedreven hulpmiddelen uitgesloten.
Meer informatie over verzekeringen vind je op: Is een reisverzekering nodig?
Met deze blog hopen wij een kort overzicht te hebben gegeven, vanwaar je o.a. aan moeten denken bij het boeken van een reis. Mocht je meer informatie willen of hulp bij het boeken, dan kan je altijd contact met ons opnemen, via mail (info@atotzreizen.nl) of telefoon/whatsapp +31657896825 / +31624694979.
Lijkt me een zinvolle informatiebrief voor mij. Dank!